Jah - on olnud juhuseid, kus oli kaablirikkega eelmainitud olukord. Vool oli alla rakendumisläve, midagi maha ei põlenud. Inimene lõpuks avastaski kummalise isetekkelise elektrikao abil. Selgus, et oli aastaid tagunud päris kopsaka lisasumma. Kahtlustas, et keegi varastab tal elektrit. Lõpuks kiskusime kõik tarbijad välja ja oh imet - oligi kaablis lisavool ei kuhugi. antud juhtumil oleks RVK rakendunud aga seda polnud. Küll aga oli kaablis kenasti ühel faasil paari amprine lisavool. Selgus, et kui oli veetrassi ehitanud siis kopajuht oli kaablile pihta saanud....ping kirjutas: 16 Jaan 2025, 18:14 Kui ühtegi tarbijat lülitatud ei ole ja elektrit kulub iga päev 0,5kW/h, kas siis see ei ole kaabelduse "rikkeline olukord"?
Millist valvurit saab kasutada kaablis oleva lekkevoolu korral, mis oskab 2 soonelise kaabli isolatsioonileket põleva lambi energiatarbest eristada?
Minu arvates ei ole küll nii suure lekkevooluga juhtmestik korras.
![]()
See rike tõestas on täiesti võimvlik rikke olukord - kus on lühisvool aga see on alla rakendumisläve ja ei kujutanud ahelale otsest ohtu kuid põhjustas kaovoolu mida inimene plekkis aastakümneid. Oleks RVK olnud, oleks kohe rike avastatud. Samas kui identne oleks olnud faas-faas siis poleks RVK aidanud. Samas aga rike ei läinud kordagi kuskil otsas ohtlikuks - midagi ei põlenud, ei kärsanud ja omaniku jutu järgi oli see vähemalt 10 aastat vana asi. Lõpp hev kõik hea - rike leitigi ülesse...
On olemas aga tavaelus sa ei kasuta - dif.kaitse - mõõdab mõlemas otsas voolu ja usu see töötaks. Selle üks lahendus ongi RVK. Saaksid ise valmistadv - voolutrfod ühendad kokku tavalise releega - piisav on 30 ma rakendumislävi.
Teine variant on IT süsteem koos faas maa mõõteseadmega. Just 36 V süsteemil saaks seda ideaalselt lisada... (Ma ei lisaks). IT süsteemi lisapluss (mis praegu küsijal on) ongi - ühe faasi isolatsioonirikke korral kaovoolu ei tekigi ... Tean juhuseid kus seade oli liiga kallis ja tarkpea panigi vahetrafo vahele, tegi IT süsteemi ja rikkis seade töötab tänaseni (seade oli kaevupump).