Avatud elektriturg - minu esimene leping

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
xxx111
külaline

Re: Avatud elektriturg - minu esimene leping

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

Põrkuvad kaks vaadet
1 - peaks olema vabadus valida mida ja kuidas (loomulikult ise tasudes oma valikute eest)
2 - kõik peab olema keeldude ja käskudega reguleeritud (taastuveneriga rohelisusest jms ärge jahuma hakake)
Ja ühiskond solidaarselt peab kogu jura kinni maksma

Kas on palju palutud, et kui ma ei soovi kalli raha eest seda EV-d, PV-d, vms jama osta siis mind selleks ei sunnitaks...Makske ise oma jura kinni...
Jätaks inimestele mõned vabadused...

Ja siis räägime veel sellest EU ei meenuta järjest rohkem NSVL-i...
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Vesinikuauto võib mõneks ajaks ära unusada, sest nende omahind per km on vähemalt 2 korda kallim elektriautost, pigem lausa 5 korda. Tegu on katseprojektidega ja kuskilt ei paista helgemat valgust probleemide lahendamiseks.
Inglismaal ongi just probleemiks laadimine - nii kohalikud väitsid. Isegi inglane kratsis kukalt ja ütles - "gas and electricity price is big problem"
Seda kui mööda terves EL valitsused mõtlevad näitas kenasti jooksev talv. Kallis elekter on eestis tänaseni - 200 € MWh eest on tööpäevadel pigem norm kui erand. Ja valitsus mängib tänaseni jaanalindu - nojah öösiti on hind kohati hea ja nädalavahetusel samuti...
xxx111
külaline

Kalvis kirjutas: 17 Apr 2022, 15:08 Vesinikuauto võib mõneks ajaks ära unusada, sest nende omahind per km on vähemalt 2 korda kallim elektriautost, pigem lausa 5 korda. Tegu on katseprojektidega ja kuskilt ei paista helgemat valgust probleemide lahendamiseks.
Inglismaal ongi just probleemiks laadimine - nii kohalikud väitsid. Isegi inglane kratsis kukalt ja ütles - "gas and electricity price is big problem"
Seda kui mööda terves EL valitsused mõtlevad näitas kenasti jooksev talv. Kallis elekter on eestis tänaseni - 200 € MWh eest on tööpäevadel pigem norm kui erand. Ja valitsus mängib tänaseni jaanalindu - nojah öösiti on hind kohati hea ja nädalavahetusel samuti...
Vesinik energiakandjana on TÄNA ulme...
Pole olemas TÄNA reaalset töötavat (ja katsetatud) "süsteemi"
Võtaks "roosad prillid" korra eest...
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 57 korda

Lugemata postitus Postitas tabarabarap »

kunn24 kirjutas: 17 Apr 2022, 14:20
Miks peab kohe vastu hammustama? Rohepeded on ju nii nunnud ja näitavad teed helgesse homsesse, huulil laul ja nägu naerul. Või on viimamarjad siiski hapud?
See ei ole ju hammustus vaid lihtne loogika ruut. Sinu väide läbi käega katsutava paralleeli.

Kõigil on viinamarjad hapud ja alati on see moment kus see mis tõi meid siia ei vii meid enam edasi. Sellist helget teed ju pole kummaski suunas, ikka peame kõik kinni taguma.

Ma ei ole mingi rohepede ja pigem pooldan minagi mõistlike lahendusi. Saan aru, et me ilma juhitava energiatootjata ei saa kunagi läbi saama. Seda muidugi töna varjutab reaalsus, kus mugavustsooni lagi on ju meil täna raketitules ja fossiilituld alt kütmiseks nappimas.
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

xxx111 kirjutas: 17 Apr 2022, 15:02 Põrkuvad kaks vaadet
1 - peaks olema vabadus valida mida ja kuidas (loomulikult ise tasudes oma valikute eest)
2 - kõik peab olema keeldude ja käskudega reguleeritud (taastuveneriga rohelisusest jms ärge jahuma hakake)

Kas on palju palutud, et kui ma ei soovi kalli raha eest seda EV-d, PV-d, vms jama osta siis mind selleks ei sunnitaks...Makske ise oma jura kinni...
Sul ongi täna see valik olemas, saastekvoodiga piiritletud valikud need kõik. Maksta suudad anna peale. Kui keegi ka müüa suudaks lõputult oleks ju hea. Üleöö midagi ei muutu, kui aastakümnetega. Vasalli valik ongi parim halvimatest liitudest.

Sina projekteerijana tead kuidas saavutada optimaalne tulevikukindel tulemus ju teistest pareminigi
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

xxx111 kirjutas: 17 Apr 2022, 15:16
Vesinik energiakandjana on TÄNA ulme...
Pole olemas TÄNA reaalset töötavat (ja katsetatud) "süsteemi"
Võtaks "roosad prillid" korra eest...
35 aastat tagasi oli meil linnas hoovis kartulipeenar , kanad ja siga ja ukse kõrval välipeldik ja vesi 5 naabri peale ühest kaevust. Vaikselt sulguv prillaud ja kraanivesi oli ulme, 16 aasta pärast sai isegi üks naaber telefoniliini.

Muidugi on see kõik ulme , võib juhtuda, et ei jõuagi sinna.
xxx111
külaline

tabarabarap kirjutas: 17 Apr 2022, 16:40
xxx111 kirjutas: 17 Apr 2022, 15:02 Põrkuvad kaks vaadet

Sul ongi täna see valik olemas, saastekvoodiga piiritletud valikud need kõik. Maksta suudad anna peale. Kui keegi ka müüa suudaks lõputult oleks ju hea. Üleöö midagi ei muutu, kui aastakümnetega. Vasalli valik ongi parim halvimatest liitudest.

Sina projekteerijana tead kuidas saavutada optimaalne tulevikukindel tulemus ju teistest pareminigi
Saastekvoodid on "pullikaka"
Puhtalt poliitiline otsus millel puudub igasugune seos füüsikaga
Mina projekteerijana tean tõepoolest kuidas neid asju "liigutakse" ja manipuleeritakse
Manipulatsioon käib eelkõige riigi tasandil (käsud / keelud) ja sisuturunduse ning selliste inimeste najal nagu tabarabarap...

Võta kätte tavaline kalkulaator ja tee mõned arvutused
Ja siis edasi tule rääkima, et mina ja kogu kogukond ei pea maksma kinni seda lollust...

Kui tahad sellest lollusest osa võtta - palun
Kuid palun ära sunni teisi (kes oskavad liita ja lahutada, vahel harva ka korrutada ja jagada)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

tabarabarap kirjutas: 17 Apr 2022, 10:05 ... aga täna, kui sul on valikus kia ceed vs nissan leaf mõlemad saad kätte uuena 20000 eur ja sa elad linnas ja sõidad kodu, töö, pood jne 1000km kuus, siis 5 aastase kütusekulu vahe tuleb sul tänaste hindadega kia (kombineeritud 7l sajale) 15250.8 eur vs leaf (kombineeritud 20kwh sajale) 2280 eur. ...
Selline kütusehinnakulu võrdlus on populism, sest elektrihinnas ei sisaldu veel teeliiklusaktsiisi ja massilise laadimistaristu rajamise kulusid.
Kõik kaasaegsed elektriautod on varustatud teekasutusmaksu kogumise süsteemiga, mida veel pole aktiveeritud aga (poliitilisel) vajadusel see pannakse maksukogumiseks tööle.
(Vahepeal käis võistlus, et millist unifitseeritud süsteemi ja kuidas hakatakse kasutama.)

Ja isegi oma isiklikust PV süsteemist laetud auto kasutamisel teel, hakkab autoomanik maksma.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 17 Apr 2022, 18:10 Ma julgen püsitada hüpoteesi, et rohelised on Kremli kasulikud idioodid ja kaudne süü Ukraina sündmusetel lasub ka neil.
Ma meditsiinilist diagnoosi kogu struktuurile veel ei paneks aga pidevalt tilgub infot, et sellised organistasioonid on nii veremaa kui ka pankurite rahasüste saanud.
Ehk see on osavalt juhitud tegevus.
Aga kaasajooksikute hulgas on kindlasti palju kas lihtsameelsedid või rahaahneid takkakiitjaid.

Näide 2014 aastast, millest ka meie meedia kirjutas:
Raportid ütlevad, et Rockefelleri perekonna pärijad, kes sai oma suure varanduse naftast, peavad müüma investeeringuid fossiilkütustesse ja reinvesteerima puhtasse energiasse.
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-29310475
xxx111
külaline

kunn24 kirjutas: 17 Apr 2022, 18:10 Ma julgen püsitada hüpoteesi, et rohelised on Kremli kasulikud idioodid ja kaudne süü Ukraina sündmusetel lasub ka neil. Igal juhul pärast neid sündmusi see debiilsus sellisel kombel enam jätkuda ei saa.
Sul on absoluutselt õigus... (see pole hüpotees , seda kirjeldab infra börsiindeks)
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

xxx111 kirjutas: 17 Apr 2022, 17:49
Saastekvoodid on "pullikaka"
Puhtalt poliitiline otsus millel puudub igasugune seos füüsikaga

Kui tahad sellest lollusest osa võtta - palun
Kuid palun ära sunni teisi (kes oskavad liita ja lahutada, vahel harva ka korrutada ja jagada)
Ma olengi nõus et see on pullikaka, sõidan lihtsalt teie kulul. Kalkulaatorit tavalist ei ole aint sci. Ma ei ole kedagi sundinud :) lihtsalt sci kalkulaator näitas Urmasele miks midagi on turul saada isegi, kui tundub absurdina
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

ping kirjutas: 17 Apr 2022, 18:10 Selline kütusehinnakulu võrdlus on populism, sest elektrihinnas ei sisaldu veel teeliiklusaktsiisi ja massilise laadimistaristu rajamise kulusid.
Ei ole populism kuniks maksu ei nõuta, parkimine tasuta ja bussirajal lubatud sõita. Võrdluses toodud 5 aastaga kütus tanklast , kütus võrgust ei tule ka neid makse kuskilt keegi nõudma. Ei opositsioon ega koalitsioon. Tahad 5 aastaga selles suurusjärgus säästa ja elustiiliga sobib, siis lihtne võimalus, tehnikal ei olegi ju tähtsust.

Nõus muidugi, et maksud tulevad ja ei olegi nende vastu.
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Aprill andis kõik hinnas maksudega stepslist börsi keskmise 0.17 eur . 60% öist ja ca 160kwh autole 850km läbimiseks. Kiirlaadijaid õnnestus vältida , diisel seisis terve kuu ja soe ilm on päevast kallist tarbimist küttele vähendanud.

Samas tuleb maailma olukorrast lähtudes sügiseks ikkagi ära fixida. Ennustan, et kütmisööd on sügisest kallimadki, kui päevad, kui tänast olukorda vaadata ja arvestada, et paljude kütteliikidega varsti tuuga.

Tuleb võtta lisaks gaasipliit, hommikune ja õhtune tipp söögitegemisel, kohvivee keetmisel on tarbimisgraafikult selgelt näha
Ac457765
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 33 korda

Lugemata postitus Postitas Ac457765 »

tabarabarap kirjutas: 04 Mai 2022, 19:52 Aprill andis kõik hinnas maksudega stepslist börsi keskmise 0.17 eur . 60% öist
Siinpool viimased 6 kuud 9 senti. Öine/päevane 50-50. :amen:
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Minul tarbitud elekter aprillis maksis koos võrguarvega kokku 14,48 (8,7 el.+5,78 vt.) senti. Päevase elektri osakaal 28 %.
Tegelikult asi ei olegi päevases - vahel tasus just päeval laristada, mida ma põrandaküttega ka tegin.
Ja üldse... nüüd ju läksid ka riigipühad öötariifi peale.
Ning teisalt kadus ära võrgutasu riigiabi...

Tootmishinnaga on omaette lugu.
Ühes, ainult lõunasse pööratud paigaldises, läks elekter müüki 10,17 s/kWh,
Teises, mis kahes suunas orienteeritud, oli keskmine hind 10,41 ....
(selles teises oli võrgust ostmise hind 18,98 (10,87+8,11) ja päevase osakaal 15 %, sest päevase omatarbe kattis suures osas omatootmine - ehk siis osta tuli neid kalleid õhtu/hommiku tunde).
Samas tuleb maailma olukorrast lähtudes sügiseks ikkagi ära fixida.
ja mis tasemel fixida arvad õnnestuvat?
hetkel justkui parim päev/öö 20/14 senti/kWh ja sinna tuleb veel võrgutasu juurde...
Viimati muutis trebla, 04 Mai 2022, 21:53, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 105 korda
On tänatud: 84 korda

Lugemata postitus Postitas Hiid »

mul oli tarbimine väiksem, kui eelmisel kuul 1000>800kwh, aga summa sama.
fix hind.
Kust tuli vahe?
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Hiid kirjutas: 04 Mai 2022, 21:49 mul oli tarbimine väiksem, kui eelmisel kuul 1000>800kwh, aga summa sama.
fix hind.
Kust tuli vahe?
Riigiabi kadumine ?
rannamees
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 153 korda
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas rannamees »

Hiid kirjutas: 04 Mai 2022, 21:49 mul oli tarbimine väiksem, kui eelmisel kuul 1000>800kwh, aga summa sama.
fix hind.
Kust tuli vahe?
Miks arve pealt ei näe?
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 105 korda
On tänatud: 84 korda

Lugemata postitus Postitas Hiid »

näengi, et hind on muutunud.
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

trebla kirjutas: 04 Mai 2022, 21:24 ja mis tasemel fixida arvad õnnestuvat?
hetkel justkui parim päev/öö 20/14 senti/kWh ja sinna tuleb veel võrgutasu juurde...
Vahet pole mis tasemel, kuna vaene, siis järgmiseks talveks tuleb mul fixida, et kulu oleks ennustatav, sest kütmisel tekkiv hinnarisk võib ületada eelarve mahtu. Muidu börs oleks ikkagi odavam, kui fix kuna tarbimist saab juhtida. Odavalt fixida ei õnnestu, siis mingi variant on veel ikkagi börsil edasi olla, puhas excel. Tarbimine on aastast aastasse ju sama.

Plaan on elektritarbimist 35- 40% osas vähendada, siiani pole ära tasunud lisada õhk-vesi pumpa, nüüd kisub tasuvus juba sinna 10 aasta peale ära. Pumpade paigaldus ja hinnad igal aastal samad olnud. Varem polnud mõtet ka puid ahju ajada elekter oli odavam. Nüüd võib ka tipus ahju või kaminat kütta.

Eks seda olukorda on varem oma nahal tunda saanud õlikatelde omanikud. Täna lihtsalt peab olema kõik variandid puu, elekter, gaas vms , et hinnapõhiselt kütet juhtida. Võimalusel ehitada uus hoone energiatõhusam , kus kulub lihtsalt vähem, aga seda mul ei ole. Vähemalt minul kus kulu on küttel suur selline 15mWh aastas kokku 4 inimest ja ~150m2 pinda kõik otseelektrilt.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui ma juba ammu soovitasin inimestel oma elektrilepingud üle vaadata ja hiljem avalikustati, et üle 70 000 kliendi on "petta saanud", siis alles nüüd astutakse reaalseid samme sellise segaduse lõpetamiseks.
Kuna keegi peab tuluvahe kinni maksma, siis arvatavasti tõusevad tulevikus fix pakettide hinnad sellevõrra rohkem.
Eesti Energia toob kõik börsipaketi kliendid tunnipõhisele hinnastamisele hiljemalt aasta lõpuks
31.05.2022
Eesti Energia palub vabandust, et selgitustöö börsipaketi erinevatest hinnatüüpidest pole klientide informeerituse tagamiseks olnud piisav.

Hiljemalt aasta lõpuks toob energiamüüja kõik vanemat tüüpi börsipaketi kliendid tunnipõhisele hinnastamisele.

Kui klient praegu paketti muuta ei soovi, tehakse seda tema eest automaatselt sügisel.

https://www.energia.ee/et/uudised/avale ... sta-lopuks

rannamees
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 153 korda
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas rannamees »

kunn24 kirjutas: 17 Apr 2022, 18:10 Ma julgen püsitada hüpoteesi, et rohelised on Kremli kasulikud idioodid ja kaudne süü Ukraina sündmusetel lasub ka neil. Igal juhul pärast neid sündmusi see debiilsus sellisel kombel enam jätkuda ei saa.
KaKa just raporteeris oma ülemusele, von der Leyenile, et Eestis jätkub rohepööre vääramatult :)
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Mai arve käes , kõik tasud hinnas 0.22€ keskmine börsilt ja see teeb 0.17€ keskmist koos käibekaga, aga ilma võrgutasudeta. St börs tuli 0.002€ kallim, kui turu kõige odavam fix 0.168 (EE fix 60 kuud)
Ac457765
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 33 korda

Lugemata postitus Postitas Ac457765 »

Täpselt poole väiksem ehk 11 senti siinpool (vana fixpakett). :hello:
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

tabarabarap kirjutas: 04 Juun 2022, 20:25kõik tasud hinnas 0.22€ keskmine börsilt
Mul tuli mai 0,20 (aprill oli 0,15).
Vasta