puukuuri ehitus ja vundamendi tüübi valik

siia käivad üldised teemad, mis teistesse foorumitesse ei sobi
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 420 korda

Re: puukuuri ehitus ja vundamendi tüübi valik

Lugemata postitus Postitas Urmas »

elektron kirjutas: 29 Mai 2024, 22:32 Ma ütleks, et kuuri lähevad poolkuivad. Kevadel saab palgid halgudeks saetud ja jäävad riitadena õue kuivama - suve lõpu poole saab lõhutud ja lähevad kuuri. Kuna neid sellel sügisel kütma ei pea hakkama, saavad nad rahus kuuris veel kuni järgmise sügiseni kuivada. Kui panna kohe varakevadel toores lepahalg samasse õhuvahega kuuri kuivama, siis ma ei kahtle, et see on ka juba samaks sügiseks kütmiseks piisavalt kuiv.
Selles sinu kommentaaris tuli juba tegelikkus, kuid kasutaja A23 ei ole tahtmist oma puid õues hoida ehk kohe toored puud kuuri, sest mingi puuriit vist rikub visuaali.
elektron kirjutas: 29 Mai 2024, 22:41 See mõni piisk mis laudade vahelt sisse läheb, kuivab ka sama ruttu ära. Täiesti asjatu diletantlus.
Kasutaja elektron, sina räägid puudest, mis on enne kuuri hoiustamist praktiliselt kuivad(väljas kuivanud), kuid kasutaja A23 ei kavatse terve suvi riidas või hunnikus puid kuivatada. Teda või tema hõimlasi häirib puuderiit. Vähemalt nii olen ise aru saanud viimastest tema postitustest. Võisin ka valesti aru saada. :scratch:
Viimati muutis Urmas, 29 Mai 2024, 22:56, muudetud 1 kord kokku.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 36 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Urmas kirjutas: 29 Mai 2024, 22:29 Oeh, A23, ma loen su postitusi ja sa suudad jätkuvalt üllatada. :o Kas sa tõesti ei ole lugenud, millise niiskuse %-ga puid oleks soovitatav ahju pista ja kuidas see niiskuse % saavutada? Tõesti ei viitsi selle kohta viiteid sulle otsida. Üldiselt öeldes, et puud võiksid suve läbi kaetult kuivada vabas õhus(soovitavalt riidas), mitte kinnises ruumis. See paarkümne ruumi kambaga(3-4 inimest) kuuri ladumine on paari tunni töö enne šašlõki söömist. Jäta kõige väetim/laisem liha küpsetama. ;) Puude kuivamiseks vajalik "tuuletõmme" siseruumis ei ole vist teps päris see, mis suve läbi vabas õhus kuivanud puud. Puude kuivatamise osas usaldan vanarahva tarkusi!
@Urmas, olen lugenud küll, 15 ... 20%. Olin ise varasemalt ka samal (eksi?)arvamusel nagu Sinagi praegu ja viimati tuttaval saagimis-lõhkumistalgutel abiks olles ja "notte" kohe kuuri ladudes üritasin tema metoodikat kahtluse alla seada. Aga vend demonstreeris vastuseks eelmise partii halge, mis olidki tõesti ilusti kuivad! Ta ei eelkuivata kunagi halge õues riidas.
Urmas
autodidakt

A23 kirjutas: 29 Mai 2024, 22:55 @Urmas, olen lugenud küll, 15 ... 20%.
Tead, A23, ära võta seda 15-20% juttu tõsiselt. Kui paljud küttepuude ostjad istuvad auto saabumisel niiskusmõõtja peos ja esimese halu kukkumisel pistavad niiskusmõõtjad nagad sellesse halgu? Usaldavad puudemüüjaid? Võivadki jääda unistama.
Arvan, et selle aja jooksul, mis olen koos oma direktori(24 aastat) ja tema hõimlastega pidanud koos elama, on mingi 500rm puid kohe kindlasti läbi läinud. Aastaid oli vaja teha teha vähemalt 50rm aastas, siis kukkus 40 peale, siis kukkus 30 peale ja nüüd on 10-15rm aastas(ainult potentsiaalsele ämmale). No kohe saab aru, kas halud on kuivad või mitte. Selleks aastaks saime lõhutud puude riidast platsi puhtaks. 2-3(?) aastat kuivanud metsakuiv sai 2 nädalat tagasi potentsiaalse ämma keldrisse viidud ja puud kõlisesid ning oleks ülim laiskus nende viimine jätta sügiseks. Nüüd ootab ca 10-15rm eelmine aasta pakkudeks saetud puid lõhkumist+ väljatoomist ootavad selle talve tormimurrud ja metsakuiv, mis vajavad mahavõtmist. Neid on jälle omakorda ca 15-20rm.
Viimati muutis Urmas, 29 Mai 2024, 23:36, muudetud 1 kord kokku.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 29 Mai 2024, 23:19
A23 kirjutas: 29 Mai 2024, 22:55 @Urmas, olen lugenud küll, 15 ... 20%.
Tead, A23, ära võta seda 15-20% juttu tõsiselt. Kui paljud küttepuude ostjad istuvad auto saabumisel niiskusmõõtja peos ja esimese halu kukkumisel pistavad niiskusmõõtjad nagad sellesse halgu?
Eks see niiskuse mõõtmine ongi uuem trend. Varem kui kokku lüües hele kõlks käis, oli ok, tumedama mütsuga ja raskem halg tahtis veel kuivamist.
Müüakse nii kuvatatud kui kuivatamata halge, aga eelistan ise kogu protseduuri läbida puu langetamisest ahju toppimiseni
Urmas
autodidakt

A23 kirjutas: 29 Mai 2024, 23:31..., aga eelistan ise kogu protseduuri läbida puu langetamisest ahju toppimiseni
Ei ole minu asi õpetada, kuid ikkagi- ära kiirusta visuaali nimel. Mitu rm su visuaali häirib? Und ei tule enam kui puud õues hunnikus või riidas suvel kuivavad? Kohe mitte ei usu, et ilusti riita laotud mõõdus puude visuaal tekitab stressi. Kuna minu objektid ei ole stabiilselt keset Tallinna Viru väljakut ja erinevate objektide vahet sõites satun ka mulle tundmatutesse kohtadesse, siis pean mainima, et olen näinud visuaalselt väga ilusaid puuriitasid. Kohe tõesti, kõik halud on ühepikkused, laotud koor ülespool, iga järgmine pealpool asuv halg täpselt sobitatud alumisega. Lausa kunstiteos, mille taustal pildistada näiteks 80 aastast ilustate elukortsudega vanainimest. Kuigi minu jaoks tundus veidi jamana, sest puude liiga tihedalt riita paigaldus ei luba niiskusel välja tuulduda. Lihtsalt alevipoja arusaamine asjast. ;)
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Hallitama lähevad veritoorena kuuri laotud puud kuuri keskosas, kui juhtumisi ka ilmad seda soosivad ja puude ladujaks on diletandist perfektsionist.
Laudade vahelt sisse pugenud piisad või tuisuhanged kuivavad kiiresti uuesti ära. Need niisutavad vaid korraks puude pealispinda.
Niiskusmõõtur mõõdab pealispinna niiskust. Pealispind ongi juba mõne kuu kuivamise järel kuiv. Puu sisemus võib kuivada mitu aastat olenevalt puuliigist, halgude jämedusest ja kuivamistingimustest.
On suur vahe, kas õues on õhuniiskust 40..50% või 90..100%. Ja aastad ei ole vennad.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Urmas kirjutas: 29 Mai 2024, 22:07
A23 kirjutas: 29 Mai 2024, 22:02 Seda tüüpi laudis sobib kuivade puude säilitamiseks, aga mitte kuivatamiseks, reaalne kogemus olemas. Eesmärk aga just teha kuur, kuhu saab lõhutud halud kohe kuvama visata.
Kas need on uue aja kombed, et puid kuivatatakse kuuris? :scratch: ;)
Nõukaajal, ahiküttega korterelamute asumis ei saanudki puid muud moodi kuivatada kui kuuris, sest hoovis olevad puuriidad kippusid "osavate naabrite" abil kiiresti kahanema.
Kui puukoorem toodi hoovi, siis ei tohtinud see üle nädala vedeleda, sest muidu endale ei olekski talveks jätkunud. Hoovi riita pandi need, mis kuuri ei mahtunud.

Seinalaudise vahed tehti 5cm, et läbi seina ei saaks võõras halgu kätte aga et max õhk käiks läbi.
Ei olnud harvad juhused, kus kuuri tagaseinast kangutati lauad lahti ja kui omanik käis uksest, siis samal ajal võtsid kratid tagaseinas olevast avast puid.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

A23 kirjutas: 29 Mai 2024, 23:31 Eks see niiskuse mõõtmine ongi uuem trend. Varem kui kokku lüües hele kõlks käis, oli ok, tumedama mütsuga ja raskem halg tahtis veel kuivamist. ...
Vanasti "katsuti" halu sisemist kuivust seebivahuga.
Üks lehtpuu halu ots kaeti seebivahuga ja kui kuiva halu ühest otsast kõvasti puhuda, siis pidi läbinisti kuiva halu teisel otsapinnal seebivaht mullitama hakkama.

Mul omal ei ole ühtegi halgu proovimiseks aga haluomanikud võiks seda moodust proovida.
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 54 korda
On tänatud: 70 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

ping kirjutas: 30 Mai 2024, 10:43 Nõukaajal, ahiküttega korterelamute asumis ei saanudki puid muud moodi kuivatada kui kuuris, sest hoovis olevad puuriidad kippusid "osavate naabrite" abil kiiresti kahanema.
Kui puukoorem toodi hoovi, siis ei tohtinud see üle nädala vedeleda, sest muidu endale ei olekski talveks jätkunud. Hoovi riita pandi need, mis kuuri ei mahtunud.

Seinalaudise vahed tehti 5cm, et läbi seina ei saaks võõras halgu kätte aga et max õhk käiks läbi.
Ei olnud harvad juhused, kus kuuri tagaseinast kangutati lauad lahti ja kui omanik käis uksest, siis samal ajal võtsid kratid tagaseinas olevast avast puid.
Ma ei tea mis asulatest räägid, aga nendes asulates kus mina olen elanud, elan, vargus kombeks ei ole olnud ei nõukaajal ega praegu.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 29 Mai 2024, 23:55
A23 kirjutas: 29 Mai 2024, 23:31..., aga eelistan ise kogu protseduuri läbida puu langetamisest ahju toppimiseni
Ei ole minu asi õpetada, kuid ikkagi- ära kiirusta visuaali nimel. Mitu rm su visuaali häirib? Und ei tule enam kui puud õues hunnikus või riidas suvel kuivavad? Kohe mitte ei usu, et ilusti riita laotud mõõdus puude visuaal tekitab stressi. Kuna minu objektid ei ole stabiilselt keset Tallinna Viru väljakut ja erinevate objektide vahet sõites satun ka mulle tundmatutesse kohtadesse, siis pean mainima, et olen näinud visuaalselt väga ilusaid puuriitasid. Kohe tõesti, kõik halud on ühepikkused, laotud koor ülespool, iga järgmine pealpool asuv halg täpselt sobitatud alumisega. Lausa kunstiteos, mille taustal pildistada näiteks 80 aastast ilustate elukortsudega vanainimest. Kuigi minu jaoks tundus veidi jamana, sest puude liiga tihedalt riita paigaldus ei luba niiskusel välja tuulduda. Lihtsalt alevipoja arusaamine asjast. ;)
Kuuri "raam" sai nädalavahetusel püsti, järgmine nv läheb laudise panekuks. Arvestades kogunenud infot tuleb õhuvahe laiuseks 20 mm. (Kui nädala jooksul ümber ei mõtle.) Tänud kõigile tagasiside andjatele! Laud ise kuvatamata 22x100.

@Urmas, tean väga hästi, kuidas puid õues kuvatada, võin Sindki õpetada ;). Peamises maavalduses kuivatamine käibki nii ja jääb ka edasi, enamsti ca 3 m kõrgustes tornides ja 2 - 3 aasta pärast liiguvad kuuri. (Mille sein on Poola laudisega , mis hiljuti sai tuvastatud)
Õhuvahedega kuur tuleb aga teise kohta, kuhu sai hiljuti suvemaja püsti ja talvel seal olemist eriti plaanis pole. Küttepuude tegemine sellel krundil tuli paraku ette võtta olude sunnil, tormimurru tõttu. Jätan ca 10 ruumi puid sinna krundile, seda peaks aastateks jaguma, parem kui puud on silma alt ära ja varju all.
Kui Sind lohutab, siis saan igal ajal, kui tahtmine tuleb, laudise tuulutuspiludele 50 mm liistud peale panna ja ongi Poola sein.
Urmas
autodidakt

A23 kirjutas: 03 Juun 2024, 07:56
Kui Sind lohutab, siis saan igal ajal, kui tahtmine tuleb, laudise tuulutuspiludele 50 mm liistud peale panna ja ongi Poola sein.
Ausalt öeldes on isiklikult mul täiesti savi, millise sa oma puukuuri seina teed. Pakkusin lihtsalt oma nägemust ja omateada seletasin ka lahti eelitused poola laudise osas. ;)
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 45 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Kogu selle väljas kuivatamise juures on vähemasti minu jaoks üks päris suur miinus. Peale lõhkumist ning riita ladumist tuleb puud veel üks kord ümber laduda. Ise kavatsen hetkeseisu järgi endale ükspäev valmistada kuuri kuhu saaks puud autokastist sisse kallata/tõsta ning jääks vaid riita ladumise vaev. Kuur peaks olema piisavalt suur, et sinna mahutada kahe aasta tagavara. Kui osta poolkuivad (ühe talve kuivatatud) puud siis kuivavad need selle ajaga piisavalt, et sihtotstarbelisel kasutusele võtta.
Torutööd Tartus 56 932 898
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Riita ladumine on ka tüütu tegevus, kui kuur mahutab, võiks sisse loopida. Kuivavad paremini.
Lõhutud ja järgatud mänd näiteks kuivab suvel 1 kuuga väljas sademete, maaniiskuse eest kaitsuna ja tuulele avatuna, talvel ei kuiva suurt midagi. Mitme aasta jutt on ilmne jura.
Juhe teab kõike.
suvaline
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 12 korda
On tänatud: 27 korda

Lugemata postitus Postitas suvaline »

Lisa puuriita paar katkist õlle/viinapudelit. Varsti poes näed, kellel käed katki.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Kui jutt varguse tuvastamisest, siis vanasti puuriti halgu auk, valati sisse püssirohtu, punn liimiga ette ja oli kohe kaugelt kuulda, kes virutas. NB! oluline oli enda jaoks halg selgelt märgistada ja mitte eksida. Kui pauk ära käis, ei olnud vaja minna küla peale lõugu laiutama.
Juhe teab kõike.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

A23 kirjutas: 03 Juun 2024, 07:56 ...
Kuuri "raam" sai nädalavahetusel püsti, järgmine nv läheb laudise panekuks. ...
Mis kuju ja suunaga siis katus tuleb ?
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

trebla kirjutas: 04 Juun 2024, 16:40
A23 kirjutas: 03 Juun 2024, 07:56 ...
Kuuri "raam" sai nädalavahetusel püsti, järgmine nv läheb laudise panekuks. ...
Mis kuju ja suunaga siis katus tuleb ?
Pead silmas, et kas paneele saaks paigaldada? See kuur selleks paraku ei sobi, lamekatus, ebasobivas suunas, lisaks kolmes küljes ka puud suht lähedal.
Vasta