Tulikivi v ahja ahi?
Re: Tulikivi v ahja ahi?
Lugemata postitus Postitas vennike »
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 101 korda
- On tänatud: 52 korda
Lugemata postitus Postitas Tavalugeja »
Ka vana teema võib olla huvitav.
Kui sellel ahjul peaks silm puhkama, siis seda enam.

Lugemata postitus Postitas nostalgar »
-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 11 korda
Lugemata postitus Postitas praanik »
tekkis kohe huvi , et miks selline soovitus? Uurin kuna ise pean tuba jagama iga päev selle Põlvamaa tegelaseganostalgar kirjutas: 08 Sept 2020, 20:01 tere,ahja ahjust hoia eemale nagu katkust,usalda ja kuula neid tegijaid,kes näitvad oma tööd ja keda kiidavad ka teised,nii tegijad kui ka tarbijad.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 101 korda
- On tänatud: 52 korda
Lugemata postitus Postitas Tavalugeja »
Kas oleksid nõus oma kaaslasest siia pildi lisama?praanik kirjutas: 08 Sept 2020, 22:38 Uurin kuna ise pean tuba jagama iga päev selle Põlvamaa tegelasega
-
- Korralik postitaja
https://photos.app.goo.gl/qLjePcG7STak2euA7
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 17 korda
- On tänatud: 31 korda
Lugemata postitus Postitas ahjuke »
-
- Korralik postitaja
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 17 korda
- On tänatud: 31 korda
Lugemata postitus Postitas ahjuke »
Aga mida sa tahad saada kui ahju loojatel polnud loomise ajal pottsepa haridust ja veelvähem kutsetunnistust.Üks omanikest on alles hiljuti teinud omale kutsetunnistuse,kutsetunnistusi on väljastatud juba üle 10 aasta kui õieti mäletan.praanik kirjutas: 09 Sept 2020, 18:12 Passi sain mina küll kohe peale paigaldust kätte, aga tõsi puhastamise peale pole tootja ka minu arust väga mõelnud, vbl uuemad mudelid teistsugused,
- Hiid
- Ehituspenskar
- On tänanud: 105 korda
- On tänatud: 84 korda
Lugemata postitus Postitas Hiid »
Ahjal uus ahi väljas, mis jutujärgi kole hea. https://moodulahi.ee/tootevalik/moodulahjud/eco/
Kas hiired seda ostaksid?
Kui keegi teeb mulle samaväärse ahju tellisest odavamalt, siis tehke pakkumised.
-
- Ehitusspets
- On tänatud: 6 korda
Lugemata postitus Postitas onusnooker »

Selle hinna eest miks Nunnauuni ahju ei vaata?
- Hiid
- Ehituspenskar
Nagu mingi mauseleom sul nurgas. Nagu oleks jõukurite surnuaiale sattunud, kus monstrum monumendid püsti.

-
- Ehitusspets
- On tänanud: 2 korda
Lugemata postitus Postitas Olaf »
Kui ma omale uue ahju lasin teha, siis vaatasin ka alguses Ahja moodulahjusid. Tahtsin lähemalt tutvuda selleHiid kirjutas: 27 Juul 2023, 19:17 Asi sealmaal, et mõlgutan ka mõtteid ahjudest.
Ahjal uus ahi väljas, mis jutujärgi kole hea. https://moodulahi.ee/tootevalik/moodulahjud/eco/
Kui keegi teeb mulle samaväärse ahju tellisest odavamalt, siis tehke pakkumised.
ahjuga ja rääkida uue ahju omanikuga vahetult, kus on Pärnu linna peal nad üles seatud. Kuid jäigi äri
katki, sest müügimees keeldus ütlemast, kus nad üles on seatud, ehkki neid pidi olema üles seatud mitmeid.
Jube suur saladus ikka küll.
Lasin siis teha siis telliskiviahju, kuid ka sellega läksin ka alt, pottsepp tegi ladumise käigus jämeda vea.
Viisin end interneti vahendusel küll end kurssi, kuid kõiki nüannse ikkagi ei teadnud.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 33 korda
- On tänatud: 83 korda
Lugemata postitus Postitas Imelik »
Olaf kirjutas: 30 Juul 2023, 09:59 Tahtsin lähemalt tutvuda selle
ahjuga ja rääkida uue ahju omanikuga vahetult, kus on Pärnu linna peal nad üles seatud. Kuid jäigi äri
katki, sest müügimees keeldus ütlemast, kus nad üles on seatud, ehkki neid pidi olema üles seatud mitmeid.
Jube suur saladus ikka küll.
PS. Düsgraafia on Andmekaitse Inspektsiooni omaIsikuandmeid saavad koguda, salvestada ja kasutada ning töötleda erinevatel viisidel nii ametivõimud, ettevõtted või muud juriidilised isikud kui eraisikud, kuid seda ei tohi teha ilma õigusliku aluseta.

Töötlemise õiguslikud alused
Lihtsalt vahemärge, ei soovi teemat mujal suunata.
- motamees
- Ehituspenskar
- On tänanud: 209 korda
- On tänatud: 191 korda
Lugemata postitus Postitas motamees »
Eesti keel on ikke kõikeütlev ...

Miks solvad käsitöömeistreid? Tehase toodang on konveieri töö ja peaks olema käsitööna toodetust hulga odavam. Vähemasti nii räägivad ärimehed, kes midagi konveieril toodavad. Võtame näiteks kasvõi herr Fordi.Hiid kirjutas: 27 Juul 2023, 19:17 ... Kui keegi teeb mulle samaväärse ahju tellisest odavamalt, siis tehke pakkumised.
Tel 5o9279o
- Hiid
- Ehituspenskar
Ei mina tea, palju need pärisahjud maksavad siis....
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 4 korda
- On tänatud: 32 korda
Lugemata postitus Postitas elektron »
Soojasalvestusvõime - 12-24 h (20 kg halgudega)Hiid kirjutas: 27 Juul 2023, 19:17 Asi sealmaal, et mõlgutan ka mõtteid ahjudest.
Mida sellest peaks välja lugema, et hiljemalt 12-24h tunni pärast on ahi sama jahe kui enne kütma hakkamist?
Kui nii, siis annab mu pliidi soemüür ka sellele silmad ette.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 267 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Kui põletada 20kg samasugust küttepuitu, siis olenemata koldest on põlemisel eralduv soojushulk samasuur.elektron kirjutas: 04 Aug 2023, 13:39Soojasalvestusvõime - 12-24 h (20 kg halgudega)Hiid kirjutas: 27 Juul 2023, 19:17 Asi sealmaal, et mõlgutan ka mõtteid ahjudest.
Mida sellest peaks välja lugema, et hiljemalt 12-24h tunni pärast on ahi sama jahe kui enne kütma hakkamist?
Kui nii, siis annab mu pliidi soemüür ka sellele silmad ette.
20kg puitu eraldab põemisel ca 80kWh soojusenergiat.
Kas oma pliidi alla saad ka ühekorraga 20kg puid ajada?

-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 33 korda
- On tänatud: 83 korda
Lugemata postitus Postitas Imelik »
Muidu on olemas standard.....
... EVS-EN 15250:2007See Euroopa standard on kohaldatav käsitsi töötavatele perioodilise põlemisega aeglaselt soojust eraldavatele kütteseadmetele, millel on selline soojussalvestusvõime, et nad suudavad anda soojust kindla aja jooksul pärast tule kustumist koldes. See Euroopa standard täpsustab ka minimaalse ajavahemiku, mil seade saavutab maksimaalse pinna- ja ümbritseva õhu temperatuuri vahe ja millal see langeb alla 50 % suurimast väärtusest. Need seadmed eraldavad soojust ruumi, kuhu need on paigaldatud.
Tahkel kütusel töötavad aeglaselt soojust eraldavad kütteseadmed. Nõuded ja katsemetoodika
- Hiid
- Ehituspenskar

Leppisin kokku sugulasega, kes lubas mulle ahju laduda ja pliidi koos soemüüriga.

Lugemata postitus Postitas Keelepeks »
Olen Ahja Moodulahju Juku ahju kasutanud umbes kaks aastat ning jagan oma kogemusi. Nagu igal tootel, on ka sellel ahjul nii häid kui ka mitte nii häid külgi.
Plussid – Miks mulle see ahi meeldib?
Hoiab kaua sooja, massiivne 1800 kg croval ahi suudab soojust säilitada päriselt ka kaua. Kui kütan korralikult soojaks, siis järgmine kord kütan uuesti alles umbes 36-48 tunni pärast, selleks ajaks on toas 21- 22C*, peale kütmist on ca 12h 26C* .
Moodne välimus – disainilt sobib hästi modernsesse elamisse ja võimaldab viimistluse osas valida erinevaid lahendusi.
Kiire paigaldus – ahi pandi paika paari päevaga, mis on suur eelis võrreldes traditsiooniliste tellistest ahjudega.
Kompaktne ja sobib väiksematesse majadesse – minu 60 m² suuruses ja korralikult soojustatud majas (seinad 25 cm villa, lagi 50 cm villa) teeb see oma töö hästi ära.
Nüüd see tumedam pool ehk miinused – Mille osas olen pettunud?
Materjali kestvus ja praod – juba esimese aasta jooksul märkasin, et kolde kohal olev moodul hakkas mõranema, kui küsisin Ahjalt siis pole sellele ma tänaseni vastust saanud.
Kuigi see pole veel kasutust mõjutanud, tekitab see küsimusi ahju vastupidavuse kohta pikemas perspektiivis ning tekitab siiski hirmu. Samuti on koldes samotid osaliselt katki ning tunduvad kuidagi lahtised.
Tuharesti probleemid – tuharestile tekkis mõra selle hooaja alguses, mis ei tohiks nii uue ahju puhul juhtuda.
Lõõride puhastamine on äärmiselt keeruline – peale kahe alumise puhastusluugi pole ühtegi teist ligipääsu. See muudab korstnapühkija töö väga keeruliseks ning minu oma lausa vihkab seda ahju. Lõpuks tegime isegi korstna taha (kohakuti suitsutoruga) lisaluugi, et olukorda veidigi parandada, kuigi see pole ilmselt reeglitega kooskõlas, aga ei hakka ju iga aasta ahju lahti lammutama?
Suitsu sisse ajamine ja mitte vähe!!! Kütmise ajal ei saa ust lahti teha, sest kohe hakkab suitsu sisse tulema ja ikka väga palju!!! See tähendab, et puud tuleb kohe õigesti laduda ja kogu protsess hoolikalt läbi mõelda.
Probleemid tõmbega, hoolimata sellest, et puhastan kergesti ligipääsetavad augud vähemalt kord kuus(imuriga), tekib aeg-ajalt olukordi, kus isegi suletud uksega ja avatud tõmbeluukidega ajab ahi suitsu sisse. See ei ole just kõige meeldivam üllatus.
Kütmise ajal hoian ahju kõrvalt akent lahti, kolmnurga peal ja maja ventilatsioon surub õhku peale(ahjukütte režiim), seega omalt poolt olen teinud kõik, et sisse ei ajaks
Kokkuvõte – kas soovitan?
Kui vajad kiiret ja lihtsat lahendust, siis moodulahi on kindlasti mugavam ja kiirem üles panna kui traditsiooniline tellisahi. Soojuse hoidmise poolest olen rahul ning see on väga ökonoomne lahendus – korvitäie puudega saab 2 korda kütta ja toa pikaks ajaks soojaks.
Kas see ahi kestab 10aastat probleemideta? Siin tekib juba küsimus. Materjalide pragunemine ja lõõride halb ligipääs on miinused, mis võivad pikaajalist kasutust keerulisemaks muuta.
Kokkuvõttes:
Sobib neile, kes tahavad kiiret ja moodsa välimusega lahendust.
Ei sobi neile, kes tahavad kestvat, lihtsasti hooldatavat ja traditsiooniliselt töökindlat ahju.
Kas ostaksin uuesti? Kui Ahja lahendaks praod ja teeks lõõride puhastamise lihtsamaks, siis võib-olla. Praegu aga jääksin kahtlema.
Edit:
Halud on aastaid kuivanud ning segamini on lehte kui ka okast.
Korsten on 7m ISOKERN EM20 moodulitest, neli moodulit üle katusepinna. Tublisti üle katuseharja, korstna puhastusluugist on tõmme äge.
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Vau, ei ole ammu lugenud kasutajapoolset konkreetset arvamust. Lugedes arvamust, siis tekkisid mõned küsimused.Keelepeks kirjutas: 12 Veebr 2025, 19:46 Tere!
Olen Ahja Moodulahju Juku ahju kasutanud umbes kaks aastat ning jagan oma kogemusi. Nagu igal tootel, on ka sellel ahjul nii häid kui ka mitte nii häid külgi.
Ja piirdusidki ainult ühe meili saatmisega? Elutegevuseks vajaliku asja puhul peaks omama nn "idioodi järjekindlust" ja eriti arvestades seda, nagu postitusest aru sain, et pretensioonid tekkisid vist garantiiaja jooksul.Keelepeks kirjutas: 12 Veebr 2025, 19:46 Materjali kestvus ja praod – juba esimese aasta jooksul märkasin, et kolde kohal olev moodul hakkas mõranema, kui küsisin Ahjalt siis pole sellele ma tänaseni vastust saanud.
Loe uuesti mu kommetaari eelmist lõiku.Keelepeks kirjutas: 12 Veebr 2025, 19:46 Tuharesti probleemid – tuharestile tekkis mõra selle hooaja alguses, mis ei tohiks nii uue ahju puhul juhtuda.
Patenteeri oma/korstnapühkija nägemus ja las ahjutehas maksab ratsionaliseerimise eest.Keelepeks kirjutas: 12 Veebr 2025, 19:46 Lõõride puhastamine on äärmiselt keeruline – peale kahe alumise puhastusluugi pole ühtegi teist ligipääsu. See muudab korstnapühkija töö väga keeruliseks ning minu oma lausa vihkab seda ahju. Lõpuks tegime isegi korstna taha (kohakuti suitsutoruga) lisaluugi, et olukorda veidigi parandada, kuigi see pole ilmselt reeglitega kooskõlas, aga ei hakka ju iga aasta ahju lahti lammutama?

Kas sa selle peale ei ole tulnud, et suitsu sisseajamine ei ole mitte ahju probleem, vaid see, et ahjus olev materjal ei saa piisavalt põlemiseks vajalikku õhku?Keelepeks kirjutas: 12 Veebr 2025, 19:46 Suitsu sisse ajamine ja mitte vähe!!! Kütmise ajal ei saa ust lahti teha, sest kohe hakkab suitsu sisse tulema ja ikka väga palju!!! See tähendab, et puud tuleb kohe õigesti laduda ja kogu protsess hoolikalt läbi mõelda.
Lihtsalt mõned minu arusaamad sinu kirjeldatud probleemidest.

Lugemata postitus Postitas Keelepeks »
Helistasin ka ning seal läbi kõne kinnitati, et praod ahjus on normaalne nähe ja muretsemiseks puudub põhjus... no ma ei tea...Urmas kirjutas: 12 Veebr 2025, 22:26 Ja piirdusidki ainult ühe meili saatmisega? Elutegevuseks vajaliku asja puhul peaks omama nn "idioodi järjekindlust" ja eriti arvestades seda, nagu postitusest aru sain, et pretensioonid tekkisid vist garantiiaja jooksul.
Jah, olen sellele mõelnud ja katsetanud erinevaid viise, et olukorda parandada. Enne kui avan ahjuukse täielikult, hoian seda hetkeks praokil, et vältida äkilist õhuvoogu mis võiks suitsu sisse tuua kui seegi ei aita oluliselt.Urmas kirjutas: 12 Veebr 2025, 22:26 Kas sa selle peale ei ole tulnud, et suitsu sisseajamine ei ole mitte ahju probleem, vaid see, et ahjus olev materjal ei saa piisavalt põlemiseks vajalikku õhku?
Kus juures, olen ka teiste kasutajate kogemusi uurinud ning see probleem pole ainult minul, sama muret on kirjeldatud ka mitmetes teistes postitustes. Seega tundub, et asi pole ainult õhu juurdepääsus, vaid võimalik, et see on seotud ka moodulahju ehituse ja lõõride tööpõhimõttega. On konkreetseid soovitusi või lahendusi, mida võiks veel proovida?
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Oled kuulnud väljendit "idioodi järjekindlus"? Muidugi, selle väljendi elluviimiseks peab enne pretensioonide esitamist asjad endale selgeks tegema või palkama veidi targema.Keelepeks kirjutas: 12 Veebr 2025, 22:49 Helistasin ka ning seal läbi kõne kinnitati, et praod ahjus on normaalne nähe ja muretsemiseks puudub põhjus... no ma ei tea...
Miks sa arvad, et kui teed ahju ukse täielikult lahti ja siis tuleb "jumala annina" kusagilt umbsesse ruumi põlemise jaoks vajalikku õhku ja suunab selle ahju ukse juurde?Keelepeks kirjutas: 12 Veebr 2025, 22:49 Jah, olen sellele mõelnud ja katsetanud erinevaid viise, et olukorda parandada. Enne kui avan ahjuukse täielikult, hoian seda hetkeks praokil, et vältida äkilist õhuvoogu mis võiks suitsu sisse tuua kui seegi ei aita oluliselt

On! Proovi ahju tule tegemise ajal ja kütmise lõpuni hoida mõni ahjule lähemal olev aken lahti kasvõi mikrotuulutuse peal!Keelepeks kirjutas: 12 Veebr 2025, 22:49 On konkreetseid soovitusi või lahendusi, mida võiks veel proovida?

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 83 korda
- On tänatud: 82 korda
Lugemata postitus Postitas aero »
Kolmnurk ei ütle midagi. Aga avatud aken ja samal ajal veel vent surub peale ... ülerõhk pääseb kenasti aknast välja?Keelepeks kirjutas: 12 Veebr 2025, 19:46 Kütmise ajal hoian ahju kõrvalt akent lahti, kolmnurga peal ja maja ventilatsioon surub õhku peale(ahjukütte režiim), seega omalt poolt olen teinud kõik, et sisse ei ajaks
Mine “Ahjud, kaminad, korstnad”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu