Korstna lõõrid

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Korstna lõõrid

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Mäletatavasti on siin foorumiski kunagi sel teemal olnud vaidlus.
Tõstatan veelkord küsimuse, et mis on poolekivi, täiskivi või kahekivi lõõr?
Pilt:
telliskorsten.jpg
Mina olen aru saanud nii, et :
1 - poolekivilõõr ehk 140 x 140mm
2 - täiskivilõõr ehk 140 x 270mm
3 - kahekivilõõr ehk 270 x 270mm
Netist leiab selles osas vastuolulist infot. Näiteks https://www.wienerberger.ee/content/dam ... A4_web.pdf
on minuga samal meelel.
Aga hiljuti netist leitud ühest 2003 a TTÜ doktori kivikonstruktsioonide loengukonspektist saab lugeda teisiti.
Kuidas siis tegelikult?
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Re: Korstna lõõrid

Lugemata postitus Postitas A23 »

vuuk kirjutas: 20 Jaan 2025, 10:54 Mäletatavasti on siin foorumiski kunagi sel teemal olnud vaidlus.
Tõstatan veelkord küsimuse, et mis on poolekivi, täiskivi või kahekivi lõõr?
Pilt:telliskorsten.jpg
Mina olen aru saanud nii, et :
1 - poolekivilõõr ehk 140 x 140mm
2 - täiskivilõõr ehk 140 x 270mm
3 - kahekivilõõr ehk 270 x 270mm
Netist leiab selles osas vastuolulist infot. Näiteks https://www.wienerberger.ee/content/dam ... A4_web.pdf
on minuga samal meelel.
Aga hiljuti netist leitud ühest 2003 a TTÜ doktori kivikonstruktsioonide loengukonspektist saab lugeda teisiti.
Kuidas siis tegelikult?
Kui lapsepõlves korstent tegin, siis Meister ütles, et (mõõdud ülaltpoolt) täiskivilõõr on 270 x 270, poolekivilõõr on 140 x 270 ja 140 x 140 ei olevat üldse mingi lõõr (selline oli meistri suhtumine), teoreetiliselt võiks sellele sobida väljend veerandkivilõõr.
Mul oli ka küsimus ja Meister täpsustas, et "täiskivi" tuleneb sellest, et kivi mahub mõlemat pidi lõõri sisse
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Re: Korstna lõõrid

Lugemata postitus Postitas vuuk »

See, kas poolekivilõõr on 140 x 140mm või 140 x 270mm ei ole väikese tähtsusega erinev tõlgendus või vastuolu.
Näiteks õpetustes on öeldud, et pliidile sobib poolekivilõõr, aga ahjule ja pliidile koos soemüüriga peaks olema vähemalt täiskivi (tervekivi) lõõr. Nii võibki juhtuda, et ehitatakse vale mõõduga lõõr.

Äkki võiks kõrgesti haritud doktorid ja pottsepanduse õpetajad omavahel kokku leppima, et mis on mis.
Ja kui ei saa kokkuleppele, siis parem öeldagu 140 x 140mm lõõr, 140 x 270mm lõõr, 270 x 270mm lõõr ja kohe asi "siililegi" selgem.
Aga ega see ei ole ainuke vastuolu informatsioonis, mida internetis leida. Nett tegelikult kubiseb taolistest vastuoludest või vigadest. Võta sa kinni, mis terad, mis sõklad.
Vasta