Garaazi lae soojustamine
-
- Ehitusguru
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 34 korda
Re: Garaazi lae soojustamine
Lugemata postitus Postitas Äärenurk »
Paraku on ka VÕS ettemaksu osas ajas leebemaks läinud ja kaitseb tarbijat vähem.
Lugemata postitus Postitas MarkoJ »
Tänud eelnevate vastuste eest - küsiks ka ühe jätkuküsimuse.xxx111 kirjutas: 11 Juun 2024, 08:50 Soojemaks saad igal juhul kui soojustuse lisad
Aurutõkke puudumises ma suuremat ohtu ei näe
Pigem viitaks sellele - kas need laetalad on ikka "piisavad träni ladustamiseks"
Garaazi keskjoonele on postide peale püstitatud üks tala kuhu peale sarikad toetavad. Need postid on oma vahel kinnitatud kahe diagonaaliga. Lisan kristselduse, et oleks paremini aru saada: https://i.ibb.co/ZKh5pqK/Untitled.png
Tegu tavalise viilkatusega niiet külgvaates sarikad pole päris õigesti märgitud ning need ainult sarika otsad, aga mõtlesin, et nii jääb arusaadavam.
Küsimus aga tegelikult selles, et kas need diagnoaalid olid pigem ehitusfaasis vajalikud või mängivad ka valmis konstruktsiooni puhul rolli? Õudsalt tahaks ära võtta kuna teeks teisele poolele ligipääsemist lihtsamaks.
Oma peaga mõtlen, et nende diagnoaalide eesmärk on sisuliselt see, et katus rombiks ära ei vajuks. Ning mulle nad ei tundu vajalikud kuna pildil sarikate alune tala ja kõige vasakpoolsem sarikas on tegelikult maja külge kinnitatud niiet see ei tohiks enam lasta tal välja vajuda. Samas kinnituse tugevus on veidi küsitav - mõned nurgad, naelad ja kruvid. Niiet võibolla oleks parem mitte sellega arvestada ning võtta garaazi osa eraldiseisva konstruktsioonina. Sellisel juhul ise arvaks, et diagnolaaid on siiski vajalikud kuna mulle tundub, et ükski teine konstruktsiooni osa ei taksita katusel rombi vajumist. Roov ju ei mängi selles liiga suurt rolli?
Majal muidu peal kivikatus kui see mingit rolli mängib.
-
- Ehitusguru
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 34 korda
Lugemata postitus Postitas Äärenurk »
Kui ühendus majaga on piisav ja katusekonstruktsioon samuti piisavalt tugev, siis ei ole ka teist vaja.
Kuid mis on piisav?
Jäikust saab tekitada ka katusetahkude tasandis.
Vaadates vanu katusetarindeid, mis siiamaani püsivad, on laias laastus kolm varianti:
1. Ilma eraldi jäigastuseta
2. Jäikustarind terve hoone pikkuses, asukoht kusagil harja ja räästa vahel.
3. Jäikuskast või -puur hoone otsas või keskel.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 20 korda
- On tänatud: 35 korda
Lugemata postitus Postitas A23 »
Ma ise tõstakaks sarnase juhtumi korral diagonaalid hoopis sarikate külge. Siis teisele poole ligipääs parandatud ja ka öine rahulik uni tagatud.MarkoJ kirjutas: 26 Juun 2024, 01:38Tänud eelnevate vastuste eest - küsiks ka ühe jätkuküsimuse.xxx111 kirjutas: 11 Juun 2024, 08:50 Soojemaks saad igal juhul kui soojustuse lisad
Pigem viitaks sellele - kas need laetalad on ikka "piisavad träni ladustamiseks"
Garaazi keskjoonele on postide peale püstitatud üks tala kuhu peale sarikad toetavad. Need postid on oma vahel kinnitatud kahe diagonaaliga. Lisan kristselduse, et oleks paremini aru saada: https://i.ibb.co/ZKh5pqK/Untitled.png
Tegu tavalise viilkatusega niiet külgvaates sarikad pole päris õigesti märgitud ning need ainult sarika otsad, aga mõtlesin, et nii jääb arusaadavam.
Küsimus aga tegelikult selles, et kas need diagnoaalid olid pigem ehitusfaasis vajalikud või mängivad ka valmis konstruktsiooni puhul rolli? Õudsalt tahaks ära võtta kuna teeks teisele poolele ligipääsemist lihtsamaks.
Oma peaga mõtlen, et nende diagnoaalide eesmärk on sisuliselt see, et katus rombiks ära ei vajuks. Ning mulle nad ei tundu vajalikud kuna pildil sarikate alune tala ja kõige vasakpoolsem sarikas on tegelikult maja külge kinnitatud niiet see ei tohiks enam lasta tal välja vajuda. Samas kinnituse tugevus on veidi küsitav - mõned nurgad, naelad ja kruvid. Niiet võibolla oleks parem mitte sellega arvestada ning võtta garaazi osa eraldiseisva konstruktsioonina. Sellisel juhul ise arvaks, et diagnolaaid on siiski vajalikud kuna mulle tundub, et ükski teine konstruktsiooni osa ei taksita katusel rombi vajumist. Roov ju ei mängi selles liiga suurt rolli?
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas xxx111 »
"Süsteemi" tuleb vaadelda tervikuna
"Ligipääsu teisele poole" saab teha igal juhul - diagonaalid ei pea paiknema nii...
Käis ka sama mõte peast läbi aga mõlemal pool nii 2/3 maa peal on veel samasugused postidele toetuvad talad kuhu ka sarikad toetavad. Niiet ühel sarikal on sisuliselt kolm toetuskohta: harja all olevale talle, siis 2/3 sarika pikkuse peal talale ja lõpuks veel seina peal. Niiet see vahepealne tala ei laseks päris esimese sarika alumisest otsast lauda viimase sarika ülemiseni jooskma panna. Samas ehk ei peagi nii järsk diagonaal olema ja piisab ka kui ta 2/3 sarika ulatuses on.A23 kirjutas: 26 Juun 2024, 08:01Ma ise tõstakaks sarnase juhtumi korral diagonaalid hoopis sarikate külge. Siis teisele poole ligipääs parandatud ja ka öine rahulik uni tagatud.MarkoJ kirjutas: 26 Juun 2024, 01:38Tänud eelnevate vastuste eest - küsiks ka ühe jätkuküsimuse.xxx111 kirjutas: 11 Juun 2024, 08:50 Soojemaks saad igal juhul kui soojustuse lisad
Ma seda kartsingi, et päris pädeva vastuse saamiseks on kogu konstruktsiooni vaja hinnata mida ma oma sõnade ja kritseldustega edasi anda ei suudab. Seetõttu kõige ohutum tundub jah mitte eemaldada vaid asendada millegagi mis vähem jalgu jääb.xxx111 kirjutas: 26 Juun 2024, 08:41 Raske on nii kommenteerida
"Süsteemi" tuleb vaadelda tervikuna
"Ligipääsu teisele poole" saab teha igal juhul - diagonaalid ei pea paiknema nii...
Mis võimalusi on veel diagonaalil paiknemiseks? Kas sama eelnevalt mainitud sarikate küljes lahendus?
-
- külaline
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 20 korda
- On tänatud: 35 korda
Lugemata postitus Postitas A23 »
-
- külaline
Nii põhjalik kirjeldus kui võimalik
- kas iga posti küljes
- mis kinnitid / mitu
- kinnitite paigutus

https://i.ibb.co/5kf9Zmr/PXL-20240625-200916975.jpg
Diagnaalid on kinnitatud iga posti küljes, enamasti kahe naeltega - paaris üksikus kohas ühega.
Pildil vasakul pool paistab maja otsasein. Garaazi kõige vasakpoolsem sarikas on maja seina iga posti küljes ka paari naelaga. Postid umbes 60cm vahega.
Tagumiste postide kohta ajasin eelnevalt veidi jama. Neil ei ole risti tala peal vaid iga post on eraldi sarika küljes. See mida ma eelnevalt postiks arvasin on lihtsalt sarikate peal sirge laud millel ma küll enam otstarvet ei näe kuna teisel pool sarikaid samas suunas roov.
Niiet kokkuvõttes oleks täitsa võimalik vasaku sarika alumisest otsast diagonaal parempoolse sarika ülemise otsani tõmmata.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 61 korda
- On tänatud: 117 korda
Lugemata postitus Postitas vuuk »
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted