Kuidas peaks üldse võtma pakkumisi maja ehitamiseks?
-
- külaline
Re: Kuidas peaks üldse võtma pakkumisi maja ehitamiseks?
Lugemata postitus Postitas xxx111 »
Kuid kindlasti jääb kahtlus, et kas lahendus sai selline nagu oli mõeldud konkreetsel konstruktoril so kas nt kandevõime on piisav
Vastutus ehitatud lahenduse eest on otseselt ehitajal
Ilmselt me räägime antud kontekstis ka rohkem eramuehitusest
Vaevalt, et ehitaja oleks nõus sellise töökorraldusega ja vastutusega (isegi juhul kui see oleks võimalik) kui objektiks on avalik hoone
-
- külaline
Muidugi teevad projekteerijad vigu, on rumalaid ja teatud situatsioonides teavad ehitajad paremini (eriti mis puudutab ehitamise tehnoloogilisi küsimusi)
Kuid juriidilises mõttes (jätame eetika hetkeks kõrvale) ei oma see ehitaja seisukohast (kui ta ehitab projekti järgi) mingit tähtsust
Kui ehitaja ehitab projekti järgi (olgugi see vigane) on ehitaja oma töö teinud korrektselt ja talle ei saa midagi ette heita, ehitaja ülesanne ei ole kontrollida projekti lahenduste õigsust
Kui lahendus on vigane on otsene vastutaja projekteerija
Kasvõi ainuüksi nendel põhjustel on ka ehitaja seisukohast alati hea kui projekt on vastavas staadiumis
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »

PS. See oli suvemaja!

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 61 korda
- On tänatud: 117 korda
Lugemata postitus Postitas vuuk »
Nii see on loogiline, eriti kuna seadus kohustab ehitamisel järgima projekti. Aga on reeglid ja on erandid....
Kui ehitaja ehitab projekti järgi (olgugi see vigane) on ehitaja oma töö teinud korrektselt ja talle ei saa midagi ette heita, ehitaja ülesanne ei ole kontrollida projekti lahenduste õigsust
Kui lahendus on vigane on otsene vastutaja projekteerija
Kasvõi ainuüksi nendel põhjustel on ka ehitaja seisukohast alati hea kui projekt on vastavas staadiumis
Kui asi peaks minema kohtuni, siis võidakse ka vigase projekti järgi ehitanud ehitaja ikkagi süüdi teha. Kui kohus tuvastab, et vastavaid pädevusi omav ehitaja oleks pidanud vigu projektis märkama jne.
Osadel juhtudel võib langeda vastutus nii projekteerija kui ehitaja peale. Seaduste punktid jätavad tõlgendamise ruumi. See tähendab omakorda, et kohtus võidab tihti pigem head advokaati omav osapool.
Seetõttu mina ehitajana "kahtlusi tekitanud" projektide järgi ehitamisest ja ka pakkumuse tegemisest olen lihtsalt loobunud.
-
- külaline
Jällegi, probleem on eramuehituses...Kui kohus tuvastab, et vastavaid pädevusi omav ehitaja oleks pidanud vigu projektis märkama jne.
KÕIK avalike hoonete projektid on ekspertiisikohustuslikud...
- pikk88
- Ehituspenskar
- On tänanud: 45 korda
- On tänatud: 45 korda
Lugemata postitus Postitas pikk88 »
-
- külaline
Analoog on ehitusjärelevalvega
Ekspertiisi tehes ühe esimese asjana kontrollitakse projekti koostaja / vastutaja tõendatud pädevust - kutsetunnistust
Seda on võimalik teha igal kodanikult trükkides kutseregistris sisse projekti koostaja / vastutaja nime
-
- külaline
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 76 korda
Lugemata postitus Postitas Prill »
Eks see tuleneb võimalike kahjude suuruse osas, on vaks vahet kas puuduliku erialase ettevalmistuseta iseehitaja projekteerib-ehitab endale ehk võimalike vigade korral kahjustab peamiselt ennast ja lähedasi või teeb seda ärina nt ehitab arendajana müügiks kortermaja, kauplust vm.xxx111 kirjutas: 17 Aug 2020, 08:59 Üldiselt on mind "tükk aega" huvitanud, et miks levib arvamus, et eramu ehitus või projekteerimine on kuidagi lihtsam või vähem vastutusrikas jms... Et miks siin võiks teha mööndusi...
Analoogia juhtimisõigusega, mingil põhjusel ühistranspordi juhilt nõutakse enamat kategooriat, kui sõiduauto juhilt - miks, kui liiklus ehk keskkond ja liikluseeskirjad on kõigile ju samad.
-
- külaline
Ma mõtlen tellija seisukohalt
-
- Ehitusguru
- On tänanud: 12 korda
- On tänatud: 27 korda
Lugemata postitus Postitas suvaline »
Kas Haabersti ringi jalakäijate tunnelite sulgemisvõimalusi peaks ka ekspertiisima? Riigihankes oli kirjas, et oluliste sademete korral tuleb tunnelid sulgeda, sest need täituvad veega.
-
- külaline
Veelkord täpsustusekssuvaline kirjutas: 17 Aug 2020, 13:28 xxx111, abiks: https://www.riigiteataja.ee/akt/109062015025
Kas Haabersti ringi jalakäijate tunnelite sulgemisvõimalusi peaks ka ekspertiisima? Riigihankes oli kirjas, et oluliste sademete korral tuleb tunnelid sulgeda, sest need täituvad veega.
Ma räägi seadusest tulenevatest nõuetest!
-
- külaline
Minu "leib" eramutega just tihti ei seostu kuid minu hinnangul põhimõttelist vahet ei ole (ainult minu arvamus)
Küll olen tuttavate ja "tuttavate tuttavate" eramute projekteerimisel ja ehituse käigus mõnevõrra abiks olnud just "konsultandina"
Olen koostanud projekteerimise lähteülesande, teinud projekti ekspertiisi (sh nii sisulise kui ka vastavuse lähteülesandele), olnud abiks ehitushanke korraldamisel (nõuded ehitustöödele) ja omanikujärelevalvel - need asjad siis oma kompetentsi piirides - põhimõtteliselt üldehitus
On selline töökorraldus õige / vale / hea / halb on "iga mehe" enda otsustada...
Minu arvamus on eelpool juba välja toodud
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu