Lugemata postitus Postitas kaimagk »
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Lugemata postitus Postitas Imelik »
Lugemata postitus Postitas vuuk »
Lugemata postitus Postitas A23 »
Päris huvitav. Küsiks eneseharimise mõttes ka mõned küsimused.vuuk kirjutas: 13 Mär 2024, 09:15 Teema sedakorda jälle põhjalikult lappama läinud. Ei viitsinud mina siin enam jaurata - niikuinii usub igaüks mida tahab ja vastavalt millisel "pulgal" asub. Kes usub tehnilist infot, kellele läheb korda netis leiduv kusagile poole kaldu jama jne.
See selleks - läheks ehk korraks veel tagasi teemasse.
Üks BAUROC 375 plokile lintvundamendi võimalik variant oleks:
Leca LTH plokkidest vundament.jpg
Kas keegi teab, kas niisuguseid soojustusega kergkruusplokke veel ka saadaval on?
Ehitasin neist ühe hoone aastal 2015.
Rohkem saab näha ehitamisest pilte minu tehtud galeriis
https://vuuk.ee/p_15-leca.php
(pildid seal paraku hägusevõitu, ei õnnestunud kahjuks siis teha paremaid)
Kusjuures, Soome analoog peaks nagu olema Lakka EH-300 ja ECO-380, mida teada olevalt tuuakse sealt ka üle "lombi".
Horisontaalseks HI-ks pandud võõp + SBS. Mina seda tööd ei teinud...
Sokkel ja seinad on vist samadest plokkidest ja bituumenpapiga eraldatud?
..
See küsimus tekitab minus kahtluse, kas küsija teab üldse, mis on hüdroisolatsioon ja mis on selle mõte...
Kuidas põranda hüdro ja selle sokli hüdro ühenduskoht oli projekteeritud?
...
Öelda võib mida iganes. Puusalt võib ka vastupidist väita...
Varasemalt on keegi siin foorumis väitnud, et killu panemine taldmiku alla on puhas raiskamine. Kuidas viimasel ajal projektides on, kas ikka läheb kild või enam mitte?
..
Tootja andmete järgi on korralikult vahuga täidetuna U-arv 0,15W/(m²K). Ilma vahuta ehk õhuvahedega U-arv 0,16W/(m²K). Päriselus jääb ilmselt soojusjuhtivus olenevalt töö tegija hoolikusest nende kahe numbri vahele...
Mis selle ploki U arv on ja kas püstvuugid seotakse "peno" osasas ka vahuga sarnaselt horisontaalosaga või kuidas soojustuse pidevus püstvuugis tagatakse? (kui saan õigesti aru, siis ploki kergkruusa kihtide püstvuugigid lähevad ilma seguta kokku)
Lugemata postitus Postitas alarpiirfeld »
Arvan küsija teadvat, mis on hüdroisolatsioon ja mis on selle mõte - takistamaks vee (mis iganes konditsioonis ja olekus) liikumist ühest kihist või kekkonnast teise, "märjalt" alalt "kuiva" alasse, nt siseruumi poolele. Horisontaalne HI vundamendi peal on vist eelkõige kapilaartõusu katkestamiseks. Eeldan, et ka põranada alla tuli mingi HI. Küsimus oli, et kuidas need kaks HI'd omavahel ühendatakse, et ei jääks "avatud" kohta. Palun parandada, kui mu mõte on vales suunas liikunud.vuuk kirjutas: 14 Mär 2024, 05:57 Kõiki töid mina sel objektil ei teinud. Kogu projekti infot minule ei edastatud ja mul pole ilmselt ka voli projekti peeninfot laiale ringile jagada.Horisontaalseks HI-ks pandud võõp + SBS. Mina seda tööd ei teinud...
Sokkel ja seinad on vist samadest plokkidest ja bituumenpapiga eraldatud?
..See küsimus tekitab minus kahtluse, kas küsija teab üldse, mis on hüdroisolatsioon ja mis on selle mõte...
Kuidas põranda hüdro ja selle sokli hüdro ühenduskoht oli projekteeritud?
...Öelda võib mida iganes. Puusalt võib ka vastupidist väita...
Varasemalt on keegi siin foorumis väitnud, et killu panemine taldmiku alla on puhas raiskamine. Kuidas viimasel ajal projektides on, kas ikka läheb kild või enam mitte?
..
Eelmise riigikorra ajal sai, jah, ehitatud vundamente ilma killupadjata. Saab küll. Toimivaid lahendusi saab olla erinevaid. Selle riigikorra ajal ikka kõikides projektides olnud kõnealuses kohas kild. Võibolla siis oleneb riigikorrast.Tootja andmete järgi on korralikult vahuga täidetuna U-arv 0,15W/(m²K). Ilma vahuta ehk õhuvahedega U-arv 0,16W/(m²K). Päriselus jääb ilmselt soojusjuhtivus olenevalt töö tegija hoolikusest nende kahe numbri vahele...
Mis selle ploki U arv on ja kas püstvuugid seotakse "peno" osasas ka vahuga sarnaselt horisontaalosaga või kuidas soojustuse pidevus püstvuugis tagatakse? (kui saan õigesti aru, siis ploki kergkruusa kihtide püstvuugigid lähevad ilma seguta kokku)
Samas, eks vundamendis avaldab U-arvu suurusele mõnevõrra rohkemat mõju ka suurem niiskuse tase.
Lugemata postitus Postitas Prill »
Ok, sel juhul minu väljend "hüdro" on antud kontekstis liialdus, survelist vett maapinnast kõrgemal väga ette ei tule. Ei teagi, kuidas kõige õigem nimetada oleks, aga küsimus jääb ikka, kas vundamendi niiskusetõke ja põranada alune niiskusetõke peaksid kuidagi olema ka omavahel seotud. Või ei ole põranda alla üldse niiskustõket vaja?vuuk kirjutas: 14 Mär 2024, 11:16 Selle hüdroisolatsiooni teemaga on üks igavene jama. Isegi ehitusspetsialistide, projekteerijate, inseneride
seas terminoloogia selle koha pealt sassis. Ei tea, kas erinevates õppeasutustes õpetatakse erinevalt, või on õppurid koolist pausi pannud.![]()
Vähemasti mulle on õpetatud, et hüdroisolatsioon on materjali kiht, mis peab taluma survelist vett.
Olenevalt vee survest (Pa-tes) peab projekteerija materjali ja vastavalt sõlme või konstruktsiooni teostuse määrama.
Muidugi täidab hüdroisolatsioonikiht ka seda ülesannet, mida kirjeldate, aga selleks ei pea olema HI, piisab niiskustõke (näiteks PVC kile) või aurutõke (näiteks PE kile). Ja need on tegelikult ehitusterminoloogiliselt põhimõtteliselt erinevad "asjad".
Tegelikult võiks ka soklipealseks niiskuse kapillaartõusu tõkkeks olla niiskustõke (ja mõnes projektis ongi olnud nii nimetatud), aga seal on hüdroisolatsioon kui selline vajalik pigem selleks, et vähemalt ehitise projekteeritud kestuse jooksul kindlalt vastu peaks (pigem kestku kauem), et oleks piisavalt paks ja tugev kiht. Mingi õhuke niiskustõkke materjal võib saada juba müüri ladumise käigus vigastatud. Ajalugu on näidanud, et vilets materjal on seal sõlmes liialt varakult alla andnud ja siis on jama suur.
Killupadja üks mõte seisneb selles, et selle paksuse võrra saab vundamendiga vähem maa sisse minna. Olemasolev pinnas võib olla külmakerkene või nõrk, vajab eemaldamist. Teiseks võib olla vajadus mitte päris sirget alust - kaeviku põhja - millegagi sirgemaks ajada. Ega paksema betooniga ei tuleks ju odavam. Kolmandaks..... las keegi teine seletab, mis kolmandaks...
Erinevad U-arvud olid eelkõige horisontaalvuugi või vajadusel ka vertikaalvuugi täitmise kontekstis.
Lugemata postitus Postitas alarpiirfeld »
Tere Alaralarpiirfeld kirjutas: 14 Mär 2024, 14:17 ...
Ehk mugav ehitaja dikteerib Eestis inseneeriat. Seda mitte ainult vundamendi ehituses vaid üleüldse ning sellest on kujunenud ehitustava. Kahjuks.
Lugupidamisega. Alar Piirfeld
Lugemata postitus Postitas T25 »
See koht tuleb mulle tuttav ühest raamatust.T25 kirjutas: 15 Mär 2024, 04:10 ...Kaevad kopaga suurema osa ära ja siis viimase otsa viskad labidaga, et pinnast võimalikult vähe segi pöörata.
See sõltub suuresti asukohast ja mis maja sellele vundamendile tuleb.T25 kirjutas: 15 Mär 2024, 04:10..
Kui on kruusapinnas, siis kas võikski nii, et kooriks pealt õhukese mullakihi ära, valaks armeeritud sokli ja kogu muusika? Või peaks ikka maa alla külmumissügavuseni minema?
Lugemata postitus Postitas ping »
Eesti keeles "puutumata pinnas" ja nii on läbi aegade ehitatud käsitsi vundamente.T25 kirjutas: 15 Mär 2024, 04:10 Kõige parem olevat nö "virgin soil"(???). Kaevad kopaga suurema osa ära ja siis viimase otsa viskad labidaga, et pinnast võimalikult vähe segi pöörata. ...
.... kuidas ta maa alla betooni praktiliselt ei vala, vaid kaevab laiemad kraavid, liiva ja kive( veega tihendades) või kildu täis ja siis maa pealsele osale ehitab saalungid, armeerib ja valab vundamendi sokli. ...
Arendas phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Estonian translation by phpBB Eesti [Exabot] © 2008*-2025