Murutraktori ostuabi

ehitustööriistadega seonduv. Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Re: Murutraktori ostuabi

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Alexy kirjutas: 08 Mär 2023, 13:14 Usun, et Urmas oled juba välja nokkinud, aga külmkäivituseks lükkad nö. jänesekangi põhja ja peale mootori töölehakkamist tõmbad sujuvalt jänku asendisse. Oootama jäädes hakkab puterdama ja sureb välja. Sama on keset päeva:kui "poolest pöördest" ei käivitu, korraks õhk kinni ja siis tagasi. Mingit haaki sinna teha, jalale ümberehitada....milleks? Kui on "oht", et riista tarbib keegi teine, lisa õpetus paari sõnaga.
Jep, vähemalt teoorias on see selge, aga praktikaga saan asuda tegelema alles kuu aja pärast, enne ei ole aega. ;)

Kasutajad kunn24 ja ping, ma kahtlustan, et minu aju hallrakud ei suuda teie postitatud liiga tehnilist infot läbi hammustada ja jooksevad kokku. ;) Ja kas see info on üldse minu isendi puhul väga vajalik. :scratch:
Aga noh, minu poolest vaielge edasi, äkki satub sinna hulka ka sellist infot, millega minu hallrakud saavad hakkama. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Urmas kirjutas: 08 Mär 2023, 18:59 ... Aga noh, minu poolest vaielge edasi, äkki satub sinna hulka ka sellist infot, millega minu hallrakud saavad hakkama. ;)
Kus vaidlust näed?
Ei see pole mitte vaidlus, vaid on erinevad faktid nendest masinatest, mis võivad mõnele kasulikud olla.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Urmas
autodidakt

ping kirjutas: 08 Mär 2023, 21:26
Urmas kirjutas: 08 Mär 2023, 18:59 ... Aga noh, minu poolest vaielge edasi, äkki satub sinna hulka ka sellist infot, millega minu hallrakud saavad hakkama. ;)
Kus vaidlust näed?
Ei see pole mitte vaidlus, vaid on erinevad faktid nendest masinatest, mis võivad mõnele kasulikud olla.
:hello:
Olgu, võtan süü omaks ja lihtsalt minu vale tõlgendus teie omavahelistele kommentaaridele. :blush: ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Urmas
autodidakt

Väike kokkuvõte minu "uuest" tööloom Murrayst.
- vana aku laadisin ära, funkab ja esialgu töötab oma eluea lõpuni. Ju on genekas kah korras.
- käivitustega sain hakkama, aga oli ülearuseid turvalüliteid, siis sai need vahelt välja võetud ja otse pandud.
- niiduorgani sisselükkamise ja kõrguse reguleerimise kangid sai eemaldatud ja jäi ainult käigukang. Üks minu jaoks ülearune turvalüliti oli niiduorgani sisselükkamise kangi all. Sadula alune oli kinni teibitud juba enne.

Sõiduvõtted sain suht kähku kätte vs mäkkullok, külmkäivituse vajadus on mulle veel veidi arusaamatu, sest hommikul läks kohe käima ka ilma klappi sulgemata. Oli seisnud 1,5 kuud külmas garaažis. Mootoriga tuleb veel veidi pusida, sest ei käi ühtlaselt, aga eks see selgub ja saab parandatud kui hooldust teen ehk vahetan kõik filtrid jms. Gaasihooba tuleb ka reguleerida, sest hakkab pöördeid tõstma alles siis kui on lükatud poole peale ja tagasi alla tõmmates sureb hoopis välja. Kapotikaas ka pläriseb sõidu ajal, aga sellele on juba rohtu- paksem uksetihend kleepida kapoti siseserva ja mõlemale poole kapoti külge kummist tõmmitsad. Veorihm ka vaja välja vahetada kuna visuaalselt oli praguline ja tagant kostus minema hakkamisel kerget vilinat.

Usun, et meie vajadusi rahuldab see tööloom piisavalt, sest sai katsetatud ka "maastikuläbivust" kui sõitsin risti üle ca 20cm kõrguste vahega ja 50cm laiusega jalgteest. ;)

Tänan veelkord kõiki, kes andsid nõu ja viiteid/vihjeid. Pilt kah isendist.
Tööloom Murray.jpg
vunts123
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas vunts123 »

Elustan teema kuna vaja uut murutraktorit. Silma jäänud kaks isendit:
1) https://mehka.ee/ee/product/stiga-tornado-3982t0610481
2) https://www.k-rauta.ee/p/murutraktor-al ... 28&index=3
Stiga tuntud firma. Alpina tundub olevat jällegi Stiga tütarfirma või allüksus. Kasutab Stiga mootorit. Kas see tähendab siis, et ka ülejäänud Alpina osad on Stigaga identsed ja varuosadega ei tohiks probleeme olla? Olen kahevahel sellepärast, et Alpinal lõikelaius 10 cm suurem ja niita vaja pea hektar.
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

...niita vaja pea hektar.
Mis sa ennast vaevad, osta robot...
Urmas
autodidakt

võhik kirjutas: 23 Mär 2025, 16:56 Mis sa ennast vaevad, osta robot...
Kiikasin eneseharimise mõttes mõningaid robotite müüjate kodulehti. Ühel oli mingi, mis lubas KUNI 9000m2 ja selle hind oli ligi 3x kallim Stiga traktori omast. 1-2x kuus istuda traktori rooli max 1-2 tunniks ei oleks minu jaoks probleem. Minu jaoks oleks traktori kasuks otsustamise plussiks veel järelkäru taha haakimise võimalus.
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 76 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

Üks ei välista teist, saab ka nii kus maja ümbruse mis silma all ja kus rohkem käimist hoiab muru kontrolli all robot, mis ei pea sel juhul nii võimekas ja kallis olema ja suuremad alad laseb traktoriga kui aega on.
Sams hoiatan, kui kord roboti niitma paned, ei taha sellest iganädalasest põristamisest enam midagi teada :)

Vaikselt on tekkinud ka robotitele järelturg, kus kohati eriti väiksema ala jaoks leidub suht odava hinnaga isendeid.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

1ha ja:
1-2x kuus istuda traktori rooli max 1-2 tunniks...
ei lähe kokku...
Urmas
autodidakt

EH.INS. kirjutas: 24 Mär 2025, 09:49 1ha ja:
1-2x kuus istuda traktori rooli max 1-2 tunniks...
ei lähe kokku...
Ei saanud aru su arusaamatusest? ;)
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

1ha ei niida 1-2 tunniga
Niita ei saa 1x kuus
Vko
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas Vko »

EH.INS. kirjutas: 24 Mär 2025, 10:02 1ha ei niida 1-2 tunniga
Niita ei saa 1x kuus
Tegelikult 1 m niidulaiusega keskmise kiirusega 5 km/h tuleb täpselt 2 tundi. Niitmise sageduse kohta ütles, 1-2x kuus... 1x kuus niites ehk kasvab liiga pikaks ja peaks aeglasemalt niitma, aga 2 nädala tagant tehes peaks kenasti min 5 km/h kiirusega tehtud saama. :hello:

Robot ikka iga maastiku peal ja igat rohtu ei niida küll, ei tasu traktoriga võrreldagi.
Urmas
autodidakt

Mõned aastad tagasi oli nii kuum suvi, niitsime maal mais 1x siis vist juunis ja seejärel juulikuu jäi täiesti vahele, sest oli nii kuum ja rohi põhimõtteliselt ei kasvanudki. Niitmata oli vähemalt roheline, mitte nagu paljudel kollane madala kõrrega ärakuivanud heinamaa. ;)
Mis nüüd puudutab niitmiskiirust, olen siinses foorumiski veidi pidanud vaidlema. Meie mäkkullok arendab kiirust 10-11km/h ja niidulaius on 117cm, kuigi arvestustes võiks sutsu maha võtta. Kiiruse mõõtmiseks kasutasin telefonis olevat Waze äppi. ;)
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 76 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

Niitmiskiirus sõltub ju paljust, kui kõrget ja tihedat muru niita kuni tehnika enda võimsuseni. Ka niitmistihedus sõltub näiteks sellest kui ilusat muru tahta, üks hoiab asja nö kontrolli all, nii harva kui võimalik, et hein liiga pikaks ei läheks, teine jõristab igal vabal võimalusel tarkusega, et tema neid niidetud muruvaalusid ei kannata, niiduk multšiseades ja kui piisavalt tihti niita, ei olevat silmariivavat niidetud muru jääke sootuks näha.

Põuaste suvedega on jah huvitav teema, eriti kuivema pinnasega kohtades kus muru kõrbeb ära aga miskid üksikud taimed suudavad seal kõrbes ikka põlveni end kasvatada :) Endal on üks plats kus varjus madalamal ent nähtavas kohas ka põuaga muru kasvab ja lõpuks hakkab silma häirima, et läheb liiga kõrgeks kätte ära, lähenen plaaniga, et niidan selle kõrgema rohelise osa, aga praktikas teen ikka kogu platsi, sest need üksikud kõrgemad kõrred jäävad ka kohe ette :lol:
Urmas
autodidakt

Prill kirjutas: 24 Mär 2025, 11:47 Niitmiskiirus sõltub ju paljust, kui kõrget ja tihedat muru niita kuni tehnika enda võimsuseni.
Meil niidukõrgus tavaliselt 3 või 4 peal ole ehk kuidas kunagi. Mäkkullokil sai peale garantii lõppu mootori juurde mineva trossi juures vist üks pöördeid piirav kruvi ära keeratud.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Üldiselt küsija ilmselt teab mida teeb ja tahab...
Küsibki 2 traktori vahel valikut
Robot antud kontekstis pole adekvaatne variant
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

Mai lõpul ja juuni algul kasvab mul nii, et tuleks niita kord nädalas.
Kui traktoriga kannatab niitmisaega arvestada sõidukiiruse järgi, siis peab see olema nii sile plats, et roboti võib vast 2x alla dimensioneerida...
Septembris oktoobris niidan jah üle 2 kuu.....
Aga nii ta kipub praktikas olema, et esmalt ostab inimene traktori, ja siis roboti kah... kasvõi väiksema...
Isegi nii teinud...
(Nii, nagu Urmas esmalt pani halukatla ja pärast ostis ikkagi soojuspumba kah....)
vunts123
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas vunts123 »

Sai siis ikkagi Stiga kasuks otsustatud. Kuna Mehka tegi ühesilindrilisele Tornado 5108 väga hea pakkumise siis sai see ära tellitud. Vana manuaalse murutraktoriga kulus niitmiseks 6 tundi, uuega siis äkki saab neljaga hakkama :)
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

@ võhik

Mina niidan reeglina iga nädal...
Sept jne iga kuu...
Niidan raideriga...
Toimetab ka robot aga väiksel pinnal vahetul maja ümber

PS
Kõigile vastavalt vajadusele!
eerik2
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas eerik2 »

Mis mootoritega on tegu? See, et märgitud on Stiga mootor, ei tähenda, et ta seda ka on. Husqvarna kasutab näiteks Briggsi ja Loncini mootoreid. Briggsi kohta pole küll ühtegi halba sõna öelda. V2 mootorid töötavad väga hästi. Kui kavatsed aegajalt käru ka traktorile järgi panna, siis vali manuaalkastiga versioon. Väikestele hüdroülekannetele ei mõju vedu hästi. Ainult niitmiseks on hüdrokast väga okei.
Urmas
autodidakt

eerik2 kirjutas: 25 Mär 2025, 08:33 Mis mootoritega on tegu? See, et märgitud on Stiga mootor, ei tähenda, et ta seda ka on.
Ega ei ole jah Stiga(?) mootor. :grin: Kiikasin juutuubist ühte videot, kus keegi tõstis üles kapoti kaane ja selle alt paistis Briggsi mootor. Meie mõlemil traktoril(Mäkkullokil ja Murrayl) on peal samuti Briggsi mootorid.
vunts123 kirjutas: 24 Mär 2025, 17:55 Vana manuaalse murutraktoriga kulus niitmiseks 6 tundi, uuega siis äkki saab neljaga hakkama :)
Sinu eelmises postituses mainitud 1ha niitmiseks kulus 6 tundi? See pidi sul siis ikka eriliselt laisk "tigu" olema. ;) Ega meiegi Murray(käigukastiga) elektriauto kiirendusega ole ja võiks olla veidi kiirem, aga noh, tegelikult maal tuleb lihtsalt aega võtta teistmoodi.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

6h tundub minule OK / endal ca 3x väiksem pind ja 3x väiksem aeg...
Ja peab "maletama" ka takistuste ümber...
Hüdrokast, AWD, roolivõim ja min pöörderaadius minul asendamatud

PS
Veel viimase ajani käis niitmas usaldusväärne "koolipoiss"...
Kuna tänaseks aktiivsest tööst eemaldunud siis niidan "viitsimisel" ise...
Urmas
autodidakt

Kuna eelmiste kommentaaride ajal olin soojal maal, basseini ääres igav, aga sisemine vajadus ;) ikkagi olla kursis ka VE foorumi uudistega, siis kiikasin aeg-ajalt ka siia ja kommentaari tulid mõningad ebatäpsused meie mäkkulloki osas. Niiduorgani laius on 117cm asemel 107cm. Direktor ütles ja mind pani praegu hämmastama, et see murutraktor oli ostetud aastal 2016 ehk nüüd tuleb üheksas hooaeg ja ilma mootori remondita. :o Millegipärast mäletan kommentaaridest omal ajal, et sellest mäkkullokist ei arvatud eriti midagi ehk mingi odav värk. Selle raha eest(1350€) on vist küll hästi vastu pidanud kui mitte arvestada paar korda lõiketerade pukkide väljavahetust. Aga noh, need on/saab liigitada loomulike kulumaterjalide reale, sest meie niidetav ala jalgpalliväljaku siledusest on ikka väga kaugel.
Vasta