Alustuseks head uut aastat kõigile!
Olen mitmeid kordi seda foorumit uurinud ning otsustasin ka ise liituda. Pottsepatööga olen tegelenud nüüdseks aasta. Töid ei ole olnud küll veel eriti palju kuid soov teadmisi juurde saada on suur. Nii enese harimiseks kui ka töökvaliteedi parandamiseks.
Kuna ühe kaminahju tegemine silmapiiril, sooviksin saada mõningatele küsimustele pädevaid vastuseid/lahendusi.
Teie kõigi arvamust/nägemust sooviks siiski kuulda. Igal mehel on oma signatuur ning töö tegemisel võtan neid ka arvesse. Ärge laitke üksteise mõtteid maha, lisage parem oma visioon.
Kaminahjust. Loodetavasti saan tellija nõusse Lode kivi kasutada. Aserist küll kallim kuid väidetavalt paremate soojustsalvestavate omadustega; parem töödelda; vähem mõrasid; ei väljuta soolasid; ühtlasema tooniga. Ahju kõrguseks ligikaudu 2m.. laius 4kivi ~ 1-1,1m. Arvatavasti suure klaasuksega (410x410). Ahi peab ära kütma 45m2. Lae kõrgus 2.4m. Ja nüüd küsimusteni.
1. Tahetakse moodulkorstent (šamottsisuga). Probleem seisneb selles, et kaminahju ühendus korstnaga on ju all. Sellel moodulkorstnal on aga juba tahmaluuk (originaal) hiiglama suur ning ühenduskoht tuleb liiga kõrgele. Mida teha? Kas jätta see originaal panemata, alustada ühendustorust ning lõigata sellele ise puhastusluugi ava?
2. Olen mitmelt poolt lugenud, et kivireal kivid seotakse omavahel traadiga. Igale kivile kaks auku puurida, kivirida paika, naelad aukudesse ja traadiga omavahel siduda. Kui jäme peaks traat olema? 1mm? 1.5mm? Jämedamat oleks raske ümber naelapea painutada või....? Milliselt realt peaks juba alustama? Üle mitme kivirea panna? Üle ühe, kahe, kolme?
3. Nüüd üht-teist "Müüritud küttekolde ehitusest". Võtame kasvõi Ahi 1200. Kihis 8-14 näeme, et savitellised ja šamottkivid on lõigatud nurga alla (koldeukse juures). Selleks, et savitellis ei ulatuks koldesse. Kas see on nii tähtis? Olen ise ka siiani lõiganud kuid olen näinud, et on jäetud lõikamata ning täitsa terved. Lõikamata jätmine lihtsustab ka oluliselt tööd. Mida arvate? Kuidas ise siiani olete teinud?
4. Samuti koldest. Koldeukse kohal olen kasutanud siiani lattrauda. Hoidmaks nii savitelliseid kui ka šamotte. Raamatus on näidatud, et šamott on monoliitne (üks tükk). Kas lattraud pole piisavalt hea hoidmaks šamottkive? Kas see monoliitne tükk tuleks teha valumassist või võib ka kasutada poes müügil olevat suurt (mõõte ei tea peast) šamottkivi? Lõigata see näiteks pikuti pooleks. Juhul kui ta ulatub üle.
5. On vaja, et ahju tagumine külg samuti soojaks läheb. Kui soojaks ta muidu läheb? Kohati üsna paks šamottsisu kindlasti ei soojenda väliskülge piisavalt. Kas kannatab sinna teha kolmas lõõr? Ülaühendusega ahjul on see variant kuid seal suitsugaasid väljuvad selle kaudu (tõuseb üles). Kas ei saaks teha seda kolmandat lõõri ka langevaks? Ühesõnaga oleks ahjul kolm langevat lõõri.
Pikk jutt, sitt jutt! Loodetavasti saan vastuseid. Ja peame meeles, et teiste arvamust argumenteeritult mitte maha teha. Soovitatavalt üldse mitte maha teha, vaid lisada oma arvamus. Kõike head! PS! Kodusoe foorumisse tegin sama teema... ei teagi kus nüüd pädevamad inimesed