Küünile plekk-katus
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 2 korda
- On tänatud: 14 korda
Küünile plekk-katus
Lugemata postitus Postitas võhik »
Kokku siis katuse iga vast 80-90 aastat.
Kuna eterniit oma ambitsioonikat nime siiski ei õigusta ja kahjulik kah lausa, siis on plaan vahetada lihtsama ja kergema plekk-katuse vastu.
Sarikate samm on suhteliselt suur, selle 11 m peale on vaid 7 sarikat .
Aga siiani on katus kõik vahepealsed poliitilised ning ka meteoroloogilised tormid ilusti vastu pidanud ja säilitanud oma sirged jooned.
Miks ei peaks pidama ka senise suhteliselt raske ja lund koguva eterniidi asemel kerge ja libeda pleki?
Aga kui lisada veel ühele küljele päikesepaneelid? umbes 12 kg/m2 lisaakoormuust ?
Kas peaks selleks toolvärki tugevdama hakkama?
- pikk88
- Ehituspenskar
- On tänanud: 45 korda
- On tänatud: 45 korda
Re: Küünile plekk-katus
Lugemata postitus Postitas pikk88 »
Teemasse niipalju, et vahele peaks paigaldama lisasarikad, sest praegu sul ju sarikate samm 1,6m? ja seda on pleki jaoks selgelt liiga palju. Arvestades seda, et plekk on kõvasti kergem kui eterniit ja katusevahetuse käigus eemaldad sealt alt veel vanad laastud ning paigaldad veel vahele lisasarikad siis sellest tugevdusest peaks ka päikesepaneelide jaoks piisama. Katuse kalle on ilmselt 45 kraadi?
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas xxx111 »
Seega pole tingimata vajalik ka lisasarikate paigaldus
Roov peab olema vastav
-
- Ehitusspets
45 ° jah.
Kuid need u 150 mm läbimõõduga sarikad on selle katuse siiani ära kandnud, miks need siis ei võiks seda edasi teha.. ?
- pikk88
- Ehituspenskar
- On tänanud: 45 korda
- On tänatud: 45 korda
Lugemata postitus Postitas pikk88 »
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 5 korda
- On tänatud: 16 korda
Lugemata postitus Postitas T25 »
-
- külaline
Katuse projekteerija (inseneri /konstruktori) seisukohalt (katusekonstruktsiooni arvutustes) ei oma katusekate koormuse seisukohalt tähtsust.Miks ei peaks pidama ka senise suhteliselt raske ja lund koguva eterniidi asemel kerge ja libeda pleki?
Koormuse seisukohalt omab tähtsust vaid katusekalle (sellest sõltub lumekoormuse kujutegur).
Mida suuremaks läheb katusekalle seda väiksem on lumekoormus (teatud kaldega on lumekoormus 0) - kuid seda suuremaks muutub tuulekoormus.
Ja väike ääremärkus veel - kui paigaldada lumetõkked siis lumekoormuse kujutegur ei ole kunagi (olenemata katuse kaldest) väiksem kui 0,8.
Lisaks tuleb nüüd arvesse võtta lumetõkke taha kujuneva hange koormus.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 61 korda
- On tänatud: 117 korda
Lugemata postitus Postitas vuuk »
Uuelt värvkattega eterniidilt libiseb lumi sama hästi maha nagu plekilt.
Suurte puude läheduses juba mõne aasta jooksul nii plekile kui eterniidile võib koguneda samblik. Mida rohkem samblikku, seda paremini katusele lumi haakub.
Küün erineb tavaliselt muudest hoonetest selle poolest, et sellel puudub lagi. Lae ülesanne võib olla ühtlasi jäigastavaks elemendiks. Kuna lagi puudub, siis jäigastamiseks võivad olla muud elemendid: talad, kald-toed jne. Heina küüni paigutamisel need jäigastuselemendid kipuvad segama, ja (elu on näidanud) osa nendest tööd segavatest elementidest võivad aja jooksu kellegi "nupuka" inimese poolt eemaldatud. Niisugune teguviis on saanud nii mõnelegi küünile hukatuslikuks. Konstruktsioon annab järgi tavaliselt mitte enne kui lumerohkel talvel.
-
- Ehitusspets
Suur puu on, aga see saab maha võetud, et päikest ei varjaks...
Heina pole sinna paigutatud juba viimased 40 aastat ja pole ka plaanis.
Lumetõket ei tule.
Olen mõelnud ka ise vahesarikate peale.. et paneks olemasolevate sarikate vahele kõigepealt ühe 5x15 prussi ja seoks ülevalt 1 penniga aga aampalki asendavat horisontaalset prussi ei kannataks ju panna... tegelikult see peaks töötama ju tõmbele, ehk tuleks hoopis paigaldada tross?
-
- Ehitusveteran
-
- Ehituspenskar
Panen teema illustreerimiseks siia pildi, mille jäädvustasin pärast ühe analoogse katuse kattematerjali eemaldamist.võhik kirjutas: 24 Juun 2020, 09:52 hetkel on seal laastukatuse roovitis, mis on vast veel tihedam kui pleki oma
- roov.jpg (174.2 KiB) Vaadatud 4746 korda
-
- Ehituspenskar
Kõigepealt oleks soovitav tutvuda konkreetse kattematerjali paigaldusjuhendiga. Juhendist saab üht-teist olulist teada, seal hulgas mis mõõdus peab olema roovide ristlõige ja samm vastavalt sarikate sammule. Osadel materjalidel on vajalik kindel paigaldussamm, see tähendab ei tohi olla suvaline.
Suured tükkmaterjalid "nõuavad" ka vajalikul määral sirget alusroovitise tasapinda. Vastasel juhul töö tulemus ei pruugi vastata ootustele.
-
- Ehitusspets
kena, täitsa sarnane (v.a. roovitus)Panen teema illustreerimiseks siia pildi, mille jäädvustasin pärast ühe analoogse katuse kattematerjali eemaldamist
Ja mis materjalist katus lõpuks tuli ja mis selleks tehti..?
kui pleki "kivi" samm on 400 mm siis 4.5 m peale läheb nii 13 roovi kogupikkusega 143 m ja hind 1.8 €/m ehk oma 300 euri on ühe poole roovituse materjal.Mina kasutaks rooviks 5x10 prussi tiheda sammuga.
mõeldav..
Kas uue eterniidiga oleks lihtsam teha ? kile on ju kombeks ikka alla panna ja seega roovituse vahetamisest ei pääseks?
-
- külaline
Kuna tegemist on 45 kraadi katusega siis soovitaks 50x100 roovi paigaldada "lapiti" - on parem kinnitusi teostada
Rahulikult võib sammu teha 60cm kanti - kui peaks vajalik olema (puit C24)
Lugemata postitus Postitas xxxxxxx »
taastaja
-
- Ehitusveteran
Mina kilet alla ei pannud, kuna see oleks tähendanud kõikide roovide eemaldamist ja kile paneks oleks üldse asja väga keeruliseks ajanud. Kuhu toetuda, kui roovi enam pole jms probleemid. Muud viga ei ole ilma kileta , kui see, et koonerdasin ka harjatihendiga ja sealtkaudu võib tuisuga päris palju lund läbi tulla.Kas uue eterniidiga oleks lihtsam teha ? kile on ju kombeks ikka alla panna ja seega roovituse vahetamisest ei pääseks?
Kui aus olla, siis valtsplekk näeb ikka väga hea välja ja puht välimuse pärast laseks panna juba valtspleki, kui rahalised võimalused oleks olemas.
-
- Ehitusspets
Valtsplekk küünile... ?
Juba maja valtsplekkatuse eest saadeti omal ajal Siberisse...
? ma sain juhendist nii aru, et roovi samm peab olema kivimustri samm..Kuna tegemist on 45 kraadi katusega siis soovitaks 50x100 roovi paigaldada "lapiti" - on parem kinnitusi teostada
Rahulikult võib sammu teha 60cm kanti - kui peaks vajalik olema (puit C24)
Või soovitad siis panna üle ühe.. ?
-
- külaline
Mina räägin roovi kandevõimest...? ma sain juhendist nii aru, et roovi samm peab olema kivimustri samm..
Või soovitad siis panna üle ühe.. ?
On ka märge - "vajadusel"
Kui valid pleki mille juhend nõuab tihedamat sammu siis tuleb panna tihedamalt - kõik plekid ei nõua...
-
- Ehitusveteran
Ma tõesti ei tea, palju valtspleki hind on, aga ma ei tahaks uskuda, et valtsplekk nüüd hirmsat moodi kallim on, kui tavaline profiilplekk. Paigaldus on lihtsalt keerulisem, aga ma usun, et natuke harjutada, siis iga mees oskaks lihtsama katuse ära teha. Küünil peaks ju lihtne katus olema.Mina siin räägin praegu küünist...
Valtsplekk küünile... ?
Juba maja valtsplekkatuse eest saadeti omal ajal Siberisse...
Panen mõned pildid oma maamaja katusest, et oleks näha, kuidas sarikad on müürilati sisse uputatud ja et lisasarika paigaldus ei olegi nii lihtne, et saed aga pisikese hamba ja kruvid metallnurgikuga müürilati külge. Samuti on näha ka , kui palju sarikad on keskelt looka vajunud ja kui uued sarikad oleks vahele lisanud, siis oleks pidanud vanu sarikaid uutega samale tasapinnale rihtima hakkama.
-
- Ehitusspets
ma olen mõelnud, et ehk saab sarikad tungrauaga sirgemaks ajada ja toetada täiendavate tugedega mis omakorda toetuvad aampalkidele.
Aampalgid aga 2x harvema sammuga kui sarikad...
Eterniit siis talub mõningast rooituse kõverust ?
(olen kuulnud, et valtsplekk nõudvat sisuliselt täislaudist...? )
-
- Ehituspenskar
See variant võimaldab lihtsamini katust korralikult rihti ajada ja prusside asemel saab kasutada roovidena laudu. Need mõned sarika kannad nikerdada on oletatavasti paar tundi tööd kui vana roov eelnevalt pealt minema „visata“ .
- Hiid
- Ehituspenskar
- On tänanud: 105 korda
- On tänatud: 84 korda
Lugemata postitus Postitas Hiid »
Käid naistega koos saunas?võhik kirjutas: 26 Juun 2020, 00:45 (olen kuulnud, et valtsplekk nõudvat sisuliselt täislaudist...? )
Mul 45 kraadi katusel on üle ühe igatahes pandud. 150mm roov....
5 kraadisel katusel ehk tõesti täislaudis....

-
- Ehituspenskar
• eterniit kinnitatakse laine harjalt, plekk laine põhjast - laine põhjas jookseb suurem osa vett;
• plekk võib olla küll tsingitud ja värvitud, aga kruvi augu kohas tsink ja värv puudub - roostetama hakkab plekk just kruvide kohalt, millest vesi sisse pääseb;
• eterniit vajab vähem roovimaterjali ja kinnitusvahendeid;
• eterniiti saab lõigata ketaslõikuriga, mis igal ehitajal on tavaliselt olemas, profiilpleki lõikamiseks on vaja eritööriistu;
• väiksemamõõdulist eterniiti on hädaparast võimalik paigaldada üksi.
Muidugi on võimalik üsna kõverale katusele väikesemõõdulist eterniiti paigaldada. Tuleb aga arvestada, et sel juhul jäävad plaatide vahele suuremad pilud. Need on visuaalselt koledad ja vihm ning lumi hakkab nendest läbi tungima. Samuti jäävad sel juhul katuseplaadid pingesse, mis vähendab nende iga.
-
- Ehitusveteran
Vana roovitis oli natukese õhem, kui 5x10 pruss ja eterniit vanale roovitisele üldse ei toetugi. Kui oleks sama jäme olnud ja tahes tahtmata on see natuke ebaühtlane, siis ma oleks vana roovitise täielikult eemaldanud. Kuna plaatide paigaldamise ajal oli sinna peale hea toetuda, siis jätsin ta suures osas paika, eemaldasin vaid sealt, kuhu uus roov tuli. Vana väike vene eterniit oli löödud otse vanale roovitisele ja vastu pidas vist kuskil ca 40 aasta kanti. Naabrimehe 40 aastane katus näeb igatahes väga vilets välja juba.võhik kirjutas: 26 Juun 2020, 00:45 sul paistab see vana roovitus suht ühtlase paksusega olevat..
ma olen mõelnud, et ehk saab sarikad tungrauaga sirgemaks ajada ja toetada täiendavate tugedega mis omakorda toetuvad aampalkidele.
Aampalgid aga 2x harvema sammuga kui sarikad...
Eterniit siis talub mõningast rooituse kõverust ?
(olen kuulnud, et valtsplekk nõudvat sisuliselt täislaudist...? )
Aampalkidele toetada saaksid siis, kui aampalkidele endale ka toe alla paneksid, aga siis oleks küün segavaid tugesid täis. Ilma tugedeta aampalk on juba omaenda raskuse all lookas ja sellele katust toetada ei kannata.
See kuidas eterniit kannatab sarikate kõverust, on näha paarikümne aasta pärast, aga kindlasti oleks eterniidile parem, kui kõik oleks sirge ja igatepidi vinklis. Kuna sul sarika pikkus nagu ma aru saan väga suur ei ole, siis ilmselt sul sarikad eriti keskelt looka vajunud ei ole ja seda probleemi ei tohiks üldse ollagi.
Valtspleki teema tõin sisse sellepärast , et väidetavalt eluiga hea pleki korral ca 100 aastat või rohkemgi. Eterniidiga võib juhtuda aga nii, et kui oled noorem mees, siis pead veel oma eluajal korra katuse vahetuse ette võtma.
-
- külaline
Loodida saab ka roovitusega - ei pea loodima sarikatega (kui see pole nii oluline)
Mis puutub plekk vs eterniit või midagi muud kestvusse siis arusaadavalt sõltuvad sellised küsimused materjalide tehn parameetritest ja ka hooldusest.
Võrdlus plekk vs eterniit ei päde seni kuni pole esitatud materjalide parameetreid.
Arusaadavalt on kvaliteetsem materjal ka kallim.
Kas küünile oleks mõttekas paigaldada kallis (ja kui kallis) materjal / kas küüni muud konstruktsioonid on proportsionaalse kasutuseaga kui paigaldatav katusekate jms küsimustele peab vastuse laidma eelkõige omanik
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed