Avatud elektriturg - minu esimene leping
Re: Avatud elektriturg - minu esimene leping
Lugemata postitus Postitas new1 »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Jutt oli sellest, et viiakse siis kui praegune pakett on odavam. Kahtlustan, et kurjad elektrimüüjad püüavad viia ka neile, kel varasem pakett on odavam.new1 kirjutas: 02 Okt 2022, 19:59 Mul on fix pakett ja nõks alla selle universaalteenuse hinna. Saan aru et automaatselt viiakse kallima hinnaga olevad universaalile üle, ent kui see üle viimine peaks juhtuma, siis peaks mulle meilile mingi teavitus sellest ikka tulema? Poleks esimene kord, kui mingi segaduse tõttu kallim lahendus automaatselt pähe määritakse.
Siiski kui seda tehakse, tasub kohe kindlasti nüüd kuuarveid jälgida ja vastuskiri teha, et ei soovi. Tarbijakaitse peaks siin abimees olema ja üsna kindlalt ei saa pakiti müüja sinu tahte vastaselt sulle sundvahetust teha.
-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 6 korda
Lugemata postitus Postitas kütja2 »
Kas jälgid hoolega odavamaid tunde, või millest huvitav selline KWh hinna erinevus börsipaketiga tekib?Küülaline kirjutas: 02 Okt 2022, 19:49 Pikk ja õnnelik kooselu börsipaketiga on lõppenud :
Alates 1. oktoobrist 2022 on Teil võimalik osta elektrit universaalteenusena hinnaga 19,24 s/kWh + kuutasu 1,99 eurot (koos käibemaksuga).
Teie tarbimiskohal oli juuli- ja augustikuu kulu elektrienergiale 416,72 eurot, mis teeb keskmiselt 28,15 s/kWh (koos käibemaksuga).
Universaalteenuse puhul oleks Teie kulu elektrienergiale kahel viimasel kuul olnud 288,81 eurot, mis teeb keskmiselt 19,51 s/kWh (koos käibemaksuga).
Teie tarbimiskohal oli juuli- ja augustikuu kulu elektrienergiale 541,72 eurot, mis teeb keskmiselt 36,03 s/kWh (koos käibemaksuga).
Universaalteenuse puhul oleks Teie kulu elektrienergiale kahel viimasel kuul olnud 293,28 eurot, mis teeb keskmiselt 19,5 s/kWh (koos käibemaksuga
Lugemata postitus Postitas jaguar3 »
Ja päikesejaam jääb börsipaketiga.
Teie tarbimiskohal oli juuli- ja augustikuu kulu elektrienergiale 92,75 eurot, mis teeb keskmiselt 23,35 s/kWh (koos käibemaksuga).
Universaalteenuse puhul oleks Teie kulu elektrienergiale kahel viimasel kuul olnud 80,41 eurot, mis teeb keskmiselt 20,24 s/kWh (koos käibemaksuga).
Kuna talv tulemas, ajastada õnnestub järjest vähem ja päikese energia järjest vähem katab kallid tunnid ära, tõuseks börsipaketi keskmine hind veelgi kõrgemale.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 89 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
Põhilise jälgimise teeb Celeoni nutipistikupesa boileri puhul ja Themo termostaadid põrandaküttel. Eks ise sai ka võimaluse korral jälgida näiteks pesumasina ja nõudepesumasina taimerit kasutades.kütja2 kirjutas: 03 Okt 2022, 13:54Kas jälgid hoolega odavamaid tunde, või millest huvitav selline KWh hinna erinevus
Novot, mulgi sama. Ja mis nüüd nende Celeonidega peale hakata?Küülaline kirjutas: 03 Okt 2022, 16:06Põhilise jälgimise teeb Celeoni nutipistikupesa boileri puhul ja Themo termostaadid põrandaküttel. Eks ise sai ka võimaluse korral jälgida näiteks pesumasina ja nõudepesumasina taimerit kasutades.kütja2 kirjutas: 03 Okt 2022, 13:54Kas jälgid hoolega odavamaid tunde, või millest huvitav selline KWh hinna erinevus
-
- Ehituspenskar
Mine tea, millal jälle börsihinda jälgida võib vaja olla.
Celeonil saab jälgimise asemel taimeri panna ja Themo juhib ka põrandakütet etteantud temperatuuri järgi võimalikult ökonoomselt. Tähendab tal on siiski mõningane nutikus võrreldes tavaliste termostaatidega, mis jäigalt ainult põranda temperatuuri jälgivad.
-
- Ehituspenskar
-
- Korralik postitaja
- On tänatud: 1 korda
Lugemata postitus Postitas remo22 »
Täna sain alexelast kirja, et mu leping soodsam ja ühisele ei viida voi mis ma siit aru peaksin saama. Ise arvan, et küll novembrist see nende tostetud pakett aktiveeritakse ja siis saavad plaksutada, et näe tegime sulle ka selle ühis värgi hea hinnaga
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 54 korda
- On tänatud: 70 korda
Lugemata postitus Postitas RaJy »
-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 6 korda
Lugemata postitus Postitas valaskalakene »
See on täna peaaegu sama, mis universaalteenus aga teeb 20% inflatsiooni puhul 2029 aasta lõpuks hinnaks 4,4 senti tänases rahas ja seitsme aastase lepinguperioodi keskmiseks 11 senti.
10% inflatsiooni puhul vastavalt 10 ja 15.
Sel talvel läheb elektritoetus ca 5 senti maha igalt poolt.
Selge, et see on inflatsiooni ennustamine ja seega suht tänamatu tegevus aga selle peale, et me sel perioodil ühekohalisi inflatsiooninumbreid ei näe, olen ma nõus keskmise kangusega mürki võtma.

-
- Ehitusveteran
- On tänatud: 57 korda
Lugemata postitus Postitas tabarabarap »
Universaalteenuse kasu täna ongi tingimusteta liitumine ja loobumisvõimalus mingile fix hinnale. Võta julgelt kütteperioodiks ja loobu börsi kasuks jälle kevadel ja võta kevadel kindlasti ka teine võrgupakett, kui kulu kordades madalam.
Kuna küte läheb stabiilselt taha, siis ilmselt on kütteperioodil see odavam ka mul, kui auto laadimine nõks kallim. Riigile muidugi kahjulikum ja ei saa olla jätkusuutlik.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 267 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
"Kasu" on rahvamasside rahustamises.tabarabarap kirjutas: 04 Okt 2022, 08:42 ... Universaalteenuse kasu täna ongi tingimusteta liitumine ja loobumisvõimalus mingile fix hinnale. Võta julgelt kütteperioodiks ja loobu börsi kasuks jälle kevadel ja võta kevadel kindlasti ka teine võrgupakett, kui kulu kordades madalam. ...

-
- Korralik postitaja
Lugemata postitus Postitas valaskalakene »
Kui suureks sina järgneva viie või seitsme aasta inflatsiooni prognoosid? Mille põhjal?
Kui suur on sinu arvates olnud viimase viie aasta inflatsioon? Miks nii arvad?
-
- Ehitusspets
- On tänatud: 10 korda
Lugemata postitus Postitas Rein Sa »
-
- Ehituspenskar
-
- Ehitusveteran
- On tänatud: 57 korda
Lugemata postitus Postitas tabarabarap »
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 8 korda
- On tänatud: 109 korda
Lugemata postitus Postitas vtl »
Seni oli mul Alexelas 0-marginaaliga tagasiostuleping. Just sain kirja, et nüüdsest küsitakse 0.8 senti/kWh marginaali tagasiostu pealt. Augustis müüsin neile 1500 kWh toodangut ja selle koguse pealt oleks marginaal olnud 12 €!
Helistasin võrdluse mõttes Eesti Energiasse. Seal öeldi pikema jututa 0.99 senti marginaal! Kui küsisin, kas see hind on läbiräägitav ning mainisin, et konkurent pakub veidi odavamat hinda, siis käratati, et mine siis sinna kus on odavam.
Jan 14,2 (17,9)
Feb 10,6 (14,4)
Mar 15,6 (18,1)
Apr 9,4 (15,1)
Mai 12,7 (19,4)
Jun 12,5 (19,8)
Jul 20,3 (27,8)
Aug 26,6 (34,3)
Sep 15,0 (22,0)
Automaatse üleviimise teavitus tuli juuli ja augusti keskmise järgi, need aga miskipärast juhtusid kõige kallimad kuud olema.
No ja nüüd ei teagi, minna üle või mitte. Samas talv on tulemas, ajastada saab ainult boilereid. Põrandakütted läksid järgi, need kütavad siis kui kütavad. Päikest ka enam pole. Ei tea ju ette, mis börsihinnad teevad.
Vast ikka kasulikum üle minna, vähemalt talveks.
Oleks vaja veel ühte liitumist, saaks ajastatavad seadmed börsi alla ja tavamajapidamine universaali alla:), osta või kõrvalkinnistu ära.
-
- Ehituspenskar
- On tänatud: 66 korda
Lugemata postitus Postitas trebla »
Omal sama keiss Alexelaga, mul on need eraldi liitumiste taga, aga ühine leping. Vaevalt nad liitumiskohtade lahkulöömisel teisele vana komisjoni jätavad....
Kui suvel hind 15 €/MWh peale kukub, siis läheb pool rahast müüjale.
Aga eks ega müügikulud on ka kõigi muude asjade puhula alati suuremad kui otsesed tootmiskulud..
Parfümeeriaäris pidavat pakend rohkem maksma kui pudeli sisu...
Ilmselt ei jää muud üle, kui paneele juurde panna ja rohkem tootma hakata....
PS.
Praeguseks oleks 220Energia oma sõbralemüügiga turu valitseja, kui Alexela teda üles ei oleks ostnud...
Lugemata postitus Postitas new1 »

-
- Ehituspenskar
- On tänatud: 66 korda
Lugemata postitus Postitas trebla »
Teist kappi sulle ei anta tavaliselt aga pole ju vajagi - see on naabrimehe värava ees juba olemas.new1 kirjutas: 04 Okt 2022, 18:57 Kas sellist trikki ei saaks teha, et võtaks endale niiöelda kaks eraldi liitumist/arvestit elektrikappi ja siis ühe paneks universaalteenuse peale ja teise börsi peale ning 3faasiline kontaktor peale arvesteid vahele ning lülitaks vastavalt vajadusele, et kummaga parasjagu odavam on, siis sealt arvesti tagant tarbiks?.
Räägi inimestega !

-
- Ehitusveteran
Kõige paremini võtab minu arvates selle küsimuse kokku Hanschmidt-i FB postitus, mille ajalehed üles korjasid.jaguar3 kirjutas: 04 Okt 2022, 18:19 Lõin aasta arvud kokku, ja sain järgmised arvud: Börsipakett, s/kWh koos KM
Automaatse üleviimise teavitus tuli juuli ja augusti keskmise järgi, need aga miskipärast juhtusid kõige kallimad kuud olema.
No ja nüüd ei teagi, minna üle või mitte.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120077142 ... uutumisega
Kuna EPL torkas selle (avaliku) jutu maksumüüri taha, siis viitan originaalile:
https://www.facebook.com/khanschmidt/po ... qD19TjhpUl
Alati saad börsipaketi peale tagasi minna, kui see osutub odavamaks.
Ja kui palju sa selle liitumistasu eest elektrit (õigemini seda hinnavahet) tarbida saad?jaguar3 kirjutas: 04 Okt 2022, 18:19Oleks vaja veel ühte liitumist, saaks ajastatavad seadmed börsi alla ja tavamajapidamine universaali alla:), osta või kõrvalkinnistu ära.
Võrguettevõttes ei tööta päris idioodid. Mikrotootja on allkirja andnud lepingule, milles ta "tagab, et tootmisseade/-moodul vastab igal ajahetkel õigusaktides toodud tehnilistele nõuetele." Selle tingimuse rikkumist ei ole kuigi raske tuvastada, kui elekter voolab võrku ajal ja/või kogustes, mil tootmisseade ei saa toota või ei ole realistlikud. Sanktsioonideks on ilmselt see, et juhe tõmmatakse seinast välja võrguettevõtte poolt.kunn24 kirjutas: 04 Okt 2022, 19:03 Sama trikiga võid ju "tootjat" mängida- autotrafo vahele ja tuld. Arvatavasti neid aferiste nüüd tekib ka. Kõige lõbusam, kui omal 2 krunti kõrvuti.
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Kas keegi on tundnud huvi seoste osas nende ajahetkel õiguslikele tingimustele vastavatele nõuetele vajavate seadmete omamise "kohustuslikkusele"? Korruptsioon? Kas see ei viita mingisugusele "vabatahtlikusele" nagu omaaegne vabatahtlikult maiparaadil käimine?vtl kirjutas: 04 Okt 2022, 20:24 Võrguettevõttes ei tööta päris idioodid. Mikrotootja on allkirja andnud lepingule, milles ta "tagab, et tootmisseade/-moodul vastab igal ajahetkel õigusaktides toodud tehnilistele nõuetele." Selle tingimuse rikkumist ei ole kuigi raske tuvastada, kui elekter voolab võrku ajal ja/või kogustes, mil tootmisseade ei saa toota või ei ole realistlikud. Sanktsioonideks on ilmselt see, et juhe tõmmatakse seinast välja võrguettevõtte poolt.

-
- Ehitusveteran
Ma ei saa hetkel päris hästi aru Sinu küsimusest?Urmas kirjutas: 04 Okt 2022, 21:41Kas keegi on tundnud huvi seoste osas nende ajahetkel õiguslikele tingimustele vastavatele nõuetele vajavate seadmete omamise "kohustuslikkusele"? Korruptsioon? Kas see ei viita mingisugusele "vabatahtlikusele" nagu omaaegne vabatahtlikult maiparaadil käimine?
Kui keegi läheb oma tootmisüksusega elektrivõrku, siis oleks nagu elementaarne, et see vastab kehtestatud tehnilistele nõuetele ning ei põhjusta häireid, ülepinget vms. probleeme teistele tarbijatele. Samamoodi nagu tehnonõuetele mittevastavat autot ei lubata avalikele teedele sõitma.
Elektrilevil on nimekiri testitud ja võrku lubatavatest tootmisseadmetest.
Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu