Küttetoru betoonpõrandasse freesimine?

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 57 korda

Re: Küttetoru betoonpõrandasse freesimine?

Lugemata postitus Postitas tabarabarap »

ping kirjutas: 22 Dets 2024, 11:57 Kuidas kujutatakse ette sellise "korraliku" 100kg kaaluva põrandasaega elutoas max 4m pikkuste ja 25mm sügavuste 30mm vahega soonte lõikamine?
Pilt
:hello:
Samamoodi nagu keldris betoonpõranda lammutamiseks seda ruutudeks lõikamist või ükskõik millist sellele masinale lõikamiseks mõeldud materjali lõikamist. Ma ei tea kas konkreetsel masinal endal on seade sügavuse piiramiseks, kui ei ole tuleb lauajupist piiraja lõigata/leiutada ja töötada avatud akendega.

Aga nende asjadega on see, et see kes seda kunagi ise ei lõika jääbki idutama, kuidas ja kui raske. Natuke nagu siin pea igas teemas. See kes mingi töö efektiivsemaks teeb/teostab ja sellel nõudlust näeb võtab tondid tööle.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

30 mm laiuse soone jaoks võiks talle 3 ketast (2 seibi vahel) korraga külge keerata, kui võlli pikkus ja katte laius laseb. Kui pildilolev isend ei lase, tuleks vaeva näha ja otsida selline, mis laseb.
See asjandus on vesijahutusega. Sügavust saab piirata ilma lauajuppideta ka, skaala ja piiraja on nähtav paremal küljel.
Juhe teab kõike.
aero
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 83 korda
On tänatud: 82 korda

Lugemata postitus Postitas aero »

Kui sul Parkside kogemust ei ole, siis loogiline oleks vait olla ja mitte linnalegende üle korrata. Ennustad, mitme minutiga ära laguneb ... soovid raha ka mängu panna? Ütle parem, millal on õige aeg btc ja eth maha müüa.
kaimagk kirjutas: 22 Dets 2024, 12:13 Täpselt, Euroopa enim ostetud tööriistabränd.
Olen täheldanud jah, paljud ehitajad viivad Hilti, Festool, Makita jne tööriistu Lombardisse ja otisivad Lidlist head kraami. Jõudu!
Mis need ehitajad siia puutuvad? 1,5 kuuga, mis see teema siin kerib, oleks ehitajal see põrand ammu valmis ja parkett peal.

Ja veelkord, ära susserda täägidega! Miks teised peavad su soga parandama.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 96 korda
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

aero kirjutas: 23 Dets 2024, 10:08 Kui sul Parkside kogemust ei ole, siis loogiline oleks vait olla ja mitte linnalegende üle korrata. Ennustad, mitme minutiga ära laguneb ... soovid raha ka mängu panna? Ütle parem, millal on õige aeg btc ja eth maha müüa.
kaimagk kirjutas: 22 Dets 2024, 12:13 Täpselt, Euroopa enim ostetud tööriistabränd.
Olen täheldanud jah, paljud ehitajad viivad Hilti, Festool, Makita jne tööriistu Lombardisse ja otisivad Lidlist head kraami. Jõudu!
Mis need ehitajad siia puutuvad? 1,5 kuuga, mis see teema siin kerib, oleks ehitajal see põrand ammu valmis ja parkett peal.

Ja veelkord, ära susserda täägidega! Miks teised peavad su soga parandama.
Siis muidugi on asjakohased soovitused rendist sellised masinad lasta rentida( paar pilti üleval) et isegi ehitajal raskusi sellega töötada, rääkimata veel mingist hobiehitajast. Jõdu!
Ps: tääkidega pole jah eriti sina-peal.
rye
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 14 korda
On tänatud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas rye »

Teemaalgatajana tänan asjaliku arutelu eest. Erinevad seisukohad on palju abiks olnud minu enda seisukohtadeni jõudmisel:

1. Sooni, et freesi! Proovin 30-35mm kipsivaluga hakkama saada, kui leian kellegi, kes nii õhukest on nõus valama. Valajatel pidi mingi probleem olema väga õhukese tasandamisega.

2. Betooni ja kipsi vahele tuleb nakkekrunt ka. Ehk kipsivalaja oskab soovitada mida täpselt sinna panna.

3. Kipsivalu peale tuleb ka mingi nakkekrunt, et parketiliim nakkuks. Loodan jälle kipsivalaja soovitusele.
PS! väldime foorumis vastuseid stiilis "telli projekt", "mine esindusse", "kutsu professionaal" vms.
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

Anna siis teada ka kes valas ja kuidas välja kukkus?
Kui jäme toru maha läheb?
Kas tulemus on hiljem triibuline või mitte ?

Kui õnnestub, olen samuti huviline...
netmaster
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 22 korda

Re: Küttetoru betoonpõrandasse freesimine

Lugemata postitus Postitas netmaster »

Valajatel pidi mingi probleem olema väga õhukese tasandamisega.
Valajad tahavad tasandamiseks niiöelda “laineid” tekitada. Kui valu on väga õhuke, ei ole torude peal lihtsalt niipalju ruumi, et seal midagi lainetama saaks. Võib muidugi veidi vedalama segu teha, siis ta tasandub praktiliselt ise kui harjaga veidi kaasa aidata.

https://www.youtube.com/watch?v=4jDuGo1T_Ds
rye
Ehitusspets
Ehitusspets

Joonistan torude paigutust.
Kas 16mm toru saab 100mm sammuga ruudustikule panna?
Kas pöörderaadius annab välja?
Keskel peab korra tagasi pöörama, muidu on 90 kraadised pöörded.
PS! väldime foorumis vastuseid stiilis "telli projekt", "mine esindusse", "kutsu professionaal" vms.
netmaster
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Keskel saad ju vähe suurema kaare (ringi) teha. Teised 90 kraadised pöörded võib ka piisavalt suure kaarega võtta. Toru panemine ei ole millimeetrite mäng. Isegi mõni sentimeeter siin-seal ei muuda su hilisemat elukvaliteeti märkimisväärselt.
rye
Ehitusspets
Ehitusspets

https://www.feb.ee/et/kute/porandakute/ ... kuttetorud
Kõige odavam 16mm toru maksab 0,53 EUR/m ja sealt edasi 6 erinevat kuni 1,33 EUR/m välja.
DEPO-s on veel odavam 0,43 EUR/m https://online.depo.ee/product/25975
Mille poolest erinevad ja kas minu kasutuskoha jaoks võib olla kõige odavam?
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 96 korda
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

rye kirjutas: 30 Dets 2024, 15:36 https://www.feb.ee/et/kute/porandakute/ ... kuttetorud
Kõige odavam 16mm toru maksab 0,53 EUR/m ja sealt edasi 6 erinevat kuni 1,33 EUR/m välja.
DEPO-s on veel odavam 0,43 EUR/m https://online.depo.ee/product/25975
Mille poolest erinevad ja kas minu kasutuskoha jaoks võib olla kõige odavam?
Mine ja proovi seda depo toru painutada oma vajaliku raadiuse jaoks, kui ok osta ära. Mina ise alla uponori ei vaataks. Ma ei sõida ka tatisaga :)
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ma pigem küsin, kas keegi on kontuure hüdrauliliselt arvutanud ka või käib kõik kõhutunde järgi ja pärast on uus teema: "Help, nihhuja ne rabotjet!"? Sest 16 mm toru kütteringis on selline asi, mida TULEB arvutada. Selle juures tuleb leida lahendus ka tõenäolisele liigsele rõhulangule, milline on vee temperatuur toru lõpus (200 m pikkune kontuur 16 mm torus kõlab idiootsena), võib olla tuleb jagada mitmeks paralleelkontuuriks jne.
Juhe teab kõike.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Käsitsi seda keegi ei ARVUTA. Selleks on vastav Cad tarkvara, mis muu hulgas joonestab torustiku paigalduse koos mõõtudega ka ruumide plaanidele.
netmaster
Korralik postitaja
Korralik postitaja

käib kõik kõhutunde järgi
kui omale teha ja hoiduda ekstreemsustest, siis ega seal kõhutunde järgi ka väga palju valesti minna ei saa.
Minu "torumees" ka arvutas mingi programmiga ja hiljem esitas mulle tabeleid. Aga nagu ta ise tunnistas, siis ega nendega midagi eriti peale hakata ei ole. Need lihtsalt kinnitasid seda, mida ta oleks kõhutunde järgi nagunii teinud.

Teise korruse tegin tema näpunäidete järgi (toru läbimõõt, mõistlik samm, max. kontuuri pikkus) juba ise.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

netmaster kirjutas: 01 Jaan 2025, 16:06 "torumees" ka arvutas mingi programmiga ja hiljem esitas mulle tabeleid. Aga nagu ta ise tunnistas, siis ega nendega midagi eriti peale hakata ei ole
Sa ei ole ilmselt põrandakütte projekti näinud.
netmaster
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Sa ei ole ilmselt põrandakütte projekti näinud.
nagu ma eelmises postituses mainisin, pole seni erilist projekti vaatamise põhjust leidnud.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Näiteks https://build-calc.com/calculation-of-w ... oo-heating

Seal esimeses lähenduses pane oma ruumi pindala ja vaata hüdrauliliset osast, mitu kontuuri tuleb teha. 10 kPa=100 mBar.
Juhe teab kõike.
Coolhouse
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 29 korda

Lugemata postitus Postitas Coolhouse »

Tundub päris asjalik kalkulaator.
Seal on näha kui erinevalt saab põrandat ehitada.

Võib arutada kas 16 mm toru on piisav, kontuuri pikkus jne kuid kasutades mingit paksu laminaati või laudparketti saab päris korralikult soojust isoleerida.

Maailma eri paikades on soojuse vajadus erinev ning kalkulaatori lõpus öeldud et kui see ei piisa siis pange radiaatoreid ka seina.

Siin teemas on küsitud kas keegi on valanud betoonplaadile täiendava kihi ning paigaldanud 16 mm toru. Mina olen nüüd kogu maja saanud nii tehtud. Eile oli õues - 3 C, soojuspumbast väljuv vesi ülesandega 32 C ja toas 24,9 C. Tuli maha keerata.
Aga!!! 20 aastat tagasi sai maja ehitatud elektriküttele st põranda all on 100 mm PUR siis 80 mm betooni.
Küllaltki palju põrandat on tehtud plaadiga, mitte laminaadiga. Tubades on laminaat.

See on väga õige et alt isoleerimata põrandaplaat pole parim variant (ja kütab ka keldri või maapinna soojaks).
Õhk-vesi soojuspumbad, külmseadmed .
Müük, hooldus. info@coolhouse.ee
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

...kas keegi on valanud betoonplaadile täiendava kihi ning paigaldanud 16 mm toru. Mina olen...
Kui palju põrand tõusis? Kuidas toru kinnitati? Kas elektrikaablid jäid terveks?
Coolhouse
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 29 korda

Lugemata postitus Postitas Coolhouse »

Põrand tõusis 4 cm. Uksed on vaja tõsta.
Toru kinnitasin nippusidemega metallist perfolindi külge (seinast seina sammuga 50 cm, otsaseina ääres 10 cm). Tüüblid 6x40+seibid.
50 m kontuurid spiraalina paigaldatuna, nii tihedalt kui saab ca 10..15 cm sammuga.
Enamik kaableid on terved. Kõiki pole kontrollinud. Üks on katki. See seotud dushi renni paigaldusega.
Kuid kaablid võivad puruneda. Lihtsalt maja ehitades soovitas üks soomlasest elektrik kaablid betoonis sügavamale panna.
Kuid need küttekaablid ei oma tulevikus erilist sisu kuna kütteveel võiks olla ikkagi üks tenn ka varukütte võimalusena.
Õhk-vesi soojuspumbad, külmseadmed .
Müük, hooldus. info@coolhouse.ee
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Küülaline kirjutas: 01 Jaan 2025, 12:12 Käsitsi seda keegi ei ARVUTA. ...
Mina olen omale korduvalt arvutanud ja joonestanud, nii elektrit kui toru ning ei ole seal võimatut mitte midagi.
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
rye
Ehitusspets
Ehitusspets

kunn24 kirjutas: 04 Jaan 2025, 02:25 Näiteks https://build-calc.com/calculation-of-w ... oo-heating

Seal esimeses lähenduses pane oma ruumi pindala ja vaata hüdrauliliset osast, mitu kontuuri tuleb teha. 10 kPa=100 mBar.
Väga vinge kalkulaator!
Selge see, et see ei arvesta maja soojustust ja kliimat.
Aga näiteks olen dilemma ees, et kas panna 16mm toru 100 või 150 sammuga ja väga vinge illustreeriva pildi joonistab.
floor.jpg
rye
Ehitusspets
Ehitusspets

Coolhouse kirjutas: 05 Jaan 2025, 19:19 Toru kinnitasin nippusidemega metallist perfolindi külge (seinast seina sammuga 50 cm, otsaseina ääres 10 cm). Tüüblid 6x40+seibid.
50 m kontuurid spiraalina paigaldatuna, nii tihedalt kui saab ca 10..15 cm sammuga.
Kas torud siis perfolindi peale?
Kui tiheda sammuga perfolindi betooni kinnitasid?

Kas ei oleks parem perfolint tõmmata üle torude ja siis torude vahelt all olevasse betooni kruviga kinni?

Need klambrid tunduvad ka asjalikud
https://online.depo.ee/product/26050
On vist penosse mõeldud, aga kui betooni auk ette puurida?
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

rye kirjutas: 05 Jaan 2025, 23:43 Need klambrid tunduvad ka asjalikud
https://online.depo.ee/product/26050
On vist penosse mõeldud, aga kui betooni auk ette puurida?
Peaks toimima.
Laseriga kiir ette, puurile sügavuspiiraja ja saapavarba alla kinnitad kahe avaga šablooni ning parajalt pika puuriga ei pea isegi kummarduma puurimiseks.
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
rst
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas rst »

Perfolint maha naaelapüssiga. https://www.ramirent.ee/tooted/ehitusse ... 35mm-2824/
Selle aparaadiga ei pea sa puurima idiootses koguses auke ja käsitsi sinna tüübleid panema. Võidad ajas ja töömahus.

Perfolint kinnitada 0,5-0,8m tagant. Sinna kerid pärast küttetoru maha ning paned kaablivitsadega kinni.

Ülejäänud kinnitused tõstavad kõik põrandat rohkem.
Vasta