Avatud elektriturg - minu esimene leping
-
- Ehitusguru
- On tänanud: 7 korda
- On tänatud: 33 korda
Re: Avatud elektriturg - minu esimene leping
Lugemata postitus Postitas Ac457765 »

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 66 korda
Lugemata postitus Postitas trebla »
mina näiteks otseelektrikütte ja soojuspumpadega. Enne soojuspumpi oli ka ventseadme elektriküte järel.Huvitav kuidas hetkel seis on, kui suur osa Eesti elanikke saavad oma toa soojaks kas otsese (elektriradiaatorid, elektrikatel...) või veidi kaudsema (soojuspumbad) elektriküttega?
Ei häbene tunnistamast, et 21 aastat tagasi asendasin lagunenud ahju kahjuks kaminaga.
Olen siin foorumis soovitanud teistel seda lollust mitte teha.
Ahi asendage ikka ahjuga...
Kuna naabri aia taga on gaasitrass, siis mõlgutasin ka mõtet omale gaasitoru vedada, aga et hinnad loksuvad skaalal "mida mugavam, seda kallim", paika, siis see jääb ära...
Järgmise remondi käigus tuleb ahi tagasi...
Muide...just täna sai üks õ/õ pump välja vahetatud... 13,5 kütteperioodi pidas vastu
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas xxx111 »
Mina usun, et on...Kui pikka perspektiivi vaatate? Ma ei usu, et 3 aasta perspektiivis palju tõusuks ruumi oleks.
Arvan, et käesoleva aasta dets keskmine saab olema kütteperioodil täiesti tavaline ja ülespoole on ruumi küll
-
- külaline
Mina saan toa soojaks gaasigaHuvitav kuidas hetkel seis on, kui suur osa Eesti elanikke saavad oma toa soojaks kas otsese (elektriradiaatorid, elektrikatel...) või veidi kaudsema (soojuspumbad) elektriküttega?
Sauna saan soojaks elektriga
Venti kütan elektriga
@trebla
Ahi on tõepoolest hea asi
Aga minu puhul pole sellest kasu - laiskus on suurem (sama saunaga)
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 57 korda
Lugemata postitus Postitas tabarabarap »
Fix paketi hind 3 aastaks seda minu arvates ei ennusta, kui ka müüjad seda kasvuprognoosi jagaksid oleks fix hinnad selle detsembritipule lähemal.xxx111 kirjutas: 31 Dets 2021, 15:04
Mina usun, et on...
Arvan, et käesoleva aasta dets keskmine saab olema kütteperioodil täiesti tavaline ja ülespoole on ruumi küll
Sellega, et neid kõrgemaid hindu börsil just kütteperioodil näeme olen nõus.
-
- Ehitusguru
Ma nüüd päris seda ei oota, et kõik Eesti elanikud siin sõna võtavad ja selle abil selle % teada saaks, vaid et äkki keegi leiab sellise statistika kusagilt.

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 66 korda
Lugemata postitus Postitas trebla »
Muude kütteviisidega majadele soojuspumpade lisamist aga reeglina pigem ei registreerita ja pole ka omanikule enesele selge, kas see on põhiküte või abiküte...
Kasvõi minu enese maja on KOV-is arvel ahjuküttega ja kui ahi ükskord tagasi tuleb, siis on kõik jälle jokk ning vahepeal 25 aasta jooksul säästetud hulga ametnike töötunde...
Ennemini saad miski tõepärasema hinnangu anda majapidamiste elektritarbimise põhjal...
-
- külaline
-
- Ehitusguru
Erandeid leidub alati, aga see ei muudaks oluliselt üldist pilti.trebla kirjutas: 01 Jaan 2022, 11:15 Ega sellist usaldusväärset statistikat ei saagi teha, sest elekter on kõigil olemas ja vajadusel kasutab igaüks kasvõi elektriradikat.
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Minu aastasissetulekust 0%, sest maksab direktor oma pangaarvelt.xxx111 kirjutas: 01 Jaan 2022, 11:39 Aga küsiks hoopis nii: milline on foorumikasutajate energiakulude % sissetulekust aasta lõikes?

-
- külaline
Aga üsna lihtne oleks ju arvutada palju see oleks Sinu sissetulekust ?
-
- autodidakt
Kokkuvõtteks- nii ja naa. Meie perele see arve majanduslikku põntsu ei pane ja toetuse saajate hulka ei kvalifitseeru.

-
- autodidakt
Minu sissetulek ei ole stabiilne ja on konfidetsiaalne.xxx111 kirjutas: 01 Jaan 2022, 13:11 Aga üsna lihtne oleks ju arvutada palju see oleks Sinu sissetulekust ?

-
- Ehitusguru
-
- külaline
Aga ei küsita ju ühtegi konkreetset numbrit...
Ei küsita ka stabiilsuse kohta - võta selle aasta tulu
Küsimuse vastusest ei saa tuletada mitte midagi...
-
- külaline
Milleks asi nii keeruliseks ajadaAc457765 kirjutas: 01 Jaan 2022, 13:33 See energiakulude (% sissetulekust) teema valguks liiga laiali, oleneb mida keegi energiakulude alla arvestada oskab, kas oma metsast tulnud küttepuud on tasuta või mitte ja kas ahi (või muu kütteseade või päikesepaneelide süsteem...) on arvestatud igavesena või arvestatakse, et X aasta pärast peab välja vahetama ja see lisab X eur kulu aasta kohta.
Küsimus sisaldab otseste jooksvate kulude suhet sissetulekusse (so tegid ise tööd siis jooksvat kulu pole, PV andis elektrit siis jooksvat kulu pole, müüdud PV energia kajastub tulus jne) aasta lõikes ja mitte midagi muud
Aga OK - las ta olla (mõtlesin, et oleks ülevaatlik)
-
- autodidakt
Saab ikka avalikes andmebaasides sorides ja arvutades.xxx111 kirjutas: 01 Jaan 2022, 13:42 Aga ei küsita ju ühtegi konkreetset numbrit...
Ei küsita ka stabiilsuse kohta - võta selle aasta tulu
Küsimuse vastusest ei saa tuletada mitte midagi...

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 267 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Isiku sissetulek võib erinevatel põhjustel vägagi laias piires kõikuda ja mida sellise "tundmatu suurusega algandmete alusel" arvutatud suhtarvu teadasaamine annab?xxx111 kirjutas: 01 Jaan 2022, 13:11Aga üsna lihtne oleks ju arvutada palju see oleks Sinu sissetulekust ?
Mõnel võib puududa võimalus teenida, teisel pole psühilist vajadust liigselt tööd rabada, kolmanda sissetulek võib olla virtuaalne, neljas elab "vanast rasvast" hoopis ilma sissetulekuta, jne.
Erinevaid tulemusi võib saada, kui teha võrdlusi näiteks:
"(piirkonna keskmine) palk/elamise energiakulu maksumus",
"hoone turuhind(piirkonnas)/elamise energiakulu maksumus"
või "2xpension/eluaseme energiakulu maksumus", jne.
Vaevalt enamusel energiakulu suhtarv alla 1 tuleb aga paljudel tuleb varsti teha valikuid, et kas osta süüa või elada külmas toas.
Heaolu ühiskonna nautijale tundub selline mõtlemine võõras, mis rasketel aegadel on tavaline.

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 267 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Senikaua kuni PV seade ei ole ennast tasateeninud ei saa seda lugeda mitte "sissetulekuks" vaid peaks võtma kui "ettemaks energia eest".xxx111 kirjutas: 01 Jaan 2022, 13:47Milleks asi nii keeruliseks ajadaAc457765 kirjutas: 01 Jaan 2022, 13:33 See energiakulude (% sissetulekust) teema valguks liiga laiali, oleneb mida keegi energiakulude alla arvestada oskab, kas oma metsast tulnud küttepuud on tasuta või mitte ja kas ahi (või muu kütteseade või päikesepaneelide süsteem...) on arvestatud igavesena või arvestatakse, et X aasta pärast peab välja vahetama ja see lisab X eur kulu aasta kohta.
Küsimus sisaldab otseste jooksvate kulude suhet sissetulekusse (so tegid ise tööd siis jooksvat kulu pole, PV andis elektrit siis jooksvat kulu pole, müüdud PV energia kajastub tulus jne) aasta lõikes ja mitte midagi muud
Sammuti nagu ahikütte puhul peaks nii korstnapühkimise- ja puukuuri ehituse kulud sisalduma tarbitud energiahinnas.

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 89 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
Ma ei saa ikka aru, mis lepinguga ja millise öö/päev suhtega on võimalik 7,5 s/kWh? Mul on küll tarbimine poole väiksem aga alla 10 s/kWh tuli üsna harva. Nüüd november oli muidugi 17 s/kWh.Urmas kirjutas: 01 Jaan 2022, 13:21ligi 2000kW ja eeldatav arve koos kõigega on vanade arvete järgi arvutades veidi alla 150€
Kas te tõesti arvutate sedaviisi kõiki oma sissetulekuid ja väljaminekuid?ping kirjutas: 01 Jaan 2022, 14:08ahikütte puhul peaks nii korstnapühkimise- ja puukuuri ehituse kulud sisalduma tarbitud energiahinnas
-
- külaline
Kui ma teen nt investeerimisotsust ja hindan tulusust / tasuvust siis ma tõepoolest võtan arvesse kõik need ja muud aspektid ja lisaks veel ka ajaväärtuseKas te tõesti arvutate sedaviisi kõiki oma sissetulekuid ja väljaminekuid?
Kusjuures esimene lähendus oleks alati selline, et nt kulu investeeringuks (investeering pole tegelikult kodu puhul õige sõna aga see selleks) vs mitte millegi tegemine
Ja järgmine lähendus oleks kulu eelpool nimetatud investeeringuks vs tulu sellest investeeringust ning kulu alternatiivseks investeeringuks (nt väärtpaberid - ja sel juhul oleks investeering õiges tähenduses) vs tulu sellest investeeringust
Käesoleval hetkel oli minu küsimus kaugelt lihtsam: reaalselt aasta jooksul jooksvalt energiale kulunud ja kogu sissetuleku suhe jättes igasugused muud aspektid (sh REALISEERIMATA e virtuaalse kasumi) välja
-
- Ehitusguru
Mis ülevaate see ikka annab kui ühel on elektrikulu 20 eur kuus ja kütab oma metsast toodud puudega, mille kohta ta arvab, et see oli tasuta kütus. Sissetulek 1000 eur, seega energiale näiliselt kulub 2%. Teine täpselt sama suure elektrikuluga ja palgaga isik ostab sama koguse küttepuid 1000 eur-ga ja energiale kulub 10% sissetulekust.xxx111 kirjutas: 01 Jaan 2022, 13:47 Milleks asi nii keeruliseks ajada

-
- autodidakt
Nagu eelnevalt olen kirjutanud, siis fixpakett(Võrk4), mis sõlmitud Eesti Energiaga 01.09. 2020 3(kolmeks) aastaks.Küülaline kirjutas: 01 Jaan 2022, 16:45 Ma ei saa ikka aru, mis lepinguga ja millise öö/päev suhtega on võimalik 7,5 s/kWh? Mul on küll tarbimine poole väiksem aga alla 10 s/kWh tuli üsna harva. Nüüd november oli muidugi 17 s/kWh.
päevane 0,0553€/kWh
öine 0,0457€/kWh
Võrk4-ga kaasnevad lisad
päevane 0,0274€/kWh
öine 0,0158€/kWh
kuutasu 4,58€/kuu
taastuvenergiatasu 0,0113€/kWh
aktsiis 0,001€/kWh
Kõik hinnad on käibemaksuta ja eeldatavast arvest on juba maha võetud valitsuse "toetus" summas 23€.
Direktor vaatas ja võrdles eelnevate aastate detsembri kulusid olmeelektrile ja jõudis järeldusele, et detsembris kulutas soojuspump toasoojale ja soojale veele ca 1200kW.
Mu direktori resümee- pole vaja jahtida odavat hinda, mis ühel hetkel nagunii muutub kalliks!

-
- Ehitusguru
Kindel, et tuleb 7,5 senti/kWh? Mul on natuke veelgi soodsama hinnaga elektri fixpakett ja samuti VÕRK4, aga reaalne hind tuleb kindlasti natuke kõrgem (u. 9 senti). Samas tarbimine on ka sinust väiksem, aga see vast nii palju ei mõjuta.Urmas kirjutas: 01 Jaan 2022, 19:13 Nagu eelnevalt olen kirjutanud, siis fixpakett(Võrk4), mis sõlmitud 01.09. 2020.

-
- autodidakt
Kus kohast mina seda peaks teadma? Selle nimetatud hinna arvutas välja kasutaja Küülaline.

Öö ja päeva suhe oli praktiliselt võrdne(51:49). Võid ju ise ka proovida arvutada, kõik vajalikud andmed selleks on sul nüüd ju olemas.

Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu