külmasillad ja niiskus vanas soojustamata kortermajas
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 54 korda
- On tänatud: 70 korda
Re: külmasillad ja niiskus vanas soojustamata kortermajas
Lugemata postitus Postitas RaJy »
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Minu arusaama järgi lihtsalt külma ja niiskus ronivad mööda seinaääri keldrist üles. Täpselt ei tea, ei ole selles valdkonnas kõrgelt koolitatud.RaJy kirjutas: 22 Nov 2024, 18:20 Palju seda sooja allapoole läheb (füüsikaseaduste järgi peaks soe nagu rohkem ülespoole liikuma), et see keldrilae soojustamine mingi efekti annaks?

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 267 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Täpsemalt, millise füüsikaseaduse järgi soe "alla ei lähe"?RaJy kirjutas: 22 Nov 2024, 18:20 Palju seda sooja allapoole läheb (füüsikaseaduste järgi peaks soe nagu rohkem ülespoole liikuma), ...
Kas päike asub keskpäeval "üleval" või "all"?

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Probla ongi selles - maja soojustus on alla arvestuse. Jääb kole aga võiksid siiski 10 cm krohvitud vahtplasti väljapoole kleepida. Kas KOV seda lubab - ei tea aga miks ka mitte. Võid ju Ehitisteatisega proovida. Vaja vaid 4 fassaadijoonist genereerida. Kui luba käes siis iga korter teeb või ei tee oma osa.
Üks kiire abinipp - poes müüakse lakke kleebitavat vahtplast iluplaate. Need aitavad.
-
- Ehitusguru
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 34 korda
Lugemata postitus Postitas Äärenurk »
Kas väljast on lubatud soojustada?
Kas sees on üüriline?
Ma pakuks sellised variandid:
1. Kui KÜ koosolekul enamus kaasa tuleks, siis laen peale ja väljast soojustada.
või
2. Paned välisseintesse elektrikütte (mitte IR kile) ja kütad siseseinte asemel välisseintega. Seina sisepinna temperatuur tõuseb ja mured lahenevad kui pisut tuulutda ka.
-
- autodidakt
Kas teema algust üldse ei loeta? Esimese küsimuse vastus oli jah, teise küsimuse vastus oli, et kindlasti lubatakse, aga KÜ ei taha ja kolmanda küsimuse vastus oli ka jah.Äärenurk kirjutas: 23 Nov 2024, 08:54 Kas köetakse elektriga?
Kas väljast on lubatud soojustada?
Kas sees on üüriline?
Vastus 1- KÜ punnib vastu soojustamisele.Äärenurk kirjutas: 23 Nov 2024, 08:54 Ma pakuks sellised variandid:
1. Kui KÜ koosolekul enamus kaasa tuleks, siis laen peale ja väljast soojustada.
või
2. Paned välisseintesse elektrikütte (mitte IR kile) ja kütad siseseinte asemel välisseintega. Seina sisepinna temperatuur tõuseb ja mured lahenevad kui pisut tuulutda ka.
Teise küsimuse puhul tekkis mul väike kahtlus, et kaabel välisseinas tekitab tohutu elektriarve ja kas omanik või üüriline on nõus seda kinni maksma, sest seest väljapoole minu teada isolatsioonikiht puudub või on olematu.

-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 15 korda
- On tänatud: 9 korda
Lugemata postitus Postitas optimist88 »
Tänan arvamuse eest. Ei vaidle vastu ja ei viitsi kommenteerida. Mulle sobib, kui sa siin teemas rohkem sõna ei võta. Diil?kaimagk kirjutas: 21 Nov 2024, 23:44 Teemaalgatajale, kui seda korterit ei küta ja ei ventileeri siis sa nendest hallituse ja niiskuse muredest lahti ei saa, nii lihtne( tegelt kulukas) see ongi. Igasugune peno kleepimine sissepoole on laus- lollus.

isegi kui ma lae teeks ... niiskus ja külm tulevad eeslkõige seinte kaudu üles. Ka siseseinte kaudu.
Liiga väike tuba, ainuke koht riidekapile on välisseina nurgas. Kui sa naeru pidama saad siis võiks arutada mida teha praeguses asukohas. Kapi välissein oleks vaja soojemaks saada. Vblla tõesti liistuküte kapi taha.
Nõustabarabarap kirjutas: 22 Nov 2024, 14:01 Välisseinad jahtuvad enim ja nende ääres tuleb lihtsalt see energia kadu üle kütta.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 96 korda
- On tänatud: 38 korda
Lugemata postitus Postitas kaimagk »
Pole probleemi( vähemalt minuloptimist88 kirjutas: 23 Nov 2024, 10:44Tänan arvamuse eest. Ei vaidle vastu ja ei viitsi kommenteerida. Mulle sobib, kui sa siin teemas rohkem sõna ei võta. Diil?kaimagk kirjutas: 21 Nov 2024, 23:44 Teemaalgatajale, kui seda korterit ei küta ja ei ventileeri siis sa nendest hallituse ja niiskuse muredest lahti ei saa, nii lihtne( tegelt kulukas) see ongi. Igasugune peno kleepimine sissepoole on laus- lollus.![]()

Annan soovitusi( vaikselt) neile kes seda ka kuulta tahavad. ( jõudu!)
-
- Korralik postitaja
Väga mõistlik plaan kui ma ise elaks seal ja suhtleks naabritega. Mul sinna 1,5 h sõita...Kalvis kirjutas: 23 Nov 2024, 08:21 Kui vaadata maja tervikuna siis kõige efektiivsem on soojustada maja väljast. Kui saad ülemiste korrustega kampa siis ühes majas nii tehtigi - kolm nurgapealset korterit soojustasid alt ülesse oma korterid ära ja kogu muu maja mitte. Tööd ajasid ise korda ja oma rahaga.
Probla ongi selles - maja soojustus on alla arvestuse. Jääb kole aga võiksid siiski 10 cm krohvitud vahtplasti väljapoole kleepida. Kas KOV seda lubab - ei tea aga miks ka mitte. Võid ju Ehitisteatisega proovida. Vaja vaid 4 fassaadijoonist genereerida. Kui luba käes siis iga korter teeb või ei tee oma osa.
Majas pole keskkütet, enamik kütab gaasiga. Mitmed (kui mitte kõik) on vedanud küttetorud välisseina äärest ja see vähendab probleemi. Ka 1. korrusel. Ma lasin gaasi sulgeda ja vanaraud utiili. Maja on väljast päris ilus, ma ei taha ühe korteri fassaadi "ära rikkuda". Kõiki ülemisi naabrid nõusse saada on vähetõenäoline. Neil on ju kuiv (piisavalt.) Juhatuse liikmed (ilmselt ka teised) on oma korterites aknaalused orvad siledaks ehitanud ja üle tapeetinud. Väidavad, et neil 1. korrusel (!) niiskuse probleemi pole sest küttetorud, orvad kinni jne. Sel juhul on minul ebareaalne loota, et õnnestub seal meelsus ümber kujundada.
Lihtsam oleks samamoodi gaasiküte panna. Või siis liistuküte vms põrandaküte piki seinaääri (ei taha põrandat rikkuda enam)
-
- Korralik postitaja
Arvan sama. Puitpõrand laagidel on ka jahedavõitu aga seinaääred on kõige jahedamad - külmasild õue ja kütmata keldrisse. Niiskus kondenseerub piki seinaääri.Urmas kirjutas: 22 Nov 2024, 18:33Minu arusaama järgi lihtsalt külma ja niiskus ronivad mööda seinaääri keldrist üles.RaJy kirjutas: 22 Nov 2024, 18:20 Palju seda sooja allapoole läheb (füüsikaseaduste järgi peaks soe nagu rohkem ülespoole liikuma), et see keldrilae soojustamine mingi efekti annaks?
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 38 korda
- On tänatud: 119 korda
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
-
- autodidakt

-
- autodidakt
Originaalis oli selles korteris gaasiagregaat vist köögis ja köögis on ventišaht olemas. Ühendasin sinna pliidikubu toru.kunn24 kirjutas: 23 Nov 2024, 11:58 Kas gaasiga kütmine mõnel juhul tähendab ka gaasipliidi või -ahju kütmist? Põlemisgaas jääb tuppa?

-
- autodidakt

-
- Korralik postitaja
Seal on kokku ligi 100 korterit, ma ausalt ei tea. Aga ju neil ikka gaasikatlad on. Junkers, Viessmann jne. Vana Junkersi kobakas oli vannitoas ja gaasipliit köögis. Ventšahtid on vannitoas, wc-s ja köögis.kunn24 kirjutas: 23 Nov 2024, 11:58 Kas gaasiga kütmine mõnel juhul tähendab ka gaasipliidi või -ahju kütmist? Põlemisgaas jääb tuppa?
Ühendasid küll. Hiljem selgus, et šaht oli umbes

-
- autodidakt
Paigalduse ajal suitsuproovi tehes oli ka tol korral mingi tõmme olemas.optimist88 kirjutas: 23 Nov 2024, 13:05 Ühendasid küll. Hiljem selgus, et šaht oli umbes. KÜ tegeles, nüüd ok.

-
- Ehituspenskar
-
- autodidakt
Ei ole seal mingit jama.kunn24 kirjutas: 23 Nov 2024, 15:24 Kui köögis on gaasipliit, kas nad kütavad sellega? Asi selles, et gaasi põlemissaadusteks on vesi ja CO2. Esimene märgab hoolega kogu hoonet. Ja kui ei tea, siis võib eeldada, et mingi selline jama seal toimub. TTJA kahjuks ei tee sellistele midagi, kuigi peaks.

-
- Korralik postitaja
1. Lootusetu (vähemalt lähemas tulevikus.)Äärenurk kirjutas: 23 Nov 2024, 08:54 Ma pakuks sellised variandid:
või
2. Ideaalmaailmas jah aga IRL tundub mulle soojustamata välisseina seest kütmine rumal. Liiga kallis, teised korterid seda ei tee. Võimalik, et nad on mingil määral seest soojustanud. Tuulutada on muidugi vaja. Akendega tuulutamisest lollikindlam oleks "päris" tuulutusavad. Aga "auk läbi seina" ehmatab enamiku üürnikest ära, ma kardan. Müra, külm õhk. Topitakse kohe sokid ette

-
- Ehituspenskar
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 57 korda
Lugemata postitus Postitas tabarabarap »
siis tüõsta kapp 10cm seinast ära ja lakke ventilaator mis ajab toas koguaeg õhku ringi. Seespoolt võid soojustada saunasatu vms aurikindla materjaliga, siis tuleks tagada parem ventilatsioon.optimist88 kirjutas: 23 Nov 2024, 10:44 Liiga väike tuba, ainuke koht riidekapile on välisseina nurgas. Kui sa naeru pidama saad siis võiks arutada mida teha praeguses asukohas. Kapi välissein oleks vaja soojemaks saada. Vblla tõesti liistuküte kapi taha.
aknaalused võid ju ka kinni laduda kui teistel nii tehtud. Su probleem on selles,et välispiire jahtub liiga maha ja küte peabki seal ääres olema, panegi elektiga õliradikad vms sinna seina. Konvektor põrandat ei soojusta võtab alt külma ja soe tõuseb ülesse.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Seestpoolt peab soojusus olema hästi aurutihe ja õhuke. Vahtplast lakke ja PIR plaat seina on piisalt õhuke aga samas soojustamist omab. Küsijana läheks mõlemat juba ostma.
-
- autodidakt
Kahtlustan, et lae vahtplastiga üle tegemine on välistatud, sest sealse korteri laed on väga ilusate karniisidega, mille tegin tunduvalt ilusamaks kui oli esialgne pilt. Loodan, et optimist88 väga ei pahanda ja lubab mul neid iseloomustavaid pilte avaldada, et miks ei saa lakke vahtplasti kleepida.Kalvis kirjutas: 24 Nov 2024, 06:13 Vahtplast lakke ja PIR plaat seina on piisalt õhuke aga samas soojustamist omab. Küsijana läheks mõlemat juba ostma.

- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed