Elektrikerise spets ühenduskaabel

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
SSD
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 6 korda

Elektrikerise spets ühenduskaabel

Lugemata postitus Postitas SSD »

Sai vana 8kW Harvia vahetatud uue 9kW Mondexi vastu.
Kaitse on sobiv, seinast väljatulev kaabel aga küsimärk minu silmis.Rüü on maha kistud ja teip ümber pandud. Milleks?Eelmise kerisega probleeme samas ei olnud. Uue sooviks aga korrektselt ühendada kui juba vahetada välja, kas spets kuumakindel kerise ühenduskaabel( ca 30 eur 1,5m kaabel+ harutoos) ja harutoos seina? Või pole vahet.

Ja kurja, kuigi elektrikilbis kaitse eeldaks, et on 5x 2,5 kaabel, siis silma järgi on ristlõige nagu väiksem, võib olla, et vanal 8kW kerisel oli 5x 1,5? Peaks vist supleriga üle mõõtma.
Manused
Screenshot_20241204_000644_Gallery.jpg
Screenshot_20241204_000654_Gallery.jpg
20241203_234541.jpg
donaldtbd
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 4 korda

Re: Elektrikerise spets ühenduskaabel

Lugemata postitus Postitas donaldtbd »

Teoorias peaks olema kuumakindel kaabel. Praktikas pole mitte üheski saunas, peale minu enda oma, seda näinud.
Ausaltöeldes ma oleksin kaabli ristlõike pärast rohkem mures ning mõõdaksin selle üle.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Seal ei paista kaablit olemagi, paljad juhtmesooned teibiga mässitud. Selline paigaldus auditit küll ei läbi. Keristele üldjuhul rikkevoolukaitseid ei panda. See on veel eriti huvitav 50 mA?
SSD
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

No jah,seda minagi.Juhtmesooned teibiga koos, miiks nii ja mis on seina sees, seda ei tea. Nähtav osa kõik üle teibitud kaablisooned leiliruumis. Kodus 100% elektriküte, see ehk võibolla abiks mõtisklemisel. Ju ta omal ajal vastu võeti ikka, muidugi ca 20a tagasi.

Oli jupp 5x2,5 kaablit kodus olemas, võrdlesin, mõõtsin supleriga üle, , tundub ikka, et 5x 2,5 on kaabel. Igaks juhuk võiks keegi teadjam kommenteerida, kas 2,5 kaabli paljas soon peabki supleriga mõõtes ca 1, 5- 1,7mm olema. Ma pole elektrik, Ehituskool teise erialal lõpetatud aegu tagasi, siiani arvasin, et 2,5 kaablisoone läbimõõt peaks ka nagu 2,5 mm olema. Aga vist ei ole?
donaldtbd
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas donaldtbd »

SSD kirjutas: 04 Dets 2024, 19:18 No jah,seda minagi.Juhtmesooned teibiga koos, miiks nii ja mis on seina sees, seda ei tea. Nähtav osa kõik üle teibitud kaablisooned leiliruumis. Kodus 100% elektriküte, see ehk võibolla abiks mõtisklemisel. Ju ta omal ajal vastu võeti ikka, muidugi ca 20a tagasi.

Oli jupp 5x2,5 kaablit kodus olemas, võrdlesin, mõõtsin supleriga üle, , tundub ikka, et 5x 2,5 on kaabel. Igaks juhuk võiks keegi teadjam kommenteerida, kas 2,5 kaabli paljas soon peabki supleriga mõõtes ca 1, 5- 1,7mm olema. Ma pole elektrik, Ehituskool teise erialal lõpetatud aegu tagasi, siiani arvasin, et 2,5 kaablisoone läbimõõt peaks ka nagu 2,5 mm olema. Aga vist ei ole?
Mis on ristlõige ja läbimõõt on ikka rohkem põhikooli teema. Võibolla lööb pirni põlema see, et üks on mm2 ja teine lihtsalt mm. Hää küll, olen siis veel abivalmim ja ütlen veel vihjeks, et lihtsustatult võib ristlõike kohta ka otsa pindala öelda ning 2.5mm2 puhul peaks ideaalsel ringil läbimõõt 1,784mm olema
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

Ehituskool teise erialal lõpetatud aegu tagasi, siiani arvasin, et 2,5 kaablisoone läbimõõt peaks ka nagu 2,5 mm olema.
kui ka ehitad alati sellise varuteguriga siis võid olla kindel, et kestab... :good:
Kuidas aga kindel olla , et teinekord jagades samuti liiga suurt tegurit ei kasuta ?
SSD
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Ok,targem taas,tänud :thumbsup: . Kaablisoon õiges mõõdus, hea seegi, ei pea uut kerist välja vahetama hakkama.

Mis selle teibitud kaabliga teha? Harukarp seinale ja korrektne kuumakindla isolatsiooniga kaabel harukarbist keriseni?
Viimati muutis SSD, 04 Dets 2024, 21:19, muudetud 1 kord kokku.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Põrandal pole kuumuskindla kaabliga midagi teha. Milleks vajaduseta veel harukarpe lisada? Töökindluse ilmne vähendamine.
Kolla-roheline isoleer võiks olla olemata. Kui juhtmed, siis võiks nad rüü/ kõri/ plasttoru sisse tõmmata. Kaabliga võiks käituda samamoodi, kuna põranda lähedal ja tuleks jätta mulje tema lisa-kaitsmisest.
Juhe teab kõike.
SSD
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Tavaline kaablirüü, mingit "kuumakindlat"pole vaja? Ega seal põrandal muidugi suurt kuuma ei olegi
Viimati muutis SSD, 04 Dets 2024, 21:23, muudetud 1 kord kokku.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Põrandal on ka kuuma saunaga külm. Kuum tsoon algab ülevalpool kerise pinda.
Juhe teab kõike.
SSD
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Ok,tänud vastanuile!
SSD
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Üks küsimus siiski veel tekkis, ühendus kerise sees kruviklemmi alla, hülssida või lihtsalt puhas kaabliots sisse ja kruviklemm kinni?
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Hülss on vajalik kiudjuhtme puhul.
Juhe teab kõike.
seen
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas seen »

Kas ainult mind häirib sõna Electrocomp? Olen kõikvõimalike tootjate automaate huvist lammutanud ja too oli ainuke, mis uuena seest roostetas.
SooSass
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas SooSass »

seen kirjutas: 05 Dets 2024, 07:58 Kas ainult mind häirib sõna Electrocomp? Olen kõikvõimalike tootjate automaate huvist lammutanud ja too oli ainuke, mis uuena seest roostetas.
Härib ka mind. Ei ole häid kogemusi nendega, mitte küll sisemuse rooste teemal, aga üldises vastupidavuses. Aga no kui ta teemaalgatajal seni probleemideta töötab, siis ei saa ka sundida kohe välja vahetada. Kuigi see konkreetne paistab olema üpris vana toode juba. Samas see RVK on veel ikka eriti imelik mudel, igas mõttes, nii seest kui väljast.
SSD
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Siiani pole probleemi olnud selle Electrocompi ' ga elektrikilbis,samas, .. ma kehv saunataja ka, aastas ehk mõni kord. Lapsed pigem soovivad. Kui aga siiski räägite, et ebakvaliteetse firma toodang ja vana, siis selle saan lasta ju välja vahetada. Ise ma elektrkapis pigem midagi siiski ei teeks. Mis firmat, mis toodet aaemele soovitate?
SooSass
Korralik postitaja
Korralik postitaja

SSD kirjutas: 05 Dets 2024, 09:14 Siiani pole probleemi olnud selle Electrocompi ' ga elektrikilbis,samas, .. ma kehv saunataja ka, aastas ehk mõni kord. Lapsed pigem soovivad. Kui aga siiski räägite, et ebakvaliteetse firma toodang ja vana, siis selle saan lasta ju välja vahetada. Ise ma elektrkapis pigem midagi siiski ei teeks. Mis firmat, mis toodet aaemele soovitate?
Pildi järgi võib aimata, et need kaks asja seal kilbis pole mingi konkreetse kammlatiga seotud, seega uute valik pole põhimõtteliselt piiratud. Uue valimisel ma ei tahaks küll siin hakata reklaamima ja tegelikult ega seda ühteainsat kõige paremat polegi olemas. Aga kui siiski üldisemalt viidata, siis (loetelu pole kaugeltki täielik, aga siin on just need mida täna Eestis eelkõige näha on poodides):

- 1. Väldi selliseid brände:
Chana, IEK, Promfactor, Electrocomp, Maxge, Gacia, Merlin Gerin, AEG, Garo...

- 2. Võib osta:
Chint (hiinakatest parim valik), Noark, ABB (kvaliteet alla käinud ja omad veidrused lisaks), General Electric (GE), ETI, Schneider, Legrand, Siemens, LSN, F&G, Eaton/Moeller PL6,PF6,PFL6 seeriad ...

- 3. Veel paremad:
Eaton/Moeller PL7,PF7,PFL7,PFIM,PKNM seeriad, Hager, ...

Aga eks kindlasti on see nimekiri ikka ka subjektiivne, samas siiski ei baseeru ainult isiklikel kogemustel (see eeldaks juba kõikidega vahetuid ja hulgalisemaid kogemusi ning testimisi ja kõikide sisemuse lahtilammutamisi).

Omaette nüansina: Paigaldada kerise jaoks ka RVK on kindlasti suur küsimärk. Ametlikult ei ole nõutud, aga mina siiski paneksin selle ka, keelatud pole. Iseküsimus, kas ja milline see stabiilselt tööle jääb (keristel võib esineda väike lekkevool). Aga kuna praeguse RVK taga ilmselt toimib, siis vast seda probleemi ei teki. Praegune RVK aga oma väidetava ebatüüpilise 50mA kaitsetasemega on suhteliselt mõttetu, sest ei vasta 30mA nõudele inimese kaitsmise jaoks (tulekahjuvastase kaitsmise jaoks muidugi sobib). Muidugi RVK maksab paraku päris palju. Aga on ka üks koht siin meie maal kust saab selle 3-faasilise (4 poolust) ja seejuures väga heade parameetritega (40 või 63A, 30mA, A-tüüp, 10kA) ja seejuures 1.maailma jaoks turustatavad tooteseeriad, ning valida isegi 2 erinevalt brändilt, 20 euroga (uus, pakendis, mitte kasutatud). Ma ei taha reklaamida konkreetsemalt, pole sellega seotud.

EDIT: Täiendasin ja täpsustasin brändide nimekirju.
Viimati muutis SooSass, 07 Dets 2024, 07:52, muudetud 1 kord kokku.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Juhuslikult haakub just kõrvalteemaga:

Parandage mind kui ma eksin, aga kas pole Electrocompi näol tegemist mitte Lõuna-Aafrika Vabariigi toodanguga kus toodetakse asju pigem Briti standardi järgi (pildil kah näha kenasti IEC755.GB6829) ja RVK-de puhul on tegemist toitepingest sõltuva rakendumisega aparaadiga? Pluss üldine kvaliteet?

See on juba paarikümne aasta tagune lugu kui see küsimus sai elektrikute foorumis esitatud, aga keegi ei võtnud vaevaks uurida...... Ka TJA saatis miski ümmarguse vastuse - äkki ei saanud sisuliselt minu küsimusest aru, et kas EN standarditele mitte vastavaid vidinaid meil siin üldse turustada tohiks?

Samas - kui paigaldis on tehniliselt korras, siis nii kaitselülitid kui ka rikkevoolukaitsmed ei pea üldse rakenduma - seega pole oluline, mis sinna paigaldatud on, kuni tarbija ja liinid on töökorras, ei rakendu niikuinii midagi. Vaja läheb alles siis, kui miski jama tekib.
Pakun, et 99,9 % kaitsaparaatidest ei rakendu kunagi - seega võiks need olemata olla ja vaja läheb vaid seda 0,1 %
Viimati muutis trebla, 06 Dets 2024, 00:25, muudetud 1 kord kokku.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Praegune RVK aga oma väidetava ebatüüpilise 50mA kaitsetasemega on suhteliselt mõttetu, sest ei vasta 30mA nõudele inimese kaitsmise jaoks (tulekahjuvastase kaitsmise jaoks muidugi sobib).
L-PE lühise vastu samuti sobib. Keris on ühendatud kaitsejuhiga.
Juhe teab kõike.
SooSass
Korralik postitaja
Korralik postitaja

trebla kirjutas: 05 Dets 2024, 18:34 Parandage mind kui ma eksin, aga kas pole Electrocompi näol tegemist mitte Lõuna-Aafrika Vabariigi toodanguga kus toodetakse asju pigem Briti standardi järgi
Ega nende asukohta pole raske tuvastada, kasvõi juba veebidomeenist (electrocomp.co.za) või siis nagu nad ise ennast kirjeldavadki: "dynamic technology driven South African group". Suur katusfirma paljude alamtootjatega. Elektroonika, automaatika, kaitseaparatuur jne.

Pakuvad tänagi kaitselüliteid ja liigpingepiirikuid muuhulgas, aga vastavalt mandri värvile on nüüd nende toodang ka süsimusta värvi plastkestades, valgete tekstide ja nupuga (selline värvivalik on vist kaitselülitite maailmas ainulaadne, kui just Venemaa vana toodangut ja muid kolakamaid tööstuse jaoks toodetavaid mitte-MCB kaitseaparaate sinna hulka mitte arvestada):
https://electrocomp.co.za/product/13mm- ... ndustries/

On vist jah Briti standard. Näen isegi ebatavalist 30A nimivooluga kaitselülitit (mitte 32A). Aga täna neid brände vist keegi enam Eestisse ei tarni ka.
Vasta