ping kirjutas: 10 Nov 2022, 13:11 Prioriteedireleede hinnad on näha ju lisatud lingil ja kindlasti on nad nõus ka kallimalt müüma, kui ilusti küsida.

Lugemata postitus Postitas Ac457765 »
ping kirjutas: 10 Nov 2022, 13:11 Prioriteedireleede hinnad on näha ju lisatud lingil ja kindlasti on nad nõus ka kallimalt müüma, kui ilusti küsida.
Lugemata postitus Postitas val »
Püüa nüüd mõista, et mind ei huvita relee hind vaid vaalaskalakese idee kopeerimise ehk investeeringu hind. Hetkel nt 20A peakaitse ja 27kW kogu hoone el võimsus, sh msp. Tahan minna üle el küttele, mis tõstab hoone koguvõimsuse 45kw-le. Küsimus on selle investeeringu hinnas.ping kirjutas: 10 Nov 2022, 13:11Prioriteedireleede hinnad on näha ju lisatud lingil ja kindlasti on nad nõus ka kallimalt müüma, kui ilusti küsida.....
Lugemata postitus Postitas ping »
Minu käest küsisid "tellise" hinda, aga seda mis maksab "ahi", ei hakka mina selliste andmete alusel ennustamagi.val kirjutas: 10 Nov 2022, 17:20ping kirjutas: 10 Nov 2022, 13:11Prioriteedireleede hinnad on näha ju lisatud lingil ja kindlasti on nad nõus ka kallimalt müüma, kui ilusti küsida.....
... Kui 24€ releele on ainus, mida pakkuda oskad, siis isegi mina saan aru, et see on... loll jutt viisakalt öeldes. Ainuüksi selle relee lisamine kilpi maksab kordades rohkem kui see relee või eksin?
Omaarust olen rääkinud el küttele ülemineku investeeringust kõik see aeg ja kui su varasemat postitus vaadata, siis justkui saad sellest aru:ping kirjutas: 10 Nov 2022, 17:50.. Minu käest küsisid "tellise" hinda, aga seda mis maksab "ahi", ei hakka mina selliste andmete alusel ennustamagi....
... aga las ta jääb, pole me keegi sellest patust puhtad.ping kirjutas: 06 Nov 2022, 15:40... Kui seoses elektriauto soetamisega on vaja osta juurde võrguühendusele 20A ja laadimisseade, siis see kulu kuulub ju samamoodi "elektriauto soetamise kulude" hulka.
Lugemata postitus Postitas ping »
Muidugi tuleb igal "hoone tehnosüsteemi lahendusel" kõik kulud sisse arvata aga numbri "45kW" kohta pole mina nagu arvamust avaldanud ja sellise meelevaldse numbri vajalikuse üle ma arvamust ei avaldaks.val kirjutas: 10 Nov 2022, 18:23Omaarust olen rääkinud el küttele ülemineku investeeringust kõik see aeg ja kui su vatasemat postitus vaadata, siis justkui saad sellest aru:ping kirjutas: 10 Nov 2022, 17:50.. Minu käest küsisid "tellise" hinda, aga seda mis maksab "ahi", ei hakka mina selliste andmete alusel ennustamagi....... aga las ta jääb, pole me keegi sellest patust puhtad.ping kirjutas: 06 Nov 2022, 15:40... Kui seoses elektriauto soetamisega on vaja osta juurde võrguühendusele 20A ja laadimisseade, siis see kulu kuulub ju samamoodi "elektriauto soetamise kulude" hulka.
Kui leidub mõni pottsepp, kes oskab eelviidatud "ahju" rajamise (27>45 kW + kilbi ümberehitus, sh prioriteedireleed) ja mitte ühe tellise hinda pakkuda, siis on hästi. Kui ei leidu, siis ei juhtu ka midagi.
Lugemata postitus Postitas trebla »
jah, räägiti. Ja ma ise olin samamoodi pessimistlik.Kalvis kirjutas: 10 Nov 2022, 10:52 Vesinikul räägiti juba 30 aastat tagasi, et kohe lahendatakse. Pole midagi lahendatud, probleem on fundamentaalne ja häid lahendusi pole tänaseni. Saab salvestada väikeses mahus mis ei rahulda midagi. Ja tootmine otse elektriga on ikka liiga kallis.
Lugemata postitus Postitas sass1234 »
Olen ise ka maasoojuspumbast omal ajal unistanud aga on kahtlus kuidas need fantastilised SCOP numbrid on saadud? Jah, suvel on soojem aga suvel vajatava energia osakaal on väiksem. Kas need on meie kliimavöötme testid? Ja kas ei tundu veider teha suvel sooja vett msp-ga kus maa all temperatuur +6 C , või kasvõi +10, kui õhus on +15, + 20 ?6 kW msp hinnaks koos paigaldusega võtan 10000 €. Msp COP = 4, mis teeb 7,3/4= 1,85 MWh aastas. Tegelikult on küttel väheke suurem ja sooja vee tootmisel väiksem COP, aga selle jätan arvestamata, kuna mõju väike. Samas on turul msp, millel SCOP 6,15. Võibolla peaks arvestuse tegema COP 5,5 või 6-ga? …jääb 4.
COP paikapidavuse osas peaks ometi piisavalt infot leiduma ja kui sellega asjad väga valesti oleks, siis oleksime sellest ammu kuulnud, sest msp-sid on Eestis pikka aega juba paigaldatud (Soomes, Rootsis kauemgi). Samuti ei tahaks uskuda, et COP/SCOP mõõtmiseks kokku lepitud standardid täiesti aia taha on läinud.trebla kirjutas: 12 Nov 2022, 08:48... Olen ise ka maasoojuspumbast omal ajal unistanud aga on kahtlus kuidas need fantastilised SCOP numbrid on saadud? ...
Igaüks saab kalkuleerida vastavalt oma hoone ja oma numbritega. Valaskalakese numbrid on lihtsalt asja illustreerimiseks. Üldiselt on ju näha (loogiliselt tuletatav), et mida suurem energiakulu (vähem soojustatud hoone), seda tasuvam msp on. Nt kui 7,3 MWh asemel võtta 8,5 MWh, siis peaks 200 € MWh hinna juures discount olema 60% ehk hind 80 € MWh, mis annab msp tasuvuseks 16,6 a. See paneks võibolla otseelektri peale mõtlema. Teisalt, >= 60% hinnavõit tundub küll ebareaalne, aga samas mitte võimatu.trebla kirjutas: 12 Nov 2022, 08:48...Ja sellel tasemel vaidluses jääb ikka arusaamatuks, kas selles valaskalakese 6 sendis on ka võrguteenus?
ja kui selliseid analüüse tehakse, siis võiks küttele kuluvat energiat ikkagi MÕÕTA, mitte arvutada umbes suviste ja talviste elektriarvete vahena.Puude ja gaasi kulu ikkagi mõõdetakse..kasvõi ruumi täpsusega..
Lugemata postitus Postitas Coolhouse »
Lugemata postitus Postitas aero »
Tüüpiline elamukrunt on meil minu teada 1000-1500 m2. Tüüpiline kontuuri pindala 400-500 m2 - mahub ära. Lisada kontuuri alune maa süsteemi tasuvusarvutusse ... kas PV-paneelidega mikrotootjad lisavad mingigi osa katuse kuludest süsteemi tasuvusarvutusse? Katust on nagunii vaja, sama lugu krundiga. 2200 m2 ei ole nii suur, et tekitaks kiusatuse pooleks mõõta ja rahaks teha. Loogilisem jätta järeltulevale põlvele võimalus teine maja juurde ehitada kunagi.trebla kirjutas: 12 Nov 2022, 08:48 Sass , sa panid 800 m² maad ka küttesüsteemi alla, lisa selle hind juurde...
Gaasikütet kasutades oli see sul likviidne ressurss...0ma 100 000 euri kui heas piirkonnas.
Kas tegu suvalise arvamusega või põhineb see mingil teadmisel? See, et foorum on sarnaseid arvamusi täis ei tähenda, et neid peab pidevalt juurde tootma.
Tasuks näiteks arvesse võtta kui palju keegi selle katusepinna eest renti maksaks kui ta oma tootmise sinna paneks. Kortermajadele küll pakutakse sellist võimalust, et mingi firma paneb katusele paneelid ja maksab ühistule renti selle eest. Eramajadest ilmselt ei olda nii väga huvitatud, aga mingit rendiväärtust see katus võib siiski omada.aero kirjutas: 12 Nov 2022, 11:01kas PV-paneelidega mikrotootjad lisavad mingigi osa katuse kuludest süsteemi tasuvusarvutusse? Katust on nagunii vaja, sama lugu krundiga.
Reaalne näide elust.
Lugemata postitus Postitas aero »
Veelkord: 2200 m2 peale saab teha 2 maja ja 2 kontuuri. Mul näiteks 350jm toidab suurema hoone kui sassil. Ruumi jäi kõvasti ülegi.trebla kirjutas: 12 Nov 2022, 11:10 kui sul on seal kontuur, siis sa ei saa tulevikus enam teist maja ehitada selle kontuuri peale.
Ühe projekteerimis- või ehitusvea näite tõttu ei saa teha selliseid üldistusi: "MSP SCOP 3 tasub arvestada." . Ma oleks võinud üheainsa reaalse ja eelviidatud näite alusel võtta COP 7,18, aga ma ei võtnud.
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Oeh, ma olen vist ikka paadunud skeptik.val kirjutas: 12 Nov 2022, 11:20 M.Polikarpuse 2014 lõputööst "Üksikelamu arvutuslik ja tegelik energiatarve" näiteks selgub, et tegelike tarbimisandmete alusel leitud maasoojuspumba soojustegur (COP) kütteks on 7,18. Arvutatud soojustegur on ka oluliselt kõrgem võrreldes standardi EN 14511 kohase tootja poolt antud soojusteguriga (COP=4,51). Autori arvates võib see olla tingitud järgmistest põhjustest:
"- soojusülekanne maakontuuri ja pinnase puhul on standardolukorrast oluliselt parem;
- maapinna keskmine temperatuur alal, kus paikneb maakollektor, on aasta lõikes tavapärasest kõrgem, mistõttu siseneb maasoojuspumpa ka kõrgema temperatuuriga soojustkandev vedelik;
- Väheste soojakadude tõttu ei vajata küttevett temperatuuril 35 oC, vaid see on kogu aasta lõikes madalam."
Kokkuvõttes leiti, et "Madalama küttevee pealevoolutemperatuuri ning soodsate pinnaseomaduste koosmõjul võib maasoojuspumba soojustegur olla oluliselt kõrgem energiatõhususalaste määruste ning tootja poolt antud näitajatest."
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Tänapäeval on optimism väga tererulnud nähtus.val kirjutas: 12 Nov 2022, 20:46 Kasutasin arvutuses konservatiivset COP 4 ja mitte 7,18 just põhjusel, et ideaalseid tingimusi ei saa üldistada ja lõputöö ei kõla tõesti kõige usaldusväärsemalt.
Arendas phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Estonian translation by phpBB Eesti [Exabot] © 2008*-2025