Lumepuhur

siia käivad üldised teemad, mis teistesse foorumitesse ei sobi
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Re: Lumepuhur

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

kunn24 kirjutas: 22 Nov 2024, 17:5810 mA RVK? Põrsaste ja imikute jaoks on selline ettenähtud
Paluks viidet määrusele või standardile, kus on juttu 10 mA, põrsastest ja imikutest?
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Ei viitsi tuustida, koolitusel jutustati. Jutt käis nii, et pisikesed olevused on voolule tundlikumad. Kui ütled, et 10 mA RVK-d tehakse IEC reeglite väliselt, siis las olla.
Juhe teab kõike.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

kunn24 kirjutas: 25 Nov 2024, 19:25 Ei viitsi tuustida, koolitusel jutustati. Jutt käis nii, et pisikesed olevused on voolule tundlikumad.
Kurb. :glare: Selle oma, minu poolt tsiteeritud kommentaariga laskusid tänapäeva korstnapühkijate tasemele kellede ajutegevuse seedimine piirdub kõigest koolitustel räägituga. Või sain su kommentaarist valesti aru? :scratch:
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Proovi otse aru saada: ei viitsi tuustida. 10 mA RCD-sid toodetakse juba 30 aastat ja IEC soovitab nii seda kui teist (30 mA)

Kuid veidi allusin su provokatsioonile
60364-4-41
protection against electric shock 30...500 ■ ■
socket outlets up to 20 A, outdoor installations 10...30 ■
https://library.e.abb.com/public/9f0e99 ... e%20EN.pdf

10 ja 30 mA on lisakaitsed otsepuute eest. Sõidad kaabli katki, soon paljastub, tekib kohe otsepuute oht. Alla 0,5 mA läbi keha (vasak käsi- jalg) loetakse, et ei pane tähele. Kõik üle selle on mingil määral tähelepanndav. Siit tekib küsimus, milleks kaitsta 30 mA aparaadiga, kui saab pista 10? Tegu on ka mobiilse välispaigaldisega (outdoor installation). Muud suurt polegi.
Viimati muutis kunn24, 25 Nov 2024, 20:50, muudetud 2 korda kokku.
Juhe teab kõike.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Küülaline kirjutas: 25 Nov 2024, 18:23
kunn24 kirjutas: 22 Nov 2024, 17:5810 mA RVK? Põrsaste ja imikute jaoks on selline ettenähtud
Paluks viidet määrusele või standardile, kus on juttu 10 mA, põrsastest ja imikutest?
Kui sa ise ja oma pudulojused tatsavad külmas rabedaks muutuva kaabli peal, siis võib ju 10mA kaitsme ise panna, ilma igasuguse sunnita.
Alis maksab 16A 10mA (elektrooniline) rikkevoolukaitse koos saatmisega 13eur.
(Minu koerad on õppinud väga ruttu selgeks, et maas vedelevale kaablile ei astuta.)
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ping kirjutas: 25 Nov 2024, 21:27võib ju 10mA kaitsme ise panna
Muidugi võib ise panna, aga isand kunn24 kirjutas et 10 mA RVK on põrsaste ja imikute jaoks ettenähtud
Seda allikat, kus on ette nähtud, tahaks näha.
kunn24 kirjutas: 25 Nov 2024, 20:25 Proovi otse aru saada ... Tegu on ka mobiilse välispaigaldisega ... Muud suurt polegi
Ma saan aru, aga kui sa kirjutad, et on ette nähtud ja veel loomad (põrsad) ja väikelapsed (imikud), siis eeldaks ka mingit konkreetset seadust, mitte lihtsalt ette nähtud.
Ja see ABB teos on juba 9 a vana, tänapüeval on nõutud juba kõigi pistikupesade (mitte ainult välis) kaitsmist rikkevoolukaitsega.
Viimati muutis Küülaline, 25 Nov 2024, 21:57, muudetud 1 kord kokku.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Selge, tüli vältimiseks ütleme hetkel, et 10 mA RVK pole lastele ja lauta ettenähtud (viimasega küll kahtlen, aga hetkel ei kontrolli) ja kui teed kuskile sinna kanti paigaldisi, siis kontrolli ise üle ja kooskõlasta tellijaga. Nüüd vist hakkas kergem? Kuid ma lisan paar pilti koolitusmaterjalidest elektriohu vallas. Eks iga1 mõtleb ise, millise RVK võiks paigaldada 1 pesa ette, millega toidetakse seadet, millega naine või laps väljas lund roogib. Rohkem teemat 10 vs 30 mA RVK jõrumise osas ei jätka.
koopia1.PNG
Koopia.PNG
Juhe teab kõike.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Küülaline kirjutas: 25 Nov 2024, 21:42 Ja see ABB teos on juba 9 a vana, tänapüeval on nõutud juba kõigi pistikupesade (mitte ainult välis) kaitsmist rikkevoolukaitsega.
Väike OT küsimus- kui keegi misiganes kontrollidest satub mõnda korterisse, kus korteri omanikul on veel nn kuulujuhtmetega särts veetud ja seinapealsed pistikupesa bakeliidist? Pannakse pistikupesadele kleepsud, keeratakse koridori nurgas asuvas hallist kapist välja keraamilised korgid, millede toimimiseks oli nael? Kas nende omal ajal tehtu ei vastagi nõuetele? Selliste tänapäeva nõudmiste korral jääks vist 30% ilma igasugu energiata ja Lenini idee- kogu maa elektrifitseerime on juba kommunism, lendab omadega pekki. Minu jaoks on lohutus, et Eesti Vabariigi territooriumile kommunism Lenini idee järgi ei saabu mitte kunagi. Juba riigifirmade EE ja EL olemasolud välistavad kommunistliku riigikorra võimaluse. ;)
Mu kirjeldatu tuletas meelde igaaastaseid korstnapühkijaid. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas juhtmepunt »

kunn24 kirjutas: 25 Nov 2024, 22:32 Kuid ma lisan paar pilti koolitusmaterjalidest elektriohu vallas.
Kunn24, kas oleks võimalik teada saada, kes, keda ja kus nende materjalide alusel koolitab? Olles ise kaht jalga pidi elekrtiohutuskoolituses eeskätt meditsiinitehnika vallas sees, tekitab slaididel väidetud põhjus-tagajärg seos olulisi küsitavusi muu koolitusmaterjali kohta.
Tsiteerides klassikuid: "Kui on nurinaid, argumenteeri selgelt".
Enne kui sihitult täristama hakkad, hinga sügavalt sisse ja loe vahelduseks!
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Milline põhjus- tagajärg? Palun konkreetselt, abstaraktset jama oskab iga1 ajada.
Kui oled med valla el ohutuse koolitusega sinapeal, kas oponeerid või aktsepteerid laste suuremat tundlikust elektrivoolu toimele? Võiksid mõningaid oma koolitusmaterjale tsiteerida. Kui kenasti üritad, saame kaubale ka sinu küsitu osas.
Juhe teab kõike.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 25 Nov 2024, 23:33Kas nende omal ajal tehtu ei vastagi nõuetele
Elektriga on seaduse silmis nii, et elektripaigaldis peab vastama selle ehitamise ajal kehtinud nõuetele. Seda on küll praktikas üsna keeruline järgida, aga nii on.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kunn24 kirjutas: 25 Nov 2024, 23:48 Milline põhjus- tagajärg? Palun konkreetselt, abstaraktset jama oskab iga1 ajada.
Vägagi konkreetselt. Ainus põhjus-tagajärg seos nn. koolitusmaterjalides on südant kontrolliv närvisignaal sagedusega 60Hz ja justkui sellest tulenev eriline tundlikkus.
kunn24 kirjutas: 25 Nov 2024, 23:48 Kui oled med valla el ohutuse koolitusega sinapeal, kas oponeerid või aktsepteerid laste suuremat tundlikust elektrivoolu toimele?
Ma olen täiesti nõus, et kui tahta ekstra kaitset, las see 10mA RVK olla. Kompromiss töökindluse ja el. ohutuse vahel. Niikaua kui nt mahtuvusliku lekkevoolu või toitefiltrite tõttu välja ei peksa, saab hakkama.
Laste osas andmed, millele tugineda mul puuduvad. Arvata võib kõike, aga katsetama laste peal keegi ei hakka. Katseid on tehtud palju koerte ja kassidega, aga neid tulemusi ei saa üks-ühele laste peale üle kanda.
50Hz elektrivoolu ohtlikkuse graafikuga aeg vs. voolutugevus oled ilmselt tuttav. Sealt see 30mA kui kirik keset küla on maha joonistatud.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kunn24 kirjutas: 25 Nov 2024, 23:48 Kui oled med valla el ohutuse koolitusega sinapeal, kas oponeerid või aktsepteerid laste suuremat tundlikust elektrivoolu toimele?
Meditsiinitehnika vallas igasuguste piirmäärade osas ei ole lapsed ega täiskasvanud eristatud. Selles vaates oled haiglas elektriaparaatide all suur või väike lihakeha, voolude piirmäärad on samad. CF-tüüpi kontaktosal 50Hz kuni 10mikroamprit tavaoludes ja kuni 50mikroamprit üksikrikkeolukorras on veel lubatud ja kogu lugu.
Viimati muutis juhtmepunt, 26 Nov 2024, 00:53, muudetud 4 korda kokku.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

juhtmepunt kirjutas: 26 Nov 2024, 00:13 Vägagi konkreetselt. Ainus põhjus-tagajärg seos nn. koolitusmaterjalides on südant kontrolliv närvisignaal sagedusega 60Hz ja justkui sellest tulenev eriline tundlikkus.
Ok, sellega siis selge.
Juhe teab kõike.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kunn24 kirjutas: 26 Nov 2024, 00:26
juhtmepunt kirjutas: 26 Nov 2024, 00:13 Vägagi konkreetselt. Ainus põhjus-tagajärg seos nn. koolitusmaterjalides on südant kontrolliv närvisignaal sagedusega 60Hz ja justkui sellest tulenev eriline tundlikkus.
Ok, sellega siis selge.
Sellega on jah selline piisikene mure, et ei ole olemas südant kontrollivat närvisignaali sagedusega 60Hz. Koolitaja on lasknud oma fantaasial lennata või võtab oma koolitusmaterjali suht suvalisest luuleallikast. Kuna kahel slaidil jookseb korduvalt läbi number 60Hz, siis oletan, et kasutatud on mikimaalt siia imporditud fantaasialendu.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

1 kodanik on teadlikult enda peal katsetanud https://www.elfafoorum.eu/forum/tehnika ... post354199 :
ise olen katsetanud enda peal väikestel pingetel nii vahelduvat, kui alalist. vahelduv tõmbab lihased krampi, aga alalisvool tekitab puutepunktis põletuse tunde. 1mA alalist üle näppude on juba väga ebameeldiv. 2mA-ni ei kannatand tõsta, sest puudutus oli juba tõsiselt valus. et vältida organismi üldist mõjutamist, siis katsetasin näppude vahel. pinged sai ka sedapuhku väiksemad. 60V mõlemal pingel(AC/DC) on umbkaudu lävi, kus pinge hakkab korralikult tunda andma. vahelduval kusjuures pigem madalamal pingel
Veel 1 netist leitud väide https://dea.digar.ee/?a=d&d=AKsotspollu ... ---------- :
Elektrivigastused ja nende vältimine
H. Pihl
Vahelduvvool, eriti madala sagedusega, on tunduvalt ohtlikum alalisest voolust. Voolu toime on seda tugevam, mida väiksem on voolu sagedus. Vahelduvvool sagedusega 16 perioodi on näiteks palju ohtlikum kui sagedusega 50 perioodi sekundis. Mis puutub voolu tugevusse, siis peetakse surmavaks juba 10 mA voolu. On aga täheldatud surmajuhtumeid ka vooluga, mille tugevus oli ainult 1 mA.
Juhe teab kõike.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Jäi ka see 60 Hz silma, et siis siinpool lompi võime täitsa rahulikud selle sageduse suhtes olla ;)

Omast kogemusest, et med seadmetes on el ohutuse tarvis eelkõige eraldustrafod.

Kodus paigaldasin 30mA ja 10mA rikkevoolukaitsed järjestikku pesumasina ja föönipesa taha. Töökaaslane väitis, et 10mA voolu üldse ei tunne, kui läbi keha kaitse rakendub. Ülaltpoolt nüüd loen, et peaks tundma küll või siis on kaitse puhul rakendusaeg nii lühike, et "ei jõua tunda"? Proovin töökaaslasega uuesti "tõsisemalt" vestelda, et kuidas tal selle 10mA inimkatsega siis ikka oli.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

A23 kirjutas: 26 Nov 2024, 07:41paigaldasin 30mA ja 10mA rikkevoolukaitsed järjestikku pesumasina ja föönipesa taha ... kaitse puhul rakendusaeg nii lühike, et "ei jõua tunda"
1. Mis on 30 mA ja 10 mA järjestikku paigaldamise mõte?
2. Miks peaks föön ja pesumasin olema ohtlikumad kui näiteks triikraud ja röster?
3. Kuidas on välistatud fööni kasutamine mõnes muus pistikupesas?
RVK rakendumise ajad on standardis määratud:
0,5 In - ei tohi rakenduda
In - 0,3 s
2 In - 0,15 s
5 In - 0,04 s
juhtmepunt kirjutas: 26 Nov 2024, 00:21 CF-tüüpi kontaktosal 50Hz kuni 10mikroamprit tavaoludes ja kuni 50mikroamprit üksikrikkeolukorras on veel lubatud
Mis standardist need väärtused pärinevad? Need on ilmselt meditsiiniseadme enda näitajad ja ei puuduta raviruumide elektripaigaldise nõudeid?
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Küülaline kirjutas: 26 Nov 2024, 09:57
A23 kirjutas: 26 Nov 2024, 07:41paigaldasin 30mA ja 10mA rikkevoolukaitsed järjestikku pesumasina ja föönipesa taha ... kaitse puhul rakendusaeg nii lühike, et "ei jõua tunda"
1. Mis on 30 mA ja 10 mA järjestikku paigaldamise mõte?
2. Miks peaks föön ja pesumasin olema ohtlikumad kui näiteks triikraud ja röster?
3. Kuidas on välistatud fööni kasutamine mõnes muus pistikupesas?
RVK rakendumise ajad on standardis määratud:
0,5 In - ei tohi rakenduda
In - 0,3 s
2 In - 0,15 s
5 In - 0,04 s
Vastused:
1. ühes teises teemas sain selle eest juba "vastu näppe" :), seetõttu hoian konkreetse küsimuse osas nüüd "suu suht lukus". Tahtsin 10mA, üldine grupp oli juba 30mA, lisasin sinna alamgrupi 10mA tarvis.
2. Asuvad "märjas ruumis"
3. selles "märjas ruumis" puuduvad teised pesad

Küsimus:
Kuna tundud olema prof, siis kuidas hinnata seda väidet, et 10mA kaitse rakendumisel (vool läbi inimkeha) ei tunne midagi?
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Küülaline kirjutas: 26 Nov 2024, 09:57 Mis standardist need väärtused pärinevad? Need on ilmselt meditsiiniseadme enda näitajad ja ei puuduta raviruumide elektripaigaldise nõudeid?
Täpselt, need ei olegi paigaldise nõuded vaid meditsiinitehnika ehitusnõuded, tagamaks elektrilise meditsiiniseadmega ühendatud patsiendi (elektri)ohutust. Standard 60601 ja selle alamstandardid.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

A23 kirjutas: 26 Nov 2024, 10:07kuidas hinnata seda väidet, et 10mA kaitse rakendumisel (vool läbi inimkeha) ei tunne midagi
Ei saa seda kuidagi hinnata, ilmselt mõni ei tunne midagi, teine tunneb midagi.
Aga kogu selline lähenemine RVK teemale on vale. Rikkevoolukaitse ei ole mõeldud otsepuute kaitseks, st sellist olukorda ei saa üldse tekkida, et isolatsioonirikkega seadme kere mingi metalldetail on pingestatud, siis sina puutud seda ja sinu keha läbiva 10 mA (või 30 mA) voolu tõttu RVK rakendub. See sinu tuttav, kes kodus inimkatseid korraldab võtab ju kinni paljast pingestatud juhist ja räägib siis, kas tundis või ei tundnud. Kui kuskil kaablis või pistikühendusega seadmes on tekkinud isolatsioonirike, siis rakendub RVK hiljemalt 0,3 s jooksul, ilma et sa peaksid selle seadme pingestatud metallosa puutuma.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Küülaline kirjutas: 26 Nov 2024, 17:26 Aga kogu selline lähenemine RVK teemale on vale. Rikkevoolukaitse ei ole mõeldud otsepuute kaitseks, st sellist olukorda ei saa üldse tekkida, et isolatsioonirikkega seadme kere mingi metalldetail on pingestatud, siis sina puutud seda ja sinu keha läbiva 10 mA (või 30 mA) voolu tõttu RVK rakendub. See sinu tuttav, kes kodus inimkatseid korraldab võtab ju kinni paljast pingestatud juhist ja räägib siis, kas tundis või ei tundnud. Kui kuskil kaablis või pistikühendusega seadmes on tekkinud isolatsioonirike, siis rakendub RVK hiljemalt 0,3 s jooksul, ilma et sa peaksid selle seadme pingestatud metallosa puutuma.
Isolatsioonirike võib olla ka 2. kaitseklassi seadmel või ka nt kasvõi pikenduskaablil, millel ju pole metallist keret. Sel juhul ei toimu mingit RVK rakendumist enne, kui inimene on (piisavalt suure) voolu oma kerest läbi lasknud. Nt. pikenduskaabli vigastumise tõttu paljastunud juhi (kogemata) näppimine on otsepuude, mis on tekkinud isolatsiooni rikke tagajärjel. St. mis kaitseks/olukorraks on RVK mõeldud, on kirjas standardis:
RVK kui lisakaitse.png
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Nojah, see funktsioon on tal tõesti, nö lisalisakaitse ehk viimane õlekõrs.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kogu see teemalõng on võimalikust kaablirikkest ja otsepuutest.
Juhe teab kõike.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

kunn24 kirjutas: 26 Nov 2024, 20:16 Kogu see teemalõng on võimalikust kaablirikkest ja otsepuutest.
Kui lumepuhur kasutab kaabli kaudu elektrit, siis selle kaabli vigastamata hoidmine ning kasutaja tervise tagamine on lumepuhumise oluline osa.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Vasta