Avatud elektriturg - minu esimene leping

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Re: Avatud elektriturg - minu esimene leping

Lugemata postitus Postitas trebla »

:scratch:
Hm... tuleb välja , et hoopis minul oleks pidanud võrk 5 olema.... (ja rst-l võrk 4... ?) ...

rst - mitme kWh- ne aku sellise hinnaga müügiks vajalik on?
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kalvis kirjutas: 27 Okt 2024, 10:43 Kaablid Rootsi unusta ära, neid ei tule 100% lähima 25 aasta jooksul, pole isegi tõenäoline et sellel sajandilgi.'
Vastus lihtne - Rootsi tahab säilitada omale odavat elektrit, nad on kõik ümberkaudsed naabrid (mere kui maismaa) pikalt saatnud. Rootslastel on täiesti suva mida EL ja naabrid sellest jamast arvavad. Soome poolt on Estlink3 valmisolek olemas, nende pärast võiks ühenduse kasvõi täna rajada.
Merekaabli mõju tarbija elektriarvele :read:
https://www.pv-magazine.com/2024/11/12/ ... s-by-2032/
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Norra on teine teema. Nemad tahavad väga, et saaks kallitel turgudele müüa ja UK ja Saksamaa suund on just need.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 96 korda
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

Novembri (2024) arve käes, koos sabade ja karvadega tuli 13,9 s kWh. Ja kui jagada sinult elekter siis sain 8 s kWh. Börsile 1:0 Pole paha, nagu kusagil öeldi.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Novembris sai tegeletud ühe soojuspumba puhul odavate tundide jahtimise ja kallite vältimisega.
Teine soojuspump uras nii nagu ise tahtis.
Tulemuseks energiaarve jagatuna kogusega - 8,88 s/kWh .

Võrgutasu arve - 12,57 senti võrgutasuks. Liiga kõrge, sest vale võrgupakett ilmset (v4). Aga ei hakanud vahetama kah, sest detsember-jaanuar tulevad tõenäoliselt palju suuremad tarbimised.

Müügirea peale on Alexela kirjutanud hinnaks 9,943 s/kWh
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

kaimagk kirjutas: 07 Dets 2024, 12:40Börsile 1:0
Ma ei saa aru mis mõttes?
Mul tuli ka elekter 8,08 s ja kõik kokku 15,64 s.
rst
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas rst »

Kasutusel on akud ja võrgupakett 5 ning elektrit ostan ainult 4 kõige odavamal tunnil ööpäevas.
Ainult elektri hind tuli 4,2s/kWh.
Koos võrgutasudega elektrihind 10,3s/kWh.

Tegelikult vist peaks elektri võrku müügitulu üldarvest maha lahutama.
Sellisel juhul eletrihind koos võrgutasuga (ost miinus müük jagatud tarbmisega) 7,2s/kWh.

Võrgupaketi valik on tihti suurema peakaitsme korral märkimisväärse tähtsusega.
Seega kes viitsib, siis soovitan seda näiteks selle kalkulaatoriga läbiarvutada:
https://hr-john.github.io/elektrilevi/pages/arve.html
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Jah, aga niisama lihtsalt oma olemasolevatest ampritest loobudes on pärast kunagi tulevikus kõiki oma peres olevaid elektriautosid odavaimal tunnil keerukas laadida...
rst
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas rst »

trebla kirjutas: 10 Dets 2024, 15:22 Jah, aga niisama lihtsalt oma olemasolevatest ampritest loobudes on pärast kunagi tulevikus kõiki oma peres olevaid elektriautosid odavaimal tunnil keerukas laadida...
Kes rääkis ampritest loobumisest? Neid tuleb alati hoida või halvemal juhul juurde osta.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Küülaline kirjutas: 10 Dets 2024, 10:58
kaimagk kirjutas: 07 Dets 2024, 12:40Börsile 1:0
Ma ei saa aru mis mõttes?
Mul tuli ka elekter 8,08 s ja kõik kokku 15,64 s.
Selles mõttes et kas fixi saab ka alla 8 skWh praegu kusagilt :)
Riio12
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas Riio12 »

Kalvis kirjutas: 27 Okt 2024, 10:43 Kaablid Rootsi unusta ära, neid ei tule 100% lähima 25 aasta jooksul, pole isegi tõenäoline et sellel sajandilgi.'
Vastus lihtne - Rootsi tahab säilitada omale odavat elektrit, nad on kõik ümberkaudsed naabrid (mere kui maismaa) pikalt saatnud. Rootslastel on täiesti suva mida EL ja naabrid sellest jamast arvavad. Soome poolt on Estlink3 valmisolek olemas, nende pärast võiks ühenduse kasvõi täna rajada.
Hetkel siis , tuulest 0,5GW. Aga kust tuleb ülejäänud ja läheb expordiks.
Capture.PNG
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

trebla kirjutas: 12 Nov 2024, 19:58 Merekaabli mõju tarbija elektriarvele :read:
https://www.pv-magazine.com/2024/11/12/ ... s-by-2032/
Meie regioonis sinu viide ei kehti, geopoliitiliselt liiga ebastabiilne. ;) Seda, mida tähendab energiasõltuvus teistest riikidest, on PM-s üks monoloog. Tsitaat sealt.
Probleem peitub nimelt asjaolus, et me oleme andnud Eesti energiajulgeoleku kolmandate osapoolte kätte, oleme loonud süsteemi, kus meil endal ei ole energiatootmist, ei ole piisavalt juhitavaid võimsusi, mida tuule vaibudes või rahvusvahelise olukorra pingestudes tarvitusele võtta. Jõuluaegne rünnak peaks küll kõigile selgeks tegema, et nii ei saa see jätkuda. Eesti ei eksisteeri kahjuks fantaasiamaailmas, kus Venemaa hakkab varsti demokraatlikuks riigiks ja jätab meie merealuse energiataristu rahule. See tähendab, et me ei saa nähtavas tulevikus lubada endale luksust sõltuda piiritagustest energiatootjatest.
Tsitaadi allikas https://arvamus.postimees.ee/8161677/an ... tsatanudki

Midagi sarnast on ka ka Norraga, kus ta esialgu vaid ähvardab oma elanike heaolu nimel teised riigid pikalt saata.

Sellest, mida võimukandjad vaikimisi teevad, sain teada ÕL artikli ühest lausest, et miks elektrihind ei oleks teps mitte tarbijatele soodne. Arvatavasti sellepärast, et meie elektri hinnast sõltub kui suur summa laekub riigikassasse ja see ei ole nagu kõigest mingi 4-kohaline summa, vaid ikka rohkemate nullidega.
Päikeseenergia maht on viimastel aastatel kasvanud nii kiirelt, et riik on arutanud võimalusi edasise kasvu pidurdamiseks, sest päikeselistel päevadel surub päikeseelekter hinnad juba väga madalaks.
Näedsa, meite riigi tegelinskitele ei meeldi kui lihtrahva elektriarved on väikesed. Miks ikkagi? :scratch:

Tsitaadi allikas https://www.ohtuleht.ee/1121431/kas-jal ... -hinnasokk

Lihtsalt alevipoja arvamus. ;)

Sattusin PM-s veel ühele artiklile, kus tõdetakse, et riikidevahelised kaablid meid tegelikult ei päästa ja meil PEAKS/PEAB olema võimalus ise hakkama saada. https://majandus.postimees.ee/8161905/e ... uudu-jaada
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

JAH, Eesti riik tahab, et elektri hind oleks kallis. Esiteks - mida kallim on - seda suurema tulu saab riik CO2 maksust narvas toodetud elektrist omale. Iga MWh kohta 2/3 hinnast moodustab maksutulu riigieelarvesse. Eelmine aasta teeniti CO2 maksust 300 milli.
Teiseks - kui elekter on kallim kui 65 € MWh siis ei pea riik maksma tuuleärikatle eritoetust. Praegu makstakse toetust 400 milli aastas. Täiendavalt saab riik kallilt elektrilt ka dividenditulu otse EE-st.
Seega riigile on kahjulikud need kes toodavad elektrit soodsalt. Seepärast ei tahagi Riik ka Estlink3 või muid kaabliühendusi.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

? 400 miljonit ?
Praegune taastuvenergia toetus on pigem suurusjärk väiksem... kas just 40 aga vast 60 kanti aastas?
Milliselt eelarverealt see 400 milli siis läheb?
Kellele ja millal see peidetud toetus kokku lepiti? Millise toodetud energiakoguse pealt ja kuidas selline summa koguneb?

Miks opositsiooniparteid sel teemal viidetega konkreetset kisa ei tee..?

Kui keegi vaevuks mu välisühenduste teemalisi kommentaare täpsemalt lugema, siis nende põhisisu on, et neid on liiga vähe. Kui ida poole on baltikumil neid 10 siis lääne poole on vaja sama palju.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

See number oli hiljutises teates. Taheti tõsta 2 miljardi peale aastas aga RK ei võtnud vedu. Kisa tõsteti ja aga ajakirjanduses oli vaid paar artiklit. Opositsioonis noorem kaabu on paar korda raadios kritiseerinud.
Minu jaoks oli jah kummaline - pole raha õpetajate palkadeks (+10 milli aastas aga taastuvenergia toetuseks pole probleem 2 miljardit välja köhida. Raha tulebki CO2 maksust + taastuvenergia tasust. Natuke panustab RK lisarahaga juurde, mõeldes välja mingi muu maksu - rasvamaks või hingamise maks... (automaksu juba saime)
Ega ilmaasjata seda riigielarvet segaseks ei tehta. Näiteks makstakse seda 400 milli piiratud enampakkumise vähemustoetuse nime all.
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

Väljamaal rikkas riigis sain üürikorteri elektri eelmise aasta tasandusarve..
2706 kWh eest maksin 666 euri. See teeb siis 24,7 senti kWh. Aga see sisaldab veel ka riigipoolset toetust 11,2 senti kWh, mis kehtestati 2022 energiakriisi ajal ja sellel aastal kaob. Nii, et tänavu saab elektrihind olema pigem 36 senti kWh pealt.
Korteri küte käib õlikatla pealt. Päike pleegib 8-9 kuud nii, et autot on kahju õues hoida, pool päeva ei ole mitte miskit varju.... ajan nii tihti garaaži kui saan, samas ühtki päikesepaneeli majal ei ole, omanikku elektri hind ei koti - küll üürnik kõik kinni maksab.
Krt...kuna riigiabi elektrihinnale ära kaob siis ostan ilmselt amazonist rõdupaneelid ja torkan pistikusse.. vähemalt autolaadimise ajaks... nimme... peab vaatama, ehk on ka akuga variante.
Peab miski vidina vahele panema, et võrku tagasi ei annaks...
Urmas
autodidakt

võhik kirjutas: 03 Jaan 2025, 22:55 Korteri küte käib õlikatla pealt. Päike pleegib 8-9 kuud nii, et autot on kahju õues hoida, pool päeva ei ole mitte miskit varju.... ajan nii tihti garaaži kui saan, samas ühtki päikesepaneeli majal ei ole, omanikku elektri hind ei koti - küll üürnik kõik kinni maksab.
Hakka talle tõlkima meie meedias avaldatud Euroopa Liidu ja meie roheliste mõtteid ja eesmärke ning selgitustööd tegema, et korteri omanik fossiilkütuse kasutamisega oma korteri kütmiseks on planeedi Maa kliimasoojenemise üks põhisüüdlasi. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Eestis keelati punase (ja sinise) diisli müük kütmiseks, mis teistes EL riikides on siiani lubatud.
Üldiselt igasuguste keeldudega neid kliimaeesmärke taga ajades saame vaid kehva majanduse ja teist kahjunaeratuse - kui loll võib Eesti Riik olla....
Kuid see ei takista Riigil edasi üritamast...(akf soovitan valimistel hallrakud tööle panna õige kandidaadi valikuks)
new1
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 21 korda

Lugemata postitus Postitas new1 »

Urmas kirjutas: 04 Jaan 2025, 06:44
võhik kirjutas: 03 Jaan 2025, 22:55 Korteri küte käib õlikatla pealt. Päike pleegib 8-9 kuud nii, et autot on kahju õues hoida, pool päeva ei ole mitte miskit varju.... ajan nii tihti garaaži kui saan, samas ühtki päikesepaneeli majal ei ole, omanikku elektri hind ei koti - küll üürnik kõik kinni maksab.
Hakka talle tõlkima meie meedias avaldatud Euroopa Liidu ja meie roheliste mõtteid ja eesmärke ning selgitustööd tegema, et korteri omanik fossiilkütuse kasutamisega oma korteri kütmiseks on planeedi Maa kliimasoojenemise üks põhisüüdlasi. ;)
Debiilsus see on, sa võid siin oma kiunumisi ajada igas teemas palju tahad, ent kusagil lõunas eheda lollusega tegemist on, kui päike enamvähem aastaringi särab piisavalt, et paneelidega kasvõi otse elektritennidega sooja vett ette soojendada, ent mõned, kel seda õli maa seest niisama välja ajab loevad sente ja põletavad sealsamas linnakeskkonnas seda sodi edasi, kuigi lihtne toimiv alternatiiv oleks praeguste hindade juures juba ka suhteliselt soodsalt tehtav. Eks sama teema umbes nagu see india räigelt rõve ja räpane linnapilt, kus kõik sitt lendab tuimalt üle õla tänavale, liiga palju koguneb, siis lükatakse samma tänavanurka hunnikusse ja pannakse tuli otsa ja kõigil on täiesti pohhui mis sellest seal saab. Elavad seal sita ja pasahunnikute põleva tossu sees ja tunnevad, et nii peabki ja on õige, kuna tegelikult rahaliselt tulebi ju kõige soodsam. Ummik siin on samasuguse vigase mõttemalliga, et suva see sitt ja toss, peaasi, et ma midagi maksma ei peaks ja saaksin oma sitta oma suva järgi kuhu ise tahan loopida. Kui kõik siin riigis oleksid nagu umm, siis me oleksime ilmselt india vol2 põhjala versioon :D .
Urmas
autodidakt

new1 kirjutas: 04 Jaan 2025, 09:25 Debiilsus see on, sa võid siin oma kiunumisi ajada igas teemas palju tahad, ...
Kui sina loed minu tähelepanekuid lollustest ja kahepeelisusest kiunumiseks ja debiilsuseks, siis jäägu sulle sinu arvamus. ;)
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Aasta viimase kuu arve kah kohal ja detsembris tarbimist osaliselt odavamatele tundidele ajatades tuli tulemuseks:

Detsembris 1354,063 kWh, energia eest 80.14 € ja võrguettevõtte arve 94.32 €
Energia kWh ostuhinnaks kujunes seega 5,92 senti ja võrguteenuse eest 6,96 senti (kõik numbrid käibemaksudega)

Sellest odavamat energia kWh ostsin viimati 2021 aasta mais( siis sai makstud 4,51 senti).
Sellest väiksem võrguteeenuse kWh oli 22 aasta aprillis (5,78 senti oli toona).

Börsipakett ja Võrk4

Aasta keskmiseks energia kWh hinnaks kujunes 9,78 senti ja võrguteenusel 8,76 senti.
aasta tarbimine 7912 kWh versus mullune 7810 kWh.

Ebaharilik nähtus on veel see, et detsembri elekter läks müüki hinnaga 13,74 s/kWh, ehk kallimalt kui ise keskmiselt koos võrgutasuga sisse ostsin (12,88 senti) .
Sihuke asi on varem juhtunud vaid ühe korra - 22-sel aastal samuti detsembris.
Ja oli ka parima tootlusega detsember - mõned päikselised päevad tõid kaasa selle, et vatt tootis 9,4 Wh.
Aasta lõikes venitas tootlus 1 kWh/Wp kohta siiski välja (hoolimata miinushindade tundidel väljalülitamisest ja sellest, et Elektrilevi keeras eelmisel talvel trafopinge tõstmisega märtsi ja aprilli tootmise puusse ) ja keskmine võrkuandmise hind 6,65 senti kWh.
Viimati muutis trebla, 07 Jaan 2025, 18:09, muudetud 1 kord kokku.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Dets 2024
2220 kWh
307eur
13,8 s kwh koos sulgedaga.
Kasutaja avatar