Kalvis kirjutas: 15 Sept 2022, 13:57 2. Ma jälgin ikka NPS hindasid. See et mõni päev on odav hind ja reeglina kell 3 öösel - ei tähenda, et enamus ajast see nii on. Kahjuks NPS on enamus ajast kallim hind ja aina kallimaks läheb. Selleks vaata NPS hinda aasta lõikes või kasvõ i seda keskmist. Keskmine rallib praegu väga suure hooga ülesse.
(NPS hinda uurisin statistiliselt kui tegin Raspberry baasil hinna releed - seda oli vaja lihtsalt programmi teostamiseks. Ja siis avastasingi, etkõige odavamad on alati öötunnid, aeg ajalt erandeid on aga see pole määrav. Seega tavalisele inimesel piisab programmkellast - boileri puhul - paneb peaaegu alati kord päevas täppi)
3. Mul on oma mets, mul puude kuluks vaid töövaev palju viitsin langetada. Varem ei viitsinud, soojuspump küttis kenasti maja ja oli börsipakett. Aga ikkagi on neil, kel gaas - tasub mõelda soojuspumbale.
2. Jälgida on mõtet ikka seda, mis oluline. Keskmine ei ole oluline, kui kasutada miinimumhinnaga elektrit. Miinimumi ja keskmise vahe on pikaajaliselt 4-5 korda. Keskmine rallib küll üles (ka miinimumhind tõuseb) aga samas vahe keskmise ja miinimumi (ka keskmise ja maksimumi ning miinimumi ja maksimumi) vahel kasvab.
See tuleb sellest, et rohepesu => reguleerimatute taastuvallikate ulatuslikum kasutuselevõtt suurendab volatiilsust.
Tavainimesele on programmkell, mis saab odavatele tundidele enam-vähem pihta ja nutividin, mis saab odava(te)le tundidele absoluutse täpsusega ja inimese sekkumiseta pihta samas hinnas. Mis põhjusel siis peaks kella eelistama?
3. Keskmine elektrihind viib ka muude energiaallikate hinna üles. Mida suurem volatiilsus, seda suurem on point metsa müüa ja odava hinnaga elektrit osta.
3.1. Gaas on ju kallim viimasel ajal, kui elekter, kas pole?
Kui hea soojuspumba COOP on väiksem või võrdne börsi keskmise hinna ja miinimumhinna vahest, siis pole mingit mõtet pumbata. Lihtsam on installeerida nutividinasse (alla 1000.-), mis kütab odavatel tundidel ja vajadusel salvestusvõimsusesse (0 ... mõni tuhat) => akupaaki.