3 aastat tagasi sai soetatud maja. Keldri seinad pidevalt niiske ja suuremate vihmadega keldri põrandal 5...10cm vett madalamas nurgas.
Kõik sokli osa on nüüd lahti kaevatud. Vundamendil puudub hetkel Hüdroisolatsioon ja soojustus. Lisaks avastasime, suurem osa majast on otse paepinnasel. Mõnes kohas on paekivi pinnasesse auk rajatud ja on vundamendi all veel üks plokk (mingi vana sillus või mis iganes sellel ajal kätte sai) sinna auku istutatud killustikuga.
Algupärasest plaanist on osutunud üllatused, piisavalt suureks, et aju tossab ja loetud materjalidest juba pilt virvendab.
Mure kohad siis järgmised:
Esiteks: Kas need "vundamendi ankrud" (paepinnase kausis) tuleks tühjaks teha ja valada ülejäänud pae pinnasega tasa, et see "kauss/pott/vann" enam vett ei saaks või on mõni parem lahendus?
Teiseks: Idee poolest telliks nüüd vundamendile PUR soojustuse ja tahtsin teada kas on sellele vaja alla või peale panna "mullikile", ehituslike, bituumenmastiks vms?
Kolmandaks: Kas drenaaž on vajalik või piisab mõnest hüdroisolatsiooni varjandist ja vee eemale juhtimise võttest ( näiteks vundamendi ümber xps plaadist "seelik")? Kui ikkagi Drenaaži vaja siis kas ma võin selle panna kohe pae pinnasele vundamendi kõrvale maha või ma pean hakkama seda pae pinnasesse süvendama?
Loodan, et küsimused ja olukord on arusaadav. Olen alati valmis vajadusel täpsustama. Päikest!