Millised eesmärgid peaks ettevõttel olema?
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 96 korda
- On tänatud: 38 korda
Millised eesmärgid peaks ettevõttel olema?
Lugemata postitus Postitas kaimagk »
Minu isiklik arvamus on, mitte max kasum vaid rahulolu kõigil töötajatel ja omanikel……
Re: Millised eesmärgid peaks ettevõttel olema?
Lugemata postitus Postitas EH.INS. »
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Oma teada ei ole ka päris eilane ja mul on väga hästi meeles 25 aasta tagune olukord, kus pidin minema kokkulepitud korralisele puhkusele. Enne puhkust viimasel tööpäeval tuli keskastme juht minu juurde ja palus puhkus edasi lükata või leida muu kokkulepe, et teeksin veel 2-3 päeva tööd. Pakkusin kokkuleppeks 2x tunnitasu. Ei võetud minu ettepanekut vastu. See oli nende valik. Puhkuse ajal sattusin ehitusele lisaraha tegema ja pärast kahte nädalat ma teadsin, et ma ei lähe enam kunagi vanale töökohta tagasi, sest kahe nädala eest ehitusel sain palka sama palju kui tehases ühe kuuga.kaimagk kirjutas: 11 Aug 2024, 12:44 …..kui ettevõte on toimiv ja jätkusuutlik milles probleem? Ei pea ajama max kasumit taga, millest siin aru pole saada.
Näedsa, kaimagk, ikkagi oli tol korral omanikel rahast kahju, sest muidu oleksid nad minu ettepaneku vastu võtnud. Täiesti toimiv ettevõte oli, eksportis, kasumis oli, omanikud olid rahul. Kui küsisin palka juurde, sest EV keskmine oli kõrgem kui minu oma, siis vastatati, et nad ei kavatsegi palka EV keskmise juurde ajada ja pean leppima Raplamaa keskmisele lähedasemate numbritega palgaga.

-
- Ehitusveteran
- pancho villa
- Ehitusguru
- On tänanud: 28 korda
- On tänatud: 27 korda
Lugemata postitus Postitas pancho villa »
Edasi on täpselt sellised, nagu aktsionärid heaks arvavad, reeglina ikkagi jah maksimaalne kasum
Endal oli eelmine aasta neli kosilast, kes tahtsid firmat asutades osanikuks tulla, üksi oli küll raske aga praegu võib väga rahul olla, et ainult oma käe peal asja ajan.
Seega ainukese osanikuna teen asju nii nagu paremaks pean - maksimaalset kasumit taga ei aja, peaasi, et lõpptulemuse üle uhke võib olla ja küla peal hea sõnaga taga räägitakse. Seda suhtumist passiivsele aktsionärile maha ei müü väga.
Kuid tõepoolest - kui oled ainuomanik siis "teed mis tahad"
Lugemata postitus Postitas new1 »
Las hobid ikka jäävad hobideks - vaevalt hobiga tegelemine eeldaks kasumit
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 54 korda
- On tänatud: 70 korda
Lugemata postitus Postitas RaJy »
Passiivse omanikuna / aktsionärina on samuti esmane eesmärk siiski kasum
Ja selle ülesande püstitavad iga ettevõtte aktsionärid / omanikud
Täitsa huvitav oleks näha omanike / aktsionäride käitumist peale seda kui eesmärgiks seatakse nt "kasum pole nii oluline - prioriteet nr 1 on PALGAtöötajate rahulolu"...
-
- Ehitusveteran
-
- autodidakt
Sama siin. Võib-olla nad ise ei adugi, et need külapeal hea sõnaga tagarääkijad on ju tegelikult sinu passiivsed mänedžerid.pancho villa kirjutas: 11 Aug 2024, 17:43 Seega ainukese osanikuna teen asju nii nagu paremaks pean - maksimaalset kasumit taga ei aja, peaasi, et lõpptulemuse üle uhke võib olla ja küla peal hea sõnaga taga räägitakse. Seda suhtumist passiivsele aktsionärile maha ei müü väga.

-
- autodidakt
Kas sa panid tähele, et EH.INS. oma kommentaaris kirjutas sõnad "omanik/aktsionär" mitmuse vormis ehk jutt ei käinud nn ühemehefirmast.RaJy kirjutas: 12 Aug 2024, 00:00 No näiteks kui ainuke palgatöötaja on ettevõtte omanik siis täitsa võimalik.
Minu hinnakujunduses kehtib ilus mõte, mille ütles üks kunagine mu teenuste tellija- "Küsida tuleb täpselt nii palju, et natuke on juba piinlik, aga häbi veel ei ole".EH.INS. kirjutas: 11 Aug 2024, 22:16 Passiivse omanikuna / aktsionärina on samuti esmane eesmärk siiski kasum
Täitsa huvitav oleks näha omanike / aktsionäride käitumist peale seda kui eesmärgiks seatakse nt "kasum pole nii oluline - prioriteet nr 1 on PALGAtöötajate rahulolu"...

-
- Ehitusveteran
Just seda ma mõtlesingi - PALKA Sa siiski ei maksa "palju" - ja igati loogiline ka...RaJy kirjutas: 12 Aug 2024, 08:59 Minu ettevõttes on 1 palgatöötaja (mina) kes saab miinimumpalka ja on täitsa rahul. Ettevõttel on 1 omanik (mina) kes saab omanikutulu ja on samuti täitsa rahul.
Ja mina rääkisin PALGAtöölistest...
Kui nüüd siit pisut edasi mõelda - kui Sa poleks nii "egoistlik" ja Sa sooviksid ka "teiste rahulolu" siis maksaksid kogu tulu palgaks...
PS
Palun ära viimati mainitut väga tõsiselt võta...
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 20 korda
- On tänatud: 35 korda
Lugemata postitus Postitas A23 »
Väikeaktsionäri puhul on max kasumi ja raha kohe kätte ootus mõistetav. Sarnast mõttemaailma firmatasandil võivad viljeleda aga vast ainult väiksed "puukfirmad", kasum kiirelt kätte, võlad üles ja firma pankrotti. Suurfirmade puhul on kõigepealt visioon, eesmärgid, milleni plaanitakse mingitel ajaetappidel jõuda ja sellele vastav äriplaan. Firmat ei juhi aktsionärid vaid juhatus. Võib lasta nt paariks aastaks miinusesse, kui äriplaani kohaselt peaks hiljem kasum tulema, mis miinuse katab. Kui suuraktsionärid on otsustega päri, siis nii läheb, vajadusel kaastakse veelgi lisaraha. Väikeaktsionärid võivad küll pahaseks saada, aga neid väga ei kuulata.EH.INS. kirjutas: 11 Aug 2024, 22:16 Selleks, et kasumit teenida ei pea tingimata aktiivselt osalema ettevõtte tegevuses (so tegema midagi vastumeelselt)
Passiivse omanikuna / aktsionärina on samuti esmane eesmärk siiski kasum
Ja kes / kuidas saab juhatusse???
Kes "annab juhatusele tööülesande"???
Kõik millest Sa räägid (ja on eelpool mainitud) teenib vaid üht huvi - KASUMI maksimeerimine...
See on nii elementaarne, et...
-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 15 korda
- On tänatud: 9 korda
Lugemata postitus Postitas optimist88 »
Jätsid 1. küsimuse vastamata. Järeldan, et sa hääleõigusega aktsionär ei ole. Turumajanduse üldisest loogikast tuleneb, et ettevõtte omanikud oma tegelikke eesmärke palgalistega ei aruta. Pole vajadust. Piisab sellest, et töötaja on rahul ja tunneb end olulisena.kaimagk kirjutas: 11 Aug 2024, 12:44…see on firma sisene asi millised on priorititeedid, mitte keegi ei tule käskima ja ütlema et peab max kasumit tootma…EH.INS. kirjutas: 11 Aug 2024, 12:28Kas oled nimetatud ettevõtte omanik / aktsionär?Meie ettevõtte eesmärk pole max kasum igatahes, vaid muud tõekspidamised ja väärtused...
Kui oled siis ehk avalikustad need "muud tõekspidamised ja väärtused"?
Aga palun - ära pane siia "reklaamlauset"
Kui omanik pole siis...
See, et omanikud/juhtkond töötajate eest hoolitsevad, ei ütle tegelikult firma eesmärkide kohta mitte kui midagi. Ütleb vaid seda, et otsustajad/juhid ei soovi tegeleda suure kaadrivoolavuse probleemidega. Pikas plaanis mõistlikum hoida OSKUStöötajad laiali jooksmast. Pidevalt uusi otsida ja välja koolitada ... kes katseaja läbib, palju tast lõpuks asja on jne ... olenevalt tegevusalast, firma suurusest võib see korralik peavalu olla.kaimagk kirjutas: 11 Aug 2024, 12:44 ….meil hoolitetakse selle eest et töötajad on rahul oma tööga ja keskonnaga mitte ‘ninast veri välja’ kasum…..
-
- Ehitusveteran
-
- Ehitusveteran
Tead ise ka, kuidas juhatus valitakse. Kuni enamusosaluse haldajad on juhtkonnaga rahul, siis seda ka välja ei vahetata.EH.INS. kirjutas: 12 Aug 2024, 13:04 @ A23
Ja kes / kuidas saab juhatusse???
Kes "annab juhatusele tööülesande"???
Kõik millest Sa räägid (ja on eelpool mainitud) teenib vaid üht huvi - KASUMI maksimeerimine...
See on nii elementaarne, et...
Võib-olla räägimegi samast asjast, aga rõhutan siiski, et suurfirma puhul on primaarsemad firma väärtus ja perspektiiv pikemaaegselt kasumit teenida võrreldes lühiajalise max kasumiga. Viimas saaks kätte tõstes toodete / teenuste hinda ja lõpetades arendusprojektid. Viimased võivad olla väga kulukad ja mitte iga projekt ei lõppe kasumlikult. Liigkõrge hinnaga võib ka olemasolevad kliendid kaotada.
IGA firma väärtus omakorda sõltub otseselt genereeritavast KASUMIST / RAHAVOOST jms
Milleks siia "pikkida" juttu mingist "sotsiaalsest heaolust, heast töökeskkonnast, heast palgast" jms
Need on (aga ainult vajadusel ja kui nad teenivad lõppeesmärki) "tööriistad" maksimeerimaks KASUMIT
"Kodulehel" antud "reklaamhüüded" on midagi hoopis muud - need on suunatud TARBIJALE
-
- Ehitusveteran
@Urmas,Urmas kirjutas: 11 Aug 2024, 14:35 Tõstsin kaimagk tsiteeritud mõtte teisest teemast siia.Oma teada ei ole ka päris eilane ja mul on väga hästi meeles 25 aasta tagune olukord, kus pidin minema kokkulepitud korralisele puhkusele. Enne puhkust viimasel tööpäeval tuli keskastme juht minu juurde ja palus puhkus edasi lükata või leida muu kokkulepe, et teeksin veel 2-3 päeva tööd. Pakkusin kokkuleppeks 2x tunnitasu. Ei võetud minu ettepanekut vastu. See oli nende valik. Puhkuse ajal sattusin ehitusele lisaraha tegema ja pärast kahte nädalat ma teadsin, et ma ei lähe enam kunagi vanale töökohta tagasi, sest kahe nädala eest ehitusel sain palka sama palju kui tehases ühe kuuga.kaimagk kirjutas: 11 Aug 2024, 12:44 …..kui ettevõte on toimiv ja jätkusuutlik milles probleem? Ei pea ajama max kasumit taga, millest siin aru pole saada.
Näedsa, kaimagk, ikkagi oli tol korral omanikel rahast kahju, sest muidu oleksid nad minu ettepaneku vastu võtnud. Täiesti toimiv ettevõte oli, eksportis, kasumis oli, omanikud olid rahul. Kui küsisin palka juurde, sest EV keskmine oli kõrgem kui minu oma, siis vastatati, et nad ei kavatsegi palka EV keskmise juurde ajada ja pean leppima Raplamaa keskmisele lähedasemate numbritega palgaga.![]()
Sinu juhtumi puhul oli tegu tõenäoliselt sellega, et olid nn "ülekvalifitseeritud". St, et sama tööd oleks olnud suuteline tegema ka keegi teine madalama kvalifikatsiooniga tööline ja seetõttu kõrgemat palka ei pakutud. Loomulikult tegid õigesti, et valisid kvalifikatsioonile vastava ja kõrgemalt tasustava variandi.
Liinitöölisele ei maksa ka keegi rohkem, kui tal ka mõned doktorikraadid taskus oleks. Saab palka ikk oma töö efektiivsusenäitajate alusel.
-
- Ehitusveteran
Mitte ainult, sõltub ka eeldatavast kasumist tulevikus.EH.INS. kirjutas: 12 Aug 2024, 15:15 IGA firma puhul on primaarne firma väärtus
IGA firma väärtus omakorda sõltub otseselt genereeritavast KASUMIST / RAHAVOOST jms
Milleks siia "pikkida" juttu mingist "sotsiaalsest heaolust, heast töökeskkonnast, heast palgast" jms
Need on (aga ainult vajadusel ja kui nad teenivad lõppeesmärki) "tööriistad" maksimeerimaks KASUMIT
"Kodulehel" antud "reklaamhüüded" on midagi hoopis muud - need on suunatud TARBIJALE
-
- Ehitusveteran
…jah enamus firmad ehk seda teevad, aga miks peaks olema selline poliitika hea, midagi valitseda, rohkem raha, veel rohkem raha, ja mis pärast teete, hakkate heategevuse korrras laiali jagama ? Ei usu, nagu siin näha siis ei jaga kõik isegi hobi korras tasuta infot….
…ideaalis võiks ikka sinna poole pürgida et kõik inimesed oleksid rahul oma tööga, mitte ei vaata kella ja ei oota millal minema töölt saaks…..
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed