Kuidas ma endale maja ehitama hakkasin.
Re: Kuidas ma endale maja ehitama hakkasin.
Lugemata postitus Postitas ht99 »
411.3.3 Lisanõuded pistikupesadele ja väljas kasutatavate liikuvate seadmete toitele
Lisakaitse rikkevoolukaitseaparaadi abil tunnus-rakendumis-rikkevooluga mitte üle 30 mA tuleb ette
näha:
— vahelduvvoolu-pistikupesadele tunnusvooluga kuni 32 A, mida saavad kasutada tavaisikud ja on ette
nähtud üldiseks kasutamiseks, ning
— väljas kasutatavatele liikuvatele seadmetele tunnusvooluga kuni 32 A.
See jaotis ei kehti IT-süsteemide kohta, milles esimesel rikkel tekkiv vool ei ole üle 15 mA.
MÄRKUS Alalisvoolusüsteemide lisakaitse on arutusel.
411.3.4 Lisanõuded valgusteid sisaldavatele ahelatele TN- ja TT-süsteemides
Eluruumide projekteerimisel tuleb valgusteid toitvates vahelduvvoolu-lõppahelates ette näha lisakaitse
rikkevoolukaitseaparaadi abil tunnus-rakendumis-rikkevooluga mitte üle 30 mA.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 83 korda
- On tänatud: 82 korda
Lugemata postitus Postitas aero »

- pikk88
- Ehituspenskar
- On tänanud: 45 korda
- On tänatud: 45 korda
Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Peale seda tekkis kohe kiusatus paika kruvida ka vihmaveerenn, et saaks saju ajal rahulikumalt räästa all seista. Kuivõrd tegemist on vana, tinutatud liidetega renniga siis mõtlesin, et prooviks asja ka vanaviisi tagasi paigaldada. Kui raske see tsingi tinutamine ikka olla saab? Käisin tuttava plekksepa juurest läbi, kes laenas mulle suurt vaskkolbi mida peab leeklambiga soojendama. Andis ka väikese pudelitäie saltserit ning õhtul vahtisin veel lisaks eneseharimise huvides netist videosid. Pool päeva sai katsetatud ning tulemus ei kannata mitte mingit kriitikat

Mõtlesin siis, et ehk on viga saltseris. See tundus säärane hägune ja "aegunud" olevat. Avastasin, et Oomipood müüb ka mingit multifunktsionaalset jootevedelikku mis sobib tsingi jootmiseks. Järgmine päev tõin siis selle ära ja katsetasin uuesti. Tulemus täpselt sama. Ühe plekitüki külge jääb tina isegi suurte tükkidena kinni, kuid teise külge mitte. Ja kokku joota ei õnnestu neid ammugi mitte. Mõtlesin siis, et ilmselt viga rokases plekis. Võtsin nurgast täiesti uue tsinkpleki tüki, et ehk õnnestub sellega. No ei tule see kosmoseteadus kohe mitte kuidagi välja. Lisaks sai otsa leeklambist gaas. Selle peale viskasin kolvi nurka ning ajasin muid asju. Hiljem tüütasin veel ka ühte tuttavat keda asi huvitama hakkas. Käisin ka tema juures ning raiskasime koos kõva tunnikese tema kallist tööaega kuid tulemus oli sama mis minul. Vähemasti enesehinnag tõusis mul selle tulemusel tagasi natukene kõrgemale, sest ilmselgelt polegi mina ainus saamatu siin ilmas.
Õhtul viisin kolvi plekksepale tagasi ning too lohutas mind, et tegelikult oleks ta pidanud mulle saltseri asemel hoopis puhast soolhapet (HCL) andma. Ning ka tolle abivahendiga olevat see väga raske ettevõtmine ja igavesti tüütu tegevus. See aga ei tähenda veel sugugi, et ma oleks alla andnud. Vaja ainult natuke soolhapet ning siis saab ju kohe uuesti proovida...
Lisaks sellele jõudsid vahepeal mulle õuepeale kohale sauna tarbeks ostetud katusekivid. Sedapuhku küll LaFarge toodang, kes peaks olema Est-steini järeltulija. Kuid kivid peaksid omavahel mõõtudelt sobima. Saunakivid on punast tooni ja kogus peaks olema 630tk. Lisaks sain juurde ka sama firma toodetud halli kivi 181tk ja ka harjakive tuli juurde 70tk. Kogu see komplekt maksis sedapuhku 400 raha pluss transport Kuusalust 300.-
Nüüd peaks olemas olema kogu majaehituseks vajalik kividekogus ning ka sauna enda saaks katusealla ära panna, kui teha vaid saun. Kuna hetkel on küll plaanis teha saunale T-kujuline katus ja risti ette ehitada varjualune mis on kahest küljest avatavate rõduklaasidega ümbritsetud siis on küll kive ilmselt juurde vaja kuid viimases hädas saab neid ka poest, sest need ei pea enam vana kiviga mõõtude poolest klappima. Põhiline on see, et maja katuse jaoks on nüüd olemas kõik vajalik peale räästakivide. Need tuleb ilmselt asendada plekiga või siis osta poest tänapäevast kraami. Kuna ilm on sellel kevadel jätkuvalt väga külm ja tuuline siis polegi hetkel millegi targemaga võimalik oma aega sisustada kui ainult lollustega tegeleda, sest loomulikult kasutaks tänapäeval iga täie mõstuse juures olev inimene oma vihmaveerennide paigaldamisel tõmbeneete ja silikooni mitte tina.
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Ei saanud aru sinu masohismist? Miks sa peaksid saju ajal rahulikumalt(?) räästa all seisma? Ei suuda vihma ajal rahulikumalt toas istuda? Või, kas uues töökojas koos direktoriga buržuika ees elava tule nautimine teeb sind närviliseks?

Kas selle kirjeldatu põhjuseks ei võiks olla joodetavate materjalide ebaühtlane temperatuur?pikk88 kirjutas: 30 Apr 2022, 10:16 Ühe plekitüki külge jääb tina isegi suurte tükkidena kinni, kuid teise külge mitte. Ja kokku joota ei õnnestu neid ammugi mitte.

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 267 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Külma ja tuule käes kolviga jootmine ei pruugigi õnnestuda, sest tuul jahutab joodetava detaili (pleki) maha.pikk88 kirjutas: 30 Apr 2022, 10:16 ... Kuna ilm on sellel kevadel jätkuvalt väga külm ja tuuline siis polegi hetkel millegi targemaga võimalik oma aega sisustada kui ainult lollustega tegeleda, ...
Vanasti, kui oli vaja tinakestaga kaableid ja nende terasbronni talvel väljas joota, siis selleks kasutasin võimast, umbes 7kW võimsusega gaasipõletit.

- pikk88
- Ehituspenskar
Muus osas on mul majapidamises jätkuvalt demokraatlik kord ning see on niivõrd suur ja võimas, et kui tuleb tuju siis võin minna ka räästa alla vihmasadu ning päikeseloojangut nautima ning keegi ei saa seda keelata, sest hetkel olen ma ise see überdirektori asemik maa peal.

Ping sellega olin küll omast arust arvestanud, et väljas puhub tuul mis jahutab kogu seda protsessi ja esialgseteks katsetusteks ronisin ikka ruumi sisse.
Väidetavalt olevat esmapõhjus protsessi ebaõnnestumises olnudki ebapuhtad pinnad ning peale selle vähene temperatuur, sest selle õigsust oli niiviisi silmajärgi väga raske hinnata. Eile ostsin laada pealt suure nõukaaegse 200W tinutuskolvi. See võiks nagu lahendada temperatuuriprobleemid. Puhtuse tagamiseks ongi veel vaja natuke soolhapet ning siis saab minna uuele katsele, sest vabalt võis viga olla ka poolpiduses saltseris. Teostamata jäi pindade tinatamise katsetamine, sest ei pidanud seda vajalikuks kuid seda videot nägin küll netist kuidas spetsialistid joodavad gaasipitsiga ja ilma kolvita. Otsisin eile laada pealt ka endale jootepitsi, kuid see kraam on kõik ära Emexisse rännanud. Terve laada peale nägin ainult kahte atsetüleenipitsi. Ja need olid ka mõlemad poolpidused lõikepitsid mitte jootmiseks mõeldud kaup.
-
- Ehituspenskar
Üks painutades praksub aga teine mitte.
Enne kolviga jootmist soojenda joodetava koha ümbrust fööniga kasvõi 100 kraadini:
https://www.bauhaus.ee/kuumaohupuhur-ei ... 000-1.html
(Nõukaaegse, treiali tehtud ja nüüdseks ammu roostetanud põleti asemele ostsin omale sellise põleti:
https://www.bauhaus.ee/propaan-jootekom ... rprop.html
Mis koos 4bar 8kg/h reduktoriga suudab arvestatava (isetehtud põletiga võrreldava) koguse sooja toota:
https://www.bauhaus.ee/rohuregulaator-r ... 4-bar.html )

- pikk88
- Ehituspenskar
- pikk88
- Ehituspenskar

Hunnik peaks sisaldama umbkaudu 700 kuuseroigast pikkusega 1,7m ja need on ligikaudu kümme aastat hunnikus kuivanud. Samuti ostsin tema käest kolme meetri pikkust 10cm jämedust peenpalki mis on keskelt pikuti pooleks lõigatud. Seda siis aiale ristipõõnadeks. Kuna peenpalk on küll osaliselt kasutatud (lammutatud aed) aga omal ajal täies mahus immutatud ilmselt Tanalith E-ga siis maksis see 78x3m materjalihunnik 300€ Nüüd veel vaja poldid-mutrid ning naelad ja umbes 40 kotitäit segu ja siis on aiaehituse materjal täies mahus olemas. Plaan on teha analoogne roigasaed:
https://maakodu.delfi.ee/artikkel/71707 ... roigasaeda Lihtsalt selle vahega, et postidena kasutan rauda ja roikad kinnitan täies mahus maapinna suhtes 45 kraadise nurga alla.
Lisaks sellele pidin endale ostma Ropka betoonist auguga kaevukaane, sest hiljuti valmisid krundile kaks immutuskaevu. Üks sauna tarbeks 3m sügav ja teine maja jaoks 3,5m sügavune. Kuna maja kaev on pealtpoolt natuke jämedam, sest sinna sai ära kasutatud ka üks kaevu kaevamisest üle jäänud rake, siis tuli sinna kaane installeerimiseks üks lisajupp vahele paigaldada ja selle saingi Ropka betoonist 40€ eest. Kaevude kaevamine läks tänapäeval maksma kokku ümmarguse 1100 raha mis võttis küll lõppsummas silme ees virvendama, kuid veel hullem oleks olnud nende kaevude kaevamine ise käsitööna. Selles osas taaskord müts maha Aivari ja Toomase ees, kes selle ropu töö ära tegid.
- pikk88
- Ehituspenskar
- Hiid
- Ehituspenskar
- On tänanud: 105 korda
- On tänatud: 84 korda
Lugemata postitus Postitas Hiid »
Mu saetud kuuselauast aed pidas vastu 10knd aastat....
- pikk88
- Ehituspenskar
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 83 korda
- On tänatud: 82 korda
Lugemata postitus Postitas aero »
Päris nii ei ole jah, et "mulle su nägu ei meeldi". Nõusolekust keeldumisel peab ka konkreetne, loogiline põhjendus olema.pikk88 kirjutas: 18 Mai 2022, 15:55...katsun naabri käest kaevude rajamisega nõusoleku allkirja saada. Arvasin küll, et seda ma ilmselgelt ei saa, kuid vallast väideti, et päris nii lihtsalt see asi ikkagi ka ei käi, et naaber keeldub ning ongi kogu lugu ja pean kaevud täis ajama. Eks saab näha mis kino nüüd lahti läheb.
-
- Ehituspenskar
Naabrile ütle, et kaevasid pommivarjendit.pikk88 kirjutas: 18 Mai 2022, 15:55 ... katsun naabri käest kaevude rajamisega nõusoleku allkirja saada. ... Eks saab näha mis kino nüüd lahti läheb.

-
- autodidakt
Tundub, et sinu selles teemas on sul palju fänne ja nendeks võivad olla nii kade naabrimees kui ka ussitavad valla tegelinskid. Vaata oma postituste kronoloogiat lausa kellaajaliselt, kus räägid imbkaevude aukude kaevamisest. Väga kiiresti reageeriti.pikk88 kirjutas: 18 Mai 2022, 15:55 Ilmselgelt sai natuke liiga vara hõisatud, sest täna tehti mulle vallast ootamatu telefonikõne ning tunti huvi, et nendeni on jõudnud info nagu ma rajaksin endale mingeid imbkaevusid. Tunduski hämmastav, et naabri katlakütja poolt ei järgnenud kaevetöödele mitte mingit reageeringut ning mõtlesin juba, et jõuan ka pinnase ennem krundi pealt eemaldada kui mingi kuri kõne tuleb. Paraku jäind omadega natuke hiljaks, kuid kuna mul pole krundil veel isegi mitte hooneid millest sinna kaevudesse vett immutada siis polnud vallaametnik ka väga verine ning leebus peale seda kui lubasin, et tegelen ka bürokraatliku poolega ning katsun naabri käest kaevude rajamisega nõusoleku allkirja saada. Arvasin küll, et seda ma ilmselgelt ei saa, kuid vallast väideti, et päris nii lihtsalt see asi ikkagi ka ei käi, et naaber keeldub ning ongi kogu lugu ja pean kaevud täis ajama. Eks saab näha mis kino nüüd lahti läheb.

- pikk88
- Ehituspenskar
- pikk88
- Ehituspenskar
Akna välimine külg

Akna sisemine külg

Akna sulused

Avatud aken

Avatud tuulutusauk

Lubade ja keeldude edenemisest niipalju, et lõppudelõpuks sai ära täidetud see müstiline ehituspäevik ning kogu paberimajandus koos tööprojektiga sai EHRi üles laetud. Nüüd ootame vastust.
Kogumiskaevude ehitamisele õnnestus ka naabritädi allkiri hankida ilma suuremate jamadeta. Imesid vahest ikka juhtub

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 89 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
... ja need 3 klaasi on kõik eraldi avanevad? Sel juhul edu ja õnne akende pesemisel. Mul on umbes samasugused tuulutusluugiga aknad, mille klaasiosa ei ole avanev. Pesta on 2 pinda sinu 6 asemel.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 57 korda
Lugemata postitus Postitas tabarabarap »

-
- autodidakt
Nagu välja lugesin, on akende pesemine sinu kodune kohustus, siis uudishimust küsiks, et mitu korda aastas sa neid pesed?Küülaline kirjutas: 02 Juun 2022, 09:55 Sel juhul edu ja õnne akende pesemisel. Mul on umbes samasugused tuulutusluugiga aknad, mille klaasiosa ei ole avanev. Pesta on 2 pinda sinu 6 asemel.

-
- Ehituspenskar
-
- autodidakt
Teil on akendepseu nagu tšuktšil laeva värvimine. Tsuktši sõlmis laevafirmaga lepingu laeva värvimiseks, värvis ühelt poolt ära ja teadustas, et valmis. Firma esindaja õiendama, et ainult ühelt poolt värvitud. Tšuktši ütleb, et lepingus ju oli kirjas, et tšuktši ja firma teiselt poolt on sõlminud lepingu laeva värvimiseks.Küülaline kirjutas: 02 Juun 2022, 18:06 Meil on võrõiguslikkus - mina pesen väljast ja direktor seest.

- pikk88
- Ehituspenskar
Küülaline, ma vaatan, et minu akendel on tuulutusluuk jämedam kui sinu omadel. Endal oli üks murekoht, kas ja kuidas see temperatuurikõikumistele vastu peab. Eeldan, et mul see ikka soojustatud. Kõnele kas too osa on suurte külmadega tuntavalt jahedam või on see samas temperatuuris nagu kõrval asuv pakett? Arvestades seda, et uued aknad tehasest maksavad ümmarguselt kümme korda rohkem siis selle hinnavahe eest olen nõus leppima ka sellega, et neid aknaid on keerulisem pesta. P.S. Sa pole sugugi mitte esimene inimene, kes mind selle eest õnnitlenud on. Ka minu isikliku aknahooldustiimi esinaise esmareageering oli analoogne. Vaikus eetrisse tekkis alles siis, kui meenutasin talle, et mu abihoonel on juba ligi poolteist aastat ees ja ootavad ikka veel seda kohe-kohe saabuvat esmast hooldust...
Kui õnnestub sissepoole pakett paigaldada siis oleks nagu soojapidavuse probleem ka lahendatud ning neid aknaid tulevikus välja vahetama ei peakski ehk hakkama. Keegi soovitas veel, et on võimalik ka tuulutusluugi osa akna küljest ära lõigata ja sellega lahendada ka oletatav teoreetiline? temperatuurikõikumiste probleem. Vähemasti nendel akendel, mida igapäevaselt tuulutuseks avama ei pea.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 57 korda
Lugemata postitus Postitas tabarabarap »
-
- Ehituspenskar
Mis jutt see veel on? See on soojustatud luuk ja ma teen seda ikka talvel ka lahti, kui näiteks ahju kütan vms. Suvel on need kogu aeg lahti.
Ma ei ole kunagi selle peale tulnud, et neid katsuda ja võrrelda. Ma arvan, et klaasist külmem see küll ei ole, pigem vastupidi, aga ei tea tõesti.pikk88 kirjutas: 03 Juun 2022, 08:55kas too osa on suurte külmadega tuntavalt jahedam või on see samas temperatuuris nagu kõrval asuv pakett
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed