Tarka nõuannet: kompressor garaaži

siia käivad üldised teemad, mis teistesse foorumitesse ei sobi
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 9 korda

Re: Tarka nõuannet: kompressor garaaži

Lugemata postitus Postitas juhtmepunt »

kunn24 kirjutas: 14 Nov 2024, 14:33
juhtmepunt kirjutas: 14 Nov 2024, 13:24 Edit. Leidsin videonäites oleva nn. nikerdise spetsifikatsiooni ja õhukulu, see on tummised 320L/min. Mul on sama tööriista Hiina analoog ja vaevalt sel õhukulu teisest puust on. Kompressor on mul kodukasutaja kangem ots 230L/min @6bar. Üsna odav 130€ paak päästab minu puhul kompressorite poolprofikategooriasse tuhandete investeerimisest.
Õhukulu puhul tuleb ALATI näidata ka rõhku, kuna õhuvoo võimsus koosneb 2-st parameetrist: rõhk ja kulu (nagu elektrigi puhul: vool x pinge). Sinul on esitatud vaid kulu ilma rõhuta, st info on BS. Lisaks on õhk kui gaas kokkusurutav ja ka selle tõttu tuleb kulu puhul esitatada ka rõhk. Igaks juhuks, hinnanguline sellise elektritööriista võimsus oleks 100 W. Kui õhusüsteemi võimsus on 10x suurem, siis näitab see ääretut ebaefektiivsust ja tuleks pigem vältida.
Kui seadme mootor on kompressoriga sobitamata, st valesti dimensioneeritud, on võimalik suur õhutarve väikese rõhuga. Antud seadmel tundub olevat see viga.
Heh, Kunn24 mis herilane sind nüüd torkas? Tere tulemast suruõhutööriistamaailma! Minule ei ole küll voolu ja pinge või gaaside kokkusurutavuse loengut pidama vaja hakata. Vaikimisi tuuakse käsitööriistade õhukulu rõhul 6bar või vähemalt seda tuleb eeldada, kui numbriliselt muud antud ei ole. Sul on minu viidatud tööriista tootja leht, mine naeluta nemad nüüd seina külge ja löö kord majja ja ütle, et nende andmed on BS. Kõik teised tootjalehed ka. Ma võtsin õhukulu numbri tootja lehelt/spetsifikatsioonist. Ja tõesti võib tegu olla kasuteguri mõttes väga ebatõhusa seadmega, kuid kus näed kohta maailma muuta, siis käed külge. Tegudega. Tehtagu. Ostan hea meelega Kunn24 nimelise hea kasuteguriga ja samas väiksemõõtmelise metallifaasija, turg on vähemalt minu poolt ootel :) Seniks aga peab muu maailm hakkama saama nende "vältimist vajavate" tööriistadega ;)
Tsiteerides klassikuid: "Kui on nurinaid, argumenteeri selgelt".
Enne kui sihitult täristama hakkad, hinga sügavalt sisse ja loe vahelduseks!
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Kui sul oleks mõtlemine korras, siis sa krõbinal arvutaksid oma minifreesi võimsuse su toodud andmetel. Sa võid seda viga veel praegu parandada. Nii, et ootan vastust. Jutu järgi tunned asja hästi. :grin:
Aga kui sind reaalsed kasutagurid ei koti ja lepid hinnangulise 5 %-ga ja ostad jama kompenseerimiseks lisaks suuri tünne, siis aitab küll jutust, kui tahad, jätka.
Juhe teab kõike.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kunn24 kirjutas: 14 Nov 2024, 15:56 Kui sul oleks mõtlemine korras, siis sa krõbinal arvutaksid oma minifreesi võimsuse su toodud andmetel. Sa võid seda viga veel praegu parandada. Nii, et ootan vastust. Jutu järgi tunned asja hästi. :grin:
Aga kui sind reaalsed kasutagurid ei koti ja lepid hinnangulise 5 %-ga ja ostad jama kompenseerimiseks lisaks suuri tünne, siis aitab küll jutust, kui tahad, jätka.
Nn. 20L suruõhupaak (sisuliselt ämber) on siis suur tünn :lol:
Ometi see "suur tünn" on lahendus ja asjad on tehtud ning enamgi veel.

Kunn24, milline aga on Sinu reaalne, tegelikkuseses realiseeritav lahendus?
Kui jalad ikka praktilises inseneerias ja igapäevatehnikas (ja mitte üldteoreetilises targutavas lobas) maas hoida, kas Sa palun Kunn24 viitaksid mulle reaalse turul saada oleva metalli suruõhuminifreesi, mis oleks Sinu kui pädeva ja kogenud mehhaanikainseneri soovide (eriti kasutegur) kohaselt konstrueeritud ja valmistatud? Mille õhutarve jääks nt alla 100L/min, millega saaks ka RV terast, mitte plastiliini faasitud. Mul on vaja reaalseid lahendusi. "Tehtagu", "peaks nii ja naa olema", jne jne on toredad maailmaparandamise jutud õllelaua taga aja viitmiseks või foorumis tarka panemiseks, aga käegakatsutavat tulemust neist ei ole ega ei tule.
Viimati muutis juhtmepunt, 14 Nov 2024, 17:30, muudetud 1 kord kokku.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

kunn24 kirjutas: 14 Nov 2024, 15:56 Kui sul oleks mõtlemine korras, siis sa krõbinal arvutaksid oma minifreesi võimsuse su toodud andmetel. Sa võid seda viga veel praegu parandada. Nii, et ootan vastust. Jutu järgi tunned asja hästi. :grin:
Kõik sellised väiksed suruõhu mootorid ongi väikse kasuteguriga, sest välja vuhisev õhk on raisatud energia.
Nende ainuke eelis on 50Hz elektrimootorist väiksem kaal ja et ei tapa elektriga.

Samuti serva faasimiseks 1100W elektririist on nähtavalt suurema lõikevõimega, sest faasib kuni 10mm serva, keevituse jaoks:
https://excelmachinetools.co.uk/home/sh ... -deburrer/
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

ping kirjutas: 14 Nov 2024, 17:26
Kõik sellised väiksed suruõhu mootorid ongi väikse kasuteguriga, sest välja vuhisev õhk on raisatud energia.
Nende ainuke eelis on 50Hz elektrimootorist väiksem kaal ja et ei tapa elektriga.

Samuti serva faasimiseks 1100W elektririist on nähtavalt suurema lõikevõimega, sest faasib kuni 10mm serva, keevituse jaoks:
https://excelmachinetools.co.uk/home/sh ... -deburrer/
Ma olen nii Pingi kui Kunn24-ga täiesti nõus, et pneumaatilised ongi väikese kasuteguriga, samas väikesed ja odavad. Siiski, minu rahaline kulu on praegu vaid 130€ lisapaak (mis on niikuinii kasutusel ka muudel eesmärkidel) ja 50€ hiinakas frees. Kompressor on niikuinii ka muudel eesmärkidel olemas. Kui mul on aastas hinnanguliselt kokku kuni 2h freesimist, kas ma kuidagimoodigi peaksin muretsema freesi viletsa kasuteguri pärast ja kompressoris "raisatud" elektrienergia pärast!?
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 96 korda
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

Tere tulemast ‘ konna’ foorumisse :) , said üsna kiirelt teada kuidas siin asjad käivad. Aga kuidas on seltsimehd jälle sellega et käib räme teemaalgataja poolt tehtud teema risustamine. Mis freesid ja kärukummid?!

Pannikoogi jutt peaks ka sobima juba jälle :))
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kaimagk kirjutas: 14 Nov 2024, 18:21 ... Aga kuidas on seltsimehd jälle sellega et käib räme teemaalgataja poolt tehtud teema risustamine.
Mis freesid ja kärukummid?! ...
Ega Foorum mõni lõustaraamat ei ole, kus iga paari päeva tagant samu küsimusi küsitakse.
Siin on teema "Garaaži kompressorist" ja seni kui käib arutelu kodukasutuses olevate kompressorite kasutusviisidest ning nende erinevatest kasutamise aspektidest on kõik senine arutelu teemakohane, sest see sama kehtib ka 10 aasta pärast.

Keda kummid üleliigselt erutavad, see leiab Naljanurgast sobiva pika homoerootilise lõime.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

[quote=ping

....
[/quote]
Minu aiakärul on juba aastaid täiskummiga ratas ja ei ole mingeid muresid.
Näiteks selline:
https://www.tooriistad24.ee/karu-ratas- ... kollane-2/
Pilt
[/quote]

Ja millist infot kompressori kohta sellest postitusest saab? Igasse teemasse oskate oma memunuaarid poetada.
Viimati muutis kaimagk, 15 Nov 2024, 10:56, muudetud 1 kord kokku.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

See Senco AC24050 tundub asjalik vidin olema, kuigi 1/2 kallim kui need hiina junnid mis kõik tulevad ühest tehasest ainult erinevate kleebistega. Ja muidugi need 100€ revikompressorid, kaua need 5-8 bar rõhku hoiavad 1-2 sekundit. Õhuga puastamisest võid ainult unistada( sama mis tuule käes:) . Kompressori 1 suur pluss on ikka et saab tööriistu norm puhastada.
aero
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 83 korda
On tänatud: 82 korda

Lugemata postitus Postitas aero »

kaimagk kirjutas: 15 Nov 2024, 08:16
ping kirjutas:
....
Näiteks selline:
Ja millist infot kompressori kohta sellest postitusest saab? Igasse teemasse oskate oma memunuaarid peotada.
kaimagk, kui sinu jaoks infot pole, siis keri edasi ja ära hädalda. Minu jaoks oli vajalik.
Ja kaimagk, ära susserda täägidega! Kustutad ühe "]" kusagilt ära ja - kes ütles mida - on segi nagu puder ja kapsad :(. Täägid on olulised! Sinu muu grammatika väga ei ole.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kaimagk kirjutas: 15 Nov 2024, 09:10 ... Ja muidugi need 100€ revikompressorid, kaua need 5-8 bar rõhku hoiavad 1-2 sekundit.
Õhuga puastamisest võid ainult unistada( sama mis tuule käes:).
Kompressori 1 suur pluss on ikka et saab tööriistu norm puhastada.
Ma vanas garaažis kasutasin asjade puhastamise jaoks just kasutatud külmikukompressorit ja selle taga resiiveriks CO ballooni.
Rõhu pumpas järgmiseks päevaks üles aga kui ikka kuni 30bar õhujoa asjale suunasid, siis võis lisaks kinni kivistunud mustusele ka värvi maha võtta.

Kerge ilma paagita rehvikompressoriga saab mugavamalt paisupaakidesse eelrõhku pumbata, sest kui paisupaak ise on 100L, siis suure kompressori küljes olevat rasket 20L resiiverit on mõtetu paisupaagi juurde vedada.
Näiteks selles 6kg kaaluvas seadmes on kompressori osa sama mis suurel kompressoril aga seade ise on palju kergem kui ressiiveriga koos olev seade:
https://www.motonet.ee/toode/nu-air-sim ... ct=75-1925
Ja kui harva suuremat tootlikust on vaja, siis selle saab olemasolevale kompressorile lisaks ühendada, kasutama teise kompressori ressiiverit.

Ei saa mitte ühegi seadme kohta halvasti öelda, kui osata seda õieti kasutada.
(Täisrehv on väga kasulik ehitusel, sest selline ratas ei karda naelu ja vähendab kompressori ühe funktsiooni vajadust.)
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kaimagk kirjutas: 15 Nov 2024, 09:10 See Senco AC24050 tundub asjalik vidin olema, kuigi 1/2 kallim kui need hiina junnid mis kõik tulevad ühest tehasest ainult erinevate kleebistega. Ja muidugi need 100€ revikompressorid, kaua need 5-8 bar rõhku hoiavad 1-2 sekundit. Õhuga puastamisest võid ainult unistada( sama mis tuule käes:) . Kompressori 1 suur pluss on ikka et saab tööriistu norm puhastada.
Minul ongi tolle Senco AC24050 võimsuselt veidi suurem, aga paagilt veidi väiksem vend (Senco AC32024) oma põhilise koormuse saanud puitpindade lihvimisjärgsel ja lakkimis- või värvimiseelsel tolmust puhastamisel. No ei tee neid ruutmeetreid väikese kompressoriga mõistliku ajakuluga, õhupüstol sööb ikka päris mõnuga. Mööblitükkide lakkimiseelsel pindade puhastamisel oleks ka vanakooli õliaurudega kompressor out. Eriti vana pragunenud puidu puhul on tolmu ja sodi pragudest väljaajamine muude vahenditega üsna mõeldamatu. Seejärel lihvimistööriistad samuti tolmust puhtaks ja nagu uuena riiulisse. Akuettsaag jms. kah suruõhuga õlisest saepurusodist puhtaks.
Kogu tolmutamine ja tööriistade puhastamine toimub muidugi õues. Selleks on garaaži suruõhutrassist veetud toru garaaži välisseinal olevasse suruõhuliitmikku, kust edasi saab juba pika või lühikese voolikuga ning puhastamiseks sobiliku pika nokaga suruõhupüstoliga asjatada.
Viimati muutis juhtmepunt, 15 Nov 2024, 11:10, muudetud 1 kord kokku.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

aero kirjutas: 15 Nov 2024, 09:14
kaimagk kirjutas: 15 Nov 2024, 08:16
ping kirjutas:
....
Näiteks selline:
Ja millist infot kompressori kohta sellest postitusest saab? Igasse teemasse oskate oma memunuaarid peotada.
kaimagk, kui sinu jaoks infot pole, siis keri edasi ja ära hädalda. Minu jaoks oli vajalik.
Ja kaimagk, ära susserda täägidega! Kustutad ühe "]" kusagilt ära ja - kes ütles mida - on segi nagu puder ja kapsad :(. Täägid on olulised! Sinu muu grammatika väga ei ole.
Häid värvimiseks rulle müüakse Espakis, hinnad on ka paremad kui mujal. Kunagi ostsin ehituse abc’ st, need ei olnud nii head. Üldiselt proovin ikka vaadata kus saab odavamalt ja mis on ka universaalsed.
:)
Loodan et keegi sai head infot
Ajuragistaja
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas Ajuragistaja »

Sain head infot :)
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ajuragistaja kirjutas: 05 Dets 2024, 23:09 Sain head infot :)
Mina sain ka, ainult mitte väevide kohta, vaid komressori.
Vasta