Pärast 2018(suured) ja 2020(mikro) liitunud tootjad enam taastuvenergiatoetust ei saa.
Kasumlikud on need paigaldised, mis ei ole ehitatud liiga vara (kui paneelide hinnatase oli veel kõrge) või ei ole paigutatud mitteoptimaalselt.
Kohe selle teema esimesel lehel tutvustab üks entusiast oma kogemust kus ta Alma Solarshop' ist ostes 13,4 kW paigaldise peale kulutas 25 000 eest materjali. Temal läheb tasuvuse saavutamiseni veel üksjagu aega.
Kuidas seda nüüd peaks mõistma ? Et Elektrilevi teeb sinuga lepingu 10,5 kW peale ja keegi Connecto lubab sind 15 kW eest mitte trahvida ? Trahve saadab välja ikka Elektrilevi...Hea küll, palju pinget lubate, kas 255 V 1-f peal laste?
C:Võimalik.
Ma: see teeb siis 3-f 441,6 V
C:Ahah
Mina:Olgu, 16 A PK tegelikult laseb ju läbi jahedaga ka 20 A.
C:Ahah.
Ma: Et siis arvutame võimsuse uuesti: 255*3*20= 15,3 Kw. Et sellise võimsuse võin edastada, ilma, et trahvivad.
Jahedaga laseb jah läbi 20 A aga vanarahvas on tähele pannud, et lauspäikseslise ilmaga on suvel palav...
Automaadi karakteristik on antud +30°C kilbi temperatuuri juures.
Kui juba õues +30 °C ja päike paistab lisaks kilbi peale ning kilbi sees automaadis kütab kolm faasi pidevalt 20 A-ga ... ilmselt hakkad siis jahutust lisaks konstrueerima....

Minu soovitus on pakkuda välja kasvõi palju võimsam inverter aga lubada piirata ikka etteantud võimsusele.
Inverteri hinnavahed on väikesed.
Ma ise lasin enda paigaldise käima alguses ühe stringiga, teise lisasin alles hiljem aga praegu tahaks juba juurde panna kolmandat, et ka pilves ilmaga ja talvel rohkem toodaks.
Keegi siin mängis vist ühefaasiliste inverteritaga - talveks ühendas kõik paneelid ühe inverteri taha ?