Ja tuulerõugete tipp on ammu möödas, koos rõugetega.
Üldine teema ahiküttest.
- motamees
- Ehituspenskar
- On tänanud: 209 korda
- On tänatud: 191 korda
Re: Üldine teema ahiküttest.
Lugemata postitus Postitas motamees »
Tel 5o9279o
-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 17 korda
- On tänatud: 7 korda
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 4 korda
- On tänatud: 32 korda
Lugemata postitus Postitas elektron »
Pliit on siis klassikaline "vabalthingav" soemüüri ja tuharestiga tellistest laotud. Olen katsetanud erinevate brikettidega ning lõpuks ikkagi halupuu peale tagasi läinud. Põhjuseks on see, et brikett ei põle hästi ning ajab palju tuhka. Siit ka minu küsimus, kas brikett on õige asi nö. tavakoldes põletamiseks? Mina arvan, et ei ole ja vajab mingisugust sundpealevooluga katla tüüpi ahju, kus on kõrgemad temperatuurid. Samas pole veel näinud, et ükski briketimüüja seda kuskil maininud oleks.
Lugemata postitus Postitas keemik »
Paar tuttavat, kes kütavad Viadrust, kasutavad seal briketti, kuna tal ruumala kohta suurem kütteväärtus ja lepaga võibki kütma jääda.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 101 korda
- On tänatud: 52 korda
Lugemata postitus Postitas Tavalugeja »
Kuidas hindate?
- Manused
-
- ALU eest v.jpg (99.65 KiB) Vaadatud 2950 korda
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Kui ei ole kivi, siis keraamiline plaat? Muidu omapärane.Tavalugeja kirjutas: 15 Sept 2021, 10:18 Disainist on vähe räägitud. Aga mis kividega on tegemist selle ahju viimistluses, seinas ja soepingil?
Kuidas hindate?

-
- Ehitusguru
- On tänanud: 18 korda
- On tänatud: 24 korda
Lugemata postitus Postitas maik »
Toonierinevus ülemise ja alumise osa vahel?
Tglt. kassi värv ei pidanudki oluline olema, tähtis pidi miski muu olema.
Lugemata postitus Postitas Bushido »
Samas kirjutavad asjatundjad/tootjad, et 20-30 minutit oodata pärast viimast leeki. Kui söed jäävad edasi hõõguma 30 minuti möödudes, siis õhupuuduse tõttu nö kustuvad ja võib jätta omapäid ahju?Tavalugeja kirjutas: 27 Apr 2020, 07:38Ära sulge ahjusiibrit liiga vara. Õige sulgemise aeg on siis, kui söed enam ei hõõgu ja on kattunud musta kihiga.
Tuharestiga koldes põlevad ka söed kiiresti viimseni tuhaks.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 20 korda
- On tänatud: 35 korda
Lugemata postitus Postitas A23 »
Nüüd, kui CO andurid nõutud, pole vist enam nii kriitiline, võib ka varem sulgeda, annab varakult teada, kui miskit kahtlast.Bushido kirjutas: 16 Apr 2025, 00:37Samas kirjutavad asjatundjad/tootjad, et 20-30 minutit oodata pärast viimast leeki. Kui söed jäävad edasi hõõguma 30 minuti möödudes, siis õhupuuduse tõttu nö kustuvad ja võib jätta omapäid ahju?Tavalugeja kirjutas: 27 Apr 2020, 07:38Ära sulge ahjusiibrit liiga vara. Õige sulgemise aeg on siis, kui söed enam ei hõõgu ja on kattunud musta kihiga.
Tuharestiga koldes põlevad ka söed kiiresti viimseni tuhaks.
(Ämmal aastaid tagasi oli olnud CO mürgitus, sai viimasel hetkel veel välja)
Lugemata postitus Postitas jyrikg »
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 20 korda
- On tänatud: 35 korda
Lugemata postitus Postitas A23 »
Teoorias tossu täis toas ei pruugigi CO veel üle normi olla. Tossuga peab suitsuandur reageerima, need üldjuhul üsna tundlikud, nt pannil miskit kõrbema läheb, siis kõrvaltoas hakkab röökima, kuigi otseselt väga sutsu silmaga näha ei olegi.jyrikg kirjutas: 16 Apr 2025, 14:48 Mina seda CO andurit ei usu. Pole teda keegi testinud ega taadelnud. Oli mul üks tippmudel juba krooni aegu ostetud, näitas ilusaid siniseid numbreid. Kui kinnise siibriga ahju kütte sain ja hoovile naabriga jutustama jäin oli tuba maani valget tossu täis, mis hinge kinni lõi. CO prääks oli vait ja näitas ilusaid numbreid edasi. Ju siis suuremaid ei olnud talle näitamiseks programmeeritud. Testnupust töötas alati korrektselt.
CO andur on maal ka õnnestunud korra röökima saada. Ei tea, kas oligi reaalselt kõrge CO tase või miski tõrge, köetud sai nagu tavaliselt.
Lugemata postitus Postitas Bushido »
Vingugaas nähtamatu, toss nähtav ehk siis CO andur mõeldud eelkõige nähtamatu ja suitsuandur eelkõige suitsu tuvastamiseks.jyrikg kirjutas: 16 Apr 2025, 14:48 Mina seda CO andurit ei usu. Pole teda keegi testinud ega taadelnud. Oli mul üks tippmudel juba krooni aegu ostetud, näitas ilusaid siniseid numbreid. Kui kinnise siibriga ahju kütte sain ja hoovile naabriga jutustama jäin oli tuba maani valget tossu täis, mis hinge kinni lõi. CO prääks oli vait ja näitas ilusaid numbreid edasi. Ju siis suuremaid ei olnud talle näitamiseks programmeeritud. Testnupust töötas alati korrektselt.
Selleks ajaks, kui söed enam ei hõõgu ja on kattunud musta kihiga, on lahtise siibri tõttu soe korstna kaudu väljunud ja ahi annab vähem aega sooja kui siiber oleks kinni juba viimase leegi kustudes (nii et söed jäävad hõõguma/kustuma musta kihi alla)?
- Hiid
- Ehituspenskar
- On tänanud: 105 korda
- On tänatud: 84 korda
Lugemata postitus Postitas Hiid »
Nüüd on restkoldega soometüüpi ahi. Resti peal pole pmst midagi, peale paari kribena, tuhk vajub läbi resti. Paned ahju kinni ja tuba kohe vingu täis.
Mis jama sellega on? Kus see ving pennast peidab?
Päörast kütmist tund aega ahju jahutada ei tundu nagu normaalne

- pikk88
- Ehituspenskar
- On tänanud: 45 korda
- On tänatud: 45 korda
Lugemata postitus Postitas pikk88 »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 83 korda
- On tänatud: 82 korda
Lugemata postitus Postitas aero »
Tohoh? Mul ei ole sellist probleemi soome tüüpi ahju ja restkoldega. Võin siibri sulgeda hunniku eredalt hõõguva söe pealt ja ei tule lõhna. Uks on HTT 601 "Uks on tihendatud ning õhutusklapid asetsevad nii üla- kui alaosas." Tihend tõesti on aga need klapid on ju plekitükid, mis nihutad ventpilude ette. Ei sulgu hermeetiliselt.pikk88 kirjutas: 17 Apr 2025, 07:44 Mis uks su ahjul ees on ja milline on tuharuumi luuk? Mul praegu sarnane probleem ning häda pidada olema selles, et ei uks ega ka tuhaluuk pole gaasikindlalt suletavad. Ahjule on ette monteeritud kahepoolsete klaasidega uks ning tihtipeale on lõhn toas. Kuigi söed on ammu alt kadunud.
@pikk88 @hiid kas siibrid on teil euroturvalised? Vanakooli pöördsiibrid on minu teada tihedad või tihedamad.
- Hiid
- Ehituspenskar

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 27 korda
- On tänatud: 72 korda
Lugemata postitus Postitas madis64 »
Pöördsiiber sai liiga tihe? Puuri auk läbi?
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »

-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 101 korda
- On tänatud: 52 korda
Lugemata postitus Postitas Tavalugeja »
Meenutan kuuldut.
Soomlane palus Pärnu kandis pottsepal panna ahju siibri korstnasse, teisele korrusele. Kui küsiti, et kui sa vanaks jääd, kuidas sa seda siis seal kinni panemas käid? Mees vastas, et kui ma sedagi enam ei suuda, siis lasen ennast vanadekodusse tassida.
Soomes on vana traditsioon panna siiber korstnasse ja mitte üks, vaid paari kivirea vahega kaks. Nii hoitakse korsten soe ja korstnasoe toas.
Hiid, sinu ahju vingus ei ole süüdi ei siiber, ega tuharest. Leia tõeline põhjus.
- pikk88
- Ehituspenskar

Mõra oli klaasil sees juba ennem seda, kui mina aasta algul seda kütma hakkasin. Sisse ajab küll ahju tagaküljel asuvas toas, kuid arvestades seda kui puhtaks lasen kolde põleda siis ei tohiks minu loogika järgi küll tuppa enam midagi tulla. Siibreid on minu ahjul kaks. Esimene on ahjus, tänapäevane, tõmmatav-lükatav ning sellel on ilmselt nurk ära lõigatud, sest kui siibri sulged siis tõmme jätkub. Peale seda siibrit tuleb paari meetri pikkune slepe mille lõpus, ennem korstent on teine samasugune aga nõukaaegne kaup. Sellele on keskkohta kolm auku sisse puuritud ja kui selle sulged siis lõppeb koldes õhu liikumine ja tihtipeale on veidi aja pärast kerge lõhn toas. See tuba, kus uks on, sinna mingeid aroome ei tule.
-
- Ehitusspets
-
- Ehitusspets
Kuidas tõmbega lood on? Tahm ahjuukse kohal viitab, et leegil meeldib läbi ahjuukse tuppa pugeda. Korraliku tõmbega seda ei tohiks juhtuda.pikk88 kirjutas: 18 Apr 2025, 09:09 Minu kütteallika uks on säärane.
Mõra oli klaasil sees juba ennem seda, kui mina aasta algul seda kütma hakkasin. Sisse ajab küll ahju tagaküljel asuvas toas, kuid arvestades seda kui puhtaks lasen kolde põleda siis ei tohiks minu loogika järgi küll tuppa enam midagi tulla. Siibreid on minu ahjul kaks. Esimene on ahjus, tänapäevane, tõmmatav-lükatav ning sellel on ilmselt nurk ära lõigatud, sest kui siibri sulged siis tõmme jätkub. Peale seda siibrit tuleb paari meetri pikkune slepe mille lõpus, ennem korstent on teine samasugune aga nõukaaegne kaup. Sellele on keskkohta kolm auku sisse puuritud ja kui selle sulged siis lõppeb koldes õhu liikumine ja tihtipeale on veidi aja pärast kerge lõhn toas. See tuba, kus uks on, sinna mingeid aroome ei tule.
- Hiid
- Ehituspenskar
Anna vihjeidTavalugeja kirjutas: 18 Apr 2025, 08:13 Hiid, sinu ahju vingus ei ole süüdi ei siiber, ega tuharest. Leia tõeline põhjus.

Kui ise oskaks mõelda, siis oleks juba sellepeale ehk tulnud
- pikk88
- Ehituspenskar
Mine “Ahjud, kaminad, korstnad”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad