Eramule soojustagastusega ventilatsioon
-
- külaline
Re: Eramule soojustagastusega ventilatsioon
Lugemata postitus Postitas Külaline »
Lugemata postitus Postitas xbt »
Kas saaks nt rõhuanduri panna, et väljapuhke vent vaiksemalt tõmbaks? Või siis peaks juba ka õue-rõhku mõõtma ja siis kalkuleerima-balansseerima?
Või hoopis mingi nupp, mis tekitaks ajutiselt kerge ülerõhu majas kuni ahi korralikult tõmbama hakkaks ja siis balansseeriks edasi?
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 11 korda
Lugemata postitus Postitas meelis11 »
Kui ahjule ei anna tekitada õuest otse õhuvõttu, siis lihtsam oleks vähemalt süütamise ajaks aken paotada. Põlemise ajaks hoida üks aken mikrotuulutuses. Kui aga maja on hingav/läbipuhutav, siis pole vahet

Osadel ventseadmetel vist on ka selleks mingid reziimid, kus taimeriga müneks ajaks pannakse sissepuhe kõvemini tööle - hea kasutada ahju kütmisel või köögikubu töötamise ajal.
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 2 korda
- On tänatud: 14 korda
Lugemata postitus Postitas võhik »
Kaua sellised üldse vastu peavad.. ?
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 83 korda
- On tänatud: 82 korda
Lugemata postitus Postitas aero »
-
- Ehitusguru
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 5 korda
Lugemata postitus Postitas insippo »
- Hiid
- Ehituspenskar
- On tänanud: 105 korda
- On tänatud: 84 korda
Lugemata postitus Postitas Hiid »
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 96 korda
- On tänatud: 38 korda
Lugemata postitus Postitas kaimagk »
….filtri teemal, sai ostetud filter 24 ast, rohkem ei osta, filtri lamellid lähevad suht kiiresti( 1 kuu) juba omavahel kokku. Ühesõnaga, filter kaotab pea poole oma läbilaskest…..
-
- Korralik postitaja
- On tänatud: 22 korda
Lugemata postitus Postitas netmaster »
Lugesin terve selle teema läbi (jah, kõik 16 lehekülge) ja nagu kodanik Hiid ja veel mõned propageerivad, ei tunne mina ka mingit puudust soojustagastusega ventilatsioonist. Tegelikult ei tunne ma talvel puudust isegi akende avamisest.
Väljatõmbe tegin kolmest niiskest ruumist, mille 3 eraldi venti töötavad niikaua, kuni niiskuse tase on normaalne. Lisaks tekitab iga päev ohtralt tõmmet köögikubu, mis on laes (pliidist kaugel) ja seetõttu suht võimsa mootoriga, mis ise asub pööningul.
Sissepuhke tegin igasse tuppa, kuid ventilaatorit ei pannud üldse. Lihtsalt viisin kõik toad suht jämedate torudega (160mm) kokku ja pööningult õue. Ma ei tea, mis see õhuvahetuse hulk olla võiks, kuid nii mõõteriistad, kui enesetunne ütleb, et täiesti piisav. Kui köögikubu käima panna, siis köögi plafooni all seistes juuksed liiguvad peas, kuid keskmiselt 22h ööpäevast ei käi ükski ventilaator, sest selle järgi pole lihtsalt mingit vajadust.
Kui suurt kasu ikkagi on soojustagastusest olukorras, kus ma käin ustest sisse-välja, lasen mitu korda päevas koera terrassiuksest otse õue või panen köögikubu käima ja lasen kõikide nende tegevuste käigus niikuinii suures koguses sooja õhku toast välja vent agregaadist mööda. Kui ma vaatan otsa agregaadi hinnale ja mõtlen, et kui mu küttekulud väheneks ütleme 20%, siis kuluks ikkagi üle 10a. enne, kui sellega nulli jõuaks. Kui arvestada muid kaasnevaid kulusi, siis võibolla isegi 15a. Kütan õhk-vesi pumbaga ja börsihinna kõikumine mõjutab mu küttekulusi 10x rohkem kui see pisku, mis soojustagastusega vent teoreetiliselt tagasi annaks.
Jah, olukorras, kus 60m2 majas elab 8 inimest, on vent kohustuslik. Võibolla isegi sellise võimsusega, et paberid lendavad toas ringi ja siis on ka soojustagastusel kindlasti mõtet. Samas, mul on suht avatud planeering ja 3 inimese jaoks niipaju kuupmeetreid, et pole mingit vajadust iga 8 tunni tagant majatäit õhku vahetada. Kui ägedaks ventileerimiseks mingit vajadust ei ole, pole ka kadunud soojust kuigi palju, mida peaks justkui tagastama. Keeruline on leida mõtet tuhandete eurode kulutamisele selle soojuste tagastamiseks, mis pole kunagi kuhugi kadunud.
Nagu ka siin teemas mainiti, olen mina ka kuulnud, et paljudel on soojustagastasuge vent küll ehitatud, kuid suure osa aastast kas miinimumi peal või hoopis välja lülitatud. Ehitatakse põhiliselt sellepärast, et eeskiri nõuab ja muidu ei saa kasutusluba. Mulle paistab see pigem nagu agregaadimüüjate haip ja rohepesu.
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 2 korda
- On tänatud: 14 korda
Lugemata postitus Postitas võhik »
Tegelikult on̈ iga tootega nii, et asja / toote enese hind pole üldse kõrge - igasugused askeldamised selle ümber (maaletoojad, edasimüüjad, ametnikud jne) keeravad hinna mitmekordseks.
Siit tulebki lõpuks välja, et soodsamaks muutub kunagi valmistoodang... võtad maja karbist välja ja tõstad kraanaga paika....
Lugemata postitus Postitas EH.INS. »
Mida, kuidas, kui palju, kas üldse jne "asi" muudab võrreldes alternatiiviga peab otsustama kasutaja
Lihtsalt selleks, et "aga mul on" pole "asjal" mõtet
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 83 korda
- On tänatud: 82 korda
Lugemata postitus Postitas aero »
Ei tohiks olla uudis, et vent projekteeritakse varuga. Mu auto on võimeline käima kuni 6000 p/min aga reaalselt piisab äkilisemaks kiirendamiseks 3k küll ja veel (vajadust selliseks sõiduks tegelt pole aga hea teada, et vajadusel saan kiirelt mööda). Maanteel 90-ga ja linnavahel ühtlase kiirusega sõites tiksub 1300-1400 p.netmaster kirjutas: 30 Sept 2024, 00:58...mina ka kuulnud, et paljudel on soojustagastasuge vent küll ehitatud, kuid suure osa aastast kas miinimumi peal või hoopis välja lülitatud.
Miks küsid? Akna paotamine ära tüüdanud?Hiid kirjutas: 29 Sept 2024, 18:38 mida uudist ventileerimismaastikul? Ikka soojustagastus teemaks jahh?
- Hiid
- Ehituspenskar
- On tänanud: 105 korda
- On tänatud: 84 korda
Lugemata postitus Postitas Hiid »
Ei üldsegi mitte. Aken on kogu aeg paokil, mõnus värske õhk sisenab tuppa

Teen uut maja, kus projekti on sisse kirjutatud tagastusega vent. Mõtlen, kuidas sellest mööda hiilida või skeemitada, et kasutusloa saaks, kui aeg käes.

-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 15 korda
- On tänatud: 9 korda
Lugemata postitus Postitas optimist88 »
Täpselt. Näiteks mõni tahab, et mõne ruumi uks oleks kõvema dB ratinguga ja suletud. Sel juhul vendita ei pääse, olgu siis kubu ja terassiukse kasutusmustrid millised tahes (@netmaster.)EH.INS. kirjutas: 30 Sept 2024, 09:48 Igal "asjal" on vastavalt kasutustingimustele, -otstarbele jne koht
Mida, kuidas, kui palju, kas üldse jne "asi" muudab võrreldes alternatiiviga peab otsustama kasutaja
-
- Korralik postitaja
Minuteada ei ole olemas eeskirja, mis ütleb, et auto peab tegema kuni 6000p/m. Majanduslikult oleks kasulikum siis osta poole soodsam auto, mis ei lähe ohutult üle 4000p/m. 6000p/m järele pole mingit reaalset vajadust, see on lihtsalt poosetamiseks. Kui sa soovid selle peale kulutad, siis on see sinu vaba valik.Mu auto on võimeline käima kuni 6000 p/min aga reaalselt piisab äkilisemaks kiirendamiseks 3k küll
Erinevalt 6000p/m autost on soojustagastusega vent kõigis uutes majades sisuliselt kohustuslikuks tehtud, isegi kui selle kasutamiseks pole mingit vajadust.
Üldiselt ma olen nõus, et kui ehitada maja müügiks, siis peaks see vent seal olema, kasvõi igaks juhuks. Keegi ei tea millised harjumused on potensiaalsel ostjal. Lisaks, kui ehitamise hinna ja müügihinna vahe on nagunii kahekordne, siis ei ole see vendi kulu seal nii määrav. See, kas see kunagi ära tasub on sel juhul teisejärguline.
Aga, kui keegi ehitab/remondib ise endale maja ja omaarust suht soodsalt, siis see viimase 5000€ täiesti kasutu kulutamine paneb ikka tõsiselt mõtlema. Kui ma olen seal tükk aega elanud ilma agregaadita ja nüüd lihtsalt kasutusloa saamise jaoks peaks hunniku raha välja käima, siis milleks?
Kokkuvõttes, soojustagastusega vendi peaks ikkagi ostma ainult juhul, kui selleks on mingi tegelik vajadus.
Valmidus (torud kokku toodud, jms.) võiks muidugi igal juhul olla. Kahjuks kultriveerivad kõik spetsialistid arvamust, juskui ei oleks ilma tagastuseta vendita võimalik üheski majas elada või on see igal juhul rahaliselt kahjulik.
Kas viide on "energiaklassi tähele"?
See pole suuremat sorti "mure"...
-
- Korralik postitaja
Mulle ütles projekteerija, et teatud energiamärgis (täht) on uutel majadel kohustuslik ja selle saavutamine (või pigem arvutamine) ilma soojustagastuseta on väga keeruline. Seega on praktiliselt iga maja projekti seletuskirja kirjutatud, et peab olema soojustagastusega vent. Ma sain aru, et alternatiiv oleks olnud teha meetripaksused seinad või umbes midagi sellist veel jaburamat.See pole suuremat sorti "mure"...
See, et ma ei pea seal ühiselamut ja et mul ei ole tegelikult vaja midagi sellise tempoga ventileerida, et märkimisväärne kogus soojust toast sealtkaudu üldse lahkuda saaks, ei huvitavat kedagi.
Tasuks läbi vaadata mis on konkreetse eramu (pindala) max ETA
PV tuleb hüljata lihtsalt - selle majandusliku ebaefektiivsuse tõestamine on lihtsamast lihtsam
Ja nüüd tuleb teha "tagurpidi" - so võtta aluseks max ETA ja kombineerida arvutus vastavaks max ETA-ga
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Sa peaks nagu pikalt olema elanud siin riigis ja teadma, kuidas nõuetest mööda hiilida.Hiid kirjutas: 30 Sept 2024, 10:40 Teen uut maja, kus projekti on sisse kirjutatud tagastusega vent. Mõtlen, kuidas sellest mööda hiilida või skeemitada, et kasutusloa saaks, kui aeg käes.![]()

-
- autodidakt
Mulle meeldis reaalsuse kirjeldus.

-
- autodidakt

-
- Ehitusveteran
..mis siin meeldida, ava neid uksi ja aknaid nagu mingi papaKarlo, sama hästi võiks kiita mugavuse poole pealt ka ahjukütet vs keskkütet......
...aga noh , jõudu.....
-
- Ehitusveteran
....see et sitta kokku keeratakse on juba tellija, projetreerija või töötegija viga, milles siin vent süüdi on?Urmas kirjutas: 30 Sept 2024, 15:31 Tuli meelde üks naljakas nüanss seoses soojatagastusega ventilatsiooniga. Meie alevis tehti ühele kortermajale täisrenoveerimine koos soojatagastusega ventilatsiooniga. Tulemus- kui naaber või ülenaaber(?) kimub oma korteris loodustoodet, siis selle loodustoote lõhn tuleb ka tuttava korterisse läbi ventilatsiooni. Tuttav saab 2in1 ehk soojatagastuse koos loodustoote lõhnaga. Ei pea kanepilõhnalisi küünlaid või viirukipulki ostma.Kui tsentraalsest soojustagastusega vendist tuleb juba loodustoote lõhna, kas siis tuttavale tuleb ka naabri soojust?
![]()
![]()
-
- autodidakt
OT teemast. Sinu kommentaari mõte? Mulle ära panna?kaimagk kirjutas: 30 Sept 2024, 17:50 ..mis siin meeldida, ava neid uksi ja aknaid nagu mingi papaKarlo, sama hästi võiks kiita mugavuse poole pealt ka ahjukütet vs keskkütet......
...aga noh , jõudu.....

Muide, millal sa tsüklist välja tulla kavatsed?

-
- Ehitusveteran
..,

...pps. ja mida sa U.L üldse köhid , sinul ju puudub igasugune kokkupuude korraliku vendiga, aga maha tegema oled kõva (vana)mees....
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed