Avatud elektriturg - minu esimene leping

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
T25
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 16 korda

Re: Avatud elektriturg - minu esimene leping

Lugemata postitus Postitas T25 »

Ei ole suur arve. Palju valetatakse elektrikulu pealt. Samamoodi nagu autode kütusekulude pealt valetatakse.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Kas sellisest pehmest materjalist nagu klassikaline tuhaplokk on, üldse paneeli teha saab?
Silikaltsiit peaks aga olema külmem... mõni ehitusspets teab täpsemalt kommenteerida..?

Ma selles kontekstis pigem imestan minumainitud 80 m² palkmaja korteri väikese arve üle, sest see korter koosneb voodrilauast, palgist ja püssi plaadist. 4 välisseina.
Seal elab muidugi vaid 2 inimest ja nad keevitamisega kah ei tegele.
Aastane elektrikulu jääb neil täna 10 000 kWh alla, varasemalt oli vist ka 12-13 000.
Väljast soojustada seda ei saa, seest oleks riskantne - sellest siin omaette teemad.
Aga praegusele soojuspumbale paneelid ja akud toeks panna, siis saaks aastast elektriarvet veel alla.
V-olla tuleks maksta vaid talvekuude eest.

Elektrikulu saab kõige paremini vaadata Eleringi (mitte Elektrilevi !) e-teenuste lehelt - igas lõikes , ja valetada ei saa seal midagi. Pealegi näitab see ka rahalist elektrikulu igas lõikes. Aga pikema ajaloo nad saadanad kaotasid sealt hiljuti ära...
Viimati muutis trebla, 18 Jaan 2025, 08:35, muudetud 4 korda kokku.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

trebla kirjutas: 18 Jaan 2025, 01:27 Kas sellisest pehmest materjalist nagu klassikaline tuhaplokk on, üldse paneeli teha saab?
Silikaltsiit peaks aga olema külmem... mõni ehitusspets teab täpsemalt kommenteerida..?
Näiteks Palivere paneel. https://et.wikipedia.org/wiki/Palivere_ ... lide_Tehas
Samaväärseid paneele kasutati ka n-armee elamuehituses (väikeelamud Nõmmel).
Paliveres asulas on suur viiekordne, 6 sektsiooniga näidismaja nendest paneelidest tänapäevani püsti.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Seda ma räägingi , et paneele tehti silikaltsiidist. Aravetel samuti.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

trebla kirjutas: 18 Jaan 2025, 01:27 Ma selles kontekstis pigem imestan minumainitud 80 m² palkmaja korteri väikese arve üle, sest see korter koosneb voodrilauast, palgist ja püssi plaadist. 4 välisseina.
Seal elab muidugi vaid 2 inimest ja nad keevitamisega kah ei tegele.
Aastane elektrikulu jääb neil täna 10 000 kWh alla, varasemalt oli vist ka 12-13 000.
Kohe kindlasti ei kannata sinu näide võrdlust meie kuludega! Esiteks, meil pesitseb 4 täiskasvanud isikut, kes käivad ennast duši all kasimas(soe vesi), kõigile tehakse süüa, kõigi pesu on vaja pesta, 2 inimese arvutid on päris pikalt töös+2 läpakat+akvaariumi tarbijad(pump, UV lamp, õhuti) 10/7/365, kahe linnupuuri valgus 12/7/365, telekad, söögi tegemine 4-le inimesele, pesumasin, nõudepesumasin, valgustused toas, kohvitamised, minu tegemised staabis, rääkimata, et direktori tungival nõudmisel peab toasoe olema 24*, soe vesi jnejne, siis mulle tundub, et need sinu näite 2 inimest on priiskajad. Muidugi, võin eksida. Me ei priiska, me lihtsalt elame nii nagu heaks arvame. Samas kui magama läheme, siis tuled paneme ikka kustu. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ega ma ei eeldagi, et need energiakulud samasuured peaks olema, aga ega nemadki kodus kasukates ei käi.
Need sinumainitud lisakulud jäävad suures osas samamoodi korterisse sisse, ehk osalevad kütteenergias. Eriti detsembris. Või hoiad aknaid lahti...?
Tolle korteri soojuspumbal oli omaette arvesti, 12,5 aastaga tarbis 83 500 kWh.
Nüüd saab uuel pumbal peagi aasta täis, saab näha.
Aga talv on muidugi ka palju soojem olnud kui eelmine.

Kui elektri hinda saab all hoida, siis kaotab soojustamine mõtte, on selle arutluse mõte..
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

trebla kirjutas: 17 Jaan 2025, 22:14 ... seal sai aasta tagasi soojuspump vahetatud ja see detsember oli 885 kWh kuid eelmine detsember 1375 kWh.
Lappasin siin ajaloos ja kui teisi kuid võrrelda, siis tundub, et uus pump (mis on tegelikult üsna vana mudel ja pelgasin, et jääb nõrgaks) on vanast efektiivsem..
Enda kogemusest niipalju, et hiljaaegu sai välja vahetatud maja I korruse 10 aasta vanune ÕSP tänapäevase vastu.
Jõudluse vahe on märgatav - tehnoloogia on vahepeal ilmselt hüppe teinud (gaas on vahetunud).

Vahetuse põhjus oli see, et siseosa soojusvaheti läbipesuks oleks tulnud siseosa maha võtta ja selle töö maksumus pakuti sedavõrd kalliks, et otsustasin kogu seadme välja vahetada. Wifi juhtimine (mida ei kasuta) tuli uuega ka kaasa.
Urmas
autodidakt

trebla kirjutas: 18 Jaan 2025, 00:22 Meie kandis tehti selliseid maju 60-ndate lõpul silikaltsiitpaneelidest...
Tuhaplokk - tähendab siis, et laotud sein?
Panen trebla uudishimu rahuldamiseks ja oma teadmatuse tunnistamiseks ühe pildi eelmisel sajandil ehitatud meie praeguseks eluasemeks oleva kortermaja otsaseinast välisseinte materjali kohta kohta. Ikkagi vist tuhapaneelid(pildi allkiri vale).Kahe korteri vaheline sein on tehtud tolleaegsest topelt 60x60x10cm tuhaplokist(?).
Ikkagi tuhaplokid.jpg
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

madis64 kirjutas: 18 Jaan 2025, 16:59 .....
Vahetuse põhjus oli see, et siseosa soojusvaheti läbipesuks oleks tulnud siseosa maha võtta ja selle töö maksumus pakuti sedavõrd kalliks, et otsustasin kogu seadme välja vahetada. ...
Kui saladus pole, siis kui suur see rahanumber oli mida küsiti..?
Juhuse tahtel presenteeriti just täna mulle pesemist ilma maha võtmata ja hinnaks öeldi 95 €/pump juhul kui mitu pumpa. Esimese hind oleks 140-150, sest sisaldab ka kohaletulemist.
Ma ise lasin kunagi kaks pumpa läbi pesta, sealjuures ühe koos mahavõtmisega, sest see oli eriliselt s...ne, ja justkui mäletasin sama hinda...aga siis hakkasin järele mõtlema ja leidsin, et see pidi toimuma eelmise valuuta ajal....
Seega mälu võib vabalt petta.. :blush:
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

võhik kirjutas: 22 Jaan 2025, 20:25 Kui saladus pole, siis kui suur see rahanumber oli mida küsiti..?
Juhuse tahtel presenteeriti just täna mulle pesemist ilma maha võtmata ja hinnaks öeldi 95 €/pump juhul kui mitu pumpa. Esimese hind oleks 140-150, sest sisaldab ka kohaletulemist.
Saladus pole, kuid täpset numbrit ei avalda - suurusjärk oli sel 300...400 euro ringis.

Tean neid seina peal pesevate firmade hinnatasemeid ka, paraku on seinas tapeet, mille meeter maksab kümme korda rohkem kui "k-rauta keskmine" ja mingeid solberduspritsmeid seinal ma ei talu.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Link, mis väärib siin salvestamist,sest sisaldab suurt hulka erinevaid numbreid. Pärast saab jälle vaadata, kuidas tegelikult läks....:read:
https://www.err.ee/1609588361/arvi-hamb ... ta-tulevik
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Elektri koguhind ei lange, sest turul kujunevale elektrihinnale lisanduvad võrgu tugevdamise ja süsteemi tasakaalustamise kulud ning taastuvenergia tasud. Taastuvenergia saja protsendi eesmärgi täitmisel põlevkivi asendamisel gaasiga keskkonnamõju olulist vähenemist ei ole, kirjutab Arvi Hamburgd

Balti riikide oma elektritoodang ei kata tarbimist. Ohumärk on talveperioodil, 1. novembrist 1. märtsini, mil on tarbimise tõusutrend ning tootmine languses

Nord Pooli elektriturul oli Eesti hinnapiirkonnas 2024. aastal kalliduselt kolmas elektrihind. Meist eespool Läti 87,43 €/MWh , Leedu 87,34, Eesti 87,27, järgnesid Austria 81,54, Saksamaa 78,51 ja Holland 77,29 €/MWh.

Meie põhiprobleem on reaalajas toimiva dünaamilise elektrisüsteemi seoste ja riskide mittemõistmine, tegeledes üksikfunktsioonidega viime terviksüsteemi tasakaalust välja, tekitades endale hoopiski suurema probleemi. Praegu on esmane riiklik prioriteet subsiidiumitel ülesehitatav ilmastikust sõltuv tuuleparkide rajamine, jättes vajaliku tähelepanuta elektrisüsteemi tasakaalustamiseks vajalike süsteemiteenuste arendamise.

...kuid analüüsi ja põhjendamist vajab kümne aastaga tuulikute hulka kuuekordistamine ja dotatsiooni suuruse otstarbekus. Kuna tuuleolud regioonis on sarnased, tekib soodsatel tuuleoludel mitmekordne ületootmine, millele puudub majanduslikult põhjendatud ja usaldusväärne turg. Ühe elektritootmise viisi eelisarendamine riigi loodava tuuleelektri toetusskeemidega koormab ebaproportsionaalselt tarbijat, loob investoritele ebavõrdsed tingimused, moonutab elektriturgu ning takistab uute tehnoloogiate rakendamist.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

...Elektri koguhind ei lange, sest turul kujunevale elektrihinnale lisanduvad...
Siit saab järeldada vaid seda, et päikesepaneelide omamine on lõpptarbijale endiselt kasulik..
Ja mida rohkem, seda parem....kuna paneelid on odavnenud (ehkki täna kinnitati, et lõpuks on hinnad tõusule pööranud) , siis seda pikema perioodi toetavad tarbimist...

Lõpuks hakatakse neid muidugi äkki maksustama...
Urmas
autodidakt

Nii saadabki riigifirma oma kliendid poliitkorrektselt pikalt. Ei väljasta ja kõik ja rohkem ei kommentaari! ;)
Enefiti poolt pakutavad paketid sisaldavad igakuist kuutasu, mis katab teenuse osutamisega seotud kulud, kusjuures just kuutasu aitabki meil tagada, et kõik toimib sujuvalt. Kuutasu katab olulisi teenuseid, nagu infosüsteemide ülalhoidmine, klienditeenindus, arvete väljastamine jms. Täpsemat infot, kuidas elektrimüüja arvutab kuutasu summa, me paraku ei väljasta.
Tsitaadi allikas https://arvamus.postimees.ee/8182876/bo ... -keevitada
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui elektrihinna teemal sõna võtta, siis on kasulik igatahes olla kursis selle iga-aastase üritusega...
https://fermi.ee/en/konverents/
Urmas
autodidakt

Jaanuari keskmine tuli 0,1594€/kWh ja päeva/öö suhe oli vastavalt 46% ja 54%. Sellist hinna jälgimise jama nagu börsil olles oli, enam ei ole ja elektrit kasutatakse siis kui on vaja, mitte ei oodata nädalavahetust või öiseid tunde, kusjuures ühel pereliikmel on praktiliselt iga päev peale tööd olnud vaja tööriided kuivatisse visata. Kui hind kõrge, siis kas ta läheb järgmine päev tööle märgade riietega? Jah, võib olla maksame mõned-kümned eurod rohkem, kuid ära on jäänud igatsugu odavate aukude otsimise aeg ehk toimetused on murevabamad.
PS. Kommentaar ei ole soovitus fix paketi sõlmimiseks, vaid lihtsalt konstanteering meie pere valikust. ;)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

trebla kirjutas: 30 Jaan 2025, 00:09 Siit saab järeldada vaid seda, et päikesepaneelide omamine on lõpptarbijale endiselt kasulik..
...
Lõpuks hakatakse neid muidugi äkki maksustama...
Tulebki maksustada - nende tootmine reostab keskkonda, nende utiliseerimine reostab keskkonda ning nende kompensatsioonivõimsuste hoidmine (ajal kui päike ei paista) reostab keskkonda.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Ajalooline hetk läheneb:
Plaan2.30.04.png
Ja siit saab reaalajas 1sek intervalliga võrgusagedust näha:
https://baltic-grid.sympower.net/?fbcli ... WeCDAQN4aA
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Urmas
autodidakt

ping kirjutas: 07 Veebr 2025, 20:40 Ajalooline hetk läheneb: ...
Kas seda ajaloolist hetke võib ka ette tähistada? :scratch: Kuna lähen peale kommentaari kirjutamist staapi pahega tegelema, siis kas võin kriisivarudest ka midagi võtta? ;)
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Muuhulgas mainiti muu jutu käigus, et ka Läti - Rootsi kaabel on planeeritud või vähemalt planeerimisel.
Hea. Mina arvan ikka, et ka Eestist võiks Rootsi vähemalt üks kaabel minna.

Kuna siin on teemaks elektri hind, siis kas see Leedu-Poola ühenduse osaline reserveerimine sagedusreserviks äkki tegelikkuses ei too kaasa meie hindade lähenemist Soome hindadele? Vähemalt siis kui EL2 jälle töös?
Lihtsalt vähem Soome odavat elektrit saab Saksamaa poole ära voolata?

Aga jaanuarikuu energiaarve oli 60 euri ja võrguarve 65 euri - seda 708 kWh tarbimise juures.
Vastavalt siis 8,5 ja 9,2 senti/kWh kohta...
Veebruar kisub esialgu kallimaks.. päikest pole..
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Lätlased on seda kaablit tahtnud kasvõi oma rahade eest ehitada aga Rootsist on kogu aeg standardvastus - Meid ei huvita...
Poola suunas on samasugune defitsiit kui Baltikumis (Saksamaa energianälg!!!). Küll aga on plaanis ehitada (EL) rahade eest nüüd teinegi liin Poola, see võib isegi projekteerimises olla (pole õrna aimu kaugel on... kuid Jah tuli EL ära) See teine liin oleks siis meie taastuvenergiale hea kuhu saaks sii midagi müüa Saksamaale...
Riio12
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas Riio12 »

Hind huvitab ainult elektri müüjat. Poola sõekaevurite palga tõus jäi ka ära. Eelmine suvi Lit/Pol “Harmony Link” hange tühistati, plaanitud 0,7mld. tuli pakkumine 1,6 mld (700MW ja 350km) Kui turgude hinnavahe oleks 100eur/MW (töös 24/7/360) siis läheks 3 aastat tagasiteenimiseks. Viimased nädalad soome / eesti hinnavahe ongi ligi 100eur/MW. Estlink2 (650MW) saamata tulu Eleringile on 0,7mln ööpäevas (kolm talve kuud siis 70mln), Fingidil sama number. Poola Leedu AC 220kV kaks liini lähevad kevadel hankesse ja töösse 2030.
(Saksamaa energianälg!!!).. mingit nälga ei ole on ainult hind.
Urmas
autodidakt

Täna juba 12.märts, aga mitte keegi börsipaketi omanikest ei ole veebruarikuu arvete kohta piuksugi teinud? Vaikite nagu II MS ajal sakslaste kätte vangi langenud vene partisanid. ;) Olgu teen meie fixpaketiga otsa lahti.
Eurodes oli arve 220,69€. Nagu ikka selle sees kõik- alates staabis mõnest korrast keevitamisest+nipet-näpet muud tööriistad+ pahega tegemise ajal valgustus ja raadio, kogu olmeelektrist ja korteris stabiilse 24* sooja hoidmiseni. Kilovatttunde tuli 1402, 641, millest kuidagi väljakujunenud tarbimisreziimi järgi öö/päeva suhe oli 3/5 ja 2/5. Keskmiseks kWh hinnaks oli direktori sõnade järgi 0,1573€ koos saba ja karvadega.
Ma tean, et uudishimu võib lõppeda letaalsete tagajärgedega, kuid olen selle teadmisega leppinud ja tahaks ikkagi teada, et kuidas mõjututasid veebruari kallimad(meediauudiste põhjal) börsihinnad teie rahakotti. ;)
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 57 korda

Lugemata postitus Postitas tabarabarap »

0.189€ kwh koos kõikide maksudega
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 38 korda