Makita 40v vs 18v (XGT vs LXT)

ehitustööriistadega seonduv. Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
rs7
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 5 korda

Makita 40v vs 18v (XGT vs LXT)

Lugemata postitus Postitas rs7 »

Huvi pärast küsiks, et kas keegi on oma tööriistapargiga kolinud üle Makita uuemale XGT põlvkonnale 40v akudega? Vaatan siin paari uut tööriista ja mõtlen, et kas tasub hakata soetama siit ja edaspidi 40v akuga riistu või mõistlik oleks ka uued tööriistad võtta veel 18v akudega.? Kui keegi on vahetanud nt 18v ketassae vms 40v isendi vastu, on vahe märgatav?
40v akud on saadaval 2.5, 4, 5 ja 8 Ah. 8Ah on selline kobakas, et see ei mahu enamus riistadele pealegi ja kaalub ka napilt alla 2kg niiet see jääb ära nagunii. Kõige tüüpilisem tundub olevat 2,5Ah, mis on põhimõtteliselt sarnane 18v 5Ah akuga. Vb õigustab 40v 8Ah (hind 300+ euri tk!) akunurgasae puhul? Kaal pole siin väga suur faktor ja ehk saab kauem läbi? (Akunurgasaagi ei plaani osta, lihtsalt mõtte jätkuks)

Mis arvate?
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 76 korda

Re: Makita 40v vs 18v (XGT vs LXT)

Lugemata postitus Postitas Prill »

Olen nii aru saanud, et 40V annab eelise võimsamate tööriistade puhul, ehk kui on vaja kõige-kõigemaid mutripöörajaid, puure, muruniitjaid jm siis 40V aga kui pööritada kipsikruvisid jm igapäevast kraami, on 18V endiselt omal kohal.
Enda asjad 18V kuna igapäevaselt profina ei kasuta, on täna just aegajalt hea hinnaga 18V kraami juurde soetada - vbl läheb kunagi vaja ;)
optimist88
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

18V ja kipsikruvid? Minu (hobi)trellid on 10,8 ja 12V. Jõu poolest võiks kipsikarkassid ühes mudilaskooridega sodiks keerata.
rs7
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Kipsikruvide jaoks vast piisab vähemast. Aitasin tuttavat lakke kipsi paigaldada. Kasutuses oli mingi selline vigur
https://taivoster.ee/toode/akukruvikeeraja-bosch-ixo-7/ Mudeli nime ei tea, aga umbes selline ta oli ja tootekirjeldus näitab 3.6V
Lasi metallkarkassi sisse nagu naks. Et kipsi jaoks 18V puudu ei tule, seda kindlasti.

Ma mõtlen just seda, et kas 40V ja uuemat tüüpi mootorid annavad ka jõu osas eelise, lisaks potentsiaalselt pikemale aku kestvusele?
Mul on 18V ekstsenterlihvija ja ma pole küll otseselt mõõtnud, kui pikalt selle aku kestab, aga kui aku kukub alla poole, siis on tunda, et enam ei tööta täisvõimsusel (pärast u 15 min jutti töötamist?). Sama enda ketassaega (marki peast ei mäleta, aga guudeldades vaatan, et vist on see DHS680Z). Piki lauda saagides sööb akut nii mis jube ja jõudlus kukub kiiresti.
Youtubest vaadates on küll hunnikute viisi igasuguseid võrdluseid ja värke, aga pooled tunduvad, et on tootja poolt sponsoreeritud.
Testid on ka sellised, et kas mutrikeeraja laseb pika kruvi männist prussi sisse 4,23 sekundiga vs 4,57 sekundiga, mõlemal 100% uus ja täis aku, esimene laadimine. Sellised testid ütlevad vähe iseenesest.
Üks asi, mida ma hetkel vaatan, on uus ketassaag. Vana on nö vasakukäelise oma, sai ostetud soovituse peale, et parem lõikekohta vaadata, aga ma olen suht tüdinud valelt poolt lõikamisest. Kasutusse see saag veel jääks ja sellega on okei kiireid lõikeid teha, aga täpsemaid lõikeid tahaks ikka uue saega õigelt poolt teha juhtsiini pealt.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Proovi akude puhul kasutada energimahtuvuse teisendust, siis saada neist veidi reaalsema pildi ette. Pinge otseselt pole näitaja, näitaja on võimsus.
Juhe teab kõike.
optimist88
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

Pole insener, mõtestan nii: 18V 5Ah tuleb (18 * 5) 90W võimsust ja 40V 5Ah akust vastavalt ~2x rohkem. Väidetavalt on harjavabade mootoritega akutööriistadel palju rohkem väände/pöördemomenti kui harjadega?
rs7
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Umbes nii ma mõtlesin ise ka, et 18v 5Ah = 40v 2,5Ah. Vastavalt siis 90Wh ja 100Wh. Esimeses postituses mainisin ka, et käsitööriistadele, mida peab vööst kõrgemal hoidma, neile ilmselt läheks 40v 2,5Ah, mis on oma mõõtmetelt põhimõtteliselt sama, mis 18v 5Ah.
40v 5Ah aku on juba nii kobakas, et seda naljalt ei viitsi päev läbi üles vinnata ja pea kohal hoida. Mõõtmetelt kohmakas ja kaalub 1,3 kilo! See teeks iga tööriista tagumise otsa nii raskeks, et oleks juba tükk tegu, et seda balansis hoida. 40v 5Ah ja üles oleks vb mõeldav mõnel sellisel aparaadil, mis toetuvad tööpinnale, nagu lintlihvija või akuhöövel vms. Lintlihvijal tuleb vb lisakaal kasukski…
Proovisin leida head pilti, kus on 18 ja 40 akud kõrvuti. https://makita.com.au/service-support/r ... ng-program
Siin on näha uus ja vana 5Ah

Aga aku pinge ja mahutavus pole XGT seerial ainus uuendus, nad on jutu järgi uuendanud ka mootoreid jne.
Huvitav oleks kuulda mõnda reaalselt kasutajakogemust, kes on LXT 18v ketassae vahetanud XGT 40v vastu.. on vahet? Vahet pole?
Siiani olen vaadanud kõik akutööriistad ilma harjadeta. Tunub, et see suund on pigem õigustanud. Vb õigustab 40v ka? Kahtluseid ei ole, aga kõhklused on.
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 76 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

optimist88 kirjutas: 14 Jaan 2025, 19:21 18V ja kipsikruvid? Minu (hobi)trellid on 10,8 ja 12V. Jõu poolest võiks kipsikarkassid ühes mudilaskooridega sodiks keerata.
oh jah, võtame siis "kipsikruvide" pööramise ehitustööde üldistuseks. Muidu jah mida profimad mehed, seda laiem tööriista valik neil võiks olla, samas minu kokkupuuted proffide tiimidega laiavad seal kõik Makita 18V asjadega.
Kunagi ise Makita asjade poodi esimest asisemat akukat otsima läksin, soovitas seal müüa küll erinevaid, et vot see 10.8V kasutavad lagede all töötajad, elektrikud jt, samuti mööbli kokkupanijad jm - ehk tootja-kaubandus müüks sulle hea meelega iga kruvi ja töö jaoks eraldi riista ja akusüsteemi - praktikas nii profi pundid kui harrastus amatöörid üritavad ühe või paari süsteemiga läbi ajada, sendiveeretajad ju enamus.. :lol:

Tegelikult 18V vs 40V võib olla vale küsimusepüstitus, sest kas 40V teket reklaamitud tegelikult alguses "18V + juhtmega võimsamad asjad" saab nüüd "18V ja 40V" aetud, ilma juhtmete-pikenduste vedamise ja elektri olemasoluta objektil, töökohal - ehk ka tootja ise nagu ei väida, et vana 18V minevik ja 40V uus tulevik..
Garaažides vist ka miski aeg oli norm, kus paljud tööriistad olid kompressori-suruõhu baasil, täna on sealgi akuasjad voolikute laotamise asendanud.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Omal ka kogemus vaid 18V Makitaga. Kui 40V ilmus, siis ajas veidi närvi küll, kuna oli juba hulk 18/36V asju soetatud ja kahte süsteemi ei taha ülal pidada. Aga hiljem õnneks selgus, et 18V seeriat tootja poolt siiski maha ei kanta.
Suuremat jõudlust oleks küll soovinud ketassaele, aga eriti just akukestvust 36V trimmer-võsalõikurile. See viimane on küll päris groteskne, 6Ah akud ca 20 ... 30 min nulli! Ei tea, kas 40V oleks oluliselt kauem kestnud, praegu aga enam süsteemivahetust ei plaani, ilmselt tuleb kevadel hoopis bensu võsalõikur juurde soetada.
(Eile tekkis vajadus lintlihvija järele, pole veel jõudnud kataloogist vaadata, kas üldse on 18/36V mudeleid olemas...)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Prill kirjutas: 15 Jaan 2025, 07:41 ...
Kunagi ise Makita asjade poodi esimest asisemat akukat otsima läksin, soovitas seal müüa küll erinevaid, et vot see 10.8V kasutavad lagede all töötajad, elektrikud jt, samuti mööbli kokkupanijad jm - ehk tootja-kaubandus müüks sulle hea meelega iga kruvi ja töö jaoks eraldi riista ja akusüsteemi - praktikas nii profi pundid kui harrastus amatöörid üritavad ühe või paari süsteemiga läbi ajada, sendiveeretajad ju enamus.. :lol:
On oluline vahe muskli kasvatamisel on, et kas kruvida 1000 pisikest kruvi lakke päevas 2,5kg kaaluva trelliga või 0,4kg kaaluva keerajaga.

Või kui pead ronima 4 kruvikest keerama, siis selleks redelil 2,5kg trelli kaasas vedada.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
rs7
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Prill kirjutas: 15 Jaan 2025, 07:41
Tegelikult 18V vs 40V võib olla vale küsimusepüstitus, sest kas 40V teket reklaamitud tegelikult alguses "18V + juhtmega võimsamad asjad" saab nüüd "18V ja 40V" aetud, ilma juhtmete-pikenduste vedamise ja elektri olemasoluta objektil, töökohal
Ei tea, kas ongi nii väga vale küsimuse püstitus… Võrdleks siinkohal ju vanema seeriat vs uue seeria akutööriistu. Päev otsa 2000W ketassaega prusse lasta on kindlasti teine asi, kui akuketassaega.
Siin nagu küsimust mul ei teki. Mul on veel mõned asjad juhtme otsas, mida vb tulevikus tahaks asendada ka akutööriista vastu. Kas uus XGT seeria õigustab ennast kallima aku, laadija ja kallimate tööriistadega või mitte?
Aga see juhe vs aku teema tuleb uue XGT seeriaga päevakorda sedapidi, et osad tööriistad tehakse “juhtmevabalt” nii, et juhe on taga. https://www.makita.ee/product/bo005cg.html
Pole küll pikendusjuhtme otsas, aga mingi juhe tolgendab ikka taga, 2kilone aku vöö peal. Natuke nagu… nulliks ära juhtmevaba mõtte. Müüakse ka eraldi adaptereid, et saad 8Ah teistele aparaatidele ka järgi lükata, millele 40V 8Ah alla ei mahugi.
A23 kirjutas: 15 Jaan 2025, 08:41 (Eile tekkis vajadus lintlihvija järele, pole veel jõudnud kataloogist vaadata, kas üldse on 18/36V mudeleid olemas...)
Ei ole. Olen varem vaadanud. Alles eelmise aasta lõpus tuli XGT seeria peale üks. Ja see on ainus Makita lintlihvija aku pealt. https://www.tooriistamaailm.ee/makita-a ... -laadijata
(Siin on hetkel päris hea hind ka sellele)
Vasta