Ehituspäevik
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 54 korda
- On tänatud: 70 korda
Re: Ehituspäevik
Lugemata postitus Postitas RaJy »
Nagu ise tunnistasid siis mitte kõik pangad ei nõua kasutusluba. Kindlustuse saadaks kohe pikalt - no mismõttes ma võin vabalt toas kasutada suvalist elektriseadet ühendades selle pistikupessa ja samas ei või teist elektriseadet kasutada mis on kordades väiksema elektritarbimisega ja tavaliselt ilma pistikuteta ühendatud? Mul on kodus keevitus mis tarbib rohkem energiat kui kõik ülejäänud tarbijad kokku (2 õsp, elektripliit, boiler,kästööriistad, valgustus jne) ja keegi ei nõua, et mu keevitusel peaks olema kasutusluba. Selle viimase lause peaks küll vist kustutama - ilmselt pani mõnel bürokraadil "filmi jooksma" ja varsti uut seadust oodata.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 61 korda
- On tänatud: 117 korda
Lugemata postitus Postitas vuuk »
Mina olen seda täitnud vähemalt 25 aastat ja minule teada olevalt oli see esimest korda täitma asudes ning ammu enne seda kohustuslik ehitusdokument.
Lihtsalt riik on seni olnud suhteliselt leebe seaduste ja nende alamaktide täitmise tegeliku rakendamisega ja sellepärast ka enda arvates kõiketeadjad asjaomased inimesed ei teagi, et mingid kohustused on ammusest ajast olemas olnud.
Ühe põhjuse, miks mina seda riigi poolt pandud tasuta töökohustust olen täitnud, leiab Ehitusseadustiku lõpuosast, kus on ära toodud vastavad sanktsioonid dokumentatsiooni puudumise eest.
Kusjuures mina ei ole bürokraat. Olen oma igapäevaleiva teeninud peamiselt käelise või füüsilise tööga. Igasugu mittefüüsiline taustatöö, mis ehitusettevõtjale on tehtud riigi poolt kohustuslikuks, olen teinud oma puhkeajast ja tasuta töö korras. Lihtsalt muudmoodi väikeettevõtjana (ühemehefirmana) ei ole võimalik.
Samas pean siinkohal märkima, et mõned korrad on täidetud ehitupäeviku informatsiooni minu klientidel või minul enesel ka tagantjärele vaja läinud. Nii, et päeviku täitmise tööst on ka mõningast kasu olnud. Küll mitte minule otsest rahalist kasu.
Mul on arvutis kaust "ehitustööd". Selles on kaust "Ehitustööde päevik". Selles kaustas on praegu 17 kausta. Seega varem ehk ligi 10 aastat sai peetud päevikut paberkandjal ja vahepeal nii ja naa.
Kõige uuem neist ehituspäevikute kaustadest kannab nime "2024". Selles kaustas on 12 kausta. Nende nimed on 1...12 - aastas on 12 kuud.
Nendest kaustadest leiab Exceli failid. Varsti avangi kausta "11" ja sellest faili "11.xlsx". Klõpsan sakil, mille nimeks on eelmise tööpäeva kuupäeva number ehk 15. Ja tekitan sinna tabeli vormis olulise informatsiooni. Vormistuse olen ise välja töötanud siinse foorumi teemas eelpool viidatud (vananenud) päeviku lehtede eeskujul. Kirja läheb esmalt see, mida nõuab vastav kehtiv määrus. Mõningal määral lühidalt ka sellist infot, mis mind ennast võib tagantjärele huvitada. Näiteks, mis aitab mul kunagi hiljem analüüsida, kui palju üks või teine töö võib aega võtta. Selline info võib olla tulevikus kasulik pakkumiste koostamisel töö kestuse ja hinna määramisel. Võib ju mõelda, et kogenud inimesel on kõik peas. Tegelikult, mida vanemaks saada, seda kiiremini paljud asjad ununevad või jäävad meelde osaliselt. Aga mulle meeldib, et asjad oleksid võimalikult minu kontrolli all.
Kas ma olen loll või udupea? Võib-olla.
Kõik oleneb, milliselt redeli pulgalt asju ja asjade erinevaid külgi vaadata.
Asjadel on reeglina mitu külge ja redelil palju pulki ja nendelt vaadatavaid lähtepunkte on erinevaid.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Milleks koguda andmeid mille väärtus on null?
-
- Ehituspenskar
Kindlustuse juhtumiteks soovitan alati Kindlustuslepingusse lisada klausel - Kindlustuse müüja esindaja on objekti üle vaadanud ja allkirjaga kinnitanud, et objekt vastab kindlustamise kõigile tingimustele (kes tahab, lisab laused - puudub kasutusluba, ehitusdokumentatsioon ei vasta ehitisrgistrile ja kasvõi puudus ehituspävik.Miq1988 kirjutas: 15 Nov 2024, 19:25 Kahest pangast näiteks ei saanud laenu selletõttu, et õsp polnud registris. Teises pakuti tänu sellele kõrgemat intressi. Õnneks ülejäänute jaoks polnud see probleem.
Siin räägitakse ka, et kindlustusjuhtumi puhul võib olla probleeme kui paberid pole korras. Õnneks endal kogemust pole aga mõtlema ikka paneb, et kindlam kui korras. Kuigi kuidagi maru mahategemiseks see vestlus siin läinud.
Nimelt on selline klausel peidetud hästi peenes kirjas olevatesse punktidesse. Just see asi võimaldabki kindlustada ka ilma kasutusloata jne maju kindlustusleppega, lause puudumisel aga kohandatakse kasutusloa nõuet.
Tegelikult on üsna ranged kindlustuse nõuded - näitks majal peavad olema sertifitseeeritud tuletõkkeuksed jne. Ja kui sul pole siis kindlustusjuhtumi korral aidaa hüvitisele.
Aga veidi teemat. KOV nõuavad asjaajamises uskumatult palju bürokraatiat mille kasutegur on null. Nõutakse SP andmeid, katelde andmeid jne. Teglikkuss laguneb SP 3 aastal ära ja vahetad uue mudeli vastu. Remondina täitsa lubatud. Milleks koguda seda pahna... aga ei tuima järjekindlusega nõutakse... Näiteks tuleb täita välju mitu kööki on majas, tube jne. Projektis on kõik info näha aga ikkagi tuleb kirja panna. Mis selle infoga peale hakatakse? Ma ei oska muud mõelda - see on ametnike armee õigustamiseks.
-
- Ehituspenskar
Saab ikka veel leida igasuguseid põhjendusi.
Kusjuures ametnikud täidavad enamasti vaid oma töökohustusi. Kui ei täidaks, siis millega veel õigustada nende ametis olemist ja kõrget palka? Jah pole välistatud ka kuritarvitused ja voli ületused.
Eriti kui on soov ja võimalus mõnele isikule ära panna kui isik on halvasti tema või bürokraatia suunas "suud pruukinud".
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Mu poeg, sa oled õigel teel!Miq1988 kirjutas: 15 Nov 2024, 19:25 Kahest pangast näiteks ei saanud laenu selletõttu, et õsp polnud registris. Teises pakuti tänu sellele kõrgemat intressi. Õnneks ülejäänute jaoks polnud see probleem.
Siin räägitakse ka, et kindlustusjuhtumi puhul võib olla probleeme kui paberid pole korras. Õnneks endal kogemust pole aga mõtlema ikka paneb, et kindlam kui korras. Kuigi kuidagi maru mahategemiseks see vestlus siin läinud.

-
- Ehituspenskar
Mina saan aru, et Sa üritad olla mõnikord naljahammas. Püüad olla vaimukas, visates teemadesse vahele naljakillukesi.
Aga tegelikult elu pole kuigi nali ja poleks paha olla võimalikult ettenägelik.
Siinsest teemast võiks ka leida mõndagi õpetlikku.
Iial ei tea, millal mingit dokumenti, millegi tõendamiseks vaja võib minna. Kõike ei saa paraku keegi oma elus ette näha. Ja jällegi - palju oleneb redelipulgast või positsioonist ja milliseid "asjade" külgi keegi sealt näeb. Või antud hetkel näha tahab. Mis tal näib olevat kasulik meie tänases kasupõhises süsteemis.
Ehituspäevikust veel niipalju, et kõige vähem tööd sellega on siis, kui teha seda võimalikult kohe pärast dokumenteeritava sündmuse toimumist, kui informatsioon on värskelt meeles ja käeulatuses. Mitte tagantjärele.
Tagantjärele tehtu pole kaugeltki see ja selles olev informatsioon ei pruugi vastata tegelikkusele.
Abiks dokumenteerimisel on digitaalsed fotod. Aga ainult neile ei saa loota. Esiteks, fotode kvaliteet või nendelt olulise info arusaadavus selgub alles hiljem neid arvutist vaadates Teiseks, foto ei ole seaduse mõistes ehitusdokument. On vaid ehitusdokumendi lisa.
Mulle on nii mõnigi "teadjamees" ehitamise algfaasis (tähendusliku näoga) vastu vaielnud, et pole vaja mingit päevikut, ega dokumente. Sõber või tädi "Maali" olevat talle niimoodi (saunas) rääkinud. Tema tegevat nii, et kui kasutusluba muudmoodi ei saa, siis tellib auditi. Nii olevat targem ja kasulikum tegutseda.
Aga kui ükskord kätte jõudis kasutusloa saamise aeg, siis oli muidugi teine jutt. Vahepeal oli kusagilt selgunud, et sõbra või "sõbra" poolt jagatud tarkuseterad polnudki õiged.
Aga jah, nagu ühes lauluski sõnad - "nüüdsel ajal poisid targad, suurem jagu on neist..." .
-
- Ehitusveteran
-
- Ehitusveteran
Kuna see iga paber maksab raha siis põhimõtteliselt ei ole nõus - ma ei ole nõus iga paberi eest maksma ja seeläbi bürokraatiamasinat toitma - kuskil peab piir olema. Praegu toidab büroraatia iseennast just selliste buratinode arvelt. Ei kannata ära - hakkan vastu ja kusjuures olen ka võitnud selle tegevusega.Urmas kirjutas: 16 Nov 2024, 14:46Mu poeg, sa oled õigel teel!Miq1988 kirjutas: 15 Nov 2024, 19:25 Kahest pangast näiteks ei saanud laenu selletõttu, et õsp polnud registris. Teises pakuti tänu sellele kõrgemat intressi. Õnneks ülejäänute jaoks polnud see probleem.
Siin räägitakse ka, et kindlustusjuhtumi puhul võib olla probleeme kui paberid pole korras. Õnneks endal kogemust pole aga mõtlema ikka paneb, et kindlam kui korras. Kuigi kuidagi maru mahategemiseks see vestlus siin läinud.Sa ehk ei ole lugenud mu heietusi bürokraatia kohta, kuid mul on väga hästi meeles ühe töökaaslase ütlemine kui vehkisimine tagantjärgi kirjutada igatsugu pabereid enne Moskva kontrolle. Isegi see ei omanud mingit tähtsust, et ise kirjutasin eesti keeles, millest Moskva kontroll ei jaganud mitte mõhkugi, peaasi, et oli palju pabereid. Tõlgin töökaaslase ütlemise eesti keelde- mida rohkem paberit, seda puhtam perše!
Kannata ära see bürokraatlik jaburus.
-
- Ehituspenskar
Ei minul ega kellelgi teisel pole võimalik praeguse info põhjal ühe või teise ehitatud, paigaldatud küttesüsteemi ohutust hinnata ilma, et oleks saanud eelnevalt tutvuda projektis olevate vastavate joonistegaRaJy kirjutas: 16 Nov 2024, 23:08 @Vuuk ütle nüüd päris otse ja ausalt mismõttes minu ise paigaldatud ja pädeva ettevõtte poolt ühendatud soojuspump ei ole pädevam kui suvaline kodumasin a-la külmkapp ja miks pean ma paaritunnise töö jaoks esitama projekti ja ehituspäeviku, aga sama võimsusega külmkapi toon poest ja lülitan pistikupessa ja kõik ok? Jutt käib hajaasustuset - ehk siis fassaadi teema langeb ära - linnades teine teema.
ja paigaldamise dokumentatsiooniga, näiteks ehitustööde päevikuga. Nõuetekohasust saab hinnata küll. Kui projekt ja dokumentatsioon puudub, siis juba seetõttu ei ole juriidilises mõistes nõuetele vastav, sest dokumentatsioon peab vastavalt Ehitusseadustikule ja selle määrustele olemas olema.
Täna on meil selline süsteem, vanal hallil ajal olevat olnud teistsugune. Siis tuli kutsuda külanõukogust (hiljem vallast) konsiilium kohale ja teha neile välja piisavalt rikkalik laud. Istuti ja jõmistati natuke laua taga ja oligi kasutusluba olemas.
Minu arvates see praegune uus süsteem on pigem sammuke edasi, kuigi mõneti bürokraatlikum. Eks puudusi saab leida igas süsteemis.
Kusjuures, pean tunnistama, et minule ka kohe mitte ei meeldi kui miski mulle tasku pihta käib. Eriti kui raha niigi napib. Ja kui on küsimus "miks" ning poliitikute suust kostub häma. Seetõttu teatud protestimeelsus inimestes on mulle igati mõistetav.
-
- Ehitusveteran
Minul näiteks poleks selle õsp paigaldamise päevikusse mitte sittagi kirjutada peale selle, et tellisin, maksin,telefoni teel leppisime aja kokku, abikaasa oli kodus ja tegi ukse õigel ajal lahti ja paar tundi hiljem oli masin paigas, kui mina õhtul koju jõudsin siis oli kõik ammu lõpetatud.
-
- Ehituspenskar
Muidu oskaks küsijale soovitada mida ta sinna kirjutama peaks.
-
- Ehituspenskar
Sellele küsimusele saab kõige parema vastuse tutvudes vastava viimase ehk kehtiva Ehitusseadustiku määrusega.
Seal ju kirjas, mis oluline informatsioon vähemalt olema peab. Ei peagi ise leiutama.
Kuigi jah, nagu iga tööga, ka siin loeb see, kas ja kui palju on asjatundlikust ja dokumenteerimise kogemusi ja kirjaoskust sõnastada ning vormistada.
Kusjuures siinkohal tekib mul järjekordselt mõte, et kas mitte ei peaks ehitus- ja kasutusloakohustusliku ehitise või selle osa ehitamisel ka omanikud läbima tasulisi kohustuslikke koolitusi analoogselt professionaalsetele ehitajatele, et oleksid vastavad teadmised.
Oi-oi, ma juba kujutan ette, mis nüüd tulema hakkab... .
Lugemata postitus Postitas Miq1988 »
Ma pole ehituspäevikut varem täitnud ega tea mis vormis see on. Seega sõnastan ümber, et kellelegi ehk jagada mingit ehituspäevikut (lühemat)?Miq1988 kirjutas: 14 Nov 2024, 18:35 Kas kellelgi oleks jagada õhksoojuspumba ehituspäevikut? Vald nõuab kasutusteatise jaoks. Muudaks vajalikud andmed ringi.
Küll meelde tuletan mis tegin.
Freesiain seina augu. Jõin ühe õlle. Panin seinaraami seina, jõin veel ühe õlle. Panin sise ja välisosa vahele x meetrit karbikut, x meetrit 4x1.5mm2 kaablit x meetrit vasktorusid. Vedasin x meetrit väliosa toitekaablit 3x2.5mm2. Väliosa raamile, siseosa seina, vasktorud kokku, lekketest. Gaas sisse väliosast. Test ja töötab. 3as õlle avatud.
Kasutatud materjalide sertifikaadid lisana kaasas.
Aga kuidas ma seda asja vormistama pean on minu probleem hetkel.
-
- Ehituspenskar
Muus osas hetkel ei tunne motivatsiooni nõu anda.
Või tegelikult minu eelmisest postitusest leiab õnge, mille abil võib saada kala.
-
- Ehitusveteran
Üks märkus - auk on kusagil mujal - freesitakse, puuritakse ava.
-
- Ehituspenskar
Aga panen siia kirja ühe üldnõude.
Peab olema võimalik mõistliku pingutuse ja kuluga tuvastada (tsiteerin):
1) ehitamise ja ehitise vastavust nõuetele ja ehitusprojektile ning ehitamisel asjatundlikkuse põhimõtte järgimist;
Ehk oli sellest abi... .
Küsimus on lihtsalt päeviku vormistamises. Ma pole kunagi väga hea kirjutaja olnud. Siit ilmselt ühtegi pilti ei tule aga küll leian mõne täidetud ehituspäeviku mille põhjal teha enda oma.
-
- Ehitusveteran
Ise enne kirjutasid, et kasutad vanu päevikuid hinnapakkumiste tegemisel, et näha kui kaua mingi töö aega võtab - sellise paari tunnise töö puhul(jätame õlle joomise välja) on kellaajad suht informatiivsed
-
- Ehitusveteran
Pane googli otsingusse ja vaata kasvõi pilte - näidiseid küll ja rohkem.Miq1988 kirjutas: 17 Nov 2024, 08:27 Nagu eelnevalt mainitud, maja renoveerin endale mitte müügiks seega materjalid jms lähevad üle keskmise omadustega. Mida ise ei oska, tuleb teeb inimene kes oskab. Näiteks pumba ühendamisel gaasitorustiku ühendamine. Toimetan ka ise ehitusalal pikemalt. Et vastab nõutele.
Küsimus on lihtsalt päeviku vormistamises. Ma pole kunagi väga hea kirjutaja olnud. Siit ilmselt ühtegi pilti ei tule aga küll leian mõne täidetud ehituspäeviku mille põhjal teha enda oma.
- pikk88
- Ehituspenskar
- On tänanud: 45 korda
- On tänatud: 45 korda
Lugemata postitus Postitas pikk88 »
-
- autodidakt
See naljakild oli elust enesest ja on mind aidanud elus eneses.vuuk kirjutas: 16 Nov 2024, 22:07 @ Urmas
Mina saan aru, et Sa üritad olla mõnikord naljahammas. Püüad olla vaimukas, visates teemadesse vahele naljakillukesi.
Kas õpetlik ei võigi olla läbi kerge huumoriprima?vuuk kirjutas: 16 Nov 2024, 22:07 Aga tegelikult elu pole kuigi nali ja poleks paha olla võimalikult ettenägelik.
Siinsest teemast võiks ka leida mõndagi õpetlikku.
Vot sedasama mõtlesin ka oma postituses. Nagu vanemad foorumi kasutajad mäletavad, siis olen kirjutanud, kuidas ligi 20 aastat tagasi ehitasime direktoriga kaks 2-toalist korterit üheks 4-toaliseks. Tegime seda nii, et ajasime jonksu kogu nõutava paberimajanduse, et hiljem ei oleks mitte ühelgi ametnikul mitte millesti kinni haarata, alates projektist kuni ametliku kasutusloa saamiseni ja ehitusregistrisse kandmiseni. Tol korral oli ka küttesüsteemi muutmine. 3 aastat tagasi paigaldasime lisaks ÕVSP ja jälle tegime ametlikud nõutavad paberid korda ja ehitunõunik kandis registrisse. Millegipärast meie ehitusminister ei nõudnud mittemingisugust ehituspäevikut dokumentide juurde, aga vajadusel oleks fantaasia tööle pannud ja essee valmis kirjutanud. Võib-olla oli asi selles, et me ajasime asju õiges järjekorras ehk kõigepealt load ja siis tegutsesime, mitte ei seadustanud tagantjärgi. Tead kui hea on magada teades, et meie pee on puhas igatsugu jamade puhul ja ka kindlustus ei saa idee järgi hüvitise maksmisest loobuda või makset vähendada mingi lollaka paberi puudumise pärast. Lisaks saadan igatsugu kontrollivad ametnikud(kui mitte otse, siis vähemalt mõttes pikalt) oma uuema aja nõuete esitamisega ligi 20 aastat tagasi kasutusloa saanud korteri kohta. Ehedad näited on korstnapühkijad.vuuk kirjutas: 16 Nov 2024, 22:07 Iial ei tea, millal mingit dokumenti, millegi tõendamiseks vaja võib minna. Kõike ei saa paraku keegi oma elus ette näha. Ja jällegi - palju oleneb redelipulgast või positsioonist ja milliseid "asjade" külgi keegi sealt näeb. Või antud hetkel näha tahab. Mis tal näib olevat kasulik meie tänases kasupõhises süsteemis.
Ei ole see paberimajanduse kordaajamine midagi nii hull kui esialgu näib ja on ühekordne tegevus.

-
- autodidakt
Oskar Lutsu "Kevade" tuli meelde.RaJy kirjutas: 17 Nov 2024, 07:05 Minul näiteks poleks selle õsp paigaldamise päevikusse mitte sittagi kirjutada peale selle, et tellisin, maksin,telefoni teel leppisime aja kokku, abikaasa oli kodus ja tegi ukse õigel ajal lahti ja paar tundi hiljem oli masin paigas, kui mina õhtul koju jõudsin siis oli kõik ammu lõpetatud.

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 38 korda
- On tänatud: 119 korda
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
Toksi google otsingusse "ehituspäevik" ja loe.
Igaks juhuks kordan üle varemöeldu. Mõistlikust ajast hiljem selle joonistamine kipub võltsimiseks koos võimalike tagajärgedega. Sellisele teole kallutamine on tüüpiline pahatahtliku haldusorgani käitumine. Viisakas VV peaks ise kenasti sind juhendama ja asjaolusid aimama. Samuti saama aru, millist reaalset sisu linnulaulu dokumendiks vormistamine endas kannab ja kas tõesti on vaja. Nagu eespool öeldi, õllemanustamist ja seedeelundite tegevust sinna vaja kanda ei ole.
Tähele tuleb panna ka seda, et päevikusse kantavate andemete sisu on muutunud ja netis ringlevad reeglina vanad vormid ja kivistunud peaga ametnikel olla ka vanad seisukohad. Ehk tuleb ajada näpuga rida KEHTIVAST määrusest. Sellele on siin mitu korda viidatud. Ka mina esitasin vastava kokkuvõtte. Viitsi uuesti lugeda ja ARU SAADA. Kui tahad süveneda, siis Riigiteaajas on määruse juures nupp: Menetlusteave- klikka sellel, otsi määruse seletuskiri ja loe hoolega läbi.
Kogu puuduolevat pahna asendab osaliselt audit. See on ka siin kirjas: https://kasutusluba24.ee/kasulik-info/k ... aotlemine/
Elektripaigaldisel on nagunii vaja pädeva isiku dokumenti, kliimaseadme täitmist, paigaldamist (või sellest torutöid) ei tohi sa ka ise teha ja selle kohta on samuti vaja pädeva isiku dokumenti.
Ehk suhtle nende isikutega, peaksid andma sulle selged vastused ja vajalikud paberid.
Igaks juhuks sulle Tallinna Vee näide eh päeviku kohta, mis on koostatud: "hundid söönud, lambad terved"- meetodil- ehk on formaalselt olemas. https://tallinnavesi.ee/wp-content/uplo ... /EP-1.xlsx
Kui samas stiilis jama oma pumba kohta esitada ja siis KOV-ist jälle vigin tuleb, viitad autoriteetsele algallikale ehk Tallinna Veele.
Ja ei ole vaja rohkem jutustada, et hinnang sellise bürokraatia kohta on nagu on, kui sa ei suuda ka ise vastata küsimusele: "Milleks sellist jura on vaja toota?" Vähemalt antud ÕSP puhul.
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit