LED pirnide kiirelt läbipõlemine ja meetodid selle vastu

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 9 korda

Re: LED pirnide kiirelt läbipõlemine ja meetodid selle vastu

Lugemata postitus Postitas juhtmepunt »

kunn24 kirjutas: 09 Dets 2024, 15:51
Mida pole seda pole. Sina toppisid minu (Sinupoolse küsimise peale muide) viidatud 350mA püsivooluallika hilisemas postituses kokku ühendamiseks LED-ribandusega, mis on jaburus kuubis. Sinu peas liikunud uitmõtete minu suhu panek ei õnnestu paraku, vaata omaenese postituse väljavõtet eespool.
350 mA peale piiratud 12 V toiteka kasutamine lõigutava LEDiriba ees pole midagi valesti (eeldusel, et see ei vaja üle 350 mA). Aga mulle aitab küll, ma saan (nüüd juba :D ) aru, mida tahad öelda, kuid su sõnastused ja kategoorilised väited ei kõlba.
Ainsad konkreetsed 350mA (püsivoolu)allikad, millele käesolevas lõimes on viidatud (muide sinu enda nõudmise peale), on need:
https://ledekspert.eu/en/shop/power-sup ... 1-4w-ip66/
ja https://ledekspert.eu/en/shop/power-sup ... 2-6w-ip66/
Esimesega saad sa erandkorras põlema 12V LED riba(jupikese), mis tarvitab vähem kui 350mA voolu
Teisega saad Sa läbikõrvetatud LED-riba, seda siis lühema riba korral.
Ei esimene ega teine ei ole mõeldudki mingi LED-riba toitmiseks.
Ometi sa võtsid selle 350mA ja panid kokku 12V ribandusega. Meeltesegadus? Ja siis trambid veel uute nõudmistega jalgu ka ;)
Tsiteerides klassikuid: "Kui on nurinaid, argumenteeri selgelt".
Enne kui sihitult täristama hakkad, hinga sügavalt sisse ja loe vahelduseks!
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

12 V plokk ei ole midagi erandkorras, ma andsin ju tingimuseks 12 V ja kuni 350 mA. See teeb kuni 4,2 W. Kui on paigas jupikene ja piisab, siis milles küsimus? Otsi sinna milline sobilik tahad. Pane või akulaadija.
Siit võid ka valida millist aga hing ihkab https://ledekspert.eu/en/product-catego ... -supplies/
Kõige asjalikumad on dimmerdatavad https://ledekspert.eu/en/product-catego ... /dimmable/
Tõenäoliselt aetakase sealt välja PWM-i jne.
Kuid plokkide virr- varr ei kinnita jälle su väidet kategoorilisest I=const toitmisest. No mitte kuidagi. Ja plõksimine viib nüüd mult viimase soovi suga hetkel rohkem mõtteid vahetada.
Juhe teab kõike.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Kahju, kui kaks teemat sügavuti valdavat inimest siin "karvupidi kokku" lähevad, sisuliselt ilma põhjuseta. Loodetavasti ei lähe asi niikaugele, kui hiljuti ühe teatud "orientatsiooniga" tegelasega, kes küll viimasel ajal on silmapiirilt kadunud.

Ma mitteelektrikuna saan asjast nii aru, et suvaline seade, olgu siis kasvõi LED, eraldab energiat (sh ka valgust) koguses, mis =I(ruut)R. Pingest endast on suht "suva", kuni on tagatud vajalik voolutugevus. (Pinge siis ainult vajaliku voolu tagamiseks, vahet pole, kas (a) seade ise oma R'ga suudab konstantse pingega toiteallika puhul tagada ettenähtud voolu või siis (b) kontrollib toiteallikas, et vool oleks "õige" ja muudab vastavalt vajadusele dünaamiliselt ka toitepinget.)
SooSass
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas SooSass »

Püüan teemat veidi tavakasutaja suunas tagasi tuua, seekord ilma elektro-füüsikasse sukeldumata...

Nende "konstantse voolu" VS "konstantse pinge" toiteallikate osas, selge see et konstantse voolu toiteplokk on LED'ide toimiseks parem, optimaalsem, täpsem. Aga kui nüüd jätame kõrvale kõik sellised valgustitesse sisse integreeritud tootespetsiifilised toiteallikad ja läheme poest ostma eraldi füüsilist karpi (toiteplokki) pluss eraldi LED valgustit või riba või moodulit, siis näeme, et üle 90% kogu sellest ärist toimub ikkagi konstantse pingega toitelahenduse baasil. Praktiliselt kogu LED-ribade ja LED-moodulite valik nõuab lihtsalt 12V või 24V toidet. Samuti on ka alalispinge-toitega igasugused muud LED-valgustid, sh. disainvalgustid. Oomipoes on toiteplokkide teemas küll päris suur valik erinevaid konstantse vooluga toiteplokke, aga kui vaadata laoseisusid, siis neid on tegelikult vaid üksikud eksemplarid. Samas kui konstantse pingega toiteplokkide laoseisud on 1 või isegi 2 suurusjärku suuremad, järelikult neid ostetakse ka palju palju rohkem. Kas on asi selles, et konstantse pinge teema on tavatarbija jaoks lihtsamini arusaadav ja oskamatusest tekitavaid vigu toite ja valgusti kokkuühendamisel tuleb ka siis vähem?

Muide, tegelikult mind huvitab ka veel üks asi, et miks on konstantse vooluga toiteplokkidel kõige levinum konstantse voolu väärtus just 350mA? Samas LED'e on ju olemas igasuguseid, väga erinevatele töövooludele ette nähtud tüüpe. Kõige levinuma LED tüüp 2835 nominaalne töövool on kõigest ca 30mA (maksimum 60mA). Aga sellise vooluga konstantse voolu toiteplokke meie poodides ei leidugi üldse!
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Püsipingega ribadel ongi takisti ainuke asi mis voolu piirab. Püsipingega toitekal on sügavalt savi mida kõike tal teha kästakse aga künnab ikka 12 või 24 või 48 või mis pinget vaja on. Kui vool läheb üle lubatu siis paneb plokk end kinni ja üldiselt jääp hi-cup reziimis ootama (mõned vajavad siiski ka mehaanilist "reset" moodi sekkumist) kuniks koormus jälle mõistlikuks läheb. On olemas ka püsiva vooluga LED ribad, mille puhul on aga toitepingeks ikkagi fikseeritud pinge ja ribal endal olevad dioodide ees asuvad voolupiiramise ahelad nikerdavad vajaliku voolu tegemisega. Need ribad oskavad ka temepratuuri puhul voolu ja seega ka võimsust vähemaks mudida, et riba enda soojusesse ära ei kustuks. Ja siis on olemas konstantse vooluga moodulid või ribad (nö klassikalise ribana pole ma seda aga kuskil näinud) ja nende puhul on vaja toitekat mis voolu hoiab ja vajadusel pinget õõtsutab. Esimene ja viimane versioon ribadest ei oma temperatuuri jälgimiseks reeglina mitte mingit funktsiooni. Kui veel huvitab siis 3 dioodiga on üldiselt 12V lahendused. 24 voldi puhul on tavaliset 6 või 7 või isegi 8 dioodi üheks nö elemendiks tehtud.
12V on lihtsalt igal pool olemas ja seda on kõige lihtsam kasutada. Kui esimesed akud oleks tehtud näiteks sellisena, et kokku tuleb sealt 15 volti siis oleks ilmselt ka kogu muu elu sellega kokkusobivaks tehtud.
SMD2835 puhul küntakse sealt läbi palju vaja on. Üle 150mA pole mõistlik, diood ei suuda ilma sundjahutuseta oma pindalaga tekkivat soojust piisavalt kiiresti hajutada. Aga on olemas ka 5670, 5050, 4014, 3535, jne mõõdus asju, mille puhul on erinevad voolud.
Sass ehk mõtleb ka selle peale, et kui panna 20 dioodi järjest ja üks ära sureb siis ongi õhtu käes. Kui aga need 20 jagada neljasteks gruppideks siis on viis ahelat millest ühe suremisel ei pruugi üleüldse midagi aru saadagi. Aga kui on juba viis ahelat paralleelis siis on vaja ka 5 korda suuremat voolu.
SooSass
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas SooSass »

dumbuser kirjutas: 10 Dets 2024, 05:37 Aga kui on juba viis ahelat paralleelis siis on vaja ka 5 korda suuremat voolu.
Ja kui siis üks neist ahelatest läbi põleb (katkeb), hakkab konstantse vooluga toiteplokk edasi kütma oma sedasama konstantset voolu allesoleva 4 ahela jaoks, ehk siis igaüks neist ahelatest hakkab saama juba 25% suuremat voolu. See küll veel midagi hullu ehk ei tee, aga kui lähevad läbi 4 ahelat ja alles jääb vaid üksainus, siis see hakkab saama juba normist 5 korda suuremat voolu, mis ilmselt mõjub juba fataalselt. Seega selline mitme paralleelse ahela toitmine konstantse vooluga on ebasobiv lahendus. Hoopis konstantse pingega toide säilitab sellises olukorras voolude stabiilsuse (praktikas peaaegu).

Aga jah, millest lähtudes ikkagi on tekkinud need konstantse vooluga toiteplokkide tüüpilised voolud 250mA, 350mA ja 500mA? Mingid konkreetsed valgustid või muud tarbijad just selliste vooluväärtustega?
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

SooSass kirjutas: 10 Dets 2024, 07:10 Aga jah, millest lähtudes ikkagi on tekkinud need konstantse vooluga toiteplokkide tüüpilised voolud 250mA, 350mA ja 500mA? Mingid konkreetsed valgustid või muud tarbijad just selliste vooluväärtustega?
Järgnev on arvamine ja mitte teadmine. Oletan, et LED-kiipide tootjad (varasem link minu postituses) ja eraldiseisvate püsivooluallikate tootjad üritasid omavahel asju standardiseerida ja sealt sündisid nominaalide kokkulepped.
Minu hinnangul hakkab aga nende eraldisesivate püsivooluallikate ja neile vastavate moodulvalgustite aeg mööda saama, vähemalt siinse turu vaates. Kõrgaeg võis olla umbes 5 aastat tagasi. Nüüd suudetakse kogu (NB! LEDi tarbeks püsivooluga) toiteallikas mahutada valgusallika korpusesse juba mõistlikuma hinnaga ja saab 230V otse valgusallikale peale lasta. Siin on muidugi päris kindlasti tagasilöök töökindluse osas, sest kuuma valgusallikaga ühes korpuses asuv toiteallikas ei ole sama töökindel kui eraldiseisev püsivoolutoiteplokk.
Viimati muutis juhtmepunt, 10 Dets 2024, 11:18, muudetud 2 korda kokku.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

SooSass kirjutas: 10 Dets 2024, 07:10
dumbuser kirjutas: 10 Dets 2024, 05:37 Aga kui on juba viis ahelat paralleelis siis on vaja ka 5 korda suuremat voolu.
Ja kui siis üks neist ahelatest läbi põleb (katkeb), hakkab konstantse vooluga toiteplokk edasi kütma oma sedasama konstantset voolu allesoleva 4 ahela jaoks, ehk siis igaüks neist ahelatest hakkab saama juba 25% suuremat voolu. See küll veel midagi hullu ehk ei tee, aga kui lähevad läbi 4 ahelat ja alles jääb vaid üksainus, siis see hakkab saama juba normist 5 korda suuremat voolu, mis ilmselt mõjub juba fataalselt. Seega selline mitme paralleelse ahela toitmine konstantse vooluga on ebasobiv lahendus. Hoopis konstantse pingega toide säilitab sellises olukorras voolude stabiilsuse (praktikas peaaegu).
Püsivoolutoiteallikaga paralleelahelate toitmine on pehmelt öeldes no-to-go. Kuidas sellise asja peale saab üldse tulla.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

SooSass kirjutas: 10 Dets 2024, 05:14 Püüan teemat veidi tavakasutaja suunas tagasi tuua, seekord ilma elektro-füüsikasse sukeldumata...

Nende "konstantse voolu" VS "konstantse pinge" toiteallikate osas, selge see et konstantse voolu toiteplokk on LED'ide toimiseks parem, optimaalsem, täpsem. Aga kui nüüd jätame kõrvale kõik sellised valgustitesse sisse integreeritud tootespetsiifilised toiteallikad ja läheme poest ostma eraldi füüsilist karpi (toiteplokki) pluss eraldi LED valgustit või riba või moodulit, siis näeme, et üle 90% kogu sellest ärist toimub ikkagi konstantse pingega toitelahenduse baasil. Praktiliselt kogu LED-ribade ja LED-moodulite valik nõuab lihtsalt 12V või 24V toidet. Samuti on ka alalispinge-toitega igasugused muud LED-valgustid, sh. disainvalgustid. Oomipoes on toiteplokkide teemas küll päris suur valik erinevaid konstantse vooluga toiteplokke, aga kui vaadata laoseisusid, siis neid on tegelikult vaid üksikud eksemplarid. Samas kui konstantse pingega toiteplokkide laoseisud on 1 või isegi 2 suurusjärku suuremad, järelikult neid ostetakse ka palju palju rohkem. Kas on asi selles, et konstantse pinge teema on tavatarbija jaoks lihtsamini arusaadav ja oskamatusest tekitavaid vigu toite ja valgusti kokkuühendamisel tuleb ka siis vähem?
Nii on jah (Sinu tekst ülapool rasvases kirjas), et ka tavalisel elektrikul ei ole siis vaja koolis käimise ajast jada- ja paralleelühenduste ning nii mõnelgi elektriala inimesel juhet kokku ajava püsivooluallika teema üle pead murdma hakata. Voolu püsivana hoidmise teema on siirdatud tavatarbija käeulatusest välja ja see stabiliseerimise samm tehakse kas tavatakisti või tsipa keerukama lülituse näol ära valgusallika või nt. LED-riba sees. Kasutaja peab vaid valgusallikale sobiva pingega toiteploki paigaldama.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

A23 kirjutas: 09 Dets 2024, 16:57
Ma mitteelektrikuna saan asjast nii aru, et suvaline seade, olgu siis kasvõi LED, eraldab energiat (sh ka valgust) koguses, mis =I(ruut)R. Pingest endast on suht "suva", kuni on tagatud vajalik voolutugevus. (Pinge siis ainult vajaliku voolu tagamiseks, vahet pole, kas (a) seade ise oma R'ga suudab konstantse pingega toiteallika puhul tagada ettenähtud voolu või siis (b) kontrollib toiteallikas, et vool oleks "õige" ja muudab vastavalt vajadusele dünaamiliselt ka toitepinget.)
Elektriradikal on tõesti soojusvõimsus ruutsõltuvuses voolust või pingest.
LED-i puhul see R hüppab ringi nagu jänes ja seetõttu tuleb just I ühte kohta paika panna (seda nimetatakse (püsi)vooluga toitmine või vooluga tüürimine), millest oli ka eelnev pikk postituste rodu.
Eralduv optiline võimsus (valgus) on LEDi puhul lineaarsõltuvuses voolust ja ühtlasi väga mõjutatud temperatuurist, vt allpoololev joonis. Tegelikult see valgusena eralduv võimsus voolu suurenedes üle piirmäära enam ei kasva proportsionaalselt vooluga vaid jääb aina enam maha, st kasutegur väheneb. Seal liigvoolude tsoonis toimub ka LEDi vananemine (valgusvoo vähenemine ajas) enneaegselt.
PS. graafik on küll laserdioodi kohta kuid optiline võimsus sõltuvalt temperatuurist ja voolust käitub LED-il samamoodi.
Manused
LED optiline võimsus vs. LEDi vool.gif
LED optiline võimsus vs. LEDi vool.gif (10.48 KiB) Vaadatud 1904 korda
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kunn24 kirjutas: 07 Dets 2024, 19:57 Tüüritavad on näiteks transistorid ja bipolaartranss nö vooluga tüüritav. Panin ette nö põhjusel, et tegelikult antakse sisendisse pinge, mis tingib B-E voolu tüürimiseks. Pinge või pingeallika sisetakistust 0-ks võttes EMJ on voolu tekkise põhjuseks. Erisus on vaid reaktiivkoormustega, hetkel neid ei käsitle.
LED-id on vaid tarbijad (2-klemm) ja ebalineaarse karakteristikuga. Kui tarbija toitmist nimetad tüürimiseks, siis tuleks kas selle õppejõu või kirjanduse kallale minna.
Kas lihtsam ei oleks ise omale kaugemaid ja vaid kobamisi hoomatavaid teemasid selgeks õppida, kui et lasta maailma õppe- ja tehnikakirjandust ümber kirjutada!? Jah, siin konnatiigis võib (korduvalt!) bravuurikalt jalaga uksi lahti lüües nõuda, et teised peavad kohanema ühe isiku vaid ühes vallas kunagi õpitu järgi.
Näitena, ilmselt Texas Instruments suurelektroonikatootjana (manuses) ei tea LEDide toitmisest kohe mitte kui midagi ja kõik on üldse valesti ja paha. Maha võtta, kallale minna! Või äkki endale valdkonnas asju selgemaks teha enne kui teisi patroneerivalt korrale kutsuma hakata?
Manused
LED toitmise põhimõtted, Texas Instruments.pdf
(54.47 KiB) Allalaaditud 39 korda
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Avasta veel midagi, internet on suur. :good:
Kui PWM-ini jõuad, siis kire uuesti, vaatame, kui viitsimist. Eeldusel, et viisakas laps oled.
Juhe teab kõike.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kunn24 kirjutas: 10 Dets 2024, 20:03 Avasta veel midagi, internet on suur. :good:
Kui PWM-ini jõuad, siis kire uuesti, vaatame, kui viitsimist. Eeldusel, et viisakas laps oled.
Mis PWM!? Kunni elektrotehnika ABC ja P=UI kärab korrutamiseks ja "korra loomiseks" igas vallas, pooljuhtidest suruõhuni. Ülejäänu on saadanast! :amen:
Vasta