Vundament müürile?

marrdus
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Vundament müürile?

Lugemata postitus Postitas marrdus »

Tere kõigile.
Plaan kevadel paekivist müürinurk laduda nii umbes 5*5 m. keskelt 2m. kõrge ja sujuvalt meetri peale langeva. Küsimus on selles, et millest ja kui sügav vundament teha. Kas piisaks kui kaevaks nii meetri sügavuse kraavi ja teeks põllukividest ja liivast? Tänud kõigile kes leiavad aega vastata.
koppees
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Re: Vundament müürile?

Lugemata postitus Postitas koppees »

Olen omal ajal ehitanud selliseid vundamente majadelegi. Meeter sügavusest põhja-Eestis piisab. 80 cm täidad maakivide ja liivaga. Paarkümmend sentimeetrit maapinnast 20...30cm kõrgune r/b.taldmik. Sinna peale müür. Kivide ja liivaga täitmisel peab hoolikas olema. Liiv ei tohi olla külmakerkeline. Soovitavalt ehitusliiv.
Sellise vundamendi puuduseks võib olla see, et aja jooksul loodus kannab liiva sisse orgaanilist ainet ja liiv muutub külmakerkeliseks ja siis võib külm hakata müürile pragusid tekitama.
taastaja
külaline

Lugemata postitus Postitas taastaja »

Liiv tuleb siis alati vaikse veejoaga korralikult kivide vahele voolama panna. Kindlam on 1m ntx kolmes jaos täita. Kuiva paigaldusega vajub liiv esimese suurveega u 10% kohe kindlasti ja seinadki on selle tagajärjel ümber kukkunud. Olin siis veel mõnede külameeste silmis poisike, et minu seda nõu ei võetud tõsiselt. Nende loogika põhines selle, et kui nad ikka korralikult liiva kivide vahele topivad, siis ei saaks ju see liiv enam vajuda. Kaevasid savipinnasesse 2 meetrise kraavi ja täitsid raudkivide ning liivaga ära. Kevadel kukkusid suurpaneelidest monteeritud seinad ümber! Aasta oli 1988.
marrdus
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Aitüma. Seda veega tihendamist ma teatsin.Kas selleks, et pinnas ajapikku liiva ja kivide vahele ei roniks võiks kraaviseinad kilega katta, siis vähemalt külgetelt ligi ei pääseks. Või oleks kindlam näiteks ültse betoonist vundament valada nii 50cm. sügav ja korralik armatuur sisse, et müüri raskusele järgi ei annaks?
koppees
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas koppees »

Mina mäletan ka juhust, kus müürid ümber kukkusid.
Aga siis oli põhjus teine.
Nimelt, võeti linnast turuvarblased odavalt vundamenti ehitama. Aga need, kavalad ja laisad mehed. Lasid kalluril kallata kraavi koorma kive, siis vaheldumisi koorma liiva. Pärast müürid vajusid lääbakile. Kolhoosi omad ehitusmehed tegid töö ümber ja müürid siiamaani püsti. Aasta 1980.
Kilest võib abi olla aga ei tea kuidas see ajahambale vastu peab. Ehk geodekstiil parem selleks otstarbeks
marrdus
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Aga kuidas selle ainult betoonist vundamendiga oleks, ei pea ehk nii sügavale ronima ja jääks vast stapiilsem. Pinnas on järgmine,muld 50cm. tuleb pruunikas savinemuld ja natuke edasi on paas vastas.
Vasta