Terrassilaudade kinnitus, rakisega?

Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 28 korda
On tänatud: 27 korda

Terrassilaudade kinnitus, rakisega?

Lugemata postitus Postitas pancho villa »

Tere, planeerib siin järjekordselt sitast saia projekti, kus Põhja-Norras Itaalia-tüüpi konstruktsiooni (siseruum - betoonlagi - kivisillutis) ümber ehitama tuleb hakata (siseruum - betoonlagi - kivisillutis - soojustus - Pvc kate - terrassilaud), siis küsiks ikka üle, et ei tasu vist väga camo või essve rakiseid kasutada? Materjaliks kõikse odavam männilaud, kuna majakäkerdis maksis mill euri ja nüüd papp otsas :(

Freesiga kruvile faas ette ja kaks kruvi otse läbi?
xxx111
külaline

Re: Terrassilaudade kinnitus, rakisega?

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

Ega Sa ju PVC peale lauda ei hakka panema...
Mina teeks "objektil maas" valmis moodulid ja "lihtsalt asetaks" PVC peale / min 50mm vahega PVC-st
Ja talveks (täpsemalt hooajaväliselt) laseks moodulid maha korjata
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusguru
Ehitusguru

Ikka pvc peale, pvc alla ei oska :(

Mingeid mooduleid ei hakka keegi kinni maksma ja ilma ballastita on nii pvc kui peno novembri alguseks poolel teel Svalbardi poole.
xxx111
külaline

Aga kes väitis ilma ballastita...
Ballastiks sobivad nt betoonkivid moodulite ühenduskohtades / pealmise laudise all
Ma ei tea kuidas Põhja-Norras aga Eestis tuleb moodulitena odavam ehitada / rääkimata kasutuseast kui hooajaväliselt "maha võtta"
Proovitud ja tulemuslikult...

PS
Idee on siis läbi PVC so läbi katusekatte kinnitada...
Ise nii mingil juhul ei teeks...
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusguru
Ehitusguru

Tead, igas teemas sõna võtta ei ole kohustuslik.
xxx111
külaline

Jätan meelde...
Äärenurk
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 34 korda

Lugemata postitus Postitas Äärenurk »

pancho villa kirjutas: 21 Juun 2024, 19:44 Tead, igas teemas sõna võtta ei ole kohustuslik.
Kas xxx111 ütles midagi valesti?

Kui konkreetselt algse küsimuse juurde tulla, siis miks säästuobjektil rakise küsimus tekkis? Teisalt on rakis jällegi ühekordne kulu, nii et väga eelarvet ei mõjuta. Kokkuvõttes suurt vahet ei ole, kas kruvid diagonaalis või risti.
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusguru
Ehitusguru

Jah see luuletamine ja targutamine igas jumala teemas tõstab mõnikord mu olematud juuksed püsti küll. Ma küsisin ühte konkreetset asja, mille peale insenerihärra kukkus targutama teemadel, millest ta heal juhul teoorias midagi kuulnud on ja mis kõige tähtsam - ei puutu kuidagi asja.

1) Tegu on terrassiga, millel külgesid ca 12 ning aluspind tuleb 1:100 kaldega. Sisaldab ka nelja vertikaaltala. Kindlasti leidub tegijaid, kes selle moodulitest valmis teeks, mina ei oska ega viitsi. Omast taskust seda absurdi kinni maksta ka ei taha.
2) Tegu on eramuga, mis asub tüüpilisel Põhja-Norra elamukrundil - ümber maja on nii täpselt palju ruumi, et muru saab niidetud ka kääridega. Terrassimaterjali kohaletoomiseks peab tellima koletu suure ja kalli kraana, kes tõstab aluse üle maja minu poolt ehitatud ajutisele estakaadile, kuna mingit muud ruumi pole. Moodulid võiks muidugi samuti kraanaga üle maja ära tõsta ning talveks tasulisse lattu viia ja kevadel tagasi, aga kõik ei oma xxx111 finantsvõimekust.
3)Kui need moodulid ei ole just 1x1m, siis moodulite ristumiskohas ballastiks olevad betoonkivid leiavad ennast novembri alguseks naabermaja elanike autoakendes, samal ajal kui peno ja pvc Svalbardi poole seilavad.
4)Absurdsete õlgmehikeste genereerimine a la "sa kindlasti kinnitad terrassi läbi pvc, ära seda tee" viitab mingile raskekujulisele suhtlemisvaegusele või muudele probleemidele. Ei oska täpselt diagnoosida, pole seda ja teist taset uhketest koolidest kahjuks.

Miks ma punkte üks kuni neli algsesse postitusse ei lisanud? Sest need ei mängigi mitte mingit rolli vastuses mu küsimusele.

Rakisega väidetakse mitmelt poolt, et puidu kuivades jääb kehva ning aasta-kahe pärast tuleb kruvid otse läbi lasta nagunii. Tellija samas kindlasti teab seda varianti ning raudpolt tahab ka, olekski tore, kui saaks infot poolt või vastu.
20240520_120749.jpg
xxx111
külaline

Teema kohta - OK...
Aga kust tuleb (mitte esimene kord) arvamus, et projekteerija ei ole kursis objektil teostavate töödega...
Pigem väidan vastupidist - vastasel korrale ei peaks ehitustöövõtjale koostama ladustamisjooniseid, montaažijooniseid sh elementide montaažijärjekorda, ehitusaegsete ajutiste tugede jooniseid või instruktsiooni - nt WQ talad või RB lõugtalad jms...
Projekteerija on vägagi kursis sellega mis / kuidas objektil toimub sh projekteerija järelevalve käigus viibib peaaegu iga nädal tunde ka objektil EHITAJA jooksvaid küsimusi lahendades...
Manused
1.png
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 96 korda
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

….oma kogemusest, rakisekruvi liiga peenike murduvad ära. Ise kruviks ikka pealtpoolt ja valiks tiba jämedamad kui need mis rakisega sobivad. Muidugi võib ka olla et on olemas rakise jaoks ka jämedamaid kruve….
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusguru
Ehitusguru

xxx111 kirjutas: 21 Juun 2024, 21:24 Teema kohta - OK...
Aga kust tuleb (mitte esimene kord) arvamus, et projekteerija ei ole kursis objektil teostavate töödega...
Ole meheks, viska siia siis ka selle ajamasina kasutusjuhend, millega sa pildil kujutatud "objektil" tööde käiguga tutvumas saad/said käia. :jooma
xxx111
külaline

Ma ei hakka siia postitama objektide nimekirja kus olen eelpool mainitud tööd teinud...
Küll aga väidan, et olen teinud...
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusguru
Ehitusguru

Ja ma olen su üle uhke.

Kruvid, anyone? Rakis või midagi?
xxx111
külaline

SFS HTP-S-DS-PT
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusguru
Ehitusguru

Jah vaata neid terrassikruve võib igasuguseid osta, aga küsimus oli siiski rakise kohta.

Ja kui nüüd jällegi heietada, siis SFSi tarneaeg on mul ca nädal, pluss hinna saan teada siis, kui arve tuleb. Täna just maksin hea kiloeuri paari kasti reguleeritava pikkusega betoonitüüblite ja kahe karbi kruvide eest. Nüüd jälle targem.

https://www.monter.no/festemidler/skrue ... mo_7270875 saab samas külapoest.
xxx111
külaline

...ei tasu vist väga camo või essve rakiseid kasutada...
...kruvile faas ette...
Viidatud kruvil pole faasi vaja
...eriline pea, millel on freesribid lihtsaks ja korralikuks petmiseks...
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusguru
Ehitusguru

Kuidas tulemus jääb, kui nendega kinnitad?
xxx111
külaline

Ise pole teinud / olen näinud - viisakas...
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 54 korda
On tänatud: 70 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

Olen teinud.Kui vähegi asjaga vaeva näha siis on jah viisakas. Kruvipäid näha ei jääa ja need augud mis tekivad küljele on ikka väga minimaalsed, sisuliselt nähtamatud. Kuna nende rakistega on lauavahe väga väike siis poest tuues võiks lauda natuke aega kuskil varju all kuivatada omal kogemus 145 lauaga mis keskelt oli 5 mm laiem kui otstest, hiljem kuivas õigeks.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Terrassi laud paisub märgumisel jälle tagasi, mingit laua kuivatamise juttu ei tohiks ajada.
Juhe teab kõike.
xxx111
külaline

Soovitaks termotöödeldud materjali...
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

RaJy kirjutas: 22 Juun 2024, 18:54 ... omal kogemus 145 lauaga mis keskelt oli 5 mm laiem kui otstest, hiljem kuivas õigeks.
Välitingimustesse terrassilauda ei paigaldata mitte "laudade vahe järgi", vaid "laudade sammu järgi" nii et laudade laiuse muutus ei mängiks rolli.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 54 korda
On tänatud: 70 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

See rakis ei lase nii paigaldada. Rakis ongi selleks, et vahed ühtlased oleksid ja muidugi suunavad kruvi.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Välistingimustes on lauad kevadeti veest küllastunud, lisaks küllastunud laud ka jäätub ja paisub veel juurde. Kui lauad ette kuivatada ja siis rakisega mingid 3- 5 mm vahed panna, on kevadel pahandus valmis. Mida laiem laud, seda suurem tõenäosus pahandusteks (ka kõverdumine jne). Lisaks paisuvad lauad tõmbavad pealt paigaldatud kruvid puruks.
See kinnitusviis tundub olema asjalik https://www.wolfcraft.ee/et/a/terrassil ... dikomplekt
Juhe teab kõike.
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusguru
Ehitusguru

Ei see wolfcrafti süsteem on kindlasti mõistlik meelde jätta, aga antud terrassil läheks ainuüksi wolfcrafti jubinad mingi poolteist kiloeuri pluss import Norrasse ja klient on siiski vaene pankur.
Vasta