Katuslae soojustamisel tuulutusvahe suurus

kuidas soojustada oma elamist
RaimoTammi
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 1 korda

Katuslae soojustamisel tuulutusvahe suurus

Lugemata postitus Postitas RaimoTammi »

Tere. Kevadepoole plaan hakata soojustama hetkel külma pööningut, et sinna tekitada magamistuba. Hetkel seis väljast sisse järgmine: Leedu "eterniit", roovitus, tuulutusvahe, "hingav" aluskate, laudis servamata lauast paarisentimeetriste vahedega, sarikad 75x130mm. Soojustamiseks hetkel mõttes 2 varianti:
1. Laudise alla 30mm tuulutusvahe distantsliistuga, selle vastu Isoveri 100mm tuuletõkkeplaat, sarikatega risti 50x150 pruss ja vill vahele (või 100+50). Aurutõke? Ubakuse järgi -10 õues veel kondensaati ei tekita U arv 0.157.
2. Laudise alla 30mm tuulutusvahe, sarikaga tasa 100mm pir plaat, sarikate peale veel 100mm pir, sellele 50x50 reikadega 50mm villa. U arvuks näitab Ubakus 0,107. Pir plaadiga variant oleks kaalult kergem, kuigi plaan ka
vaheseintega sarikatele langevat koormust hajutada.
Kuna sarikavahed on erinevad- 730-980mm, siis tapiga pir-i oleks mugav jätkata, villa läheb rohkem raisku, aga soodsam. Laias laastus tuleks koos puitmaterjaliga sarnane hind mõlema variandi puhul.
Põhiküsimus selles, et kas see 30mm tuulutus on piisav? Tegemist u. 47 kraadise viilkatusega, hetkel on aluskate üle harja ja kinni, kas see tuleks lahti lõigata? Harja peal on veel võrgutaoline harjakate.
Oskab keegi ehk kommenteerida? Vb. jäi mingi parameeter kirja panemata, andke teada.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Re: Katuslae soojustamisel tuulutusvahe suurus

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Ubakus siis teab, et ilma kileta ei teki mineraalvillas kondensaadi ohtu ja samas ei ütle, milliste mõõtudega ja kuidas on vajalik lahendada tuulutusvahe... No paneb mõtlema. Ja Ubakus võtab arvesse meil reaalselt saada olevaid materjale. Et vill on vill. Aga missugune vill? Villasid on väga erinevate parameetritega ja omadustega.
Kui on mineraalvill, siis mina eraldaksin ruumi villast kilega igal juhul ja nii ruttu kui võimalik.
Kile ei ole rohkem koll kui mistahes teised materjalid, kui on õige kile, õiges kohas ja õigesti paigaldatud.
Kui paigaldada umbmääraste mõõtudega sarikate vahedesse õigest rullvillast (mitte plaatvillast) lõigatud parajad paanid, siis ei jää midagi ülearu palju jääke. Pigem PIR puhul jääb üldjuhul ilmselt rohkem.
Kui ruum võimaldab, siis kõige õigem vast jätta kogu sarikate vahe tuulutusvaheks - tuuletõke sarikate alla jne. Aga jah sellega kaotaks ruumi. Samas sarikad oleksid üleni õhu käes ja tuulutusvahe oleks kindlalt vajaliku suurusega, ei oleks selle pärast vaja muretseda.
Teisalt tuulutus saab toimida, kui alt pääseb tuulutusõhk ka tuulutusvahesse ja ülevalt pääseb välja.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Palun arvestage, et UBAKUS arvutab ideaaltingimustel...
Reaalselt neid ei eksisteeri...
RaimoTammi
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Ma seda Ubakust ei võtagi puhta tõena, pigem väikseks abiks planeerimisel, et kogemata kuskil midagi kaltsuks ei teeks. Kogu sarikavahe ei kannata tõesti tuulutuseks jätta ruumi pärast, samuti tähendaks see lisakaalu puitmaterjali poolest. Saaks ju kombineerida nt. 20mm tuuletõkke 50mm villaga sarikate vahele jne, oleks ka juba väike võit, sama PIR-ga: 70mm sarikate vahele ja 150 sinna peale, kaalult kergem ja ruumi võtab vähem. Tuulutus jääks 60mm, mingi PIR tootja nõue oli 50mm, seega ehk oleks piisav.
RaimoTammi
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tekkis lisaküsimus otsaseintega. Hetkel väljast sisse: krohv/ TEP-plaat/ laudis 25mm/ pööning. Kuna praegu peaks see krohv teoorias tuuletõkke eest olema, siis kas kannataks kohe vastu laudist panna villa u. 200mm ja sellele aurutõke? Tundub, et kui see laudis seal peaks miskil moel niiskust saama, siis sel pole kuhugi kuivada. Hiljem (tõenäoliselt paar aastat läheb) tahaks selle TEP/i sealt minema lüüa, laudisele Isover rkl31 tuuletõkkeplaat, tuulutusvahe ja välisfassaadiks laudis. Alumisel korrusel on hetkel termoliit seinas, selle asendaks samuti villaga, jääks samamoodi kui ülemisel korrusel. Muret teeb see laudis mis villa ja tuuletõkkevilla vahele jääb.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

JAH, peaks toimima. Laudis kuivab ikkagi TEP plaadi poole ja krohv ei ole 100% aurutihe (ega isegi tuuletihe) vaid laseb piisavalt läbi.e
RaimoTammi
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Käisin pööningul mõõtmas ja vaagimas erinevaid lahendusi. Arvan, et neelaksin selle ruumipuuduse osa alla ja kannataks jätta kogu sarikavahe tuulutuseks. Kui paneks sissepoole sarikatele tuuletõkkekanga, nt. ISOVER Tyvek 2460B, sarikatega risti 50x100 prussi sammuga nt.1000mm ja sinna vahele sama mõõduga Rockwooli kivivilla. Villaplaadid paneks püstiselt, et läheks vähem puitu kaalu pärast. Teise kihi 5x100 prusse ja villa sinna otsa siis eelmisega risti. Sinna peale aurutõke ja 50mm karkassiga veel üks villakiht. Seinamaterjaliks tahaks panna sisevoodrilaua, selle 12mm täispunniga laua jaoks jääks meetrine karkassisamm liialt suureks? Kui nii, siis saaks ka 600mm sammuga teha. Ülal on soojustusega 2 varianti: minna samal viisil harjani välja, või tuleks pennide pealt (umbes 3m laiune ala), sinna saaks rohkem villa panna, nt. 200 pennide peale, mille kataks pealt sama tuuletõkkekangaga ning pennide vahele ja alla lisaks veel kokku 150-200 mm villa. Siis oleks ka veel variant otsaseinad (hetkel seest laudis, TEP, krohv) katta seestpoolt sama tuuletõkkekangaga, jääks tuule suhtes kindlam tunne, 200mm villa ja aurutõke sisse. Kuidas selline variant tundub asjatundjamatele?
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Teine prussi kiht 600 mm sammuga (mis on tänapäeval tavaline laudade kinnitamise roovi samm) ja vahele sobiv vill. 12mm lauale võib see 600mm isegi palju olla. Ega laud muidugi ära ei kuku, aga liialt suurte vahede korral õhukesed lauad võivad niiskuse vaheldumise toimel kõmmelduda. Oleneb suuresti puidu kvaliteedist ja ruumi sisekliimast.
Variant oleks ka esimene prussikiht s=1200mm, vahele pikkupidi Isover EXTREME 31-100 (100x650x1170mm).
Teine prussikiht sammuga 600mm, vahele laiupidi Isover EXTREME 31-100 (100x650x1170mm). Ühtlasi jälgida, et vahekohad ei kattuks.
200mm EXTREME 31 villa - U-arv= 0,15W/(m²K)
Parim kivivill tegur λ poolest on teada olevalt Rocwool SUPERROCK PREMIUM - λ = 0,034 (W/mK). U-arv 200mm paksuse kihi korral 0,17W/(m²K).
Uue või oluliselt renoveeritava elamu lae (katuslae) soovituslik U-arv on 0,1...0,15 W/(m²K) (või õigemini oli kirjas ühes varasemas energiatõhususe määruses, viimases muidugi polegi eraldi numbriliselt ära öeldud).
Neid eelpool nimetatud Isover klaasvillasid on ka võrrelduna kivivilladega mugavam paigaldada. Kivivill on rabedam ja veidi raskem - rohkem kipub "jonnima" paigaldamisel. Kivivill muidugi tuleks natuke materjali hinnalt odavam.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tehniliselt on vajalik 5 cm tuulutuskanalit (sõltub katusekaldest - mida järsem, seda vähem vaja. Tehaksee kaht moodi. Pannaks sarikavahe kuni siseviimistlusni vahtplast ja kogu lugu. Või tuuletõkkeplaat (soovitavalt RKL või muu villa paasil, se roheline paisub ja pundub ära) ja siis vill vahele ja sisse aurutõke.
On tehtud ka sellist säästu varianti närvikõdiga - RKL aseml pannaks õhuke vahtplast (5cm) ja siis vill aurutõkkega. Tegin niiskusarvutuse, sobis piiripeal küll aga mina seda ei soovita...
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Vahtplasti on eriti mõttetu paigaldada sarikate vahele kasvõi juba sellepärast, et vahtplasti plaadi laius ei ühti sarikavahega. Lõikad parajaks jääb mingi riba, millega pole üldjuhul midagi peale hakata.
Kui on olemasolev katus, mingi "x" sarikavahedega, siis kõige mõistlikum lõigata sinna vahedesse paanid eelmises minu postituses mainitud rullvillast.
Jääke kõige vähem. Villa lihtsam lõigata kui vahtplasti.
Samas, kui ruumiteema ülioluline, siis PIR ehk võiks tulla kõne alla, kuna see on soojustuslikult märksa tõhusam. Kuna aga selle hind kõrge, siis on eriti nutune, kui jääke jääb tohutult.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Jah, nüsimist on aga saab kenasti terava noaga lõigata. Kes noaga tundub liiga kuritegelik siis saab saega. Paigaldamisel on 2 filosoofiat - lõikad identselt parajaks ja surud vahele. Või teed cm vahe ja lased makroflexiga täis. Kasutasin mõlemat. Kõigepalt paigaldasin terved plaadid, selle jäägid siis igasse ebastandartsesse kohta. Lõpuks jääke ei jäänudki.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Kalvis kirjutas: 27 Jaan 2025, 11:45 Jah, nüsimist on aga saab kenasti terava noaga lõigata. Kes noaga tundub liiga kuritegelik siis saab saega. Paigaldamisel on 2 filosoofiat - lõikad identselt parajaks ja surud vahele. Või teed cm vahe ja lased makroflexiga täis. Kasutasin mõlemat. Kõigepalt paigaldasin terved plaadid, selle jäägid siis igasse ebastandartsesse kohta. Lõpuks jääke ei jäänudki.
Ma ise tegin ka sarnaselt, paar mm suuremad tükid surusin elastselt vahele, et puidu "mängimiste" korral pilu ei tekiks, pisemad tükid aga flexifoamiga tihedaks. Finnfoam ka nt ütleb, et võib vahtu kasutada, aga ei pea ilmtingimata.
Filosoofiad võivad olla erinevad veel ka DIY ja profi osas. Vuuk lähtub ilmselt profi filosoofiast, kus tööaeg on oluline komponent, DIY puhul aga mitte nii. (Profil peab iga tööminut "pappi" sisse tooma, DIY'l aga pole erilist vahet, kas veedab paar lisatundi plaate lõigates või TV/ foorumi taga istudes ;)
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Filosoofiaid võib veel olla mõnesuguseid.
Näiteks on mul olnud mitmeid häid kliente, kellele olen teostanud töid hoopis tunni alusel.
Seega "papp" tuleks ühtviisi, kas teha päevas suure osa liigutusi mõttetult ja luua jääkide ja sodi tekitamise näol kliendile tühja materiaalset ja ajalist kulu ning lisaks keskkonnareostust või ...
Meistri filosoofia võib ka selline olla, et iga liigutus mingu asjaette ja toogu kasu nii endale kui kliendile, aga kui vähegi võimalik, siis ka riigile ja maailmale.
RaimoTammi
Uus kasutaja
Uus kasutaja

EPS sarikavahele ja vill otsa varianti ei hakka igaks juhuks katsetama, panen siis juba kangaga villa sarikate peale. PIR-i plaani kandsin maha, kuna käisin mõõtmas ja oleks üsna raske saada teist kihti ühtleselt sirgeks ja ilma piludeta, kuna sarikad ja pennid viskavad ikka liiga palju, mu närvid on mulle kallimad. Eelistaksin isegi klaasvilla tegelikult, lihtsalt Puumarketist kohapealt saadaolevate isoveri klaasvillade mõõdud on täpselt ebasobivad ja varem on olnud häda ''tellimisel'' saadaolevate kaupade tellimisega. Puumarket lihtsalt mugavuse pärast, kui sealt ei saa, siis vaatan mujalt ja sobiva pikkusega.
Tekkis lisaküsimus aurutõkke kohta: kas see peab olema vastu soojustust või saab ka eemale jätta? Kasutasin kuskilt siit saadud pilti, millele robustselt lisasin natuke värvi, et põhipoint näha oleks. Mul oleks oluliselt lihtsam paigaldada aurutõke nende vertikaalsete tugede peale, kui neist läbi minna, ei leidnud infot, kas nii tohib.
https://1drv.ms/i/c/aa10a6c77a7729b5/Ec ... w?e=ZIaIDe Lisasin lingi pildiga.
RaimoTammi
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Viimasele postitusele ei vasta keegi- ju olid liiga lollid küsimused. Olen siin lugenud ja loen edasi neid aurutõkke teemasid ja ei ole saanud lõpuni enda jaoks selgeks järgmist: Kuna ma renoveerin vana maja järk-järgult, siis ei ole mul võimalik paigaldada aututõket nii, nagu tegelikult vaja oleks. Kui ma praegu teen ülakorruse ja panen sinna aurutõkke, siis allkorrusel seda hetkel nagunii ei ole ning kui mingil ajahetkel jõuan alumise korruseni, siis ei suuda ma ikka tänu vahelaele aurutõkkeid omavahel ühendada. Kas sellisel juhul on see aurutõke seal seinas nagunii kasutu? Lugesin väidet, et üks kruviauk muudab aurutõkke kasutuks u. 1 m2 suurusel alal, siis mul see vahelagi muudaks justkui kogu aurutõkke kasutuks?
Mul viimase plaani järgi läheks siis seest välja: sisevoodrilaud (kuusk), 50mm klaasvill, (aurutõke???), 100+100 või 100+150 klaasvilla, Tyvek® Soft 2460B tuuletõkkekangas, sarikavahe tuulduv 130mm, laudis, aluskate, tuulutusvahe, eterniit. Küsimus on, kas see aurutõke seal teeb mul niiskuse osas asja hullemaks või paremaks? Ma võin selle panna või mitte panna, asi pole tahtmises või viitsimises.
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 57 korda

Lugemata postitus Postitas tabarabarap »

RaimoTammi kirjutas: 01 Veebr 2025, 11:24Kuna ma renoveerin vana maja järk-järgult, siis ei ole mul võimalik paigaldada aututõket nii, nagu tegelikult vaja oleks. Kui ma praegu teen ülakorruse ja panen sinna aurutõkke, siis allkorrusel seda hetkel nagunii ei ole ning kui mingil ajahetkel jõuan alumise korruseni, siis ei suuda ma ikka tänu vahelaele aurutõkkeid omavahel ühendada. Kas sellisel juhul on see aurutõke seal seinas nagunii kasutu? Lugesin väidet, et üks kruviauk muudab aurutõkke kasutuks u. 1 m2 suurusel alal, siis mul see vahelagi muudaks justkui kogu aurutõkke kasutuks?
Mul viimase plaani järgi läheks siis seest välja: sisevoodrilaud (kuusk), 50mm klaasvill, (aurutõke???), 100+100 või 100+150 klaasvilla, Tyvek® Soft 2460B tuuletõkkekangas, sarikavahe tuulduv 130mm, laudis, aluskate, tuulutusvahe, eterniit. Küsimus on, kas see aurutõke seal teeb mul niiskuse osas asja hullemaks või paremaks? Ma võin selle panna või mitte panna, asi pole tahtmises või viitsimises.
Muidugi on su küsimused natuke lollid, sest ka selle hooneosa renoveerimise projekt maksaks sulle 250 euri, annaks kõik vastused ja ehitusdokumentatsiooni. Projekti on sul ehitise seadustamiseks niiehknaa vaja. Probleem tekib juba täna, kui päästeametnik laseb sul selle uhke uuenduse lammutada. Kui ei teki täna , siis see iseketramise risk laskub sellele kes hakkab seda hoonet müüma (nö Uuspõllu juhtum).

kõik on muidugi õige :) ise neid kihte sinna ladudes ka midagi ei juhtuks. Kui just kuuselaud maha ei põleks ja sinna kolmnurka niiskus kogunema ei hakkaks. Selles suhtes me ei näe su jooniselt kas vahelale juba on toa poolel aurutõke. Kui ei ole, siis peaks aurutõke ikkagi olema terviklik ja ühenduma esimese korruse seinte aurutõkkega. Kui sa seda ei saa teostada, siis planeeri see katuse soojustus ka mööda neid kolmnurga seinu alla ja kinnise kolmnurga osas planeeri rohkem vahelae soojustust (tselluvill), hea tuulutus ja tuuletõke.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Nii ja naa kuidas keegi. Ma tegin üldse 5 cm lisakarkassi mis oli risti sarikatel. Selle mõte - siis sai toppida villa kenasti sarikate vahele. Ja kui on ujuv paksus siis paned rohkem (N:15-20 cm ujuv siis panedki 20 cm)
Ristkarkass oli loodimise pärast. 5 cm prussi saab kenasti veel loodida. Prusside vahele läks soojustus ja selle peale aurutõke klambriga. Viimistluseks läks kas kipsplaat või mdf.
Viimati muutis Kalvis, 03 Veebr 2025, 10:19, muudetud 2 korda kokku.
RaimoTammi
Uus kasutaja
Uus kasutaja

tabarabarap kirjutas: 01 Veebr 2025, 12:25 Selles suhtes me ei näe su jooniselt kas vahelale juba on toa poolel aurutõke. Kui ei ole, siis peaks aurutõke ikkagi olema terviklik ja ühenduma esimese korruse seinte aurutõkkega.
Kahjuks ei suudaks aurutõket kuidagi mõistlikult esimese korrusega kokku viia ja nagu mainisin, siis ka esimesel pole seda praegu, kuna seinas nõukaaegne termoliit.

Kui see kolmnurk klaasvilla täis laduda, siis läheb seal ilmselt niiskeks? Paksem koht jääks kusagil 600mm kanti.
Aurutõket ära jättes tuleks ilmselt ehituspapp õhutõkkeks villa peale panna, kuna voodrilauda tulevad nagunii toosiaugud jms, mis laseks seal taga õhu ilusti liikuma.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ära põe. aurutõkke eesmärk on kaitsta tema taga olevat soojustust niiskumise eest + täiendav läbipuhumise kaitse.Kui mujal pole siis need materjalid niiskumist ei karda või on väheoluline. Tihti pole seda aurutõket vajagi, pannaksegi kuna teised panevad aga ta on odav ja kui panemiseks läheks siis pigem paneks.
RaimoTammi
Uus kasutaja
Uus kasutaja

See “ära põe“ käis nüüd selle kohta, kui aurutõket ei paneks, või selle kohta, et panen ja ei põe, et alumisel korrusel pole? :)
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 54 korda
On tänatud: 70 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

tee omale kõigepealt selgeks mida ja miks teed - lihtsalt tegemine ei saa olla eesmärk omaette. Praegu on Sinu plaan ja teostuse kava pudru ja kapsad - Sa ei tea miks mingeid asju tehakse, oled küll kursis mida tehakse, aga ei tea miks ja seetõttu tervikpilt puudub. Tahad topelt tuuletõket ja tuulutust katuslaele? Ma võin konto nr anda kuhu on mõttekam raha paigutada.
Ära võta isiklikult - päris paljud just nii teevadki - tervikpilti nägematta. Vill ei tohi kummaltki poolt "tuulduda"
Viimati muutis RaJy, 03 Veebr 2025, 14:15, muudetud 1 kord kokku.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ei käinud ja järgnes jutt miks ei tasu põdeda. Kahju kui süütust tekstist leitakse midagi isiklikku. Järgmine kord jätan vastamata...
RaimoTammi
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kalvis kirjutas: 03 Veebr 2025, 13:50 Ei käinud ja järgnes jutt miks ei tasu põdeda. Kahju kui süütust tekstist leitakse midagi isiklikku. Järgmine kord jätan vastamata...
Ei leidnud midagi isiklikku tekstist, ma päriselt ei saanud pihta :D Ootaks ikka vastuseid, võivad vabalt teravad ka olla, pole probleemi. Tahaks lihtsalt omale sobivaima lahenduse leida, sellise kus niiskuseprobleeme ei tekiks ja tuba piisavalt sooja hoiaks.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Loe siis uuesti ja loe RaJy kommentaar kah üle. Kõik on öeldud...

(olemasolevale renoveeritavale katuslaele paned aurutõkke ... mujal, kus ehitustöid ei tee, jääb nii nagu on...)
RaimoTammi
Uus kasutaja
Uus kasutaja

RaJy kirjutas: 03 Veebr 2025, 11:45 tee omale kõigepealt selgeks mida ja miks teed - lihtsalt tegemine ei saa olla eesmärk omaette. Praegu on Sinu plaan ja teostuse kava pudru ja kapsad - Sa ei tea miks mingeid asju tehakse, oled küll kursis mida tehakse, aga ei tea miks ja seetõttu tervikpilt puudub. Tahad topelt tuuletõket ja tuulutust katuslaele? Ma võin konto nr anda kuhu on mõttekam raha paigutada.
Ära võta isiklikult - päris paljud just nii teevadki - tervikpilti nägematta. Vill ei tohi kummaltki poolt "tuulduda"
Tahan soojustada katuslae, ikka selleks et soojem oleks. Pudru ja kapsad ongi ehk sellepärast, et kaalusin erinevaid lahendusi, kaalun siiani. Hetkel tundub, et villaga (millest väljaspool tuuletõkkekangas ja seespool aurutõke või õhtutõkkeks ehituspapp) oleks siiski kõige lihtsam endal teha.
Kas sa topelt tuuletõkke ja tuulutuse all pead silmas seda, et jätaksin sarikavahed tuulutuseks? Kui ma lööks villa kohe sarikate vahele, siis sarikate peal olev laudis ja sellel olev aluskate ei oleks ju piisavalt tuulepidavad, laudisel vahed sees ja aluskate pole teibitud. Laudise vastu seestpoolt tuuletõket pannes tekiksid ju niiskuseprobleemid?
Aurutõkke puhul ma lihtsalt ei tea, kas on kehvem variant kui ma selle sinna panen, või jätan panemata, kuna majas tervikuna ma seda nagunii ühendatud omavahel ei saaks.

Ma ei võta isiklikult ja tahaks heameelega tervikpilti näha foorumlaste abiga, ma pole ehitaja ega insener, ometi käed on küljes ja saan isetegemisega hakkama, enne tahaks teada, kuidas on kõige mõistlikum ja miks just nii. Kui sain su jutust valesti aru, anna teada.

Saan ka sellest väga hästi aru, et lihtsam on projekt võtta ja lasta spetsialistidel teha või hoopis uus maja ehitada, aga näete olen jonnakas ja ei taha võtta pangalaenu endale kaela, teen nendest vahenditest, mis suudan teenida ning kõrvale panna ja tasapisi.
Vasta