Palun nõu: kas laudis jätta või maha võtta (eterniitkatuse vahetus)

metsavaht23
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 5
Liitunud: 02 Mär 2023, 10:52

Palun nõu: kas laudis jätta või maha võtta (eterniitkatuse vahetus)

Lugemata postitus Postitas metsavaht23 »

Pildid: https://1drv.ms/f/s!AmYXRjdQu8jtnY8JqHHIbe7LtNQh-Q

Vana eterniidi vahetus kaasaegse vastu. Esialgu oli plaan, et sarikateni puhtaks, siis aurutõke, siis tuulutusliistudega kinni ja roov ja eterniit, noh nagu ikka tehakse.

Siis käis aga üks tuttav külas, kes endal vahetas ka ise katust ja ütles, et peaks sarikate vahele mõned prussid panema, et muidu hakkab kõikuma.

Aga kuna meil praegu seal puidust latid olid, mis korralikult, st kuivad ja nii, siis ta ütles, et tegelt võivad need ka jääda ja lihtslat hõrendada, et õhk läbi käiks, siis ei pea sarikate vahele prusse panema, sest need juba hoiavad kinni ja ei saa kõikuda.

Idee tundus hea. Täna siis aga võtsime osad latid ära ja jäin mõtlema, et siis prussi kohal ju madalam osa, sest latt nii 1-2 cm paks ju, et kui roovi panna, siis see ei saa eri kõrgusel olla, kui juhtub sinna kohta, kus on see latt võetud. Mõtlesime siis, et ok, jätame sinna prussi peale jupi siis, et oleks tasane. Nüüd õhtul aga vaatasin, äkki ikka kahtlane. Kuna meil tulevad ka kaks katuseakent, siis mõtlesin, et kas selline süsteem akna osas ei sega või saeme siis ees aknaaugud juba valmis. Ühesõnaga peale pikka "tööpäeva" enam aju ei võta.

Seega küsimused:
a) Kas jätta latid nagu hetkel, teha veel õhuauke ja sarikatele ka jätta jupid, et tasane oleks ja see ei sega katuseakende panekut ka.

b ) võtta ikkagi kõik maha, aga siis mõnele sarikale vahele prussid kinnituseks, et kõikuma ei hakkaks?

Ps. Sarika mõõt 45x150 mm ja sarikate vaheline kaugus varieeruv, 80-95 cm.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 2079
Liitunud: 15 Juun 2009, 21:11
On tänanud: 42 korda
On tänatud: 38 korda

Re: Palun nõu: kas laudis jätta või maha võtta (eterniitkatuse vahetus)

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Kui on oht, et midagi kusagilt hakkab kõikuma siis selle tõkestamiseks paned sissepoole ajutised diagonaalid. Peale roovituse paigaldamist peaks kogu konstruktsioon uuesti stabiilne olema. Sellist tööd oleks mõistlik teha nii, et kõigepealt võtad ühe katusepoole puhtaks, paigaldad vajalikud kihid ning siis lähed teise poole kallale. Jääb ära ka see oht, et midagi liikuma hakkab.
Torutööd Tartus 56 932 898
metsavaht23
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 5
Liitunud: 02 Mär 2023, 10:52

Re: Palun nõu: kas laudis jätta või maha võtta (eterniitkatuse vahetus)

Lugemata postitus Postitas metsavaht23 »

Aitäh vastuse eest! Kaks inimest on öelnud, et sarikate vahe on liiga suur, nt lume raskuse all võib midagi sisse vajuda. Seega on/oli kaalumiskoht, kas vana laudis ka (vähemalt osaliselt,s.o nt üle ühe) toetuseks alles jätta. Ei oska konkreetset seisukohta võtta..
vuuk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1823
Liitunud: 15 Jaan 2008, 09:34
On tänanud: 50 korda
On tänatud: 93 korda

Re: Palun nõu: kas laudis jätta või maha võtta (eterniitkatuse vahetus)

Lugemata postitus Postitas vuuk »

800...900 mm sarikate vahe suhteliselt tavapärane ja peamiselt levinud mõõt sõjajärgsel perioodil kuni 1990 ehitatud majadel. Seejärel hakati rohkem ehitama soojustatud katuslagedega maju. Nendel sobilikum samm 600 mm, mis tuleneb soojustusvilla plaatide laiusest 560...565 mm, 50 mm laiuste sarikate korral. (Mitte kandevõime kaalutlusel).
Vanematel majadel tavapärane sarikasamm 1...1,5 m. Tol ajal ei peetud igat millimeetrit ega ka sentimeetrit katuse osas oluliseks. Tähtsam oli inimese jaoks, et katus pea kohal.
Alljärgneval pildil oli sarikasammuks 1,5 m, aga 2012 aastal oli tegemisel katus, millel oli sammuks kohati 1,6 m.
Pildilt saab näha, mida teevad roovilauad kui sarikate samm on 1,5 m.
samm_1,5.jpg
samm_1,5.jpg (49.45 KiB) Vaadatud 754 korda
Vasta