jaguar3 kirjutas: 29 Mär 2022, 23:18arnis kirjutas: 29 Mär 2022, 19:49Park valmis ja aasta kenasti tööd teinud. Superhästi läks kõik.arnis kirjutas: 03 Okt 2020, 14:13 Kuu aja pärast selgub, kas kõik laabub ja projekt saab sel aastal valmis![]()
Tuleb 15kW-ne inverter 21kW-se (+/-1) päikesepargiga, mis on 50% kagusse ja 50% edelasse.
Raamid 35 kraadi (odavam).
Kui kedagi huvitab, siis tõsiselt soovitan dimensioneerida paneelide koguvõimsus lausa 140%-ni
inverteri võimsusest (nii palju peakski olema max mida inverter toetab).
Ehk näiteks 10kW inverteri puhul 14kW paneele või nagu minul, 15kW inverter 21kW paneele.
Ja teiseks, 45 kraadi lõunast õhtu poole ei ole halb mõte. Ehk kui aed vaatab nurgaga lõunasse (nagu minul)
siis julgelt keera paneelid edelasse. Lihtsalt pane paar tükki juurde ja teeb sama välja.
See, et kalkulaator näitab paar protsenti vähem tootlikkust, ei sisalda endas seda,
et õhtul maksab elekter rohkem ja seda müües saab rohkem tulu.
Märtsis olid juba päevad, mil piikvõimsus korraks saavutati. Ja see, et mul 60% paneelidest vaatab õhtusse,
oli väga hea liigutus ka. Hommik ka ei tee paha, ainult mul mõni puu veel ees, mis kevadel/sügisel häirib
2021 aastal 19,7MWh tarbimist ja 19.2MWh tootmist. Detsembri haiged elektrihinnad ikkagi kogu ette tehtud
krediidi kulutasid ära (kui toetust ei arvesta siis arve on nullile väga lähedal).
Materjalid maksid 12 000€, transport enda haagisega, paigaldus enda jõududega, väga lõbusalt läks.
Pisut alla 2000€ majandamine. Aastaga säästab ~2000€, järelikult tasuvusaeg 7 aastat.[
Kui energiahinnad püsivad kõrgetena, siis tasuvusaeg väheneb vabalt 5 aastani.
Sellest odavamalt saab ainult siis kui maaraame ei osta ja paigaldada paneelid katusele.
Fronius väga hea inverter. QCells väga head paneelid. Treesystem täitsa okei raam.
fronius.PNG
Pildil hommikune rivi, õhtune rivi ja summa - on näha, et 15kW-ne piirang rakendub. 100kWh ööpöevas, see on eelmise aasta päevarekordist 144kWh-st väga suur osa![]()
Just just. Üledeinsioneerimisega siiski on väike oht, et külmaga kevadel, kui päike leiab augu hõredate pilvede vahelt (kus pilved ise helendavad nii et vaadata ei kannata+päike ise), võib võimsus lühiajaliselt tõusta kuradima kõrgele. Peaasi et maha ei pala.
Mul on 116% trackeril ja statsionaarne (kagu + edel) 134% üledimmi.
Aga jah, õhtusse-hommikusse paneelid suunata on kõige mõistlikum tänaste hindadega minumeelest.
Kwh kogus pole määraja tänapäeva turusituatsioonis, määrab aeg millal see on toodetud.
Varahommikul toodetud 1kWh on tihtipeale võrdväärne 10kWh lõuna ajal toodetule.
Ära kiilga tehnika kvaliteediga ühe hooajaga, nad peavad sul kestma 10-20a. Mul juba paari aastaga läksid displayd inverteritel. Garantiiga sai küll uued, aga mis 10a pärast saab?
Mis siin salata, võtsin endale pea paar päeva ja lugesin äsja kogu selle teema läbi. Suuresti selleks, et saada kinnitust juba varem peas olnud mõtetele. Lõpupoole küll järjest rohkem diagonaalis ja muidu mölast kiiremini silmi üle lastes.
Põhimõtteliselt nii ongi, nagu Teie kaks olete järeldusele jõudnud.
Mina tegin sisetunde sunnil nii, et keerasin kogu paneelirivi hommikusse ja majanduslik kasu kinnitab teo õigsust
Järgmise projekti teen nii, et üks rivi hommikusse, teine õhtusse.