RaJy kirjutas: 05 Juul 2024, 21:44Jutt käib MTZ-80/82 kohta millega ongi normaalne 6 käiguga kohalt võtta (ilma igasuguse koormuseta soolomasin on ok ka 8 käik). T-40 hoopis teine masin, sellel vaid 6 käiku ongi.tcumen kirjutas: 05 Juul 2024, 18:02 OT:Ma küll russidega detailselt kursis pole, rohkem T40-ga, aga mäletamist mööda on see käigu blokkerimismehhanismus mõlemil olemas, vähemalt algupäraselt, sest seda saab eemaldada ka.RaJy kirjutas: 03 Juul 2024, 19:01Jutt käis käikude vahetamisest, mitte kohaltminekust - kohaltminekuks on ikka sidurit vaja. Kui ise poleks kasutanud siis vist ei usuks ka, üks kolleeg õpetas kuidas asi käib,kui koolipingist traktorirooli läksin. Ajastus ja kõrvakuulmine peavad suht head olema.A23 kirjutas: 03 Juul 2024, 00:33@ Ray, kuidas esimese käigu sisse said? Sellega ise sõitnud ei ole, aga (osadel) manuaalkastiga traktoritel on käigukang blokeeritud, kui sidurit alla ei vajuta. Kas sellel MTZ'l ei ole?RaJy kirjutas: 02 Juul 2024, 19:28See tihend istme ja rooli vahel paneb asjad paika. Sõltumata käigukastist. Kui ei oska jõnksudeta käike vahetada siis on see sinu mitte üldine probleem. Sidurist oled midagi kuulnud? Muuseas olen ilma sidurita käike vahetanud ilma igasuguse jõnksuta Belaruss taktoriga (MTZ82)kaimagk kirjutas: 02 Juul 2024, 19:11 ….samad sõnad, tule näita mulle käigakasti mis ei tee jõnksu nii üles kui alla vahetades…. miks toodad mula?
täiendus. Nüüd meenub (traktoritega viimati sõitmisest tükk aega möödas), et neil sai vist koheselt selle käigu sisse panna, nt kuuenda, millega sõita kavatsesid.
Niipalju kui mina MTZ-80/82 sõitnud olen ei ole neil käigud sidurita blokeeritud olnud, teistel traktoritel jah on.
Kohaltminekuks siis 6 käik, järgmiseks 8 ja siis 9. Ja "russil" on vaid kaks gaasipedaali asendit - tühikäik ja põhjagaas.
Ja on ka üks lüliti, mis välistab stateri võtmest lülitamise, kui käik sees.
Ja need vennad, kes 6-ndaga kohapealt startimist praktiseerivad, neil peab traktori pooleksvõtmine ja siduri hõõrdkatete vahetus ja muu juurdekuuluv hästi selge olema, sest sellise masina opereerimisstiiliga läheb seda oskust ohtralt tarvis.
OT lõpp.
![]()
Nendel belarussidel mida mina kasutatanud olen ei ole käigublokeeringut ilma sidurita olnud. Käivitamisel jah peab käigukang (käiguvalits) õiges asendis olema.
Toona kui mina nende masinate peal tööd tegin siis oli neid kolhoosis ikka kümnetes ja kõik startisid 6 käiguga - ei meenu nagu, et massiliselt oleks kettavahetusi olnud. Tegelikult isegi koolis õpetati, et russ läheb kuuendaga kohalt. T-40 on hoopis teine teema.
Eelmise riigikorraaegsed traktorid
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Eelmise riigikorraaegsed traktorid
Lugemata postitus Postitas Urmas »

-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 54 korda
- On tänatud: 70 korda
Re: Eelmise riigikorraaegsed traktorid
Lugemata postitus Postitas RaJy »
-
- autodidakt
Sul on veel kiire võimalus ära kustuda oma postitus lappesse läinud teemast enne kui keegi oma MTZ kogemusest hakkab rääkima.RaJy kirjutas: 05 Juul 2024, 22:34 Aitähh Urmasele. Hakkas vist teema muidu vähe lappesse minema jah.

Kas ma pole taibukas ja leidlik?

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 267 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
1 käik sisse ja alles siis käivitada mootor ja edasi läheb nagu tavaline "ilma sidurita sõit".
Elus on erinevaid asju ette tulnud ja kunagi olen kopikaga Kamaz'i Valgast Tartusse "vedanud".

-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 54 korda
- On tänatud: 70 korda
Lugemata postitus Postitas RaJy »
Igasuguseid olukordi võib elus ette tulla. Iseasi kas probleemi korral suudad olukorra lahendada. Ise olen siiani suutnud, aga kuna ei haaku päriselt teemaga siis ei hakka kirjeldama.ping kirjutas: 05 Juul 2024, 22:55 Sõiduautoga on lihtsam, kui sidur ei lahuta.
1 käik sisse ja alles siis käivitada mootor ja edasi läheb nagu tavaline "ilma sidurita sõit".
Elus on erinevaid asju ette tulnud ja kunagi olen kopikaga Kamaz'i Valgast Tartusse "vedanud".![]()
-
- autodidakt
Olen küll sündinud eelmise sajandi teise poole alguses, kuid teie jutt kopikatest on mul jäänud kuidagi arusaamatuks. On mul mingi eelmise sajandi kümnend või viisaastak jäänud vahele? Kellest või millest käib jutt kui te räägite "kopikast"?ping kirjutas: 05 Juul 2024, 22:55 Elus on erinevaid asju ette tulnud ja kunagi olen kopikaga Kamaz'i Valgast Tartusse "vedanud".![]()

- Hiid
- Ehituspenskar
- On tänanud: 105 korda
- On tänatud: 84 korda
Lugemata postitus Postitas Hiid »

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 89 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
Mina samuti ja ma tean, et Venemaal kutsuti Žiguli 01 kopikaks, aga Eestis küll ei mäleta, et keegi tollal nii oleks rääkinud.Urmas kirjutas: 06 Juul 2024, 00:12Olen küll sündinud eelmise sajandi teise poole alguses, kuid teie jutt kopikatest on mul jäänud kuidagi arusaamatuks
-
- autodidakt
Seda minagi ja sellest ka küsimus. Ise mäletan, et kutsuti lihtsalt sigulliks või 01-ks.Küülaline kirjutas: 06 Juul 2024, 14:39 Mina samuti ja ma tean, et Venemaal kutsuti Žiguli 01 kopikaks, aga Eestis küll ei mäleta, et keegi tollal nii oleks rääkinud.

-
- Ehitusspets
- On tänatud: 5 korda
Lugemata postitus Postitas tcumen »
A seda teate, et 2103 oli Ziguli Lux rahvasuus ja 2106 SuperLux?
Ja et 2108-t kutsuti kadunud Dajan Ahmeti naljaloo järgi Šaitan Arbaks?
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 38 korda
- On tänatud: 119 korda
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted