Katuslae soojustamisel tuulutusvahe suurus
-
- Uus kasutaja
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 1 korda
Katuslae soojustamisel tuulutusvahe suurus
Lugemata postitus Postitas RaimoTammi »
1. Laudise alla 30mm tuulutusvahe distantsliistuga, selle vastu Isoveri 100mm tuuletõkkeplaat, sarikatega risti 50x150 pruss ja vill vahele (või 100+50). Aurutõke? Ubakuse järgi -10 õues veel kondensaati ei tekita U arv 0.157.
2. Laudise alla 30mm tuulutusvahe, sarikaga tasa 100mm pir plaat, sarikate peale veel 100mm pir, sellele 50x50 reikadega 50mm villa. U arvuks näitab Ubakus 0,107. Pir plaadiga variant oleks kaalult kergem, kuigi plaan ka
vaheseintega sarikatele langevat koormust hajutada.
Kuna sarikavahed on erinevad- 730-980mm, siis tapiga pir-i oleks mugav jätkata, villa läheb rohkem raisku, aga soodsam. Laias laastus tuleks koos puitmaterjaliga sarnane hind mõlema variandi puhul.
Põhiküsimus selles, et kas see 30mm tuulutus on piisav? Tegemist u. 47 kraadise viilkatusega, hetkel on aluskate üle harja ja kinni, kas see tuleks lahti lõigata? Harja peal on veel võrgutaoline harjakate.
Oskab keegi ehk kommenteerida? Vb. jäi mingi parameeter kirja panemata, andke teada.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 61 korda
- On tänatud: 117 korda
Re: Katuslae soojustamisel tuulutusvahe suurus
Lugemata postitus Postitas vuuk »
Kui on mineraalvill, siis mina eraldaksin ruumi villast kilega igal juhul ja nii ruttu kui võimalik.
Kile ei ole rohkem koll kui mistahes teised materjalid, kui on õige kile, õiges kohas ja õigesti paigaldatud.
Kui paigaldada umbmääraste mõõtudega sarikate vahedesse õigest rullvillast (mitte plaatvillast) lõigatud parajad paanid, siis ei jää midagi ülearu palju jääke. Pigem PIR puhul jääb üldjuhul ilmselt rohkem.
Kui ruum võimaldab, siis kõige õigem vast jätta kogu sarikate vahe tuulutusvaheks - tuuletõke sarikate alla jne. Aga jah sellega kaotaks ruumi. Samas sarikad oleksid üleni õhu käes ja tuulutusvahe oleks kindlalt vajaliku suurusega, ei oleks selle pärast vaja muretseda.
Teisalt tuulutus saab toimida, kui alt pääseb tuulutusõhk ka tuulutusvahesse ja ülevalt pääseb välja.
Lugemata postitus Postitas EH.INS. »
Reaalselt neid ei eksisteeri...
-
- Uus kasutaja
-
- Uus kasutaja
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
-
- Uus kasutaja
-
- Ehituspenskar
Variant oleks ka esimene prussikiht s=1200mm, vahele pikkupidi Isover EXTREME 31-100 (100x650x1170mm).
Teine prussikiht sammuga 600mm, vahele laiupidi Isover EXTREME 31-100 (100x650x1170mm). Ühtlasi jälgida, et vahekohad ei kattuks.
200mm EXTREME 31 villa - U-arv= 0,15W/(m²K)
Parim kivivill tegur λ poolest on teada olevalt Rocwool SUPERROCK PREMIUM - λ = 0,034 (W/mK). U-arv 200mm paksuse kihi korral 0,17W/(m²K).
Uue või oluliselt renoveeritava elamu lae (katuslae) soovituslik U-arv on 0,1...0,15 W/(m²K) (või õigemini oli kirjas ühes varasemas energiatõhususe määruses, viimases muidugi polegi eraldi numbriliselt ära öeldud).
Neid eelpool nimetatud Isover klaasvillasid on ka võrrelduna kivivilladega mugavam paigaldada. Kivivill on rabedam ja veidi raskem - rohkem kipub "jonnima" paigaldamisel. Kivivill muidugi tuleks natuke materjali hinnalt odavam.
-
- Ehituspenskar
On tehtud ka sellist säästu varianti närvikõdiga - RKL aseml pannaks õhuke vahtplast (5cm) ja siis vill aurutõkkega. Tegin niiskusarvutuse, sobis piiripeal küll aga mina seda ei soovita...
-
- Ehituspenskar
Kui on olemasolev katus, mingi "x" sarikavahedega, siis kõige mõistlikum lõigata sinna vahedesse paanid eelmises minu postituses mainitud rullvillast.
Jääke kõige vähem. Villa lihtsam lõigata kui vahtplasti.
Samas, kui ruumiteema ülioluline, siis PIR ehk võiks tulla kõne alla, kuna see on soojustuslikult märksa tõhusam. Kuna aga selle hind kõrge, siis on eriti nutune, kui jääke jääb tohutult.
-
- Ehituspenskar
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 20 korda
- On tänatud: 35 korda
Lugemata postitus Postitas A23 »
Ma ise tegin ka sarnaselt, paar mm suuremad tükid surusin elastselt vahele, et puidu "mängimiste" korral pilu ei tekiks, pisemad tükid aga flexifoamiga tihedaks. Finnfoam ka nt ütleb, et võib vahtu kasutada, aga ei pea ilmtingimata.Kalvis kirjutas: 27 Jaan 2025, 11:45 Jah, nüsimist on aga saab kenasti terava noaga lõigata. Kes noaga tundub liiga kuritegelik siis saab saega. Paigaldamisel on 2 filosoofiat - lõikad identselt parajaks ja surud vahele. Või teed cm vahe ja lased makroflexiga täis. Kasutasin mõlemat. Kõigepalt paigaldasin terved plaadid, selle jäägid siis igasse ebastandartsesse kohta. Lõpuks jääke ei jäänudki.
Filosoofiad võivad olla erinevad veel ka DIY ja profi osas. Vuuk lähtub ilmselt profi filosoofiast, kus tööaeg on oluline komponent, DIY puhul aga mitte nii. (Profil peab iga tööminut "pappi" sisse tooma, DIY'l aga pole erilist vahet, kas veedab paar lisatundi plaate lõigates või TV/ foorumi taga istudes

-
- Ehituspenskar
Näiteks on mul olnud mitmeid häid kliente, kellele olen teostanud töid hoopis tunni alusel.
Seega "papp" tuleks ühtviisi, kas teha päevas suure osa liigutusi mõttetult ja luua jääkide ja sodi tekitamise näol kliendile tühja materiaalset ja ajalist kulu ning lisaks keskkonnareostust või ...
Meistri filosoofia võib ka selline olla, et iga liigutus mingu asjaette ja toogu kasu nii endale kui kliendile, aga kui vähegi võimalik, siis ka riigile ja maailmale.
-
- Uus kasutaja
Tekkis lisaküsimus aurutõkke kohta: kas see peab olema vastu soojustust või saab ka eemale jätta? Kasutasin kuskilt siit saadud pilti, millele robustselt lisasin natuke värvi, et põhipoint näha oleks. Mul oleks oluliselt lihtsam paigaldada aurutõke nende vertikaalsete tugede peale, kui neist läbi minna, ei leidnud infot, kas nii tohib.
https://1drv.ms/i/c/aa10a6c77a7729b5/Ec ... w?e=ZIaIDe Lisasin lingi pildiga.
-
- Uus kasutaja
Mul viimase plaani järgi läheks siis seest välja: sisevoodrilaud (kuusk), 50mm klaasvill, (aurutõke???), 100+100 või 100+150 klaasvilla, Tyvek® Soft 2460B tuuletõkkekangas, sarikavahe tuulduv 130mm, laudis, aluskate, tuulutusvahe, eterniit. Küsimus on, kas see aurutõke seal teeb mul niiskuse osas asja hullemaks või paremaks? Ma võin selle panna või mitte panna, asi pole tahtmises või viitsimises.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 57 korda
Lugemata postitus Postitas tabarabarap »
Muidugi on su küsimused natuke lollid, sest ka selle hooneosa renoveerimise projekt maksaks sulle 250 euri, annaks kõik vastused ja ehitusdokumentatsiooni. Projekti on sul ehitise seadustamiseks niiehknaa vaja. Probleem tekib juba täna, kui päästeametnik laseb sul selle uhke uuenduse lammutada. Kui ei teki täna , siis see iseketramise risk laskub sellele kes hakkab seda hoonet müüma (nö Uuspõllu juhtum).RaimoTammi kirjutas: 01 Veebr 2025, 11:24Kuna ma renoveerin vana maja järk-järgult, siis ei ole mul võimalik paigaldada aututõket nii, nagu tegelikult vaja oleks. Kui ma praegu teen ülakorruse ja panen sinna aurutõkke, siis allkorrusel seda hetkel nagunii ei ole ning kui mingil ajahetkel jõuan alumise korruseni, siis ei suuda ma ikka tänu vahelaele aurutõkkeid omavahel ühendada. Kas sellisel juhul on see aurutõke seal seinas nagunii kasutu? Lugesin väidet, et üks kruviauk muudab aurutõkke kasutuks u. 1 m2 suurusel alal, siis mul see vahelagi muudaks justkui kogu aurutõkke kasutuks?
Mul viimase plaani järgi läheks siis seest välja: sisevoodrilaud (kuusk), 50mm klaasvill, (aurutõke???), 100+100 või 100+150 klaasvilla, Tyvek® Soft 2460B tuuletõkkekangas, sarikavahe tuulduv 130mm, laudis, aluskate, tuulutusvahe, eterniit. Küsimus on, kas see aurutõke seal teeb mul niiskuse osas asja hullemaks või paremaks? Ma võin selle panna või mitte panna, asi pole tahtmises või viitsimises.
kõik on muidugi õige

-
- Ehituspenskar
Ristkarkass oli loodimise pärast. 5 cm prussi saab kenasti veel loodida. Prusside vahele läks soojustus ja selle peale aurutõke klambriga. Viimistluseks läks kas kipsplaat või mdf.
-
- Uus kasutaja
Kahjuks ei suudaks aurutõket kuidagi mõistlikult esimese korrusega kokku viia ja nagu mainisin, siis ka esimesel pole seda praegu, kuna seinas nõukaaegne termoliit.tabarabarap kirjutas: 01 Veebr 2025, 12:25 Selles suhtes me ei näe su jooniselt kas vahelale juba on toa poolel aurutõke. Kui ei ole, siis peaks aurutõke ikkagi olema terviklik ja ühenduma esimese korruse seinte aurutõkkega.
Kui see kolmnurk klaasvilla täis laduda, siis läheb seal ilmselt niiskeks? Paksem koht jääks kusagil 600mm kanti.
Aurutõket ära jättes tuleks ilmselt ehituspapp õhutõkkeks villa peale panna, kuna voodrilauda tulevad nagunii toosiaugud jms, mis laseks seal taga õhu ilusti liikuma.
-
- Ehituspenskar
-
- Uus kasutaja

-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 54 korda
- On tänatud: 70 korda
Lugemata postitus Postitas RaJy »
Ära võta isiklikult - päris paljud just nii teevadki - tervikpilti nägematta. Vill ei tohi kummaltki poolt "tuulduda"
-
- Ehituspenskar
-
- Uus kasutaja
Ei leidnud midagi isiklikku tekstist, ma päriselt ei saanud pihtaKalvis kirjutas: 03 Veebr 2025, 13:50 Ei käinud ja järgnes jutt miks ei tasu põdeda. Kahju kui süütust tekstist leitakse midagi isiklikku. Järgmine kord jätan vastamata...

-
- Ehituspenskar
(olemasolevale renoveeritavale katuslaele paned aurutõkke ... mujal, kus ehitustöid ei tee, jääb nii nagu on...)
-
- Uus kasutaja
Tahan soojustada katuslae, ikka selleks et soojem oleks. Pudru ja kapsad ongi ehk sellepärast, et kaalusin erinevaid lahendusi, kaalun siiani. Hetkel tundub, et villaga (millest väljaspool tuuletõkkekangas ja seespool aurutõke või õhtutõkkeks ehituspapp) oleks siiski kõige lihtsam endal teha.RaJy kirjutas: 03 Veebr 2025, 11:45 tee omale kõigepealt selgeks mida ja miks teed - lihtsalt tegemine ei saa olla eesmärk omaette. Praegu on Sinu plaan ja teostuse kava pudru ja kapsad - Sa ei tea miks mingeid asju tehakse, oled küll kursis mida tehakse, aga ei tea miks ja seetõttu tervikpilt puudub. Tahad topelt tuuletõket ja tuulutust katuslaele? Ma võin konto nr anda kuhu on mõttekam raha paigutada.
Ära võta isiklikult - päris paljud just nii teevadki - tervikpilti nägematta. Vill ei tohi kummaltki poolt "tuulduda"
Kas sa topelt tuuletõkke ja tuulutuse all pead silmas seda, et jätaksin sarikavahed tuulutuseks? Kui ma lööks villa kohe sarikate vahele, siis sarikate peal olev laudis ja sellel olev aluskate ei oleks ju piisavalt tuulepidavad, laudisel vahed sees ja aluskate pole teibitud. Laudise vastu seestpoolt tuuletõket pannes tekiksid ju niiskuseprobleemid?
Aurutõkke puhul ma lihtsalt ei tea, kas on kehvem variant kui ma selle sinna panen, või jätan panemata, kuna majas tervikuna ma seda nagunii ühendatud omavahel ei saaks.
Ma ei võta isiklikult ja tahaks heameelega tervikpilti näha foorumlaste abiga, ma pole ehitaja ega insener, ometi käed on küljes ja saan isetegemisega hakkama, enne tahaks teada, kuidas on kõige mõistlikum ja miks just nii. Kui sain su jutust valesti aru, anna teada.
Saan ka sellest väga hästi aru, et lihtsam on projekt võtta ja lasta spetsialistidel teha või hoopis uus maja ehitada, aga näete olen jonnakas ja ei taha võtta pangalaenu endale kaela, teen nendest vahenditest, mis suudan teenida ning kõrvale panna ja tasapisi.
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed