Avatud elektriturg - minu esimene leping

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Re: Avatud elektriturg - minu esimene leping

Lugemata postitus Postitas trebla »

kunn24 kirjutas: 25 Juun 2024, 17:40 Elektribörs kiilus kinni, hetkel (17.40) homsed hinnad puudu.
No praeguseks on lahti loksunud ja päevase 5 odavama tunni hinnad on 3,3 ja 4,5 sendi vahel.
Nendel tundidel tuleb ühest paigaldisest täie rauaga ja kokku 41 % päevatoodangust.
Teisel , otse lõunasse suunatul ja mis piirajasse üldse ei jõua, on nende odavate tundide osakaal 55 % toodangust.
Toonitan, et jutt käib kWh-dest.

Vahepeal on Elering suutnud maikuu toodangu andmed välja panna ning selgub, et hoolimata mõningatest talvel lisandunud uutest tuuleparkidest läks viimase 12 kuu PV kogutoodang tuule omast kõvasti mööda...
https://www.elering.ee/toodang-ja-prognoos

788 GWh vs 761 GWh.
Näis, kas 1 TWh tuleb juba tänavu ära... ?
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Selle artikli ...
https://www.err.ee/1609332744/hamburg-p ... l-voimalik
...link tasuks salvestada.
Ja ka paar lõiku igaks juhuks veel eraldi.

Turuhind ei muutu sellest kui palju Eesti rajatakse meretuuleparke või päikesenergiajaamu. Meil on arvamus, et rajame uusi parke, küll siis hind alla tuleb. Tegelikult on Eesti osakaal Nordpooli turul nii tilluke, et see eriti midagi ei mõjuta. Küll mõjutavad teiste riikide lisanduvad võimsused.

Justnimelt... rääkida Eesti varustuskindlusest ainult oma elektritootmise baasil on sama mis rääkida Muhu saare või Abja - Paluoja varustamisest omatoodetud elektriga. Ühendusi on vaja ... nii Muhu saarel kui ka Eestil.

Arengukava arvutuste järgi on 2030. aastal elektri lõpphind 16,2 senti, 2035. aastal 17,4 ja 2040. 17,8 senti. Olen oma tarbimise kohta arvutusi teinud, praegu on see koos maksude, võrgutasu ja taastuvenergiatasuga kokku 14,7 senti kilovatt-tunni eest. Ma nagu päris hästi ei saa aru, kuidas see hind mul langeb. Nii aga arengukavas väidetakse.

Konkreetsed numbrid... vaatame siis 2030 ja 2040 uuesti....
Kommentaariks võin lisada, et 2013 - 2020 vahemikus õnnestus mul ühel aastal elektri aastane keskmine koguhind alla 10 sendi ajada.
Viimati muutis trebla, 29 Aug 2024, 10:20, muudetud 1 kord kokku.
Rein Sa
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 10 korda

Lugemata postitus Postitas Rein Sa »

Eesti osa NP koguturul ei oma tähtsust, sest turuhind määratakse piirkonniti ehk siis sõltub kaablite läbilaske võimsusest, miks siis muidu on Eesti ja Soome hinnad tihti kordades erinevad? Ka Rootsis ja Norras on erinevad riigisisesed hinnapiirkonnad, kus ühes on hind hästi odav, teistes kordades kallim, kuna näiteks veerikkal ajal toodetakse palju hüdroelektrijaamades elektrit, aga kogu riigi peale ei suudeta seda transportida kaablite väikese läbilaske võimsuse tõttu. Me sõltume praegu hoopis Lätist ja Leedust põhiliselt, kuidas seal elektri tootmisega on, sellepärast ka võrdne hind. Ka Venemaa aitab meid veel, aga kui järgmise aasta alguses ühendus Venemaaga lülitatakse välja, mis siis hinnaga juhtub? Pidime küll Lääne Euroopaga ühenduse saama, aga ega seal ka elekter odav ole, hiljuti oli Poolas kõige kallim elekter. Vaadake praegu elektri liikumist: https://dashboard.elering.ee/et
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ehk ühe lausega - meie elektri hind ei sõltu mitte meie elektritootmisest ja tarbimisest vaid meie ühendustest...
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Just, kas tahad Venemaa rüppe tagasi?
Juhe teab kõike.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

trebla kirjutas: 29 Aug 2024, 09:37 Ehk ühe lausega - meie elektri hind ei sõltu mitte meie elektritootmisest ja tarbimisest vaid meie ühendustest...
Täpselt siis hakkab sõltuma kui "börsilt minema jalutada"
Ühendust kohalt olen sisuliselt nõus - arusaamatuks jääb ainult see osa, mis huvi oleks nt Soomel meile ühendus rajada
Ehk ühe lausega - see ühendus on meie el hinnas
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Hm.. sama loogika järgi - milleks Soomele sadamad..?
Las need, kes tahavad Soomest paberit osta, ehitavad neile ka sadamad....?
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

trebla kirjutas: 30 Aug 2024, 06:37 Hm.. sama loogika järgi - milleks Soomele sadamad..?
val-ga paras paar
Rein Sa
Ehitusspets
Ehitusspets

trebla kirjutas: 29 Aug 2024, 09:37 Ehk ühe lausega - meie elektri hind ei sõltu mitte meie elektritootmisest ja tarbimisest vaid meie ühendustest...
Sõltub küll meie tootmisest ja tarbimisest, ühendus annab võimaluse saada teiste riikide odavamat elektrit, kui meil seda toodetakse vähem. Näide eilsest õhtust, kui üks tund MW maksis üle 400 ja järgmisel tunnil 300 ja 400 vahel, sest Eesti tootis siis vaid kolmandiku elektrist, mida tarbis, Soomest tuli Eestisse maksimaalsest, Venemaalt ka palju ja Läti poole läks ainult natuke ja järgmisel tunnil tuli ka lisaks Lätist. Järelikult kõrge hind sõltus Eesti väga väikesest tootmisest, miks nii vähe toodeti, ei tea. Ettekäändeks AK-s toodi põhjuseks muidugi, et õhtul pidi varem pimedaks minema ja Läti poole pidi ka palju minema, mida muidugi vahel lähebki, aga eile ei läinud. Mis siis veel talvel juhtub, kui veel varem läheb pimedaks :)? Teine, võimsam Soome ühendus, saab siis ehk tööle, aga garantiid ju pole, et jälle midagi ei juhtu. Eesti ei tee ju praegu midagi, et ka pimedal ajal rohkem toota, samuti õhtuti ja hommikuti on elekter kordades kallim, kui päeval, samas tarbimine kasvab, tuleb rohkem elektriautosid, kavatsetakse raudtee elektrifitseerida kuni Tartuni jne.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Just. Sama ka Muhu saarega. Õhtul läks pimedaks ja päikesepaneelid enam ei tootnud.
Tuulikuid aga Muhus pole. Seega tulnuks seal käivitada diiselgeneraator. Aga õnneks on ühendus mandrile ja Saaremaale.

Vaat kui ikka panna õige Muhku väike moodultuumajaam, siis poleks ühendusi vaja? :unsure:
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Rein Sa kirjutas: 30 Aug 2024, 08:03 Mis siis veel talvel juhtub, kui veel varem läheb pimedaks :)? Teine, võimsam Soome ühendus, saab siis ehk tööle, aga garantiid ju pole, et jälle midagi ei juhtu. Eesti ei tee ju praegu midagi, et ka pimedal ajal rohkem toota, samuti õhtuti ja hommikuti on elekter kordades kallim, kui päeval, samas tarbimine kasvab, tuleb rohkem elektriautosid, kavatsetakse raudtee elektrifitseerida kuni Tartuni jne.
Viimases hädas tõmmatakse Narva käima... Narva omahind on ju koos CO2 120 € MWh.
Narvat ei saa kasutada üksikute tiputundide jaoks kui aga 24/7 on tarbimist (talvel enamus ajast) siis sobib hästi.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 96 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

EH.INS. kirjutas: 30 Aug 2024, 07:55
trebla kirjutas: 30 Aug 2024, 06:37 Hm.. sama loogika järgi - milleks Soomele sadamad..?
val-ga paras paar
….leidsid uue teema kus oma nobeli tarkust jagada vä. Ma omal poolt ütleks, Urmasega paras paar…..
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Eile mul sõber laadis selle 40 sendise hinna ajal oma 10 kWh aku võrku tühjaks.
Ma ise ootan veel mõned aastad, enne kui statsionaarset akut hakkan ostma.
Kalvist parafraseerides - "Hinnad peavad enne kordades kukkuma .. " ;)
Rein Sa
Ehitusspets
Ehitusspets

Muhu ja Saaremaa on nii väikese tarbimisega, et nii väikest tuumajaama pole olemas, mis sinna ehitada :). Samas ju plaanitakse väikest Eestisse ehitada, aga see võtab aega palju aastaid, kuni valmis saaks jne. Aga eileõhtune kõrge hind oli ikka palju suurem, kui teistel õhtutel, pimedaks minemise aeg nii palju ei kõigu, millegipärast tegelikku põhjust Eesti tootja ei öelnud.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

kaimagk kirjutas: 30 Aug 2024, 08:25
EH.INS. kirjutas: 30 Aug 2024, 07:55
val-ga paras paar
….leidsid uue teema kus oma nobeli tarkust jagada vä. Ma omal poolt ütleks, Urmasega paras paar…..
Elering on ehitanud koos Fingridiga kaks Eesti-Soome ühendust ja me oskame ühendusi ehitada. Samas ühenduse ehitamine on väga kallis ja see läheb võrgutasusse, mille kõik tarbijad peavad maksma kinni.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Olime paar kuud börsi peal lootuses, et tasuta energia suvel nagu ratsahobuse sitta, aga persetki. Direktor tegi mõningaid matemaatilisi tehteid ja kogusumma koos karvadega oli 10€ kallim kui kevadine fixpakett. Kusjuures direktor jälgis hoolega tarbimist ja kõrge hinna ajal ei lubanud mul peale leedlaelambi ja raadio midagi muud käima panna. No väga tüütu oli see börsi jälgimine isegi direktori arvates. ;) Septembri algupoole läheme kolmeks aastaks uuesti fixpaketile üle ja ei koti see börs. Käskisin direktoril hoolikalt lepingut lugeda, et poole pealt ei saaks hinda ühepoolselt tõsta.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Rein -loomulikult oli mu Muhu näide lihtsalt äärmusesse minek...aga tahtsin sellega näidata, et Eesti suurus on muude naabrite suhtes nagu Muhu Eesti suhtes...

Enne Krimmi seletasid ühed akadeemikud siin Eestis veendunult teles sel teemal, et ka Kesk-Euroopa ühineb vene sagedusalaga . . igati mõistlik ka minu meelest. Oleks vaid venelased normaalsed inimesed …

Planeerimisel on ka kolmas Soome ühendus, et nad ometi oma null- ja miinushinnaga elektrit ometi miskigi raha eest eksportida saaksid.
10 aastat tagasi kirjutasid soomlased, et OL3 puhul rehkendavad nad 4,5 sendist kWh müügihinda.. hiljem nägin kuskil ka 5,5 või oli see 7 senti.. reaalsus täna on aga nulli ümber ja tihti negatiivne.

Grid-id teatavasti omavad riikidevahelisi ühendusi ja jagavad energia ülekandel hinnavahe pooleks...
Täna nad siis vahtisid äsja vesise suuga kuidas Baltikumis oli 37 senti ja Soomes 5 senti aga müüa ei saanud sest kaabel katki. Muidu oleks ehk olnud 20/10 ja kumbki teeninud 5 senti... ning ka OL3 oleks kasumis olnud...

Mulle on jäänud mulje, et ka Soome-Rootsi vaheline ühendus pole piisava läbilaskevõmega?
Seega oleks pointi ka Eesti - Rootsi kaablile selles suhtes, et aidata nendevahelist energiaturgu edendada....
Oma energiajulgeolek muidugi ennekõige...

Urmas -mis hinnaga fixi võtsid?
Viimati muutis trebla, 31 Aug 2024, 08:34, muudetud 2 korda kokku.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Urmas kirjutas: 30 Aug 2024, 17:46 ;) Septembri algupoole läheme kolmeks aastaks uuesti fixpaketile üle ja ei koti see börs. ...
Kolme aastaga ei saada veel tuulikuid tööle, ei saada juurde välisühendusi ja ka mitte tuumajaama valmis.
Ehk alles järgmisel ja ülejärgmisel talvel hakkame nägema neid "tõeliselt rohelisi elektrihindu".
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

trebla kirjutas: 30 Aug 2024, 23:08 Urmas -mis hinnaga fixi võtsid?
Mina ei võtnud midagi, ma olen lihtsalt koduse direktori nõunik. Kas ta mu tarka nõu kuulda võtab, on tema otsustada. Üldiselt on mu nõudega arvestanud. ;) Oli esialgu pakkumine vist 13/9 senti, kuid võib-olla sai mingi 0,0 ... senti odavamaks kellelkti teiselt. Täpselt hetkel info puudub, mina maal ja direktor kodus ning kommentaari kirjutamise hetkel ei hakka talle helistama. Kahtlustan, et saadab mind pikalt selliste olmelistele probleemidele vastuse andmiseks sinu uudishimu rahuldamiseks. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Isegi kui rohelisi elektrimolekule rohkem tulema hakkaks siis koondarve odavamaks ei lähe. Riik nimelt maksab suurimatele tuuleparkidele erilepingutega garanteeritud miinimumhinnaga elektrit ja otse loomulikult võtab selle raha taastuvenergia tasuna elektriarvelt. Tavainimeste päiksepargid muidugi sellist lepingut ei saa....
-virks-
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas -virks- »

Kas riik maksab peale ka sellele osale, mis riigist välja müüakse, kui sisetarbimine piisavalt suur ei ole?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

-virks- kirjutas: 31 Aug 2024, 08:13 Kas riik maksab peale ka sellele osale, mis riigist välja müüakse, kui sisetarbimine piisavalt suur ei ole?
Riik maksab otse tuule- või päikesepargi tootjale tema toodangu puhul garanteeritud tasu. Kui börsil on hind alla garanteeritud - kasvõi negatiivne - saab park alati garanteeritud tasu hetketoodangult. Kui on üle siis saab park vastavalt börsihinnale. Täiesti lollikindel ja kasumlik äri.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

. Kolme aastaga ei saada veel tuulikuid tööle, ei saada juurde….
Kuuldavasti praegu just järjest käivitatakse nii Tootsis kui ka Aidus. Aga kuutoodangu lõikes kasvab päikeseelektri toodang ikka kiiremini kui tuuleelektri oma. Seda Eesti väikeses mastaabis muidugi.

Kalvis, kuskohalt on leitav taastuvenergiatoetuse jooksev statistika? Eleringi lehel on tabel uuendamata juba 23-nda aasta lõpust saadik….
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Mida rohkem neid (PV ja tuul) käivitatakse seda rohkem tarbija maksab
Ja nii lihtne ja kurb ja ajuvaba ja kõik korraga asi ongi
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

trebla kirjutas: 31 Aug 2024, 08:26 Kalvis, kuskohalt on leitav taastuvenergiatoetuse jooksev statistika? Eleringi lehel on tabel uuendamata juba 23-nda aasta lõpust saadik….
Eesti andmed on Eleringil ja Elektrilevil. Andmed on neil olemas, taheti isegi vahepeal raha eest infot müüma hakata aga ju siis keelati ära. TTÜs on ka kindlasti, nad saavad E... aga nad ei tohi avaldada.
Vasta