Pioneer-tüüpi pliita kivide kinnitamine

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Hobimeister
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Pioneer-tüüpi pliita kivide kinnitamine

Lugemata postitus Postitas Hobimeister »

Tere.
Mul on köögis Pioneer-tüüpi pliit, mille sisemised kivid vajavad kinnitamist. Ostsin vastava segu ja nüüd tahaksin need kivid korralikult kinnitada, aga oskustest jääb vajaka. Tänan.
Robi 11
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 5 korda

Re: Pioneer-tüüpi pliita kivide kinnitamine

Lugemata postitus Postitas Robi 11 »

Esiteks, mis vastava segu on üldse? Kas toru on välja võetud ja plaan teha üleni kivist kolle? Siis võib kasutada koldesegu.
Crown
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas Crown »

Ladusin pioneer pliidile uue sisu.
Sisse läks samott kivid mida sai enne korralikult leotada ja kivid olid vett täis.
Kokku ladusin nad koldeseguga.

Kui kaua peaks kuivada laskma enne kui kerge tule võiks alla teha?
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Crown kirjutas: 09 Okt 2024, 20:12 Kui kaua peaks kuivada laskma enne kui kerge tule võiks alla teha?
Kui lõpetasid ladumise tund aega enne selle kommentaari kirjutamist, siis päevakese-paar võiksid ikka kannatada. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Crown
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Tegelikult on juba 3 päeva möödas aga segu, mis on kivide vahel pole veel päris ära kuivanud.
Mis juhtub kui liiga vara hakata kütma või kuivamisele puudega kaasa aitan?
Urmas
autodidakt

Crown kirjutas: 09 Okt 2024, 21:15 Tegelikult on juba 3 päeva möödas aga segu, mis on kivide vahel pole veel päris ära kuivanud.
Mis juhtub kui liiga vara hakata kütma või kuivamisele puudega kaasa aitan?
Ei ole vist küll õige inimene soovitusi andma, kuid ise hakkaks hästi vaikselt sussutama. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Vanasti pandi koldesse hõõglamp põlema.
Ja kui kivid olid mõne aja (päevade) pärast soojenenud, siis võis vaikselt tuld hakata tegema.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Huvitaval kombel Arvo Veski 1988 a. raamatus "Ahjud pliidid kaminad" lk. 193 pottsepatöö põhireeglite peatükis on kirjas (tsiteerin) rasksulavaid ja tulekindlaid (šamott) telliseid enne paigaldamist ei leotata.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

vuuk kirjutas: 10 Okt 2024, 02:57 Huvitaval kombel Arvo Veski 1988 a. raamatus "Ahjud pliidid kaminad" lk. 193 pottsepatöö põhireeglite peatükis on kirjas (tsiteerin) rasksulavaid ja tulekindlaid (šamott) telliseid enne paigaldamist ei leotata.
Kas sul Veski aegset samoti segu ja samotte veel alles on? 1988 aasta raamat on juba kordustrükk. Juba 1973 aastal oli raamat olemas.
...Sa ei sõida ju Veski aegse autoga enam ringi.
.
Tel 5o9279o
Crown
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Mul oli vahepeal hobiks korjata kokku kõik terved telliskivid mis vedelesid metsa all, garaaside juures karjääris ja tuttavate juures, kes oma vanad kolded välja lõhkusid.

Kogusin neid niisama omale garaasi seina äärde.

Kui maja ostsin siis tegin neist kasvuhoonesse kivipõranda, mingi osa jäi ka üle.

Seal võib olla ka kive ajast, mil vanameister Veski veel alla meetri pikkune oli.

Osa neist kividest on nüüd mu pliidi koldes.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 96 korda
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

motamees kirjutas: 10 Okt 2024, 19:49
vuuk kirjutas: 10 Okt 2024, 02:57 Huvitaval kombel Arvo Veski 1988 a. raamatus "Ahjud pliidid kaminad" lk. 193 pottsepatöö põhireeglite peatükis on kirjas (tsiteerin) rasksulavaid ja tulekindlaid (šamott) telliseid enne paigaldamist ei leotata.
Kas sul Veski aegset samoti segu ja samotte veel alles on? 1988 aasta raamat on juba kordustrükk. Juba 1973 aastal oli raamat olemas.
Ma pigem kalduks ka arvamusele , ega tsemant ja see samottkivi pole oma füüsikaliste omaduste poolest eriti muutunud. Seega, kindlasti oleksin päri Veskiga, samas, Pingi soovitus on ka hea.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 54 korda
On tänatud: 70 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

kaimagk kirjutas: 10 Okt 2024, 22:16
motamees kirjutas: 10 Okt 2024, 19:49
Ma pigem kalduks ka arvamusele , ega tsemant ja see samottkivi pole oma füüsikaliste omaduste poolest eriti muutunud. Seega, kindlasti oleksin päri Veskiga, samas, Pingi soovitus on ka hea.
Koldeid ei laota tsementseguga, pole kunagi laotud, ka Veski ajal mitte. Veski järgi on kolde müüritise vuuk 5 mm, tänapäevaste segudega kuni 3 mm. Kes on kunagi ise šamotist kollet ladunud ja selle jaoks relakaga kive lõiganud saab väga hästi leotamise vajadusest aru. Teoreetikud kes ise teinud ei ole võivad raamatus järge edasi ajada.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Teemaalgataja ladus ju koldeseguga, minu tesemendi jutt tuli sellest , et materjalid(segu,kivid) pole arvatavasti muutunud. Aga noh, ei tea mina ega Veski sellest ehituse värgist midagi.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 54 korda
On tänatud: 70 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

kaimagk kirjutas: 11 Okt 2024, 09:27 Teemaalgataja ladus ju koldeseguga, minu tesemendi jutt tuli sellest , et materjalid(segu,kivid) pole arvatavasti muutunud. Aga noh, ei tea mina ega Veski sellest ehituse värgist midagi.
Koldesegu ei ole kunagi olnud tsemendibaasil, ka Veski raamatus on savisegu mitte tsement. On materjalid ajas muutunud ja päris palju - kivid on suuresti samaks jäänud, aga segud on ikka savipõhised. Tsement jäägu ikka betooni ja müüritööde valdkonda.
Urmas
autodidakt

kaimagk kirjutas: 11 Okt 2024, 09:27 Aga noh, ei tea mina ega Veski sellest ehituse värgist midagi.
Kommenteerin sinu enda sõnadega- kas peab ikka igas teemas sõna võtma kui asjast midagi ei tea? :scratch: Äkki jääks oma liistude juurde, kuigi ma ei ole siiani sinu liistudest aru saanud. Hunt Kriimsilm? ;)
Crown
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Äh, vahet pole, et siin nüüd vaielda.
Kui pole 50 aastaga need kivid ajus, metsas või garaasis katki läinud siis ei lähe ka nad seal pioneeri koldes katki.
Ning kuna seal on nad voodrina, mitte kandva elemendina siis suht poogen mis ja kuidas see koldesegu seal on või kuidas kuivab.
Paar päeva juba pulikaid põletanud ja varsti saab halge alla panna.

Tänud kõigile.
Urmas
autodidakt

Crown kirjutas: 11 Okt 2024, 22:40 Kui pole 50 aastaga need kivid ajus, metsas või garaasis katki läinud siis ei lähe ka nad seal pioneeri koldes katki.
Ning kuna seal on nad voodrina, mitte kandva elemendina siis suht poogen mis ja kuidas see koldesegu seal on või kuidas kuivab.
Seda minagi ja kui kukubki kokku, siis poest uut koldesegu osta ja uusti laduda ei tohiks olla probleem. Siiani said ju hakkama. Ja kui oledki ka mõne kivi katki kütnud, siis garaaži seina ääres on sul asenduskive veel. Või lähed metsa alla uusi otsima. ;)
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 11 Okt 2024, 21:47
kaimagk kirjutas: 11 Okt 2024, 09:27 Aga noh, ei tea mina ega Veski sellest ehituse värgist midagi.
Kommenteerin sinu enda sõnadega- kas peab ikka igas teemas sõna võtma kui asjast midagi ei tea? :scratch: Äkki jääks oma liistude juurde, kuigi ma ei ole siiani sinu liistudest aru saanud. Hunt Kriimsilm? ;)

Ja kes sind siia kutsus, UL, mine oma staapi ka tegele oma uitmõtetega. Mina vähemalt ei aja teemavälist muinasjuttu nagu seda sina teed.
Point polnudki mitte selles kas segus kasutatakse savi või tsementti, vaid et ajas pole need materjalid nii palju muutund nagu siin väideti.
Kõik pidid hullult siin oskama ridade vahelt ja poole lause pealt nsgu mõttetest aru saama, tutkitki, ainult käib üks tähe närimine ja targutamine. Aga hea on see, et tänu lobitööle saab mõndadest isikutest parema pildi( mitte et mul seda vaja oleks).
Urmas
autodidakt

kaimagk kirjutas: 12 Okt 2024, 00:22 Ja kes sind siia kutsus, UL, ...
Paluks tõlget! Kes või mis on UL? :beg:
Ootan sinu etteasteid nagu oleks komöödiaetendusel ja ma ei ole pidanud pettuma. Sul tõesti on annet ka paadunud pessimiste naerma ajada. ;)
Vasta