Tänapäeval on erinevaid küttesüsteemide liike palju, kuid kümblustünnide kütteks on ikkagi enamjaolt kasutusel halgudega köetav sise- või välisahi. Mis on ka ilmselt odavaim variant, eriti kui küttepuud on omast käest.
Sooviksin tekitada arutelu, millised on kogemused kümblustünni kütmisel muude küttesüsteemidega, nagu:
- elektritenn
- soojuspump
- gaasikatel
- diiselkatel
Naljakas on see, et netis on infot ülivähe ja samuti ka pakutavaid seadmeid. Olen omale terassi sisse kümblustünni ehitamas, puidukatelt ei taha kindlasti kasutada, ning seetõttu on tekkinud järgmised mõtted:
- Otseküte elektriga on ilmselt kõige lihtsam ja mugavam viis, kuid võimalik et jooksevkuludelt kõige kallim.
- Kui majal on olemasoleva soojuspump juba olemas, siis oleks ilmselt järgmiseks lihtsaim paigaldada olemasolevale soojuspumbale lisa soojusvaheti tünnisauna kütteks.
- gaasikatel tundub ka lihtne lahendus, kuna on kompaktne agregaat ja ka järelturul on kasutatud seadmete pakkumine suur. Väljakutseks on selle (balloonis) vedelgaasile ümberehitamine, ning balloonigaasi kõrge hind.
- Diislkatel. Spetsiaalseid "diisel-boilerieid" ei suutnud leida. Vedelkütte katlaid on aga järelturul saadaval palju. Miinuseks nende suured mõõtmed.
Kui võtta kokku näiteks kulud 1600L vee soojendamiseks 5->35C, siis valem oleks 30C x 1600L x 4200J = 201 600 000J = 56kWh
- elektriküte (kasutegur = 1), 56kW x 0.14€ = 7.84€
- soojuspump suvel (kasutegur / COP = 5) 56kW / 5 x 0.14€ = 1.56€
- soojuspump talvel (kasutegur / COP = 2) 56kW / 2 x 0.14€ = 3.92€
- gaasikatel (kasutegur = 0.9), 56kW / 12kW/kg = 4.67Lkg x 1.95€/kg = 9.10€
- diiselkatel (kasutegur 0.7?), 56kw / 10kW/L = 5.6L x 1.4€/L = 7.84€
Kui ma nüüd arvutusel vigu ei teinud, siis tuleb välja, et gaasiga/diisliga/elektriga küttes olulist vahet ei olegi! Järeldusena tundub kõige mõistlikum minna soojuspump (+ vajadusel talvel lisatenn) teed. Lisatenn selleks, soojuspump on mul 9kW, ehk 56kW = 6.2h ja nii kaua ei tahaks kütta ikkagi.
Samas suvel kui on vaja kütta ütleme juba olemasolevat tünnis seisnud vett 15C->35C, siis on vaja vaid 38kW, ehk 4.2h (ning koos 3kW lisatenniga 3.1h).
Eelnevast on välja jäetud muidugi kõik ülekande- ja muud kasutegurid. Nagu ka nt. see, et kütmise ajal ju tünnis vesi kogu aeg ka jahtub jne. (Muide, jahtumise minimeerimiseks saab tünn korraliku PUR soojustuse).
Mõtteid sel teemal?