Tapeetimine
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 20 korda
- On tänatud: 35 korda
Tapeetimine
Lugemata postitus Postitas A23 »
- Kui esimene küsimus saab positiivse vastuse, et OSB'le tapeetimine on võimalik ja otstarbekas, siis kuidas tuleks OSB pind ette valmistada?
-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 22 korda
Re: Tapeetimine
Lugemata postitus Postitas netmaster »
Kui mustriga tapeet pole oluline ja eesmärk on OSB seinad lihtsalt viimistleda, siis panin kunagi sauna mingisugustest tugevatest kiududest ülevärvitava ja struktuuriga tapeedi. See jäi küll ilus.
Kruviaugud ja liitekohad peab enne pahteldama/lihvima. Siis 1/2 lahjendatud tapeediliimiga sein üle ja siis tavalise liimiga tapeet peale. Piisas 1 korra värvimisest. Nüüd juba 10 aastat seisab seinas küll ja kuskilt ei saa aru, et seal OSB all on.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 96 korda
- On tänatud: 38 korda
Lugemata postitus Postitas kaimagk »

-
- Ehitusveteran
Ülevärvitav tapeet oleks täitsa ok. Kas seda võib ka veepõhiste värvidega värvida, kas liimi lahti ei leota?
-
- Korralik postitaja
Üldiselt, mida tugevam ja paksem kate, seda paremini ta OSB peale sobib. Loomulikult on paksemat materjali ka julgem värvida, katab pragusi paremini, ei kärise, kui midagi paisub, jne.
Midagi sellist oli mul
https://www.k-rauta.ee/p/tapeet-st-t101 ... valge/3ek7
materjaliks klaaskiudkangas (midaiganes see tähendab). Kõva ja suht paks materjal. Ma ei imestaks, kui ta suisa veekindel oli. Igatahes liim ja värv olid mõlemad vee baasil ja midagi ei juhtunud. Eelnev kruntimine on oluline. Liimi rullisin seinale suht paksult, värvisin nädalapäevad hiljem.
Tavaline pabertapeet võtab kuivades OSB kuju ja pärast on sein sama krobeline. Ühes toas ma tumedama tapeediga tegin selle vea ja midagi ilusat sellest ei tulnud. Heleda pealt poleks nii välja paistnud võibolla. Seinas kinni on ta küll ja elada muidugi saab.
-
- Ehitusveteran
- Kas eelnev 1/2 lahjendatud tapeediliimiga ülekäimine ongi sama, mis kruntimine või on krunt veel eraldi kiht?
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 96 korda
- On tänatud: 38 korda
Lugemata postitus Postitas kaimagk »
-
- Ehitusveteran
- kruviaukude jm konaruste pahteldamine (Mis oleks soovitatav pahtli mark?)
- lihvimine
- kruntimine (Mis krundi margiga näiteks?)
- 1/2 lahjendatud tapeediliimiga katmine
- tapeetimine kasutades normaalkonsistentsiga tapeediliimi
- tapeedi värvimine
-
- Korralik postitaja
Mina kasutasin mingit tavalist liimpahtlit.- kruviaukude jm konaruste pahteldamine (Mis oleks soovitatav pahtli mark?)
Jäi kinni küll.
jah- lihvimine
võid ju kasutada tapeeditootja soovitaud krunti.- kruntimine (Mis krundi margiga näiteks?)
Nagu ma ütlesin, siis mina tegin lihtsalt lahja tapeediliimi ja kruntisin sellega.
kui sa juba krundid, sii pole lahja liimiga enam vaja üle teha. See ongi kruntimise eest.- 1/2 lahjendatud tapeediliimiga katmine
jah- tapeetimine kasutades normaalkonsistentsiga tapeediliimi
jah- tapeedi värvimine
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
... mida arvatavasti talvel ei köeta ja niiskurežiim on kontrollimatu. Ega seal muud probleemi ei olegi kui et vuugikohtades võib tapeedi kortsu lükata seoses OSB "mängimisega".
Jah, paksem klaadkiudtapeet kõlbab küll. Kruntimisel ei näe mõtet, üleliigne töö ja raha raiskamine. Pigem osta vingem liim ja sellega kleepida ning selleks võiks olla midagi niiskuskindlamat. Näiteks
https://www.kiilto.ee/toote/kiilto-even ... ster-akva/
https://www.eskaro.ee/products/catalog1 ... m_aqua_ee/
Neid on veel, aga ei viitsi rohkem otsida. Kruviaukude jaoks on vähemalt minu jaoks ideaalne kasutada autopahtlit. Pahteldamisega seina teise otsa jõudes võid algusest hakata relaka otsa pandud lihvtallaga hakata lihvima. Selle pahtli alt ei tule kruvide roosta ka läbi.

-
- Korralik postitaja
kui sa tähele panid, siis minu puhul on tegemist saunaga, kus kõik asjad on täiesti kontrollimatud. Nii niiskus, kui temperatuur kõiguvad piirides, mis on võmatud mistahes suvemajas. Villa on seinas 15cm, talvel hoian sees +5. Kui saunatamiseks läheb, siis on mõne tunni pärast +27. Pahteldasin tavalise pahtliga ja liimisin tavalise liimiga. 10a. hiljem on kõik selline nagu esimesel päeval. Ausaltöeldes tundub see kate koos värviga nii kõva ja tihe, et see OSB seal taga ei tea niiskusest midagi.mida arvatavasti talvel ei köeta ja niiskurežiim on kontrollimatu.
Jah, mina kasutasin seda liimi, mida tapeeditootja soovitas. Samuti soovitati eriti kõvad pinnad enne kruntida. Vingem liim on lihtsalt mitu korda kallim, aga muidu, miks mitte. Elumajas kasutasin seda Eskaro liimi, mida sa nimetasid. Kahjuks olin ma nii koba, et see kippus ära kuivama, enne kui tapeedi paika sai, aga üldiselt oli teda muidugi lihtsam seina rullida.
-
- Ehitusveteran
Mine “Siseviimistlus, värvid, plaatimistööd”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed