Avatud elektriturg - minu esimene leping

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 54 korda
On tänatud: 70 korda

Re: Avatud elektriturg - minu esimene leping

Lugemata postitus Postitas RaJy »

kunn24 kirjutas: 08 Sept 2024, 21:02 Millise paketiga on kasulikum?:
8_9.09.24 elektrihind.PNG
Igati sobib konteksti lause filmiklassikast "Täna ei ole me see kes olime eile ja homme ei ole me see see kes oleme täna!"
Kõik tisleritööd aknalaudadest treppideni.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Muideks, sidevahendi teel sõlmitud totrast lepingust saab 14 p jooksul taganeda. Maagiline sõna on siin "taganemine", mitte lõpetamine!
Juhe teab kõike.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Pilt

Kas meedia poolt tekitatud optimism talvise (odava) elektrihinna kohta tekitab hasarti?

Kui tarbida suvel kuni 100kWh kuus, siis on võimalik 1 kuuga max 15eur säästa aga millist kWh hinda talveks prognoosite, kui iga päev on majapidamises tarbida vaja 100kWh?
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Üldiselt suurfirmade manipulaatoritega ei jõua võidelda (pean silmas, et fiks-lepinguid nad üritavad pakkuda ikka omale kasumlikult) ja elektritarbimine pole kohustus.
Kuid millega sa seletaksid, et ESMASPÄEVAL on elekter sisuliselt nulliga? Sinise esmaspäevaga?
Juhe teab kõike.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 96 korda
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

…..milline majapidamine tarbib 100 kwh/ kuus duvel js talvel 100 kwh/ päevas? Keegi elab okstest tehtud onnis vä. …ja sellise väite ütleja ise börsi otsas….”pikker” jääb juba ka juba selliste naljade tegemisel hätta……
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

100kWh päevas on 3000kWh ühes kuus aga "uhkemate majade" omanikud räägivad oma talvisest kuukulust 5000-10 000kWh.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

…..ja muidugi mis veel suured büroo ja hotellid tegema peaksid…..ok …. Ins. ka jälle õigus “ uskumatu, päriselt”…
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

kaimagk kirjutas: 08 Sept 2024, 23:22 …..milline majapidamine tarbib 100 kwh/ kuus duvel js talvel 100 kwh/ päevas? Keegi elab okstest tehtud onnis vä. …ja sellise väite ütleja ise börsi otsas….”pikker” jääb juba ka juba selliste naljade tegemisel hätta……
Pole üldse keeruline, kui suvel toodad ise samuti elektrit, nii et ka üle jääb ja samas laed ka oma autot, mida pimedamatel kuudel tuleb tahes-tahtmata sisseostetud elektriga teha...
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 105 korda
On tänatud: 84 korda

Lugemata postitus Postitas Hiid »

kunn24 kirjutas: 08 Sept 2024, 23:19 Kuid millega sa seletaksid, et ESMASPÄEVAL on elekter sisuliselt nulliga? Sinise esmaspäevaga?
Täna on E-esmaspäev :this:
Rein Sa
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 10 korda

Lugemata postitus Postitas Rein Sa »

Küülaline kirjutas: 08 Sept 2024, 14:24
Rein Sa kirjutas: 08 Sept 2024, 11:29kumb on kasulikum, kas börs või fix.
Kui suuremaid tarbijaid juhtida börsihinna järgi siis on kindlasti börsihind kasulikum. Kui lasta boileritel ja põrandakütetel kõige kallimatel tundidel kütta siis on fix hind kasulikum.
Mul on kuu tarbimine kuskil 200 -300 kw/h. Põrandakütet ei ole, aga boiler ja külmkapp on kogu aeg sees, õhtul suure ekraaniga telekas, kui elekter kipub päeva kõige kallim olema. Tavalises kuus tuleb keskmine börsihind alla 10-ne, fix-id on üldiselt üle 10-ne.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Rein Sa kirjutas: 09 Sept 2024, 08:40 Mul on kuu tarbimine kuskil 200 -300 kw/h. Põrandakütet ei ole, aga boiler ja külmkapp on kogu aeg sees, õhtul suure ekraaniga telekas, kui elekter kipub päeva kõige kallim olema. Tavalises kuus tuleb keskmine börsihind alla 10-ne, fix-id on üldiselt üle 10-ne.
Kas siin ei ole mitte võrgutasu ja lisamaksud välja jäänud?
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Rein Sa kirjutas: 09 Sept 2024, 08:40kuu tarbimine kuskil 200 -300 kw/h ... Põrandakütet ei ole, aga boiler ja külmkapp on kogu aeg sees, õhtul suure ekraaniga telekas ... keskmine börsihind alla 10-ne, fix-id on üldiselt üle 10-ne
1. Tarbimine on mul umbes 3 korda suurem, põrandakütted, 3 külmikut, boiler 3 kW, kogu toiduvalmistamine elektriga, talvel ahjule lisaks õhksoojuspump (sel suvel ka päris palju jahutanud).
2. Räägime asjadest nende õigete nimedega - (elektri)energia mõõtühik on kilovatt-tund (kWh), mitte kilovatti tunnis (kW/h).
3. Boileri sättimine odavatele tundidele annaks kindlasti kokkuhoidu, aga boiler peab selleks olema suuremapoolne, 50 liitrisega ei mängi ilmselt välja. Külmkapid toimetavad muidugi omasoodu, neid ei ole mõtet torkida. Telekavaatamist ei ole ma kunagi piiranud.
4. Bõrsihinna puhul keskmisest rääkida on üsna mõttetu, näiteks kui sinu boiler ja külmkapp otsustavad just 50 sendise hinnaga sisse lülituda, mis kasu sellest on, et kuu keskmine hind on 10 senti. Minu boiler otsib igas ööpäevas 6 kõige odavamat tundi ja kütab ainult siis.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Küülaline kirjutas: 09 Sept 2024, 11:15 ....
4. Bõrsihinna puhul keskmisest rääkida on üsna mõttetu,....
on mõtet rääkida pikemaajalisest keskmisest hinnast - näiteks aasta omast...
või viimase 12 kuu libisevast keskmisest hinnast - selle muutus näitab trendi...

Minu viimase 12 kuu energiamüüja arved (seega koos km-ga) jagatuna tarbimisse on 10,36 s/kWh.
Kui Urmase 40/60 arvesse võtta, siis tema sõlmis lepingu 10,476 peale -
(Urmas - kas sul seal miskid kuutasud veel kah on?)

Võrguettevõtte arved pealeselle.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Ei ole mõtet rääkida aasta keskmisest elektri hinnast
Mõtet on rääkida aastasest elektrikulust EUR
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

EH.INS. kirjutas: 09 Sept 2024, 12:01 Ei ole mõtet rääkida aasta keskmisest elektri hinnast ... Mõtet on rääkida aastasest elektrikulust EUR
Kogu kulu sõltub ju tarbitud kogusest ja ei saa võrrelda erinevaid tarbijaid. Ühik €/kWh on kõigile sama ja võrreldav.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui vaadata esimesele lehele, siis teema sai siin omal ajal avatud eesmärgiga teha mõistlikke valikuid erinevate turul pakutavate elektrilepingute vahel .
Energia kuluga tegeletakse soojustamise ja kütteteemas.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

trebla kirjutas: 09 Sept 2024, 11:28 Kui Urmase 40/60 arvesse võtta, siis tema sõlmis lepingu 10,476 peale -
(Urmas - kas sul seal miskid kuutasud veel kah on?)
Mingi 1.88€, aga see on kogu arve juures marginaalne. Meil suvel tarbimine umbes 500kWh väikse plussiga ja külmadel talvekuudel kuni 2000kWh. Palju sõltub muidugi talvest.
trebla kirjutas: 09 Sept 2024, 06:14 Pole üldse keeruline, kui suvel toodad ise samuti elektrit, nii et ka üle jääb ja samas laed ka oma autot, mida pimedamatel kuudel tuleb tahes-tahtmata sisseostetud elektriga teha...
Trebla, ei ole vaja lasta seda tsiteeritud mantrat. ;) No ei ole Lasnamäe, Mustamäe, Õismäe, Kopli jne ... paneelmajade mikrorajoonide korrusmajade 99,9% elanikel võimalust paigaldada omale päikesepaneele ja siis näiteks Õismäe 16-korruselise maja viimase korruse rõdult laseb alla pikendusjuhtme auto laadimiseks.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

8_9.09.24 elektrihind.PNG
Jääks siiski arvamusele, et homme õhtul on fixiga odavam. ;)
https://elektrihind.ee/borsihind/
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

@ Urmas
treblale on lootusetu selgitada, et ainult "puudulike hinnetega põhikooli lõpetanu" võiks kaaluda elektri või autokütuse hinna minimeerimiseks PV või EV või mõlema "hankimist"
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

...No ei ole Lasnamäe, Mustamäe, Õismäe, Kopli jne ... paneelmajade mikrorajoonide korrusmajade 99,9% elanikel võimalust paigaldada omale päikesepaneele ..
No ei ole jah.
Aga miks sa minu kommentaari kontekstist välja kisud ?
See on konkreetne vastus kaimagk väitele, et sellist majapidamist (mis võivad olla kas korterid või majad), kus suvel kulub 100 kWh kuus ja talvel 100 kWh päevas ja kasutatakse veel börsipaketti , ei saa eksisteerida.... saab küll.
Mida suurem tarbimine, seda soodsam on börsipakett... seda väidab siin iga börsipaketi kasutaja ...

Näide ühest eriti suure elektriarvega majapidamisest:
https://www.ohtuleht.ee/melu/1052879/ee ... alja-kaima
Omal ajal kaeti selle majapidamise kulud kenasti ümbritsevalt territooriumilt saadud tuludega... köeti territooriumil salvestunud päikeseenergiaga (halgude näol).
Siis hakkas viimane eraomanik venemaal kalossivalmistamisega tegelema, see andis ilmselt suuremaid tulusid, kuid kui majapidamisel see äri ära kukkus, siis hakkas hoone lagunema...
Nüüd proovitakse mh. saiakeste küpsetamisega hoonet käimas hoida...
Vahel tehakse külarahvale muusikat ja muud kometit kah...

Oleks õigel ajal ehk megavati (?) laiali laotanud (2 ha) , oleks tuba soe... :scratch:
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

…….tõid ühe õnnetu lossi näiteks ja see peaks nüüd kõik tormi jooksma panema et hinnad ära fix’ ida. …. tuld , seltsimehed, tuld…..
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

?
mina ei kutsu kedagi fixima....kus sa seda näed ?
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

ping kirjutas: 08 Sept 2024, 23:10
Pilt

Kas meedia poolt tekitatud optimism talvise (odava) elektrihinna kohta tekitab hasarti?

Kui tarbida suvel kuni 100kWh kuus, siis on võimalik 1 kuuga max 15eur säästa aga millist kWh hinda talveks prognoosite, kui iga päev on majapidamises tarbida vaja 100kWh?
…. Kogu see jura sai alguse sellest, noo proovime veel, kellel kulub suvel 100 kwh ja talvel 3000 kwh. Päikese energia tootjad ei lähe arvesse. Ja kui peaks tõesti leiduma siis see inimene võiks kodu vähe soodsama elamise vastu vahetada…
……aga üldiselt , kraabime edasi……
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kaimagk kirjutas: 09 Sept 2024, 22:02
ping kirjutas: 08 Sept 2024, 23:10
Pilt

…. Kogu see jura sai alguse sellest, noo proovime veel, kellel kulub suvel 100 kwh ja talvel 3000 kwh. Päikese energia tootjad ei lähe arvesse. Ja kui peaks tõesti leiduma siis see inimene võiks kodu vähe soodsama elamise vastu vahetada…
……aga üldiselt , kraabime edasi……
Tavaline inimene ei tea kWh'st midagi aga talviti oli küllalt neid, kes kurtsid üle 1000eur kuu elektriarvete pärast ja tavaliselt ei leia ka sellise kuluga majale hea hinnaga ostjat.
Nutad ja maksad.

Paljud inimesed ei teagi ise, et millist pakettigi nad kasutavad.
Eelmisel talvel küsisin ühelt pensionärilt, et mis paketti ta kasutab, et nii hoolega kõrgeid elektri tunnihindu jälgib ja vastuseks otsiti välja vast 15 aastat tagasi postiga saadetud leping.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Mina olen 2 korral sel aastal olnud tunnistajaks võimalikele tehingutele kus maja reklaamiti A energiaklaasiga ja PV katusel ja võimalik ostja palus eemaldada PV ja juba alla räägitud hinnast PV maksumuse ka eemaldada
Tehinguni ei jõutud
Vasta