Sarika kandevõime.

A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Re: Sarika kandevõime.

Lugemata postitus Postitas A23 »

EH.INS. kirjutas: 17 Okt 2024, 19:09 1. Mis argument see õhuke on?
2. Kui visuaal nii nõuab siis ei vaidle
3. Pole võimalik
1. Ainult oletan, et eesmärk oli see "jäigastav komponent" võimalikult silmatorkamatuna teostada. Ma artiklit süvitsi ei uurinud, nii palju asja vastu huvi polnud. Arvestades Sinu tausta vast leiad ise vastuse artiklist või palud T25'l seda refereerida. (T25 ilmselt viitsis ka lõpuni läbi lugeda)
3. Huvi pärast - kui palju seal mõõtudega "mööda pandud" oli, mis oli tegelik mõõt ja mis "peaks olema"? Kas arvutasid läbi või mille alusel nii väidad?
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Postitus Postitas vuuk » 17 Okt 2024, 23:39

Jah, tean. Kusjuures olen kunagi läbinud BIM koolitusi ja Revit Arhitekture algkoolituse.
Sellepärast tean, et SetchUp Pro programmiga minu tehtud detailmudel ei ole BIM. Aga informatsiooni detailsus võib olla isegi suurem - kuigi mõnikord palju töömahukam.
BIM (selles tähenduses) peamine mõte on ühtlasi projekteerimise töö automatiseerimisele kaasa aitamine. Teed plaani ja lõike ning automaatselt tekib ka nende joonistega kooskõlas olev mudel (või vastupidi). Aga sellest mudelist ei saa müürikirja järgi välja lugeda näiteks mitu kivi on müüris. Minu SketsUp-is loodud mudelist on ka selline info välja loetav kuna detailid, ka kivid on välja "joonistatud".
BIM mudelist võib kasu olla näiteks sellise info saamisel, et kas mõni toru on juhtumisi vales kohas, kuna erinevate osade projekteerijad pole osanud ette näha kõiki võimalikke kokku sattuvaid nüansse. Eriti keerulisematel juhtudel
Täiesti teemaväline, aga Sa Vuuk oled kõige õigem, kelle käest küsida.
Kui paksu ja mis tolerantsidega peaks arvestama telliste vahelise vuugi?
Hetkel huvitab just soemüüriga seoses. Ja milline on kivide pakuse kõikumise tolerants nominaalmõõdu suhtes?
Viimati muutis A23, 18 Okt 2024, 08:38, muudetud 1 kord kokku.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

...BIM mudelist võib kasu olla näiteks sellise info saamisel, et kas mõni toru on juhtumisi vales kohas, kuna erinevate osade projekteerijad pole osanud ette näha kõiki võimalikke kokku sattuvaid nüansse. Eriti keerulisematel juhtudel
Peaprojekteerija asi on jälgida, et BIM's kõik adekvaatne oleks. Kogemusest võin öelda, et võib tekkida probleeme eelkõige muudatuste tegemisel, kui neid on palju, ehitamine juba käib ja erinevate osade projekteerijad (kui veel on eri firmadest) ei jõua samaaegselt omapoolseid muudatusi lõpetada. Siis võib juhtuda, et ehitajal on käes erinevate osade erinevad versioonid, mille vahel võib konflikt olla.
T25
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas T25 »

T25 ilmselt viitsis ka lõpuni läbi lugeda
Ma ei lugenud, lihtsalt vaatasin joonist ja tundus, et selline asi võiks töötada. Eng-tips-ist leidsin teema, kus samasugust lahtist katusealust sooviti teha ja sealt leidsin selle lingi. Lähemalt lugema ma ei hakanud. Mees, kes lingi viskas, on oma jutu järgi üle 5000 maja teinud, töötab alates aastast 1991.
ristu
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas ristu »

T25 kirjutas: 18 Okt 2024, 08:59
Ma ei lugenud, lihtsalt vaatasin joonist ja tundus, et selline asi võiks töötada. Eng-tips-ist leidsin teema, kus samasugust lahtist katusealust sooviti teha ja sealt leidsin selle lingi. Lähemalt lugema ma ei hakanud. Mees, kes lingi viskas, on oma jutu järgi üle 5000 maja teinud, töötab alates aastast 1991.
OT: 33 aastaga üle 5000 maja tähendab 152 maja iga aasta ehk siis 1 maja üle päeva. Kõlab usutavalt see jutt!
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

ristu kirjutas: 18 Okt 2024, 09:30
OT: 33 aastaga üle 5000 maja tähendab 152 maja iga aasta ehk siis 1 maja üle päeva. Kõlab usutavalt see jutt!
Mul oli kunagi tuttav üks Soome ehitaja (päris soomlane), kes ehitas aastas (enamasti kahe inimesega) ca 3 eramut. Igat penni hoiti kokku, nt märgade ruumide rb seinad valati maas ja tõmmati talidega püsti!
T25
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas T25 »

No täpne tsitaat siin:
I have the benefit that others may not of a huge amount of field experience. I have been doing this since 1991 and have been to well over 5,000 houses.
See ei tähenda muidugi, et ise kõik majad tegi(projekteeris), vaid oli juures, nõustas vms. Selgituseks, et tegemist on projekteerijaga, mitte ehitajaga.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

ristu kirjutas: 18 Okt 2024, 09:30
Ameerika massehitus korralduse juures, kus ühes arenduses tehakse korraga 500 eramut on see tavaline kiirus, et brigaad on ühe maja peal max 2 päeva, sest muidu ei püsi konkurentsis teiste brigaadidega.
Vundamendi brigaadil valmib iga päev üks vundament.
Karkassimeeste brigaad paneb ühe päevaga, tornaadovöödega, osb'ga üle löödud, avatäidetega karkassi püsti.
Jne.

Ameerikas erineb mitmete mõistete tähendus meil tänapäeval kasutatavast ja näiteks kui inimene ütleb, et "ma puurin naftat", siis nii võib öelda puurtorni luksep kui ka sama torni omanik.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

vuuk kirjutas: 17 Okt 2024, 23:39 Jah, tean. Kusjuures olen kunagi läbinud BIM koolitusi ja Revit Arhitekture algkoolituse.
Sellepärast tean, et SetchUp Pro programmiga minu tehtud detailmudel ei ole BIM. Aga informatsiooni detailsus võib olla isegi suurem - kuigi mõnikord palju töömahukam.
BIM (selles tähenduses) peamine mõte on ühtlasi projekteerimise töö automatiseerimisele kaasa aitamine. Teed plaani ja lõike ning automaatselt tekib ka nende joonistega kooskõlas olev mudel (või vastupidi). Aga sellest mudelist ei saa müürikirja järgi välja lugeda näiteks mitu kivi on müüris. Minu SketsUp-is loodud mudelist on ka selline info välja loetav kuna detailid, ka kivid on välja "joonistatud".
BIM mudelist võib kasu olla näiteks sellise info saamisel, et kas mõni toru on juhtumisi vales kohas, kuna erinevate osade projekteerijad pole osanud ette näha kõiki võimalikke kokku sattuvaid nüansse. Eriti keerulisematel juhtudel.
Ma ei väida siin absoluutselt, et Sul pole õigus või üks on parem vms
BIM hakkab täna olema lihtsalt tellija nõue
Isiklik arvamus: BIM täidaks Eestis oma idee vbl 2...3 objektil aastas

Siiski mainin niipalju, et igal BIM objektil - nt RB post - "on küljes" kogu posti info so lisaks gabariitidele kõik ankrud, taridetailid, sarrus, betooni klass, keskkonnaklass, tulepüsivus jne - so absoluutselt kogu info
Klikin peale ja vaatan kogu info mida iganes mul vaja on
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

A23 kirjutas: 18 Okt 2024, 07:54
EH.INS. kirjutas: 17 Okt 2024, 19:09 1. Mis argument see õhuke on?
2. Kui visuaal nii nõuab siis ei vaidle
3. Pole võimalik
1. Ainult oletan, et eesmärk oli see "jäigastav komponent" võimalikult silmatorkamatuna teostada. Ma artiklit süvitsi ei uurinud, nii palju asja vastu huvi polnud. Arvestades Sinu tausta vast leiad ise vastuse artiklist või palud T25'l seda refereerida. (T25 ilmselt viitsis ka lõpuni läbi lugeda)
3. Huvi pärast - kui palju seal mõõtudega "mööda pandud" oli, mis oli tegelik mõõt ja mis "peaks olema"? Kas arvutasid läbi või mille alusel nii väidad?
1. Jälle - kui küsimus on kindlas visuaalis siis ei vaidle
3. Oskan vaid vastada, et kandevõime põrast nii suurt vaja pole
Ja ei arvutanud - piisab "peale vaatamisest" (teatav kogemus)
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

A23 kirjutas: 18 Okt 2024, 08:01 ...
Hetkel huvitab just soemüüriga seoses. Ja milline on kivide pakuse kõikumise tolerants nominaalmõõdu suhtes?
65mm nimikõrgusega tellise vuugi kõrguseks on minu praktikas olnud kõige sagedamini 10mm, ehk kivi koos vuugiga on arvestuslikult 75mm. 10 rida 75 mm jne. On olnud erandeid, vastavalt materjalile ja kliendi soovile.
Saan aru kuhu sihid. Kujutan ette, et Sul oli olukord, kus valisid visuaalselt ilusa materjali ja töö teostamise ajal ilmnes, et kivid mõõtudelt väga ebatäpsed ja kõverad.
Aga siis nii ongi - sellise keraamilise materjali puhul käivadki kõverad ja ebatäpsed või ebamäärase kujuga vuugid ja kõverad nurgad ning ka lubatava vea piires tulemuse mõõtude hälbed sinna juurde. Tuleb teha kompromisse.
Või valida teine materjal.
Aga muidugi on ka töö tegijal nende hälvetega "maadlemine" paras pähkel. Ja just see piisavalt hea tulemuse välja võlumine ongi töö teostaja meisterlikkuse osa.
Ei ole ikka päris nii, et paned aga segu ja paned kivi... .

Aga püüaks edaspidi jääda teemasse.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

vuuk kirjutas: 19 Okt 2024, 04:55
A23 kirjutas: 18 Okt 2024, 08:01 ...
65mm nimikõrgusega tellise vuugi kõrguseks on minu praktikas olnud kõige sagedamini 10mm, ehk kivi koos vuugiga on arvestuslikult 75mm. 10 rida 75 mm jne. On olnud erandeid, vastavalt materjalile ja kliendi soovile.
Saan aru kuhu sihid. Kujutan ette, et Sul oli olukord, kus valisid visuaalselt ilusa materjali ja töö teostamise ajal ilmnes, et kivid mõõtudelt väga ebatäpsed ja kõverad.
Aga siis nii ongi - sellise keraamilise materjali puhul käivadki kõverad ja ebatäpsed või ebamäärase kujuga vuugid ja kõverad nurgad ning ka lubatava vea piires tulemuse mõõtude hälbed sinna juurde. Tuleb teha kompromisse.
Või valida teine materjal.
Aga muidugi on ka töö tegijal nende hälvetega "maadlemine" paras pähkel. Ja just see piisavalt hea tulemuse välja võlumine ongi töö teostaja meisterlikkuse osa.
Ei ole ikka päris nii, et paned aga segu ja paned kivi... .

Aga püüaks edaspidi jääda teemasse.
Teema "solkimise" pärast ennast väga süülisena praegu ei tunne, põhjus lihtne, teema algatajal puudub igasugune huvi oma algatatud teema vastu ;)
Mul on hetkel kujunemas plaan "proovida kätt" ühe soemüüri kallal. Küsimus oli ajendatud sellest, et kuidas tagada, et kanalid sissetulekute / väljaminekute ühendamise kohatades täpselt õigele kõrgusele jõuaksid. Ehk et mis kõrgusel täpselt ladumist alustada.
Kusagilt käis läbi ka soovitus (vist Robi?), et soemüüri võiks vabalt teha ka šamotttellistest, see hetkel materjalina ka eelistuses. (Kui ei selgu mingeid vastunäidustusi)
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Ehk on siis sellistel puhkudel abi sellest kalkulaatorist: https://vuuk.ee/tkmk.php
Kuigi samaks otstarbeks on hea ka Excel - algselt saigi Excelis samasugune automaatselt arvutav tabel kombineeritud ja selle eeskujul tuli mõte teha veebi, oma kodulehele JavaScripti koodi põhine arvutav tabel.
Ise olen taolistel puhkudel teinud lisaks kontrolli mõttes ka 3d-mudeli.
Saunamaja teemas aga on vaja lahendada samuti kõiksugu mõõtude teemasid.
Näiteks, siin lahendasin ära katuse mõõdud nii, et eterniitplaate ei peaks üldjuhul lõikama (välja arvatud korstna juures - seal pole lõikamisest pääsu).
eterniit.jpg

Tegu on reaalselt meil kaubanduses saada olevate mõõtudega, lõigatud nurkadega Leedu eterniitplaatidega.
Aga ei saa siinkohal mainimata jätta, et lainelisi eterniite (eriti lõigatud nurkadega) on täpselt päris keeruline järgi mudeldada. Samas, kui juba detail ühes mudelis valmis "joonistatud", saab seda edaspidi vajadusel teistes mudelites kopeerimise meetodil juba lihtsasti kasutada.
Ja nagu ikka sellise detailmudeldamise lisaboonusena on võimalik plaatide koguse kokku lugemise teel täpselt ära määrata.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

vuuk kirjutas: 26 Okt 2024, 06:15 Ehk on siis sellistel puhkudel abi sellest kalkulaatorist: https://vuuk.ee/tkmk.php
Kuigi samaks otstarbeks on hea ka Excel - algselt saigi Excelis samasugune automaatselt arvutav tabel kombineeritud ja selle eeskujul tuli mõte teha veebi, oma kodulehele JavaScripti koodi põhine arvutav tabel.
Ise olen taolistel puhkudel teinud lisaks kontrolli mõttes ka 3d-mudeli.
Saunamaja teemas aga on vaja lahendada samuti kõiksugu mõõtude teemasid.
Näiteks, siin lahendasin ära katuse mõõdud nii, et eterniitplaate ei peaks üldjuhul lõikama (välja arvatud korstna juures - seal pole lõikamisest pääsu). eterniit.jpg
Tegu on reaalselt meil kaubanduses saada olevate mõõtudega, lõigatud nurkadega Leedu eterniitplaatidega.
Aga ei saa siinkohal mainimata jätta, et lainelisi eterniite (eriti lõigatud nurkadega) on täpselt päris keeruline järgi mudeldada. Samas, kui juba detail ühes mudelis valmis "joonistatud", saab seda edaspidi vajadusel teistes mudelites kopeerimise meetodil juba lihtsasti kasutada.
Ja nagu ikka sellise detailmudeldamise lisaboonusena on võimalik plaatide koguse kokku lugemise teel täpselt ära määrata.
Matemaatikat ja 3d mudelit saab teha, kui teada liidetavate väärtused. ;) Nüüd tean, et arvestan soemüürile vuugi paksuseks 10 mm. (Plaan teha hor kanalitega, seepärast ühenduskohtade kõrgusega oleks vähe ruumi mööda panna.)

Tegin etreniidiga täpselt samamoodi ja kulus ka täpselt see hulk mis oli planeeritud, ülejääk 0 tervet tahvlit, ainult äralõigatud servad, kuna pikisuunas määras katuse pikkuse muu teema, mitte tahvlite samm. Mul küll visuaalslet meeldib rohkem, kui harja lähedal ka väike riba, iseenesest oleks aga saanud ka täpselt jaguma panna. Esimene plaat on aluskatusega tasa, järgmised aga juba toetuvad eelmisele.
Manused
katus.JPG
katus-real.JPG
katus-real.JPG (39.45 KiB) Vaadatud 1951 korda
Vasta