Niiskus

Õhu vahetamine, õhu kuivatamine, õhu niisutamine, õhu jahutamine
vuuk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1823
Liitunud: 15 Jaan 2008, 09:34
On tänanud: 50 korda
On tänatud: 93 korda

Re: Niiskus

Lugemata postitus Postitas vuuk »

timmuat kirjutas: 20 Aug 2023, 14:16
ping kirjutas: 20 Aug 2023, 09:28
timmuat kirjutas: 20 Aug 2023, 09:07 ... põranda all 82% ( 32 mm laudis , 100mm prussid ( vahel klaasivill teadmata mahus ), betoon.
Kas põrandabetooni all soojustust (hoiab betooni temperatuuri kõrgemal kondenseerumise punktist) ja niiskustõket, mis maast tõusvat niiskust takistaks, ei ole?
:hello:
90-de suvila, sel ajal vist kilet ei kasutatud, muust rääkimata. ( ren. käigus vundament 20 cm soojustatud 1,2m sügavuselt + drenaaž ) Talvel/kevadel oli vist ! niiskus põranda all 60, ei märkinud üles. toas sel ajal 35-40

Hetkel vundamendis asuvad tuulutused lahti. Millal oleks õige aeg need sulgeda ?
Täiesti loogiline, et põranda all on niiskuse tase toas olevast kõrgem. Mitte üksnes maast tõusvast niiskusest tulenevalt vaid sellest, et põranda all on temperatuur toatemperatuurist madalam.
Sama loogika alusel toimub suvel lahtiste tuulutusavade kaudu alttuulduvate põrandate alla niiskuse kogunemine, mitte kuivamine.
Kuivamine saab toimuda siis, kui temperatuur on õues märksa madalam ja aururõhkude erinevus seda võimaldab.
Kui ei usu, siis selle küsimuse võimaldabki minu tehtud kalkulaator lihtsasti lahendada.
https://vuuk.ee/kalkulaator_niiskus.php
Valige näiteks ülemine keskond I loenditest alt tuulduva põranda aluse keskkonna niiskuse ja temperatuuri ning alumise ehk keskkond II loenditest õues oleva suhtelise niiskuse ja temperatuuri. Nool näitab niiskuse suuna.
Vasta