Vuuk, noored progressiivid räägivad sama mis sina. Lisaks küsib järgmine põlvkond: Miks ma pean kogu aeg tööl olema? Mul on nii, et mida vanemaks saan, seda rohkem olen sama mõtte otsa komistanud.
Kristlik, täpsemalt protestantlik tööeetika on kultuurse nähtusena üks peamisi, mis aitas varakapitalistlikul ajal rügamist aule suunata. Eelkapitalistlikul ajal tehti tööd siis, kui seda vaja oli. Inimene ei ole kunagi tahtnud loomuomaselt raha aina rohkem ja rohkem teenida, pigem on olnud inimlik oma vajaduste piiridesse jääda. Kui viljakasvatajalt küsiti järgmiseks aastaks rohkem saaki, siis mõtles ta, kas on ikka mõtet enda vaba aega sinna töötegemisse panna. Võib öelda, et viljakasvataja kasvatas vilja, et elada, mitte ei elanud, et vilja kasvatada.
... Inimene ei ole kunagi tahtnud loomuomaselt raha aina rohkem teenida, pigem oma vajaduste piiridesse jääda.
... 1930. aastal kirjutas majandusteadlane John Keynes lastelastele tulevikuvaatest ning oli kindel, et tehased päästavad meid tööst ja töönädalat peaks hakatama vähendama. Mis juhtus?
... Samas on valemis hakanud mõranema olulised aspektid: inimesed, kelle baasvajadused on mitmekordselt ületatud, ei ole õnnelikumad ning pidev elustiililile „rohkem-kiiremini-ideaalsemalt“ rõhumine viib läbipõlemise ja tugevate sotsiaalsete sidemete vähenemiseni. Rahal on ka mõju ajule. Inimesed, kes on suuremate rahapottide juures, muutuvad vähem koostööaltiks, nende abi küsimise ja andmise soov väheneb märgatavalt. 2006. aastal tegid Vohs, Mead ja Goode üheksa katset, mille tulemused viitasid, et raha toob kaasa isekuse ja väiksema empaatiavõime.
...Teiste inimestega aja veetmine, koostöö ja enda huvide arendamine on asjad, mis muudavad töötegemise varjupooli helgemaks. Märgatav areng tööelus võib eraelulisi vajakajäämisi siluda ning on palju inimesi, kellele meeldib elada nii, et nad on pidevalt juhitud ja välistest motivatsioonidest jõuestatud. Seega keegi ei arva, et töö peaks kohe maailmast kaduma. Välja arvatud need tööd, mis otseselt kliimakriisi võimendavad ning täiesti mõttetud on. ...
https://roheportaal.delfi.ee/artikkel/1 ... tool-olema