Elektriautodest

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Re: Elektriautodest

Lugemata postitus Postitas ping »

EH.INS. kirjutas: 15 Aug 2024, 23:57 ....
Hakkasin hiljuti vaatama uut "teist autot" ja tuleb välja, et osa "marke" mida kaaluks ei olegi enam saadaval sellisena nagu tahaks so bensiinina, ainult mingid "kerghübriidid", "täishübriidid", EV-d
Polegi midagi teha - peab vaatama aasta / paar vanemat
Ma juba mõned aastad tagasi hoiatasin, et tuleb uus (vähesõitnud) auto osta, sest hiljem ei ole enam vajalikku saada.
Minul seisab 40 000km läbisõiduga EURO5 auto varuks, juhuks kui peaks vanemad autod keelustatama ja põhisõidud teen praegu vanema (Euro4) autoga.

https://forte.delfi.ee/artikkel/1203149 ... njVlPKJr0Q
Väljaande Auto Bild andmeil ähvardab Euroopa Liidu uus õigusaktide tõlgendus kõrvaldada liiklusest miljoneid diiselautosid, põhjuseks uus lähenemine heitgaaside koguse määramisele. Sõidukeeld jõustuks juba 2025. aasta jaanuaris ehk vähem kui kuue kuu pärast.

Ainuüksi Saksamaal ähvardab umbes 8,2 miljonit diiselmootoriga autot kohustuslik kasutuselt kõrvaldamine ja Euroopas veelgi rohkem. Nagu BILD teatab, viib kehtivate Euroopa Kohtu ja Euroopa Komisjoni poolne õigusaktide uus tõlgendus selle stsenaariumini.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

A23 kirjutas: 16 Aug 2024, 10:04 ...
Aga arvestama peaks kindlasti, et kasutad autot garantiiaja jooksul ja siis võtad uue ja annad vana tagasi. ....
Kui turg otsustab, et inimesed ei julge majanduslikel kaalutlustel osta vana e-autot, siis võib jääkväärtus hiljem ootamatult väikseks kujuneda.

Kui vaadata 10 aasta vanuste Leafide hinda, siis kui paljud ostaks 5000eur eest igapäevakasutuseks auto, kui sellega talvel julgeb kodust ainult 20km kaugusele sõita, sest avalikest laadijatest on sellele autole sobivad pistikud ära kaotatud?
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 96 korda
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

…..mis võrdlus see oli? Kas julgeksid 30 aasatse persese sierraga ka saksamaale sõita?
….miks otsite maailma kehvemad autod ja esitlete mingi tõendina neid?
Viimati muutis kaimagk, 16 Aug 2024, 13:00, muudetud 1 kord kokku.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

@ ping

Jah, olen neid Sinu hoiatusi lugenud ja nõustun
Tegemist pole veel küll keelustamisega ja eks tulevik näitab, aga kaldun arvama, et keelustamist ei tulegi
Hetkel on saada uusi ka bensiinimootoriga, lihtsalt need mõned mida vaatasin olid "midagi muud"
Aga eks mul ole peale selle bensiini veel mõned "kiiksud"
Eks näis, selle aasta sees tahaks ära osta
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

…..üks lihte küsimus kõigile masuudipressi kaustajatele, kui pikad teie igapäeva sõidud ka on, et ei jagu 250+ km sõiduulatusega akust?
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

kaimagk kirjutas: 16 Aug 2024, 13:03 …..üks lihte küsimus kõigile masuudipressi kaustajatele, kui pikad teie igapäeva sõidud ka on, et ei jagu 250+ km sõiduulatusega akust?
Mitte iga päev aga tuleb ette 700+
Küsimus pole minu jaoks ainult "igapäevasõitudes", tahan sama "tankimiskiirust ja tihedust", samuti ei taha maksta seda hinda - kui sama klassi EV oleks ODAVAM kui bensiin siis vbl kaaluks
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

…..taksojuht?
Seda enam tasuks ju elekter ära. Ütleme nii, elektriga on kütusekulu 3x odavam( sõltuvalt autodest ja trassidest). Avutamise küsimus ainult kummme km hind tuleb odavam. Kui eramaja või võimslik laadida ka korteris siis hea käru.
….ja jah mida võimsam avalik laadija seda suurem kw/h hind( võimsus maksab, teisete sõnadega lassimiskiirus)…
….lihtne näide: Tallinn-Tartu (400 km) ev 15€, golf 40€…..
Viimati muutis kaimagk, 16 Aug 2024, 13:36, muudetud 1 kord kokku.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kaimagk kirjutas: 16 Aug 2024, 12:59 …..mis võrdlus see oli? Kas julgeksid 30 aasatse persese sierraga ka saksamaale sõita?
Tegin mõned aastad tagasi eurotripi vahemereäärde 83a 40kW 1,6L vabalthingava diisel Jettaga, sest see jõuagregaat on surematu. Sõltuvalt hõredast õhust hakkas mägedes mootor küll "kõlisema" aga tagasisõidul kadus see (mäe)õlipaksendi abil jälle ära.

SierragaD käisin 6 aastat tagasi Hollandis ja GoogleMapsi ajalugu näitab selle reisi max päevaläbisõiduks 1600km. (Lemmikloom oli inimesel vaja mööda maad näitusele viia ja olin vist ainuke tutvusringkonnas, kes julges sellist sõitu ette võtta.)

Samas tuttav naisterahvas kurdab, et ei julge oma 4 aasta vanuse autoga Tallinnast Lõuna-Eestisse suvilasse sõita, sest juba kaks korda on selle auto sealt treilaga koju toonud.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

ping kirjutas: 16 Aug 2024, 13:30
kaimagk kirjutas: 16 Aug 2024, 12:59 …..mis võrdlus see oli? Kas julgeksid 30 aasatse persese sierraga ka saksamaale sõita?
Tegin mõned aastad tagasi eurotripi vahemereäärde 83a 40kW 1,6L vabalthingava diisel Jettaga, sest see jõuagregaat on surematu. Sõltuvalt hõredast õhust hakkas mägedes mootor küll "kõlisema" aga tagasisõidul kadus see (mäe)õlipaksendi abil jälle ära.

SierragaD käisin 6 aastat tagasi Hollandis ja GoogleMapsi ajalugu näitab selle reisi max päevaläbisõiduks 1600km. (Lemmikloom oli inimesel vaja mööda maad näitusele viia ja olin vist ainuke tutvusringkonnas, kes julges sellist sõitu ette võtta.)

Samas tuttav naisterahvas kurdab, et ei julge oma 4 aasta vanuse autoga Tallinnast Lõuna-Eestisse suvilasse sõita, sest juba kaks korda on selle auto sealt treilaga koju toonud.
…seelepeale pole tõesti midagi vastu panna, tubli.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kaimagk kirjutas: 16 Aug 2024, 13:03 …..üks lihte küsimus kõigile masuudipressi kaustajatele, kui pikad teie igapäeva sõidud ka on, et ei jagu 250+ km sõiduulatusega akust?
Teine teema on auto seismisega ja pikemal seismisel kasutusjuhendi järgimisega, et garantiinõudeid mitte rikkuda.
Kui majapidamises on mitu autot ja mõni ei sõida paar nädalat, siis ka seisva e-auto omamisega kaasnevad märgatavalt suuremad kulud kui seisva bensukaga.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Hübriidikaga väike laks, osad AB-d lahti, akud blokeeritud (välja lülitatud). Just kuulasin nuttu ja hala.
Juhe teab kõike.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

ping kirjutas: 16 Aug 2024, 12:45
Aga arvestama peaks kindlasti, et kasutad autot garantiiaja jooksul ja siis võtad uue ja annad vana tagasi. ....
Kui turg otsustab, et inimesed ei julge majanduslikel kaalutlustel osta vana e-autot, siis võib jääkväärtus hiljem ootamatult väikseks kujuneda.

Kui vaadata 10 aasta vanuste Leafide hinda, siis kui paljud ostaks 5000eur eest igapäevakasutuseks auto, kui sellega talvel julgeb kodust ainult 20km kaugusele sõita, sest avalikest laadijatest on sellele autole sobivad pistikud ära kaotatud?
Klient sõlmib lepingu temale sobivatel tingimustel. Mis liisingu lõppedes auto tegelik jääkväärtus on, see teda ei huvita, see on liisinguandja mure. Sobivuse korral võib ka hiljem välja osta, kui tahab.

Pole küll täpselt kursis, aga kas nendele Leafidele adaptereid mitte ei ole.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

20 km sõiduulatusega talvel pole küll tervemõistulik sellega kuskile üritama minna. Kui, siis poodi või põllurallikaks.
Juhe teab kõike.
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 28 korda
On tänatud: 27 korda

Lugemata postitus Postitas pancho villa »

kunn24 kirjutas: 15 Aug 2024, 13:40 Peast lihtsatele, Ping kirjutas kenasti:
Kui tegu on töösõitudega, siis reisil laadijates seistud ja laadimiseks kulunud aeg tuleks ka tööaja sisse arvestada vastavalt Tõõ- ja puhkeaja seadusele ning arvestada see ka kuluks.
See on lihtsalt paraku see kurb lugu, et te mõlemad kannatate raskekujulise mõrapäisuse all, ma ei oska ette kujutada, mis haigus võrdsustab juhtme otsas olevas veoautos magamise tööga.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

võhik kirjutas: 15 Aug 2024, 23:02 Sellepärast ma Urmase diislimaksumust küsisingi, et kas see 10 senti/km ka reaalsuses pikas plaanis paika peab?

Minu kasutuses olevatel õõnsatel anumatel on algse produkti deklareeritud mahu tähistamiseks miski kriips vastava numbriga korpusesse pressitud. Keegi igatahes saab petta - kas mina benssu ostes või tootja algset produkti müües. Paisumisuum on niigi pealeselle.

Bensiini ja elektri kWh maksumust võite niimoodi võrrelda, kui kasutate benssu bursuika kütmiseks, muud tegurid on teil ebatäpsed... 100 km kulu ja mootori kasutegur.. ma tulin äsja Muhust 2,8 tonnise autoga kuluga 15,1 kWh/100 , Poola kiirteedel 120 km/h stabiilselt 18 kWh/100.

Ja ostuhind bensu puhul tekitab rahvamassides raevu või õnnetunnet , kui vastavalt kasvab või kahaneb sendi liitri kohta (ehk muutus kuskil 6-7 %) , elektri hankimise hind aga võib kõikuda vahemikus 0 - 100+ senti (seda viimast õnnestus sujuvalt maksta ka 11 kW aeglastes AC laadimispesades saksa tänavatel)

Juutuubis näidatakse igasuguseid veidrusi, mis maailmas esineb, ka seda kuidas üks Teslaga mees tavalise bensutankuri järjekorras seisis ja pärast voolikut kuhugi torgata ei osanud.. ise ma pole kordagi ühegi avaliku laadija taga järjekorras oodanud - lihtsalt seetõttu, et kunagi pole vaja olnud....
Ju siis elektriautode kasutamise praegune korraldus ja laadimistaristu sobib mulle... :good:
Aga tee sama mõõtmine talvel pakasega ja võta keskmine.
Pakun, et kisub rohkem sinna 20 kWh/100 km kanti
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

ping kirjutas: 16 Aug 2024, 12:31
EH.INS. kirjutas: 15 Aug 2024, 23:57 ....
Hakkasin hiljuti vaatama uut "teist autot" ja tuleb välja, et osa "marke" mida kaaluks ei olegi enam saadaval sellisena nagu tahaks so bensiinina, ainult mingid "kerghübriidid", "täishübriidid", EV-d
Polegi midagi teha - peab vaatama aasta / paar vanemat
Ma juba mõned aastad tagasi hoiatasin, et tuleb uus (vähesõitnud) auto osta, sest hiljem ei ole enam vajalikku saada.
Minul seisab 40 000km läbisõiduga EURO5 auto varuks, juhuks kui peaks vanemad autod keelustatama ja põhisõidud teen praegu vanema (Euro4) autoga.

https://forte.delfi.ee/artikkel/1203149 ... njVlPKJr0Q
Väljaande Auto Bild andmeil ähvardab Euroopa Liidu uus õigusaktide tõlgendus kõrvaldada liiklusest miljoneid diiselautosid, põhjuseks uus lähenemine heitgaaside koguse määramisele. Sõidukeeld jõustuks juba 2025. aasta jaanuaris ehk vähem kui kuue kuu pärast.

Ainuüksi Saksamaal ähvardab umbes 8,2 miljonit diiselmootoriga autot kohustuslik kasutuselt kõrvaldamine ja Euroopas veelgi rohkem. Nagu BILD teatab, viib kehtivate Euroopa Kohtu ja Euroopa Komisjoni poolne õigusaktide uus tõlgendus selle stsenaariumini.
Vähe usutav, et see asi nii "hulluks" läheb. Avalik meedia on juba vabanenud, küll poliitika ka tasapisi järele jõuab.
Mis Sa piinad ennast vana autoga sõitmisega, sõida uuega ja naudi seda, vana võib ikka tagavaraks jääda.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

pancho villa kirjutas: 16 Aug 2024, 14:17
Kui tegu on töösõitudega, siis reisil laadijates seistud ja laadimiseks kulunud aeg tuleks ka tööaja sisse arvestada vastavalt Tõõ- ja puhkeaja seadusele ning arvestada see ka kuluks.
See on lihtsalt paraku see kurb lugu, et te mõlemad kannatate raskekujulise mõrapäisuse all, ma ei oska ette kujutada, mis haigus võrdsustab juhtme otsas olevas veoautos magamise tööga.
Mulle täitsa pakub huvi, miks sa pidevalt tahad laskuda jobu tasemele? :scratch: Kui on mõtteid, ütle viisakalt ja kui mõttes on juhtumisi mõte, siis arvestame, ole mureta. Kuid argumendiga: "ma olen jobu ja tõestan seda pidevalt"- sa mind küll ei veena, :grin:
Juhe teab kõike.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ma ei saa jätkuvalt aru milleks vaielda "kumb on odavam / parem / halvem" jms
Arusaadavalt on kriteeriumid erinevad...
Mina EV "odavust" praegu ei näe / lisaks lihtsalt ei sobi mulle "kasutusmugavuse" pärast
Kui tulevikus "asi" muutub siis saab kaaluda...
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

kunn24 kirjutas: 16 Aug 2024, 14:47
pancho villa kirjutas: 16 Aug 2024, 14:17
Mulle täitsa pakub huvi, miks sa pidevalt tahad laskuda jobu tasemele? :scratch: Kui on mõtteid, ütle viisakalt ja kui mõttes on juhtumisi mõte, siis arvestame, ole mureta. Kuid argumendiga: "ma olen jobu ja tõestan seda pidevalt"- sa mind küll ei veena, :grin:
Eks meil ole siin teisigi "kõvema ütlemisega" foorumlasi, ei pea kaugelt otsima. :D
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 16 Aug 2024, 14:55 Ma ei saa jätkuvalt aru milleks vaielda "kumb on odavam / parem / halvem" jms
Arusaadavalt on kriteeriumid erinevad...
Mina EV "odavust" praegu ei näe / lisaks lihtsalt ei sobi mulle "kasutusmugavuse" pärast
Kui tulevikus "asi" muutub siis saab kaaluda...
Eks aitad omalt poolt ka diskussiooni "ülevalhoidmisele" kaasa ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 16 Aug 2024, 13:54 Hübriidikaga väike laks, osad AB-d lahti, akud blokeeritud (välja lülitatud). Just kuulasin nuttu ja hala.
E-autodel on aku sees ja kaasaegsetel sisepõletajatel on aku klemmi küljes püropadrunid, mis katkestavad avariiliselt patjade avanedes akude vooluringi.

Kui sisepõletajatel saab abi akuklemmi vahetusest, siis e-autodel tuleb aku masinast eraldada, selle kujupüsivuse ja olukorra kontrolliks ning vahetada sisemine püropadrun.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

ping kirjutas: 16 Aug 2024, 15:29
kunn24 kirjutas: 16 Aug 2024, 13:54 Hübriidikaga väike laks, osad AB-d lahti, akud blokeeritud (välja lülitatud). Just kuulasin nuttu ja hala.
E-autodel on aku sees ja kaasaegsetel sisepõletajatel on aku klemmi küljes püropadrunid, mis katkestavad avariiliselt patjade avanedes akude vooluringi.

Kui sisepõletajatel saab abi akuklemmi vahetusest, siis e-autodel tuleb aku masinast eraldada, selle kujupüsivuse ja olukorra kontrolliks ning vahetada sisemine püropadrun.
Kui avarii teed, siis ainuke oluline asi on, et kõik inimesed terveks jääksid. Kõik muu on viienda järgu prioriteetsusega.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

A23 kirjutas: 16 Aug 2024, 14:14
ping kirjutas: 16 Aug 2024, 12:45

Klient sõlmib lepingu temale sobivatel tingimustel. Mis liisingu lõppedes auto tegelik jääkväärtus on, see teda ei huvita, see on liisinguandja mure. Sobivuse korral võib ka hiljem välja osta, kui tahab.

Pole küll täpselt kursis, aga kas nendele Leafidele adaptereid mitte ei ole.
Asi on selles, et järgneval aastal ei pruugi liisingu andja enam kliendile sobivat loodetavat jääkväärtust lubada,

Leafi adapterid on olemas aga need maksavad üle tonn euri, ehk pea 25% auto enda maksumusest ja kui arvestada rahalist kasu selle soetamisel ja kasutamisel, siis on kasu ainult moraalne et saab kaugemale sõita mõne aasta jooksul.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 16 Aug 2024, 14:16 20 km sõiduulatusega talvel pole küll tervemõistulik sellega kuskile üritama minna. Kui, siis poodi või põllurallikaks.
Mõeldud oli, et 20km kaugusele koos koju tagasi sõiduga, ehk sõiduvälp kokku suvel ca 60km.

Välismaistes isetegijate foorumites on palju arutelusid kus püütakse ca 10 aasta vanuseid e-autosid odavalt nooreks teha ja sellega kaasnevate murede kirjeldusi.

Olen aegade jooksul mõelnud omale hobiautoks mõne poolpiduse elektrika otsida aga lugedes "seiklusi" e-autode taaskasutusest, siis olen sellest jätkuvalt loobunud.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

A23 kirjutas: 16 Aug 2024, 14:23 ....
Vähe usutav, et see asi nii "hulluks" läheb. Avalik meedia on juba vabanenud, küll poliitika ka tasapisi järele jõuab.
Mis Sa piinad ennast vana autoga sõitmisega, sõida uuega ja naudi seda, vana võib ikka tagavaraks jääda.
Mis loeb siin üks vabandamine, kui see on sihiks võetud ametlik poliitika ja sellised artiklid on inimeste harjutamiseks "rohelise tulevikuga".

Miks arvad, et vana autoga sõitmine on piin, omamata aimu autost?
See "vana auto" on 80 000km läbisõiduga ja omab 10" ekraani ning kaamerat.
Vasta