Kaitselülitite nõuded:
- Peab taluma 1,13 kordset voolu vähemalt ühe tunni.
- Peab rakenduma 1,45 kordse voolu puhul ühe tunni jooksul.
Siit aga minu küsimused - kuidas need reaalsuses erinevad? Vähemalt üks tund on 3600 sekundit kuni lõpmatus. Ühe tunni jooksul on 1 - 3600 sekundit. Nüüd kui üks kaitselüliti hoiab 1,13 kordset voolu 3601 sekundit ja teine 1,45 kordset 3600 sekundit, siis tekib minul vähemalt segadus. Mõlemal on nõuetekohaselt toimivad, kuid praktiline erinevus on ikka suur.
Nüüd teine teema - kaablite ristlõigete jaoks viidatakse tihtipeale tabelitele, kus on üldlevinumad numbrid toodud. olen aga täheldanud, et tabelite vahel on erinevused. Mõnel tabelil maasse paigaldatud kaabli puhul voolu tugevus langeb, teistel tõuseb. Mis tõene on? Enda mõte on, et maasse paigaldatud kaabel on paremini jahutatud, seega läbiva voolu maksimum peaks tõusma.
Viimane küsimus - kui olen lugenud kaablite ristlõigete kohta, siis ka viidatakse sellele 1,45 kordsele voolule kaitselüliti rakendumisel. Kaabel peaks olema siis suuteline kandma seda 1,45 kordset voolu. Tundub loogiline. Mõned allikad ja foorumi kasutajad aga kirjutanud, et tootja on juba selle vooluga arvestanud. Siit aga tekkis minul küsimus, et kui kaabel peaks seda 1,45 kordset voolu taluma, siis miks seinapistikud veetakse 2,5 mm² kaabliga, mitte 4 mm² kaabliga? Mis teema siis selle 1,45 kordse vooluga ja kaablite ristlõikega on?