Projekteerimisest / Ehitamisest

A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Re: Projekteerimisest / Ehitamisest

Lugemata postitus Postitas A23 »

EH.INS. kirjutas: 19 Aug 2024, 12:54 Tee endale selgeks mida termin tähendab...
Näide / analoog / viide vms stiilis:
Isegi 100 a tagasi ehitatud palkmajad kestavad, nt minu vana-vana-vana vanemate maja siiani kõbus, pikad räästad jm
on ehitustehniliselt (pädevale isikule) lihtsalt ebakohane
Naabrimehed omavahel / naised saunas jne on OK
Loodaks siit foorumist ikka midagi veidi "tõsisemat" - eriti kui tegemist on mingi VASTUSEGA või ARGUMENTATSIOONIGA
Sama küsimuste kohta ei ütle midagi - ükski küsimus pole "rumal"
See vana-vana-vana vanemate ... asi on tegelik reaalsus, aga olgu sellega kuidas on.

Küsitav oli Sinu reageering 50a / 60a teibi teemal. Kui see 50a tähendab "midagi muud", siis kuidas sai 60a Sind nii endast välja viia? Loe üle, mida kirjutasid.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Kirjutasin järgmist:
...ping-i viide tuuletõkketeibi "deklareeritud iga min 60a" pehmelt väljendudes ebakohane...
Ja olen selles jätkuvalt veendunud

Lisasin:
Eraldi märgin, et pole sellist toodet kohanud
Lisaks mainiks, et võiks võrrelda ka muude "tegurite eluiga" - kasvõi nt 21mm puitvoodri "eluiga"
Voodri "eluiga" omakorda võiks hinnata mitte hooldusjuhendis antud hoolduse kirjelduse / intervalli järgi vaid potensiaalse reaalse tegevuse järgi...
Ja kui tähele paned on "eluiga" jutumärkides...
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 19 Aug 2024, 13:13 Kirjutasin järgmist:
...ping-i viide tuuletõkketeibi "deklareeritud iga min 60a" pehmelt väljendudes ebakohane...
Ja olen selles jätkuvalt veendunud

Lisasin:
Eraldi märgin, et pole sellist toodet kohanud
Lisaks mainiks, et võiks võrrelda ka muude "tegurite eluiga" - kasvõi nt 21mm puitvoodri "eluiga"
Voodri "eluiga" omakorda võiks hinnata mitte hooldusjuhendis antud hoolduse kirjelduse / intervalli järgi vaid potensiaalse reaalse tegevuse järgi...
Ja kui tähele paned on "eluiga" jutumärkides...
Keskendume siiski sellesse algsesse 50/60 seosesse:
Postitas EH.INS. » 18 Aug 2024, 10:08
...peaks SOBIVA teibi tootja poolt olema deklareeritud selle toimivusaeg vähemalt 60 aastat...
Mul tekib esimese hooga 3 küsimust:
1. Miks? Hoone projekteeritud kasutusiga 50a...
2. Millisel on deklareeritud min 60a?
3. Millistel tingimustel on deklareeritud 60a?
Kui 50 a ei olegi tegelik kasutusiga, siis küsimus 1. ei ole põhjendatud.
(Ei arutle siinkohal üldse, kas on olemas selliste deklareeritud omadustega teipi või mitte, 2 ja 3 võivad olla kohased küsimused. SIGA võib-olla reaalselt sihipärases kasutuskohas peabki, vähemalt säilitusaeg oli "infinity", kasutusaeg oli targu esitamata jäetud, EPSi peal kasutamise kohta ei ole infot juhtunud nägema, kuna pole ka vaja olnud otsida oma tegevustega seoses)
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Küsimus 1 on vägagi põhjendatud
Sest isegi kui eeldada, et hoone "eluiga" on 50a siis miks peab nimetatud teip olema min 60a?
Sellega viitan põhimõttelisele vastuolule...
Järgmised küsimused / argumendid viitavad juba konkreetsetele "asjadele"
Kas SIGA "reaalselt peab või ei pea" pole küsimus - küsimus oli suunatud "deklareeritud" väärtustele
Kui tead mõnda sellist toodet siis ole kena viita sellele
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 19 Aug 2024, 13:58 Küsimus 1 on vägagi põhjendatud
Sest isegi kui eeldada, et hoone "eluiga" on 50a siis miks peab nimetatud teip olema min 60a?
Sellega viitan põhimõttelisele vastuolule...
Järgmised küsimused / argumendid viitavad juba konkreetsetele "asjadele"
Väitsid mõni hetk tagasi, et see 50a ei tähenda, et peale selle aja möödumist ehitis tingimata kasutuskõlbmatuks muutuks (müstiline "midagi muud"). Seega kui see varasem väide paika peab, siis miks oleks halb, kui teibid ka veel 10 a lisaks küljes püsivad, enne kui "ära kukuvad".
(Küsimused 2 ja 3 ei olegi probleemsed.)
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Küsimus on väga lihtne - milleks peaks teip "pidama" kas 40a / 50a / 60a ja seda "deklareerima" kui 21mm puitvooder / distantsliistud / roovitused jne seda nagunii "ei pea" rääkimata "deklareerimisest"
Rääkimata sellest, et 10a / 15a / 20a möödudes on "olemasolevast fassaadist kopp ees"
Jah - on võimalik kõike eelpool nimetatut PROFESSIONAALSE hoolduse / hoolduse intervalliga / vastavaid tehn lahedusi ja vastavaid materjale kasutades saavutada - aga kus on mõte, eelkõige majanduslik mõte???
Ja edasi näita mulle viimati nimetatud "asjade deklareeritud väärtusi"...
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ära hakka nüüd keerutama.
Ühes kohas väidad, et 50a ei tähenda, et ei võiks peale 50a edasi ekspluateerida (seesama kurikuulus "midagi muud"), teises kohas vastupidi. Lepi kõigepealt iseendaga kokku, mida see 50a tähendab ja mida mitte ja püsi selles kinni.
Ja kust Sa üldse võtsid, et selle Pingi konkreetse maja "projekteeritud kestus" on 50a? Võib-olla oligi hoopis 60a.
Reaalsus on ka see, et ka puitvoodriga majad peavad rõõmsalt 100+ aastat vastu, voodrilaua paksuse küll jätan konkreetsel juhul täpsustamata.
Võib-olla oled vales foorumis? Vaevalt, et siin palju inimesi peale Hr Piirfeldi veel on, kes teavad, mida see "midagi muud" sisuliselt tähendab.
Ma ei välista, et seal võivad mingid päris konkreetsed parameetrid küljes olla, aga kui ei tea, siis ei ole sellistest postitustest ka miskit tulu.
Kui midagi kirjutad, võiksid paari lausega ka arusaadavaid selgitusi lisada, et jutt täiesti umbmääraseks ei kalduks.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Main veelkord - kui ei tea millest räägid ära parem räägi
Väidan KINDLALT, et pingi poolt mainitud maja PROJEKTEERITUD KASUTUSIGA ei ületa 50a
Samuti väidan KINDLALT, et isegi kui ping oleks tahtnud seda maja ise projekteerida / pikemale PROJEKTEERITUD KASUTUSEALE siis puudub tal selleks pädevus (kahtlen sügavalt igasuguse projekteerimise pädevuses)
Samuti tee endale selgeks kuidas on seotud PROJEKTEERITUD KASUTUSEA KATEGOORIA ja PROJEKTEERITUD KASUTUSIGA ja mis vahe on erinevate kategooriate / kasutusigade nõuetel
Pikk jutt lühidalt - SUL PUUDUB IGASUGUNE PÄDEVUS KONKREETSET TEEMAT KOMMENTEERIDA
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 19 Aug 2024, 15:04 Main veelkord - kui ei tea millest räägid ära parem räägi
Väidan KINDLALT, et pingi poolt mainitud maja PROJEKTEERITUD KASUTUSIGA ei ületa 50a
Samuti väidan KINDLALT, et isegi kui ping oleks tahtnud seda maja ise projekteerida / pikemale PROJEKTEERITUD KASUTUSEALE siis puudub tal selleks pädevus (kahtlen sügavalt igasuguse projekteerimise pädevuses)
Samuti tee endale selgeks kuidas on seotud PROJEKTEERITUD KASUTUSEA KATEGOORIA ja PROJEKTEERITUD KASUTUSIGA ja mis vahe on erinevate kategooriate / kasutusigade nõuetel
Pikk jutt lühidalt - SUL PUUDUB IGASUGUNE PÄDEVUS KONKREETSET TEEMAT KOMMENTEERIDA
Foorumis saab ikka ainult moderaator piiranguid määrata, kes mida rääkida tohib ja mida mitte, mitte Sina!
Kui midagi väidad ja vettpidavaid argumente selle tõestuseks välja ei käi, siis on tegu täiesti mõttetute postitustega. (A-la "usun/väidan kindlalt" ei ole mingisugune argument, samamoodi võib ükskõik kes ükskõik mida väita)
Kui keegi mingisuguse "ebapädevusega" (Sinu arust) lagedale tuleb, siis lükka see ka argumenteeritult ümber, mitte ära lahmi tühja.
Sul endal puudub pädevus (konkreetse foorumi kontekstis) teemat arusaadavalt kommenteerida, arusaamine teema tehn sisust võib ju Sul iseenesest olla, selles ma ei kahtlegi.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Kust tuleb järeldus, et "tahan midagi piirata"...
Ma lihtsalt väidan, et nii Sinul kui pingil puudub pädevus teemat kommenteerida / pingil puudub mh pädevus kommenteerida "lumekoormust katusel"
Mis järeldusi üks / teine / kolmas teeb ja kuidas tegutseb on puhtalt eelpool mainitute otsus...
Milline osa pole arusaadav kui ma väidan:
PROJEKTEERITUD KASUTUSIGA 50a ei tähenda:
- et 50a "midagi tegema ei pea"
- et 50a pärast "ei kõlba ekspluateerida"
Tahad oma projektile täpset kirjeldust - palun - telli projekt...
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 19 Aug 2024, 15:43 Kust tuleb järeldus, et "tahan midagi piirata"...
Ma lihtsalt väidan, et nii Sinul kui pingil puudub pädevus teemat kommenteerida / pingil puudub mh pädevus kommenteerida "lumekoormust katusel"
Mis järeldusi üks / teine / kolmas teeb ja kuidas tegutseb on puhtalt eelpool mainitute otsus...
Milline osa pole arusaadav kui ma väidan:
PROJEKTEERITUD KASUTUSIGA 50a ei tähenda:
- et 50a "midagi tegema ei pea"
- et 50a pärast "ei kõlba ekspluateerida"
Tahad oma projektile täpset kirjeldust - palun - telli projekt...
- Järeldus tuleb sellest:
Main veelkord - kui ei tea millest räägid ära parem räägi
- arusaamine pole siinkohal teemaks, vastuolu on Su enda väidetes:
vs
PROJEKTEERITUD KASUTUSIGA 50a ei tähenda: ... - et 50a pärast "ei kõlba ekspluateerida"
Oma projektidega olen seni hakkama saanud, ei ole vajadust hetkel midagi tellida. Aga kui viitad, et selle müstilise "midagi muud" lahtiseletamiseks peaks projekti tellima, siis selle soovituse peale "peegeldaks" Su enda 19 Aug 2024, 15:04 esimese rea kolme viimast sõna. (Juhul, kui ei ole nõus üldse midagi selgitama)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

EH.INS. kirjutas: 19 Aug 2024, 14:13 ...
Jah - on võimalik kõike eelpool nimetatut PROFESSIONAALSE hoolduse / hoolduse intervalliga / vastavaid tehn lahedusi ja vastavaid materjale kasutades saavutada - aga kus on mõte, eelkõige majanduslik mõte??? ...
Ise räägid investeerimisest ja kas siis on nii vähe elukogemust, et ei ole oma nahal inflatsiooni tunda saanud?

Kui kasutada praegu näiteks 3eur maksva ja 2 aastase elueaga sanitaarsilikoni asemel 10eur maksvat ja "pool elu" kestvat PU Sikaflexi, siis maitme aastaga oleks kohe kallima materjali kasutamine ära tasunud, arvestades et teenus tuleb sisse osta?
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 19 Aug 2024, 15:43 Kust tuleb järeldus, et "tahan midagi piirata"...
Ma lihtsalt väidan, et nii Sinul kui pingil puudub pädevus teemat kommenteerida / pingil puudub mh pädevus kommenteerida "lumekoormust katusel" ...
Olen üle poole sajandi elanud põhjamaal ja lumega küllalt kokku puutunud, ja seega pädevus on olemas.

Aga saad väita, et mul "puudub nõuetekohane pädevus katuste teenusena projekteerimise vallas".

Muide ehitusnormid on selleks, et "rumalale tellijale ei saaks odavuse nimel suisa jama kaela määrida" aga tellijal endal on alati õigus paremat nõuda ja normide ületamist nõuda.

Väga roheline tegu oleks näiteks "isikliku liiklusvahendi omamise normeerimine", kus näiteks ülekaalulised saaksid autot kasutada eriloaga ja igapäevaselt võiksid ainult jalgrattaga sõita.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

@ A23
Kui natukenegi "asja" tunneks siis saaks aru millest jutt ja mõistaks, et mingit vastuolu ei ole...

@ ping
Väidan, et peale "nõuetekohase arusaamise projekteerimisest ja katuse lumekoormustest" puudub Sul arusaam / pädevus üleüldse koormuste / materjalide jms kombinatsioonidest, arvutusolukordadest, kombinatsiooniteguritest, osavaruteguritest ning mida, kuidas ja kus kasutada jne

Aga mingeid takistusi ei ole teil teha täpselt nii nagu pähe tuleb ja oma soovitusi lahkelt ka "teistele" jagada
Mina omakorda proovin "teistele" selgitada oma nägemust
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 96 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

….mitte ükski silioon ei kesta sul seal vannitoas 50a, niimodi et see oma eesmärki täidaks., veelvähem esteetiline välja näeb. Ja üleüldse, kes elab 50+ aastat vanas majas kus pole midagi uuendatud ja remonditud, ok, kui ka ongi siis see on ka tõsine p….k( ärge liiga tõsiselt võtke:)) Muuseumiks jah paras, näe, nii me elesime 1971 aastal…..
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

@ ping
Laskumata antud teemas liigselt makromajandusse - oluline oleks vahet teha "kaubagruppide" inflatsioonil...
"Inflatsiooni" tunnen igal aastal ja kohati ka kuiselt / nimelt "väärtpaberite inflatsiooni"
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 96 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

EH.INS. kirjutas: 19 Aug 2024, 17:49

Aga mingeid takistusi ei ole teil teha täpselt nii nagu pähe tuleb ja oma soovitusi lahkelt ka "teistele" jagada
…ainult selle erinevusega et laidad teiste nõuanded maha kui need on kas üle või ala pakutud. Siis tuleb kohe midagi sellist “ vale, mõtetu, raiskav, mina nii ei soovita”, ….jäta need teisi arvustavad ütlemised ära ja olukord muutub…..
…siin konnafoorumis ei ehita keegi üle 5 m kõrguseid hooneid, lüüakse sarikad 7 naelaga kokku kuigi kõlbaks ka 4’ast, noo ja siis, on siis maailmalõpp selle mõnel sendil…..
Viimati muutis kaimagk, 19 Aug 2024, 18:03, muudetud 1 kord kokku.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

@ kaimagk

Jah, täpselt seda teengi...
Ja esitangi oma nägemuse...
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 19 Aug 2024, 17:49 @ ping
Väidan, et peale "nõuetekohase arusaamise projekteerimisest ja katuse lumekoormustest" puudub Sul arusaam / pädevus üleüldse koormuste / materjalide jms kombinatsioonidest, arvutusolukordadest, kombinatsiooniteguritest, osavaruteguritest ning mida, kuidas ja kus kasutada jne.

Jah, kunagi üks töökaaslasest insener väitis sama asja aga muutis oma arvamust kui ma sellised paneelide kandurid käsitsi (poltliidetega) valmis tegin ja kuna need piisavalt püsivad väljakukkusid, siis nüüd juba 10 aastat terves Eestis kasutatakse analoogseid.
MAARAAM_KÜLG.png

(Pilt on illustreeriv ja ei ole päris täpne, aga ideed näeb.)
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 19 Aug 2024, 17:49 @ A23
Kui natukenegi "asja" tunneks siis saaks aru millest jutt ja mõistaks, et mingit vastuolu ei ole...

@ ping
Väidan, et peale "nõuetekohase arusaamise projekteerimisest ja katuse lumekoormustest" puudub Sul arusaam / pädevus üleüldse koormuste / materjalide jms kombinatsioonidest, arvutusolukordadest, kombinatsiooniteguritest, osavaruteguritest ning mida, kuidas ja kus kasutada jne

Su jutt tunduks adekvaatsena võib-olla arhitektide foorumis, aga siin pigem koomilisena.
Keegi ei kahtle, et oled ehituse inseneeria teadmiste tasemelt siin enamusest üle

Sul on tegelikult 2 mõistlikku varianti, kas
- selgitada midagi argumenteeritult või
- kasutada võimalust, mille originaalis ise välja pakkusid ja mida ma 19 Aug 2024, 16:20 ka juba soovitasin

Jutt a'la "tean, olen kindel, sina ei tea" jms ilma argumentideta on tühi jutt ja ei too kellelegi mingit kasu. (Kuigi need väited iseenesest ei pruugigi üldse valed olla) Seda juhul, kui foorumi mõte on ikka saada juurde teadmisi ja jagada kogemusi. Või mis on Sinule foorumi mõte?
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

ping kirjutas: 19 Aug 2024, 18:19
EH.INS. kirjutas: 19 Aug 2024, 17:49 @ ping
Väidan, et peale "nõuetekohase arusaamise projekteerimisest ja katuse lumekoormustest" puudub Sul arusaam / pädevus üleüldse koormuste / materjalide jms kombinatsioonidest, arvutusolukordadest, kombinatsiooniteguritest, osavaruteguritest ning mida, kuidas ja kus kasutada jne.

Jah, kunagi üks töökaaslasest insener väitis sama asja aga muutis oma arvamust kui ma sellised paneelide kandurid käsitsi (poltliidetega) valmis tegin ja kuna need piisavalt püsivad väljakukkusid, siis nüüd juba 10 aastat terves Eestis kasutatakse analoogseid.
MAARAAM_KÜLG.png
(Pilt on illustreeriv ja ei ole päris täpne, aga ideed näeb.)
Kas see kaldus varbadega maakinnitus on Sinu väljamõeldis? See on küll kõva sõna, sellist paneelide raamide kinnitust kohtab päris palju.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Arhitektide foorumis pole mul midagi teha - puudub nii pädevus kui huvi
Ma olen insener
Kas jutt on "tühi või täis" lasen otsustada "kolmandal osapoolel"
Konkreetselt olen vastanud viimasel ajal min 3 teemas:
1. Tuuletõkketeip EPS peale pole vajalik
2. "Kui on suur hirm" siis võib ju panna
3. Pole vajadust tuuletõkketeibile "deklareeritud min 60a"
4. Eelneva kohta lisatud ka skeem selgitustega
5. Lumekoormus katusel koos selgitustega sh "tegurite" selgitustega
6. Projekteeritud kasutusiga 50a (täpsustuseks - kategooria 4) ei tähenda, et:
- 50a "ei pea midagi tegema"
- 50a pärast "ei kõlba ekspluatatsiooniks"

Tahad foorumis midagi täpsemat? Aga ei saa...(vähemalt minult)
Palun viita ühele postitusele mis oleks täpsem...
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 19 Aug 2024, 19:18 Arhitektide foorumis pole mul midagi teha - puudub nii pädevus kui huvi
Ma olen insener
Kas jutt on "tühi või täis" lasen otsustada "kolmandal osapoolel"
Konkreetselt olen vastanud viimasel ajal min 3 teemas:
1. Tuuletõkketeip EPS peale pole vajalik
2. "Kui on suur hirm" siis võib ju panna
3. Pole vajadust tuuletõkketeibile "deklareeritud min 60a"
4. Eelneva kohta lisatud ka skeem selgitustega
5. Lumekoormus katusel koos selgitustega sh "tegurite" selgitustega
6. Projekteeritud kasutusiga 50a (täpsustuseks - kategooria 4) ei tähenda, et:
- 50a "ei pea midagi tegema"
- 50a pärast "ei kõlba ekspluatatsiooniks"

Tahad foorumis midagi täpsemat? Aga ei saa...(vähemalt minult)
Palun viita ühele postitusele mis oleks täpsem...
Kandetarindite osas siin foorumis väga palju kompetentsi (peale paari teadaoleva inseneri) ei ole, et oleks viidata, aga muudes tehn küsimustes on siit ikka korduvalt konkreetseid ja pädevaid soovitusi tulnud. Olen ise ka kogemuste põhjal omalt poolt üht-teist soovitanud. Mul muidugi rahalise kaotuse osas probleemi ei teki, kuna põhisissetulek tuleb hoopis teiselt erialalt.
Aga palun vasta siiski küsimusele:
Mis on Sinule siinse foorumi mõte?
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

"Foorumi mõte" minule:

1. Edastada tähelepanek, kui näen "umbluud"
2. "Ergutada" pisut mõtlema - so "õng, mitte kala"
3. Olen andnud ka "kala" - aga mitte tasuta
4. Üritada selgitada, et normaalne projekt ei ole raha raiskamine

PS
Ootan viidet...
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 19 Aug 2024, 21:27 "Foorumi mõte" minule:

1. Edastada tähelepanek, kui näen "umbluud"
2. "Ergutada" pisut mõtlema - so "õng, mitte kala"
3. Olen andnud ka "kala" - aga mitte tasuta
4. Üritada selgitada, et normaalne projekt ei ole raha raiskamine

PS
Ootan viidet...
"Mõtted" on täiesti aktsepteeritavad. (Kuigi ise eelistaksin pigem "kala")

Viitena tuleks esmalt meelde Hr Piirfeldi selgitus, millistele kvaliteedinõuetele peaksid värvisegajate poolt toonitud värvid vastama. Neid on kindlasti veel.
Vasta