Paluks viidet määrusele või standardile, kus on juttu 10 mA, põrsastest ja imikutest?
Lumepuhur
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 89 korda
- On tänatud: 142 korda
Re: Lumepuhur
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 38 korda
- On tänatud: 119 korda
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Kurb.kunn24 kirjutas: 25 Nov 2024, 19:25 Ei viitsi tuustida, koolitusel jutustati. Jutt käis nii, et pisikesed olevused on voolule tundlikumad.

-
- Ehituspenskar
Kuid veidi allusin su provokatsioonile
https://library.e.abb.com/public/9f0e99 ... e%20EN.pdf60364-4-41
protection against electric shock 30...500 ■ ■
socket outlets up to 20 A, outdoor installations 10...30 ■
10 ja 30 mA on lisakaitsed otsepuute eest. Sõidad kaabli katki, soon paljastub, tekib kohe otsepuute oht. Alla 0,5 mA läbi keha (vasak käsi- jalg) loetakse, et ei pane tähele. Kõik üle selle on mingil määral tähelepanndav. Siit tekib küsimus, milleks kaitsta 30 mA aparaadiga, kui saab pista 10? Tegu on ka mobiilse välispaigaldisega (outdoor installation). Muud suurt polegi.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 267 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Kui sa ise ja oma pudulojused tatsavad külmas rabedaks muutuva kaabli peal, siis võib ju 10mA kaitsme ise panna, ilma igasuguse sunnita.
Alis maksab 16A 10mA (elektrooniline) rikkevoolukaitse koos saatmisega 13eur.
(Minu koerad on õppinud väga ruttu selgeks, et maas vedelevale kaablile ei astuta.)

-
- Ehituspenskar
Muidugi võib ise panna, aga isand kunn24 kirjutas et 10 mA RVK on põrsaste ja imikute jaoks ettenähtud
Seda allikat, kus on ette nähtud, tahaks näha.
Ma saan aru, aga kui sa kirjutad, et on ette nähtud ja veel loomad (põrsad) ja väikelapsed (imikud), siis eeldaks ka mingit konkreetset seadust, mitte lihtsalt ette nähtud.kunn24 kirjutas: 25 Nov 2024, 20:25 Proovi otse aru saada ... Tegu on ka mobiilse välispaigaldisega ... Muud suurt polegi
Ja see ABB teos on juba 9 a vana, tänapüeval on nõutud juba kõigi pistikupesade (mitte ainult välis) kaitsmist rikkevoolukaitsega.
-
- Ehituspenskar
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Väike OT küsimus- kui keegi misiganes kontrollidest satub mõnda korterisse, kus korteri omanikul on veel nn kuulujuhtmetega särts veetud ja seinapealsed pistikupesa bakeliidist? Pannakse pistikupesadele kleepsud, keeratakse koridori nurgas asuvas hallist kapist välja keraamilised korgid, millede toimimiseks oli nael? Kas nende omal ajal tehtu ei vastagi nõuetele? Selliste tänapäeva nõudmiste korral jääks vist 30% ilma igasugu energiata ja Lenini idee- kogu maa elektrifitseerime on juba kommunism, lendab omadega pekki. Minu jaoks on lohutus, et Eesti Vabariigi territooriumile kommunism Lenini idee järgi ei saabu mitte kunagi. Juba riigifirmade EE ja EL olemasolud välistavad kommunistliku riigikorra võimaluse.Küülaline kirjutas: 25 Nov 2024, 21:42 Ja see ABB teos on juba 9 a vana, tänapüeval on nõutud juba kõigi pistikupesade (mitte ainult välis) kaitsmist rikkevoolukaitsega.

Mu kirjeldatu tuletas meelde igaaastaseid korstnapühkijaid.

-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 9 korda
Lugemata postitus Postitas juhtmepunt »
Kunn24, kas oleks võimalik teada saada, kes, keda ja kus nende materjalide alusel koolitab? Olles ise kaht jalga pidi elekrtiohutuskoolituses eeskätt meditsiinitehnika vallas sees, tekitab slaididel väidetud põhjus-tagajärg seos olulisi küsitavusi muu koolitusmaterjali kohta.kunn24 kirjutas: 25 Nov 2024, 22:32 Kuid ma lisan paar pilti koolitusmaterjalidest elektriohu vallas.
Enne kui sihitult täristama hakkad, hinga sügavalt sisse ja loe vahelduseks!
-
- Ehituspenskar
Kui oled med valla el ohutuse koolitusega sinapeal, kas oponeerid või aktsepteerid laste suuremat tundlikust elektrivoolu toimele? Võiksid mõningaid oma koolitusmaterjale tsiteerida. Kui kenasti üritad, saame kaubale ka sinu küsitu osas.
-
- Ehituspenskar
Elektriga on seaduse silmis nii, et elektripaigaldis peab vastama selle ehitamise ajal kehtinud nõuetele. Seda on küll praktikas üsna keeruline järgida, aga nii on.
-
- Korralik postitaja
Vägagi konkreetselt. Ainus põhjus-tagajärg seos nn. koolitusmaterjalides on südant kontrolliv närvisignaal sagedusega 60Hz ja justkui sellest tulenev eriline tundlikkus.kunn24 kirjutas: 25 Nov 2024, 23:48 Milline põhjus- tagajärg? Palun konkreetselt, abstaraktset jama oskab iga1 ajada.
Ma olen täiesti nõus, et kui tahta ekstra kaitset, las see 10mA RVK olla. Kompromiss töökindluse ja el. ohutuse vahel. Niikaua kui nt mahtuvusliku lekkevoolu või toitefiltrite tõttu välja ei peksa, saab hakkama.kunn24 kirjutas: 25 Nov 2024, 23:48 Kui oled med valla el ohutuse koolitusega sinapeal, kas oponeerid või aktsepteerid laste suuremat tundlikust elektrivoolu toimele?
Laste osas andmed, millele tugineda mul puuduvad. Arvata võib kõike, aga katsetama laste peal keegi ei hakka. Katseid on tehtud palju koerte ja kassidega, aga neid tulemusi ei saa üks-ühele laste peale üle kanda.
50Hz elektrivoolu ohtlikkuse graafikuga aeg vs. voolutugevus oled ilmselt tuttav. Sealt see 30mA kui kirik keset küla on maha joonistatud.
-
- Korralik postitaja
Meditsiinitehnika vallas igasuguste piirmäärade osas ei ole lapsed ega täiskasvanud eristatud. Selles vaates oled haiglas elektriaparaatide all suur või väike lihakeha, voolude piirmäärad on samad. CF-tüüpi kontaktosal 50Hz kuni 10mikroamprit tavaoludes ja kuni 50mikroamprit üksikrikkeolukorras on veel lubatud ja kogu lugu.kunn24 kirjutas: 25 Nov 2024, 23:48 Kui oled med valla el ohutuse koolitusega sinapeal, kas oponeerid või aktsepteerid laste suuremat tundlikust elektrivoolu toimele?
-
- Ehituspenskar
Ok, sellega siis selge.juhtmepunt kirjutas: 26 Nov 2024, 00:13 Vägagi konkreetselt. Ainus põhjus-tagajärg seos nn. koolitusmaterjalides on südant kontrolliv närvisignaal sagedusega 60Hz ja justkui sellest tulenev eriline tundlikkus.
-
- Korralik postitaja
Sellega on jah selline piisikene mure, et ei ole olemas südant kontrollivat närvisignaali sagedusega 60Hz. Koolitaja on lasknud oma fantaasial lennata või võtab oma koolitusmaterjali suht suvalisest luuleallikast. Kuna kahel slaidil jookseb korduvalt läbi number 60Hz, siis oletan, et kasutatud on mikimaalt siia imporditud fantaasialendu.kunn24 kirjutas: 26 Nov 2024, 00:26Ok, sellega siis selge.juhtmepunt kirjutas: 26 Nov 2024, 00:13 Vägagi konkreetselt. Ainus põhjus-tagajärg seos nn. koolitusmaterjalides on südant kontrolliv närvisignaal sagedusega 60Hz ja justkui sellest tulenev eriline tundlikkus.
-
- Ehituspenskar
Veel 1 netist leitud väide https://dea.digar.ee/?a=d&d=AKsotspollu ... ---------- :ise olen katsetanud enda peal väikestel pingetel nii vahelduvat, kui alalist. vahelduv tõmbab lihased krampi, aga alalisvool tekitab puutepunktis põletuse tunde. 1mA alalist üle näppude on juba väga ebameeldiv. 2mA-ni ei kannatand tõsta, sest puudutus oli juba tõsiselt valus. et vältida organismi üldist mõjutamist, siis katsetasin näppude vahel. pinged sai ka sedapuhku väiksemad. 60V mõlemal pingel(AC/DC) on umbkaudu lävi, kus pinge hakkab korralikult tunda andma. vahelduval kusjuures pigem madalamal pingel
Elektrivigastused ja nende vältimine
H. Pihl
Vahelduvvool, eriti madala sagedusega, on tunduvalt ohtlikum alalisest voolust. Voolu toime on seda tugevam, mida väiksem on voolu sagedus. Vahelduvvool sagedusega 16 perioodi on näiteks palju ohtlikum kui sagedusega 50 perioodi sekundis. Mis puutub voolu tugevusse, siis peetakse surmavaks juba 10 mA voolu. On aga täheldatud surmajuhtumeid ka vooluga, mille tugevus oli ainult 1 mA.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 20 korda
- On tänatud: 35 korda
Lugemata postitus Postitas A23 »

Omast kogemusest, et med seadmetes on el ohutuse tarvis eelkõige eraldustrafod.
Kodus paigaldasin 30mA ja 10mA rikkevoolukaitsed järjestikku pesumasina ja föönipesa taha. Töökaaslane väitis, et 10mA voolu üldse ei tunne, kui läbi keha kaitse rakendub. Ülaltpoolt nüüd loen, et peaks tundma küll või siis on kaitse puhul rakendusaeg nii lühike, et "ei jõua tunda"? Proovin töökaaslasega uuesti "tõsisemalt" vestelda, et kuidas tal selle 10mA inimkatsega siis ikka oli.
-
- Ehituspenskar
1. Mis on 30 mA ja 10 mA järjestikku paigaldamise mõte?A23 kirjutas: 26 Nov 2024, 07:41paigaldasin 30mA ja 10mA rikkevoolukaitsed järjestikku pesumasina ja föönipesa taha ... kaitse puhul rakendusaeg nii lühike, et "ei jõua tunda"
2. Miks peaks föön ja pesumasin olema ohtlikumad kui näiteks triikraud ja röster?
3. Kuidas on välistatud fööni kasutamine mõnes muus pistikupesas?
RVK rakendumise ajad on standardis määratud:
0,5 In - ei tohi rakenduda
In - 0,3 s
2 In - 0,15 s
5 In - 0,04 s
Mis standardist need väärtused pärinevad? Need on ilmselt meditsiiniseadme enda näitajad ja ei puuduta raviruumide elektripaigaldise nõudeid?juhtmepunt kirjutas: 26 Nov 2024, 00:21 CF-tüüpi kontaktosal 50Hz kuni 10mikroamprit tavaoludes ja kuni 50mikroamprit üksikrikkeolukorras on veel lubatud
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 20 korda
- On tänatud: 35 korda
Lugemata postitus Postitas A23 »
Vastused:Küülaline kirjutas: 26 Nov 2024, 09:571. Mis on 30 mA ja 10 mA järjestikku paigaldamise mõte?A23 kirjutas: 26 Nov 2024, 07:41paigaldasin 30mA ja 10mA rikkevoolukaitsed järjestikku pesumasina ja föönipesa taha ... kaitse puhul rakendusaeg nii lühike, et "ei jõua tunda"
2. Miks peaks föön ja pesumasin olema ohtlikumad kui näiteks triikraud ja röster?
3. Kuidas on välistatud fööni kasutamine mõnes muus pistikupesas?
RVK rakendumise ajad on standardis määratud:
0,5 In - ei tohi rakenduda
In - 0,3 s
2 In - 0,15 s
5 In - 0,04 s
1. ühes teises teemas sain selle eest juba "vastu näppe"

2. Asuvad "märjas ruumis"
3. selles "märjas ruumis" puuduvad teised pesad
Küsimus:
Kuna tundud olema prof, siis kuidas hinnata seda väidet, et 10mA kaitse rakendumisel (vool läbi inimkeha) ei tunne midagi?
-
- Korralik postitaja
Täpselt, need ei olegi paigaldise nõuded vaid meditsiinitehnika ehitusnõuded, tagamaks elektrilise meditsiiniseadmega ühendatud patsiendi (elektri)ohutust. Standard 60601 ja selle alamstandardid.Küülaline kirjutas: 26 Nov 2024, 09:57 Mis standardist need väärtused pärinevad? Need on ilmselt meditsiiniseadme enda näitajad ja ei puuduta raviruumide elektripaigaldise nõudeid?
-
- Ehituspenskar
Ei saa seda kuidagi hinnata, ilmselt mõni ei tunne midagi, teine tunneb midagi.A23 kirjutas: 26 Nov 2024, 10:07kuidas hinnata seda väidet, et 10mA kaitse rakendumisel (vool läbi inimkeha) ei tunne midagi
Aga kogu selline lähenemine RVK teemale on vale. Rikkevoolukaitse ei ole mõeldud otsepuute kaitseks, st sellist olukorda ei saa üldse tekkida, et isolatsioonirikkega seadme kere mingi metalldetail on pingestatud, siis sina puutud seda ja sinu keha läbiva 10 mA (või 30 mA) voolu tõttu RVK rakendub. See sinu tuttav, kes kodus inimkatseid korraldab võtab ju kinni paljast pingestatud juhist ja räägib siis, kas tundis või ei tundnud. Kui kuskil kaablis või pistikühendusega seadmes on tekkinud isolatsioonirike, siis rakendub RVK hiljemalt 0,3 s jooksul, ilma et sa peaksid selle seadme pingestatud metallosa puutuma.
-
- Korralik postitaja
Isolatsioonirike võib olla ka 2. kaitseklassi seadmel või ka nt kasvõi pikenduskaablil, millel ju pole metallist keret. Sel juhul ei toimu mingit RVK rakendumist enne, kui inimene on (piisavalt suure) voolu oma kerest läbi lasknud. Nt. pikenduskaabli vigastumise tõttu paljastunud juhi (kogemata) näppimine on otsepuude, mis on tekkinud isolatsiooni rikke tagajärjel. St. mis kaitseks/olukorraks on RVK mõeldud, on kirjas standardis:Küülaline kirjutas: 26 Nov 2024, 17:26 Aga kogu selline lähenemine RVK teemale on vale. Rikkevoolukaitse ei ole mõeldud otsepuute kaitseks, st sellist olukorda ei saa üldse tekkida, et isolatsioonirikkega seadme kere mingi metalldetail on pingestatud, siis sina puutud seda ja sinu keha läbiva 10 mA (või 30 mA) voolu tõttu RVK rakendub. See sinu tuttav, kes kodus inimkatseid korraldab võtab ju kinni paljast pingestatud juhist ja räägib siis, kas tundis või ei tundnud. Kui kuskil kaablis või pistikühendusega seadmes on tekkinud isolatsioonirike, siis rakendub RVK hiljemalt 0,3 s jooksul, ilma et sa peaksid selle seadme pingestatud metallosa puutuma.
-
- Ehituspenskar
-
- Ehituspenskar
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 267 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Kui lumepuhur kasutab kaabli kaudu elektrit, siis selle kaabli vigastamata hoidmine ning kasutaja tervise tagamine on lumepuhumise oluline osa.

- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed